Perjantai 21.10.2016

Uusi Suomi uutiset

Reseptikassipalvelu laajenee: 5 uutta kaupunkia mukana
Sisältö:

Sannan Ruokakassi –reseptikassipalvelu laajentaa toimintaansa Turkuun ensi viikolla, ja myöhemmin tänä vuonna Lahteen, Vaasaan, Pietarsaareen ja Jyväskylään. Äskettäin yhtiö aloitti Tampereella.

Yritys toimittaa koteihin erilaisia ruokakasseja, joissa on mukana raaka-aineet ja reseptit ruokien valmistusta varten. Palvelun perustajan Sanna Lindroosin mukaan Turussa ja Pietarsaaressa on toiminut samantyyppisiä ruokapalveluita, mutta nykyisin Pietarsaaressa ei ole kilpailijoita.

– Täällähän ei ole muutenkaan paljon vastaavanlaisia palveluita. Tämä helpottaa lapsiperheiden arkea kun ei tarvitse miettiä, mitä ruokaa tekisi, Lindroos kommentoi.

Sannan Ruokakassi toimii jo pääkaupunkiseudulla ja sen kehyskunnissa sekä Tampereella. Yhtiö perustettiin viisi vuotta sitten, mutta se toimi aiemmin nimellä Keittiökaveri.

Yhtiö uskoo, että ruokakassipalveluiden avulla pystyttäisiin vähentämään ruokahävikkiä, kun ostokset tulevat asiakkaalle täsmäannoksina.

Suomessa toimii useita reseptikassipalveluita, esimerkiksi SyöHyvin, joka toimii pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella sekä Cotona, joka toimii pääkaupunkiseudulla.

 

Raha, Uusi Suomi, Yrittäjyys, Raha
”Isäni opiskeli jo 1920-luvulla englantia” – Näin syntyi 1100 henkeä työllistävä suomalainen vientimenestys
Sisältö:

Vuonna 1943 perustettu uusikaarlepyyläinen hiomatuotevalmistaja KWH Mirka pitää tuotekehityksen Suomessa lähellä päätehdastaan, mutta vain varhain aloitettu kansainvälinen suuntautuminen ja myyntiverkosto maailmalla ovat mahdollistaneet yli 1000 ihmisen työllistämisen. Yrityksen tarinasta kertoo Kauppalehti.

Yrityksen nousu alkoi vuodesta 1962, jolloin nykyisen konsernijohtaja Peter Höglundin isä Emil osti hiomatarviketehtaan. Vientiyrityksen luonne oli kuitenkin otettu jo ennen tätä.

– Isäni oli kiinnostunut kaikesta. Hän oli jo 1920-luvulla opiskellut englantia. Sen takia tästä tuli vientiyritys, joka tämä on ollut alusta alkaen lähes 100-prosenttisesti, Höglund sanoo.

Nyt yhtiöllä on maailmalla 16 myyntiin keskittynyttä tytäryhtiötä. Viennin osuus yhtiön liikevaihdosta on 97 prosenttia.

– Jos olisimme jääneet vain Suomen markkinoille, tämä olisi mikroyritys. Mirkalla olisi siinä tapauksessa 20 työntekijää, kun nyt työntekijöitä on 1100, Höglund sanoo.

Lähde: Kauppalehti, Leenastiina Simola

KWH Mirka, Raha, Talous, Uusi Suomi, Raha
Orpo varoitteli Ylellä: Lisäleikkauksia tulossa jo keväällä, jos työllisyys ei parane
Sisältö:

Jos työllisyys ei parane, lisäleikkauksista pitää keskustella jo kevään kehysriihessä, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi Ylen Radio Ykkösessä torstaina.

– Jos emme pysty taittamaan velkaantumista, sen tien päässä on lisäleikkaukset, jotka siinä tapauksessa on välttämätöntä tehdä. On velvollisuuteni valtiovarainministerinä sanoa, että jos työllisyyskehitys ei ole riittävää, velkaantuminen pitää taittaa leikkaamalla. Minusta sen paikka ei ollut vielä syksyllä, Orpo sanoi.

– Me joudumme ehdottomasti arvioimaan tämän ja palaamaan tähän kevään kehysriihessä, jos työllisyyskehitys ei ole lähtenyt paremmin kehittymään parempaan suuntaan, hän lisäsi.

