Lauantai 27.5.2017

Uusi Suomi uutiset

Bensakauppiaiden hintasota jatkuu - KL: ”Ei ole päivittäistavarakauppaa”
Sisältö:

Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV ei Kauppalehden mukaan ota tutkittavakseen polttoainekaupan hintasotaa, jossa itsenäiset bensiinikauppiaat ovat joutuneet alakynteen öljy-yhtiöiden hinnoittelussa.

Suomen Bensiinikauppiaiden liitto pyysi virastoa selvittämään, käyttääkö ABC-ketju väärin määräävää markkina-asemaansa, kun se myy bensiiniä alle omakustannushintojen. ABC:llä on yli 30 prosentin markkinaosuus bensiinin myynnissä ja Nesteellä dieselin myynnissä.

–Kysyimme Kilpailuvirastolta, onko polttonestekauppa päivittäistavarakauppaa, jota koskee 30 prosentin määräävän markkina-aseman määritelmä. KKV:n mukaan se ei ole päivittäistavarakauppaa, sanoo Bensiinikauppiaiden liiton toimitusjohtaja Mika Hokkanen.

Polttoainekaupassa on vallinnut kova hintasota talvesta lähtien. Isot öljy-yhtiöt ovat myyneet omassa vähittäiskaupassaan bensiiniä alle tukkuhintojen, joilla ne myyvät nestettä itsenäisille bensiinikauppiaille.

–ABC oli aloitteentekijä, he laskivat pumppuhinnat tosi matalalle kun he siirtyivät prosenttipohjaisesta senttipohjaiseen bonusjärjestelmään. Öljy-yhtiöt vastasivat siihen kevään mittaan, ja omistajakauppiaat putosivat kilpailusta pois. Kun hinnat menivät alle ostohintojen, oli mahdotonta pysyä kilpailussa mukana, Hokkanen kertoo.

Yrittäjäkauppiaita on Hokkasen mukaan kaikkien lippujen alla, Nesteellä, Teboililla, St1:llä ja SEO:lla. itsenäisten osuus on 15-20 prosenttia polttoaineen hinnoittelusta.

–Yrittäjän kannalta on iso ongelma, kun öljy-yhtiö toimii kauppiaalle tukkurina ja samaan aikaan vähittäiskauppiaana, Hokkanen korostaa.

Kovin hintakisa hellitti Hokkasen mukaan vähän, kun Bensiinikauppiaiden liitto vei asian KKV:n käsittelyyn.

–Nyt otamme happea ja mietimme uusia keinoja. Tämä on pitkäkestoinen ongelma, joka on kestänyt vuosia. ABC laski nyt hintoja bonusten muuttamisen takia.

KKV:n mukaan asiaan voi palata, jos kauppiaiden ostohintojen alitus on systemaattista. Se edellyttää, että dataa kerätään pitkältä ajalta.

–Olemme valmiita reagoimaan nopeastikin tarvittaessa", Hokkanen sanoo.

Lähde: Kauppalehti, Pirkko Tammilehto

Bensan hinta, Bensan hinta, kauppa, Raaka-aineet, Talous, Uusi Suomi, Raha
Taas varoitus Euroopalle: ”Seuraava taloussyklin käänne voi muuttaa tilanteen monissa maissa”
Sisältö:

Varainhoitoyhtiö Pictet Wealth Managementin sijoitusjohtaja Cesar Perez Ruiz varoittaa edelleen populismin vaikutuksista, vaikka monet ovat arvioineet populismin etenemisten pysähtyneen Emmanuel Macronin noustua Ranskan presidentiksi.

–Olisi virhe ajatella, että ne asiat, jotka auttoivat populismin nousuun olisivat hävinneet, hän kirjoittaa katsauksessaan.

Hän varoittaa erityisesti Italian tilanteesta. Italiassa on määrä pitää parlamenttivaalit viimeistään ensi vuonna.

–Populistipuolueiden voi odottaa pärjäävän hyvin maassa, jonka talous on ollut pysähdyksissä lähes kahden vuosikymmenen ajan. Toisaalta pahimman toteutuminenkaan ei ole varmaa, sillä suurimmat Italian pankit ovat onnistumassa pääomien keräämisessä ja valtionlainojen korot ovat kaukana vuoden 2012 kriisitajoista, Perez Ruiz kommentoi.