Orpo kritisoi myös Suomen kolmikantajärjestelmää. Häneltä kysyttiin ”pitäisikö se räjäyttää”, kun päätöksissä kestää.

– Kyllä meidän pitää jotain tehdä tälle meidän järjestelmälle, kun se ei pysty vastaamaan tässä ajassa huutavaan tarpeeseen siitä, että tarvitaan kilpailukyvyn vuoksi lisää joustoja, parempaa työelämää, joka olisi kilpailukykyisempi, joka loisi työpaikkoja ja meidän täytyy käydä vakava keskustelu siitä, että miten me pystymme vastaamaan siihen kovenemaan maailmalta tulevaan kilpailuun, jota Suomi kohtaa, Orpo sanoi.

Hän kuitenkin totesi, että oli hyvä, että kilpailukykysopimus saatiin aikaan työmarkkinajärjestöjen kanssa.

– Annan arvon, että pystyttiin sopimaan kilpailukykysopimuksesta ja palkkaratkaisusta. Se osoitti, että Suomessa on kykyä sopia kun tiukka paikka tulee. Valitettavaa on kuitenkin se, että meidän talous ja vienti ei ole riittävässä kasvussa. Siksi meidän pitää tehdä vielä enemmän, Orpo sanoi.

Kiky paransi Suomen kilpailukykyä, Orpo uskoo, mutta ”vielä on paljon tehtävää”.

 

Ay-liike, Kilpailukykysopimus, Kolmikanta, Linda Pelkonen, Petteri Orpo, Raha, Suomen talous, Suomen talous, Talous, Raha
”Juuri valmistunut ekonomi vaarallinen” – Nokian Neulomon perustajalta huima idea opiskelijoille
Sisältö:

Nanson jo lakkauttaman vaatetehtaan pelastajiin kuuluva Marika Snellman on huolissaan siitä, että Suomessa ei kannusteta riittävästi yrittäjyyteen ja riskinottoon.

– Rohkenen ilmaista mielipiteenäni, että juuri valmistuneen ekonomin voisi sanoa olevan jopa vaarallinen työntekijä nykyisen sisältöisellä korkeakoulutuksellamme. Pää täynnä teoriaa ja suuria ajatuksia ilman käytännön kokemusta ja aitoa ymmärrystä siitä, mitä rahalla pitää oikeasti saada aikaiseksi ja mitä minkin asian pitäisi oikeasti maksaa, Nokian Neulomo Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja yhtiön myyntijohtaja kirjoittaa tänään julkaistussa Suomen idea -kirjassa (Docendo, 2016).

Snellman on kauppatieteiden maisteri itsekin ja lisäksi MBA. Hänellä on alan opiskelijoiden tutustuttamiseksi yrityselämään varsin omintakeinen resepti.

– Heitänkin ehdotuksen ilmaan. Mielestäni jokaisen esimerkiksi kauppakorkeakouluun hyväksytyn tulisi ensimmäisenä opintovuonnaan joko yksin tai tiimissä perustaa oikea yritys, pyrkiä kasvattamaan sitä ja ylläpitämään sitä koko opintojen ajan – meni yritysprojekti sitten syteen tai saveen, Snellman kirjoittaa.

Hänen mukaansa rahan todellisen arvon oppii oikeasti vasta sitten, kun on itse joutunut ymmärtämään käytännön liiketoiminnassa tuon arvon.

– Kun on itse ottanut riskin, maksanut mainoskampanjan, tuotekehitysprojektin tai varastotäydennyksen omasta taskustaan; kokenut epäonnistumisia ja onnistumisia sekä venynyt suunnitelmasta A suunnitelmaan Ö, liike-elämässä menestynyt nainen toteaa.

Nokian Neulomon pääomistajiin kuuluva Marika Snellman on ennen tätä työskennellyt muun muassa MTV:llä ja Radiolinjalla sekä mainostoimistoalalla.

Marika Snellman, Markku Huusko, Nokian Neulomo, Raha, Suomen idea -kirja, Talous, Raha
KL: Suomalaishakkeri tienasi 30 tunnissa 18 000 dollaria – ”Se on minulle harrastus”
Sisältö:

Hakkeri Teemu Kääriäinen sai LähiTapiolalta alkuviikosta 18 000 dollaria, koska löysi yhtiön järjestelmästä merkittävän haavoittuvuuden. Kääriäinen kertoo Kauppalehdelle tehneensä asian eteen töitä noin 30 tuntia.

– Se on minulle harrastus, jota teen vapaa-ajallani keskimäärin 3-5 kertaa viikossa 1-2 tuntia kerrallaan, hän kertoo lehdessä.

– Kyseinen LähiTapiolan haavoittuvuus koostuu useimmista raportoiduista haavoittuvuuksista, joiden parissa tein hommia noin neljän viikon ajan. Yhteensä löytämiseen ja raportointiin meni noin 30 tuntia, hän lisää.

Lue lisää Kauppalehdestä.

hakkeri, Raha, Talous, Tietoturva, Tietoturva, Uusi Suomi, Raha
KL: Jorma Ollila näpäytti yleisöä: ”Kuinka monella on simpukkapuhelin taskussa?”
Sisältö:

Nokian entinen voimahahmo Jorma Ollila kommentoi yhtiön nykynäkymiä Mahdoton menestys -kirjansa englannin käännöksen julkistuksen yhteydessä Yhdysvalloissa, kertoo Kauppalehti.

– Nokia on valinnut kiinnostavan polun, joka on omalla tavallaan syklinen. Verkkoteknologia on nyt neljännen ja viidennen sukupolven välimaastossa ja yhtiöllä on kaikki mahdollisuudet vahvaan menestymiseen. En ennusta tulevaisuutta, mutta kysyn vain, kuka olisi osannut ennustaa viisi vuotta sitten, että Nokia ja Ericsson ovat nyt liikevaihdoltaan saman suuruisia ja että Ericssonin markkina-arvo on selvästi pienempi näistä kahdesta, Ollila sanoi.

Kirjanjulkistuksen yhteydessä puitiin myös jälleen kerran Nokian taannoista haluttomuutta simpukkamallisen puhelimen tuomisesta markkinoille, vaikka operaattorit ja asiakkaat sellaista toivoivat.

– Kuinka monella teistä on simpukkapuhelin taskussa? Ollila kysyi yleisöltä.

Kun yksikään käsi ei noussut, hän kuittasi Nokian olleen aikoinaan oikeassa.

– Olisiko Nokian tuolloin pitänyt mennä tuhlaamaan rahaa pari kolme vuotta kestävän muotioikun takia, vai oliko oikein keskittyä formaattiin, joka on nyt vallitseva?

Lue lisää Kauppalehdestä.

Jorma Ollila, Nokia, Nokia, Raha, Talous, Uusi Suomi, Raha
Järkytys: Laki muuttui – Museoviraston kulut +291%
Sisältö:

Museovirasto on valtion yhteisten tieto- ja viestintäteknisten palvelujen järjestämisestä annetun lain perusteella velvoitettu hankkimaan it-palvelut valtion uudelta it-palvelukeskus Valtorilta. Museoviraston mukaan lasku on ”valtava”, kertoo Tivi.

Yli-intendentti Miikka Haimila ja ict-päällikkö Joose Niemi ovat avanneet kuluja Museoviraston blogissa.

Valtorin hinnastojen perusteella tehtyjen laskelmien mukaan viraston vuotuiset ict-kustannukset nousevat 291 prosenttia. Pakollisten muutosten seurauksena vuosikustannukset ovat nousemassa 400 000 eurolla.

Lisäksi Museovirasto joutuu maksamaan huomattavan summan palvelujen siirrosta Valtorille.

Lue lisää Tivistä.

It-palvelut, Raha, Talous, Uusi Suomi, Raha
Pörssinörtit löysivät vahvan varoitussignaalin – ”Odottamattomia vaikutuksia”
Sisältö:

Citigroupin strategit ovat löytäneet pörssistä indikaattorin, joka lähettää vahvaa varoitussignaalia, kirjoittaa Arvopaperi.

Citin mukaan osakesijoittajien on syytä unohtaa toistaiseksi volatiliteetti ja suunnata katseensa kurtoosiin. Kurtoosi on tilastotieteellinen indikaattori, jota nörtit osakestrategit käyttävät kurssiliikkeiden analysointiin.

Silloin kun kurtoosi näyttää suuria lukemia, pörssikurssit liikkuvat verkkaisessa tahdissa mutta heilahtelut ovat kärjekkäitä. Vastaavasti silloin kun kurtoosi antaa matalia lukemia, pörssikurssit tikkaavat tiheää tahtia mutta heilahtelut pysyvät maltillisina.