Riskejä liittyy Euroopassa hänen mukaansa edelleen myös muun muassa globalisaation ja maahanmuuton aiheuttamiin huoliin.

–Seuraava taloussyklin käänne voi hyvin muuttaa tilanteen monissa maissa. Toivottavasti Euroopan poliitikot ovat siihen mennessä löytäneet keinon ongelmien käsittelyyn, mutta en löisi vetoa sen puolesta.

Myös Nordean päästrategi Jan von Gerich on varoittanut ”populismin nousupeloista”. Lisäksi suomalainen varainhoitotalo Front on varoittanut erityisesti Italian tilanteesta.

Lue lisää: Populismin ”pelko” ei hellittänytkään Euroopassa? Strategi: ”Itävalta seuraava, sitten Italia”

Pictet’n analyytikot huomauttavat, että Eurooppa ei ole ainoa paikka, jossa markkinat seuraavat tiiviisti politiikkaa. 

–Presidentti Trumpilla on jatkuvasti kahnauksia median ja turvallisuusyhteisön kanssa, eikä hänen lupauksensa Obamacaren korvaajasta ole vielä lähelläkään toteutumista. Terveydenhuollon uudistaminen on tärkeä sikäli, että se kuvastaa Trumpin kykyä toteuttaa julkisen talouden uudistus, terveydenhuoltoanalyytikko Adrien Brossard kommentoi.

Pictet’n analyytikoiden mukaan tämän vuoden tärkein poliittinen tapahtuma on kuitenkin vasta edessä, sillä Kiinan 19. puoluekokous pidetään vuoden viimeisellä neljänneksellä. Pictet’n Aasia-ekonomistin Dong Chenin mukaan Kiinan johdossa tapahtuu suuria muutoksia ja valta keskittyy entistä vahvemmin puolueen pääsihteerin ja Kiinan presidentin Xi Jinpingin käsiin.

Kansantalous, Katja Incoronato, Politiikka, Politiikka, Populismi, Raha, Talous, Raha
Tupakoitsijat tarttuivat luuriin välittömästi: Suomalaisyhtiön ihmetabletista ”mielettömästi” kyselyjä
Sisältö:

Suomalaisyhtiö Biohitin tupakoinnin lopettamisessa auttavasta imeskelytabletista on tullut heti satoja kyselyjä. Toimitusjohtaja Semi Korpela kertoo Uudelle Suomelle, että tabletista on jo kyselty niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Tehon todistava tutkimus julkaistiin vasta eilen maanantaina.

Biohitin osake lähti julkistuksen myötä heti maanantaina aamulla räväkkään nousuun Helsingin pörssissä. Osake päätyi maanantai-iltana 7,4 prosentin nousuun.

Korpelan mukaan Acetium-tablettia voi jo ostaa verkkokaupoista, mutta sitä ei ole aiemmin myyty tupakoinnin lopettamiseen, koska aiheesta ei ole ollut riittävästi kliinistä tutkimusta. Maanantaina julkaistussa vertailututkimuksessa tabletti todettiin tehokkaaksi avuksi tupakoinnin lopettamisessa. Tutkimus suunniteltiin yhtiön mukaan niin, että se on tilastollisesti riittävän vahva varmistamaan aiemman tutkimuksen tulokset.

– Tänään on tullut mielettömästi erilaisia yhteydenottoja ja kyselyitä, eikä pelkästään Suomesta vaan itse asiassa vielä enemmän Suomen ulkopuolelta, Korpela kertoo Uudelle Suomelle.

– Kaksi asiaa herättää mielenkiinnon. Ensinnäkin kun ei ole sivuvaikutuksia ja toisaalta kun [tabletti] ei ole riippuvuutta [aiheuttava], että se ei ole nikotiinikorvaustuote.

Myös Uuden Suomen uutinen aiheesta keräsi alleen runsaasti lukijakommentteja. Moni tupakoitsija esitti kommenteissa toiveen päästä kokeilemaan tuotetta.

Imeskelytabletin teho perustuu siihen, että se sitoo tehokkaasti tupakansavusta sylkeen liuennutta asetaldehydiä ja siten mahdollisesti vähentää yhdisteen tupakkariippuvuutta ylläpitävää vaikutusta. Asetaldehydi on WHO:n luokittelema syöpää aiheuttava aine eli karsinogeeni.