Citigroupin katsauksen mukaan kurtoosi on tällä hetkellä tavanomaista selvästi korkeammalla. Edellisen kerran vastaavia tasoja nähtiin viime vuoden lopussa, ja pian sen jälkeen alkoi kolmen kuukauden pituinen kurssilasku.

– Toki laskukäänteeseen tarvitaan laukaisijaa, mutta tässä tilanteessa laukaisijan ei tarvitse olla erityisen voimakas. Varautukaa siihen, että odotettavissa olevat tapahtumat voivat synnyttää odottamattomia vaikutuksia, Citin katsauksessa sanotaan.

Lähde: Arvopaperi

Kurtoosi, Osakemarkkinat, Pörssi, Pörssi, Raha, Talous, Uusi Suomi, Raha
Miljardi-investointi Suomeen? – Tärkeä askel otettu
Sisältö:

Kaidi Finland on allekirjoittanut sopimuksen Kemin kaupungin kanssa yli 32 hehtaarin maa-alueen ostosta Kemin biojalostamon rakentamista varten, kertoo Talouselämä. Lopullinen kauppahinta Kemin Ajoksessa sijaitsevasta tontista on 2 550 000 euroa.

Tonttikaupan lopullinen hyväksyminen vaati Kemin kaupunginvaltuuston päätöksen, joka saatiin eilen valtuuston yksimielisellä päätöksellä.

– Tonttikauppa on meille yksi konkreettinen askel eteenpäin kohti lopullista investointipäätöstä. Haluan kiittää Kemin kaupunkia ja viranomaisia hyvin sujuneesta yhteistyöstä ja asian ripeästä käsittelystä, Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Carl Haglund sanoo.

Jos ja kun kaikki menee putkeen, Kemissä toteutuu noin miljardin euron tehdasinvestointi.

Lue lisää Talouselämästä.

Lue myös:Kiinasta ”yhdeksännumeroinen summa” Kemiin – Valtava biojalostamohanke tärkeässä vaiheessa

 

Carl Haglund, Kaidi Finland, Kaidin biojalostamohanke, Raha, Talous, Uusi Suomi, Raha
Suomalainen hampurilaisravintola osui kuumaan buumiin – ”Kukaan muu ei tee kolme kertaa keitettyjä perunoita”
Sisältö:

Pietarsaarelainen Friends & Brgrs on osunut kuuman purilaisbuumin harjalle, kertoo Kauppalehti.

Toissa vuonna aloittanut yritys on kasvanut vauhdilla viiden ravintolan ketjuksi. Sana laatuburgereista on kiirinyt sosiaalisessa mediassa, ja asiakkaita on riittänyt jonoiksi asti.

Kesällä suomalaisketju avasi ensimmäisen ulkomaantoimipisteensä Kööpenhaminaan. Avajaisia tuli ihmettelemään kaksi tv-kanavaa.

Toimitusjohtaja Peter Fagerholm on tehnyt pitkän uran Snellmanin lihatalossa. Friends & Brgrsin perustajajoukkoon kuuluu myös logistiikka-alaa tunteva Kai Fagerholm, liha-alan yrittäjä Ole Snellman, monialayrittäjä Saul Mäenpää sekä digimarkkinointitoimistoa pyörittävät Rasmus ja Sebastian Östman.

Friends & Brgrsin tarina lähti liikkeelle hampurilaistrendeistä ja kolme kertaa keitetyistä perunoista.

– Kukaan muu ei tee niitä fast casual -segmentissä. Se on vaikeaa ja työlästä, mutta olimme valmiita kokeilemaan, jos lopputulos on hyvä, Fagerholm sanoo.

– Teimme yötä päivää töitä ja treenasimme, millainen lämpötilan pitää olla ja kuinka kauan perunoita pitää keittää, hän muistelee.

Peruna on raaka-aineena vaikea, sillä sen tärkkelyspitoisuus ja muut ominaisuudet muuttuvat vuoden mittaan.

– Joudumme vaihtamaan perunalajiketta jopa kahdeksan kertaa vuodessa, Fagerholm kertoo testausvaiheesta.