Korpelan mukaan nyt tiedetään, että tuote toimii ja se on aika paketoida uudelleen ja lanseerata maailmanlaajuisesti. Paketin kylkeen tulee merkintä avusta tupakoinnin lopettamisessa. Korpelan mukaan tabletti tullee Suomessakin laajemmin myyntiin, mutta paketointiin, brändäämiseen ja muuhun valmisteluun menee oma aikansa, jota hän ei kuitenkaan tarkemmin osaa arvioida. Vuosista ei kuitenkaan puhuta.

– Apteekit voisi olla yksi luonteva jakelukanava.

Eteneminen ratkaistaan maakohtaisesti. Korpela korostaa, että ”iso pihvi” on Suomen ulkopuolella ja keskustelut ovat käynnissä moniin eri maihin.

– Tupakoitsijoita on maailmassa kyllä edelleen aika paljon. Isoja tupakointimaita löytyy Aasiasta ja kyllä niitä Euroopassakin on, Lähi-idässä. Näitä on aika paljon. Miksi rajata mitään pois?

Biohitin lääketieteellinen johtaja luonnehti aiemmin tuoreita tutkimustuloksia merkittäväksi läpimurroksi tupakoinnin lopettamiseen tähtäävien menetelmien kehityksessä.

LUE LISÄÄ: ”Merkittävä läpimurto tupakoinnin lopettamisessa” – Ihmetabletti kiskaisi suomalaisyhtiön lentoon pörssissä

LUE SEURAAVAKSI:

Arkistosta: Nyt tuli ohje poliisilta: Toimi näin, jos näet koiran kuumassa autossa

Ravintoloitsija ryöpyttää Alkoa: ”Lopetetaan heti ilman siirtymäaikoja”

Jari Sarasvuo varoittaa työnantajia hallituksen työelämäkokeilusta

Nyt koko ay-liike kutsutaan vastarintaan: ”Hallitus nöyryyttää työttömiä ja pakottaa ilmaistyöhön”

Biohit, Minna Karkkola, Raha, Semi Korpela, Talous, Terveys, Tupakka, Yhteiskunta, Raha
”Merkittävä läpimurto tupakoinnin lopettamisessa” – Ihmetabletti kiskaisi suomalaisyhtiön lentoon pörssissä
Sisältö:

Suomalaisyhtiö Biohitin osake lähti maanantaina aamulla yli kymmenen prosentin nousuun Helsingin pörssissä, Kauppalehti kertoo.

Taustalla on Biohitin aamulla lähettämä tiedote, jonka mukaan yhtiön Acetium-imeskelytabletti on todettu uudessa vertailututkimuksessa tehokkaaksi avuksi tupakoinnin lopettamisessa.

Biohitin mukaan tutkimus vahvistaa aiempaa tutkimusnäyttöä. Uusi tutkimus suunniteltiin yhtiön mukaan niin, että se on tilastollisesti riittävän vahva varmistamaan aiemman tutkimuksen tulokset. Imeskelytabletin teho perustuu siihen, että se sitoo tehokkaasti tupakansavusta sylkeen liuennutta asetaldehydiä ja siten mahdollisesti vähentää yhdisteen tupakkariippuvuutta ylläpitävää vaikutusta.

– Nyt varmistetut tulokset edustavat merkittävää läpimurtoa tupakoinnin lopettamiseen tähtäävien menetelmien kehityksessä. Uusi vertailututkimus toistaa tarkoin aiemman tutkimuksen tulokset vahvistaen, että Acetium-imeskelytabletti on merkitsevästi tehokkaampi kuin lumevalmiste auttamaan tupakoinnin lopettamisessa, Biohitin lääketieteellinen johtaja, professori Kari Syrjänen sanoo.

Lähde: Kauppalehti

Lue lisää: Tupakoitsijat tarttuivat luuriin välittömästi: Suomalaisyhtiön ihmetabletista ”mielettömästi” kyselyjä

LUE SEURAAVAKSI:

Ravintoloitsija ryöpyttää Alkoa: ”Lopetetaan heti ilman siirtymäaikoja”

Jari Sarasvuo varoittaa työnantajia hallituksen työelämäkokeilusta

Nyt koko ay-liike kutsutaan vastarintaan: ”Hallitus nöyryyttää työttömiä ja pakottaa ilmaistyöhön”

Biohit, finanssi, Kansantalous, Raha, Talous, Tupakka, Tupakointi, Uusi Suomi, Raha
”Suomen talouskasvu voi yllättää” – Juuri nyt kannattaa nauttia, ekonomisti varoittaa
Sisältö:

Suomen talouskasvu voi yllättää tänä vuonna pitkän aikavälin kasvupotentiaalista poiketen, arvioi LähiTapiolan ekonomisti Timo Vesala.