Ulkomaan liikepaikkoja yritys katsasti sekä Tukholmasta että Kööpenhaminasta, sillä perustajien tavoitteena on ollut alusta asti kansainvälinen kasvu.

– Emme vain uskaltaneet kertoa sitä heti, koska se olisi kuulostanut ylimieliseltä, Fagerholm sanoo.

Viime vuonna yrityksen liikevaihto ponnahti 2,4 miljoonaan euroon. Ketju työllistää nyt jo 130 henkeä. Fagerholmin mukaan tänä vuonna liikevaihto kaksinkertaistuu.

Lue lisää Kauppalehdestä.

Friends & Brgrs, Hampurilaisravintola, Peter Fagerholm, Raha, Talous, Uusi Suomi, Yrittäminen, Raha
”Jos tällä ostettiin ay-liike, tuliko turhan kalliiksi?” – Professori ihmettelee hallituksen veronkevennystä
Sisältö:

Talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtaja, professori Roope Uusitalo ihmettelee, miksi hallitus on muuttanut finanssipolitiikan linjaansa. Erityisesti Uusitalon johtama neuvosto kritisoi finanssipolitiikan keventämistä vuonna 2017.

– Kannattaako verotusta keventää tilanteessa, jossa julkisen talouden tasapainotavoitteet ovat karkaamassa? Jos tällä ostettiin ammattiliitot kilpailukykysopimuksen taakse, tuliko turhan kalliiksi? Halutaanko aikaisemmin asetetut tavoitteet edelleen saavuttaa? Mikä vaikutus näillä veronkevennyksillä on tarpeelle leikata julkisia menoja tai korottaa veroja tulevaisuudessa? Uusitalo kyselee Akateemisessa talousblogissa.

Uusitalo viittaa hallituksen kilpailukykysopimusen vastineeksi lupaamiin veronkevennyksiin.

Lue myös: 

IMF, OECD, EKP, Kanada… ”Näiden mieli muuttui jo elvytyksestä – Suomi tässäkin jälkijunassa”

Taloustieteen professori Suomen kasvusta: ”Samalla tavalla Kreikankin talous kukoisti ennen romahdusta”

Uusitalon mielestä ongelmalliseksi muodostuu myös hallituksen linjan uskottavuus.

– Finanssipolitiikalla voidaan elvyttää laskusuhdanteessa, jos samalla voidaan sitoutua finanssipolitiikan kiristämiseen laman helpottaessa. Hallitusohjelmassa oli suunnitelma tällaisesta hitaasti kiristyvästä finanssipolitiikasta. Ohjelman kirjoittamisesta on puolitoista vuotta. Mitä sellaista tässä välissä on kerinnyt tapahtua, jonka vuoksi suuntaa pitää muuttaa? Uusitalo kysyy.

Piti kiristää, mutta hallitus elvyttää

Talouspolitiikan arviointineuvosto sanoi perjantaina valtiovarainvaliokunnalle jättämässään lausunnossa, että hallitus ei ole saavuttamassa hallitusohjelmassa listaamiaan tavoitteita, kertoi Talouselämä.

Lausunnon mukaan julkisen sektorin alijäämä kasvaa vuonna 2017. Rakenteellisen alijäämän muutoksella mitattuna finanssipolitiikka on elvyttävää, vaikka hallitusohjelman tavoitteiden saavuttamiseksi finanssipolitiikkaa pitäisi asteittain kiristää.

Valtiovarainministeriön syksyn ennusteen mukaan koko julkisen sektorin alijäämä on 1,2 prosenttia bruttokansantuotteestasta vielä vuonna 2020. Julkisen talouden suunnitelmassaan hallitus asetti tavoitteekseen alijäämän painamisen nollaan.

Talouspolitiikan arviointineuvosto pitää alijäämätavoitteista lipsumista "huolestuttavana" julkisen talouden kestävyyden kannalta.

Finanssipolitiikka, Juha Sipilän hallitus, Raha, Roope Uusitalo, Suomen talous, Suomen talous, Talouden elvyttämistoimet, Talous, Uusi Suomi, Raha
Onko sinusta rikkaaksi? – Alle 50% suomalaisista osaa vastata oikein korkokysymykseen
Sisältö:

Jos henkilö tallettaa 100 euroa tilille, jolle taataan kahden prosentin vuosittainen korko, onko tilillä viiden vuoden päästä yli vai alle 110 euroa?

Näin kuuluu kysymys, joka paljastaa, ymmärtääkö ihminen korkoa korolle -periaatetta. Se puolestaan on tärkeä tekijä rikastumisessa, kirjoittaa Tekniikka & Talous viitaten Quartziin.

Ainoastaan 42 prosenttia vastaajista tiesi talousjärjestö OECD:n selvityksessä oikean vastauksen, joka on "yli". Ensimmäisen vuoden jälkeen myös talletukselle kertyvä tuotto kasvaa korkoa alkuperäisen pääoman ohella. Suomalaisista 47 prosenttia tiesi oikean vastauksen.

Kyselyssä oli mukana myös yksinkertaisempi laskutoimitus samasta asiasta. Siinä kysyttiin yhden vuoden tuottoa talletukselle. Tällöinkin ainoastaan 58 prosenttia vastaajista tiesi, että 100 euron talletus kohoaa vuodessa 2 prosentin korolla 102 euroon. Suomalaisista koron osasi kuitenkin laskea peräti 79 prosenttia vastaajista. Osuus on selvästi suurempi kuin esimerkiksi Saksassa.

Taloudellista lukutaitoa ja osallisuutta kartoittavassa selvityksessä haastateltiin 51 650 aikuista 30 kehittyneessä ja kehittyvässä maassa eri puolilla maailmalla. Monilla havaittiin puutteita talousymmärryksessä.

Oikeista vastauksista sai kyselyssä korkeintaan 21 pistettä, mutta keskimäärin vastaajat saivat vain 13,7 pistettä. OECD-maiden osalta tulos oli 13,2 pistettä.

Ranska pärjäsi kysymysten parissa parhaiten, siellä keskimääräinen vastaaja sai 14,9 pistettä. Heikoimman keskimääräisen tuloksen saavutti Puola, jossa tulos oli 11,6 pistettä.

Suomalaisten taloudellinen lukutaito oli 30 maan vertailussa toiseksi korkein.

Kaikkiin kysymyksiin ja suomalaisten tuloksiin voit tutustua täällä.

Korko, Korkoa korolle, OECD, Raha, Rikastuminen, Taloudellinen tietämys, Talouden käsitteet, Talous, Uusi Suomi, Raha
Bull Mentula takoo yksin kovaa tulosta – taitaa myös verosuunnittelun
Sisältö:

Televisiosta tutun kuntovalmentaja Jari "Bull" Mentulan yhden miehen yrityksellä menee kovaa, kirjoittaa Kauppalehti.

Tuoreen tilinpäätöksen mukaan Mentulan Bull’s Consulting Oy teki viime vuonna 561 000 euron liikevaihdolla 313 000 euron tuloksen. Yhtiön liikevaihto koostuu konsultointipalveluista.

Mentula perusti yhtiönsä syksyllä 2013. Yhtiö on tehnyt kahdessa ja puolessa vuodessa voittoa yli 700 000 euroa. Vuonna 2014 yhtiön liikevaihto oli 502 000 euroa ja tulos 328 000 euroa.

Mentula on sijoittanut yhtiönsä varoja osakkeisiin ja osuuksiin, 101 000 euroa, ja rahoitusarvopapereihin, 77 000 euroa. Mentula nosti viime vuonna yhtiöstään palkkaa 41 000 euroa.

Jutta Gustafsbergin tapaan myös Mentula taitaa verosuunnittelun osinkotuloissaan. Mentula nostaa yhtiöstään osinkoa 60 000 euroa, mikä on kahdeksan prosentin säännön mukainen maksimi.

Mentula toimii myös Gustafsbergin kanssa Fitfarmissa, josta hän Kauppalehden mukaan tienasi toissavuonna 374 000 euroa. Mentulan ansiotulojen veroprosentti oli 49,6.

Lähde: Kauppalehti

Jari Mentula, Jutta Gustafsberg, Raha, Talous, Uusi Suomi, Raha
Anne Berner kuittasi 1,5 milj. € tonttikaupasta: ”Tulossa 4 kerrostaloa”
Sisältö:
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner teki Kauppalehden mukaan hiljattain 1,5 miljoonan euron kaupat Espoon Ristiniemessä sijaitsevasta tontista. 
 
–Tontille on tulossa neljä kerrostaloa, joista kaksi on meidän omaa RS-tuotantoa. Tämän lisäksi rakennamme Bernerin suvulle kaksi kerrostaloa siihen kylkeen, Rakennusosakeyhtiö Hartelan toimitusjohtaja Marko Heino kertoo.
 
Bernerit omistavat Ristiniemessä useita tontteja. Tonttien yhteenlaskettu maapinta-ala on Hartela-kaupan jälkeen 4,1 hehtaaria. Tonteista suurin on Vallila-konsernin emoyhtiön Oy Vallila Interior Ab:n omistuksessa oleva 1,6 hehtaarin tontti, johon kuuluu pari sataa metriä rantaa ja 1,1 hehtaarin kokoinen vesialue. Anne Berner toimii Vallila Interiorin hallituksen puheenjohtajana.
 
Maaliskuussa toteutuneesta tonttikaupasta on lyhyt maininta Bernerin tuoreimmassa eduskunnalle antamassa ministerin sidonnaisuusilmoituksessa. Kesäkuun lopussa annetun ilmoituksen mukaan Berner ei omista enää neljäosaa kyseisestä tontista.
 
Hartela-kauppa osuu ajallisesti lähelle Vallilassa tehtyä omistusten uudelleenjärjestelyä. Anne Berner siirsi toukokuussa omistuksiaan aikuisille lapsilleen. Kukin Bernerin kolmesta lapsesta omistaa nyt tasan kymmenen prosenttia Vallila-konsernista. Anne Berner on edelleen Vallilan pääomistaja 30,35 prosentin omistusosuudellaan. Muut omistajat ovat Bernerin veljet Mikael Berner (14,91 prosenttia), Christian Berner (14,74 prosenttia) ja aiemmin mainittu Mathias Berner (10 prosenttia).
 
Lähde: Kauppalehti, Marko-Oskari Lehtonen
Anne Berner, Marko Heino, Raha, Talous, Uusi Suomi, Raha
Jättihitti Suomesta – Kolme suomalaista isää toimittaa vauvapakkauksia ympäri maailmaa
Sisältö:

Vuonna 2013 Britannian yleisradioyhtiö BBC uutisoi näyttävästi Suomen äitiyspakkauksesta. Siitä lähtien äitiyspakkaus on ollut kestoaihe maailman lehdistössä: tietyin väliajoin sitä näkee hehkutettavan, etenkin brittilehdissä.

Nyt äitiyspakkauksesta kertoo The Independent, mutta tällä kertaa hieman eri kulmasta: kolme suomalaista isää on päättänyt iskeä Suomi-jättihittiin ja ryhtynyt äitiyspakkausyrittäjiksi.

The Finnish Baby Box -niminen yhtiö on muun muassa koostanut muumiaiheisen äitiyspakkauksen, josta kuva tässä (juttu jatkuu kuvan alla):

 

 

Yhtiön nettisivuilla kerrotaan, että idea yritykseen tuli nimenomaan BBC:n artikkelista vuodelta 2013. Independentin jutussa toimitusjohtaja Heikki Tiitanen kuvailee, että äitiyspakkauksen avaaminen ensimmäistä kertaa tuntuisi olevan hetki, jonka monet suomalaiset muistavat. Se konkretisoi vanhemmaksi tulon. Pakkauksen myötä vanhemmat myös ovat hieman aiempaa valmiimpia vauvan tuloon.

Kelan virallisen äitiyspakkauksen voi saada vain Suomessa. The Finnish Baby Box on hyvin pitkälti saman näköinen kuin virallinen äitiyspakkaus, mutta täysin samoja tuotteita siinä ei ole. Yritys kertoo, että monet tuotteet, esimerkiksi itse pakkaus ja sen patja, ovat kuitenkin samoilta valmistajilta kuin virallisen äitiyspakkauksen tuotteet. Yritys myy myös Muumi-aiheista pakkausta.

Lue lisää aiheesta:

Äitiyspakkaukseen täysin uusi tuote: Unilelu

BBC: Ylistetty Suomi-idea leviää rakettina – vauvat nukkuvat pahvilaatikoissa ympäri maailmaa

BBC ihastelee suomalaista keksintöä: ”Vauvat nukkuvat pahvilaatikoissa”

Äitiyspakkaus, Äitiyspakkaus, Heikki Tiitanen, Jenni Tamminen, Raha, Talous, The Finnish Baby Box, Raha