Jopa 2–3 prosentin kasvuvauhti on Vesalan arvion mukaan mahdollinen tänä vuonna, vaikka Suomen talouden pitkän aikavälin kasvupotentiaali on ”demografisen vastatuulen” eli väestön ikääntymisen vuoksi vain noin yhden prosentin luokkaa. Suhdanneluontoisesti jopa kolmen prosentin kasvutahti on mahdollinen, ”kunhan tärkeimmät kasvua kiihdyttävät palaset loksahtavat samanaikaisesti paikalleen”.

– Tänä vuonna näin voi käydä, vaikka perusennuste se ei ehkä vielä olekaan. Startti vuodelle on ainakin ollut hyvä: Tilastokeskuksen pikaennakon mukaan Suomen bruttokansantuote kasvoi tammi-maaliskuussa 1,6 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Se on parasta kasvua yli kuuteen vuoteen. Kvartaaliluvut tosin tarkentuvat moneen kertaan ja Suomen talouden todellinen kasvukunto jää vielä nähtäväksi, Vesala kirjoittaa blogissaan.

Kasvuennusteita on viime kuukausina korjailtu selvästi ylöspäin.

– Innostuneisuutta silti yhä pidätellään, koska makrotalouden indikaattoreihin kuuluu paljon satunnaisvaihtelua. Ekonomistit haluavat ensin nähdä riittävän laaja-alaisesti todisteita trendimuutoksesta, ennen kuin ennusteita aletaan radikaalisti muuttamaan, Vesala kirjoittaa.

Hänen mukaansa Suomi elää nyt vaihetta, jossa investoinnit osoittavat heräämisen merkkejä muuallakin kuin rakentamisessa. Samanaikaisesti maailmantalous on parhaassa kasvuvireessään sitten vuoden 2010.

– Kansainvälistä vetoapua pitäisi siis olla tarjolla ja Suomen vienti voi hyvinkin muuttua kasvun jarrusta kiihdyttäjäksi.

Vesalan positiiviseen kirjoitukseen sisältyy myös varoitus tulevasta.

– Kasvunhumauksesta kannattaa nyt nauttia, sillä seuraavat synkistelyn aiheet porisevat jo ekonomistien padoissa. Suomi nimittäin seuraa kansainvälisen talouden suhdanteita viiveellä ja monissa maailmantalouden loppukysynnän kannalta keskeisissä maissa kasvuhuippu saattaa ajoittua kuluvan vuoden alkupuoliskolle, hän kirjoittaa.

Kansantalous, kauppa, LähiTapiola, Raha, Suomen talous, Talous, teollisuus, Timo Vesala, Uusi Suomi, Yhteiskunta, Raha
Näitä maailmantähtiä Suomi ei osaa hyödyntää - Hjallis Harkimo: ”Tätä asiaa ei Suomessa ymmärretä, se on ihan varma”
Sisältö:

Kansanedustaja, liikemies Harry ”Hjallis” Harkimon (kok.) mukaan Suomen vientiteollisuuden pitäisi hyödyntää Kimi Räikköstä ja Valtteri Bottasta nykyistä paremmin.

–Nythän sitä ei tehdä ollenkaan. Uusi Business Finland voisi yrittää löytää keinoja, miten suurtähtiemme avulla Suomea ja vientituotteita voisi tehdä tunnetuksi. Mutta sitä ei varmaan kukaan ole edes miettinyt. Saattaa ollakin jo liian myöhäistä. Räikkönen ajaa vielä vuoden tai kaksi. Bottas tulee varmaan olemaan pidempään mukana, hän kommentoi IL-blogissaan.

Harkimo kertoo havahtuneensa asiaan viime viikonloppuna Formula 1 -sarjan Barcelonan gp-kilpailussa. 

–Koko reissu avasi silmäni: en ollut tajunnut, kuinka suuria tähtiä Valtteri Bottas ja Kimi Räikkönen oikein ovat. Tätä asiaa ei Suomessa ymmärretä, se on ihan varma. Se, että näin pienestä maasta on kaksi huippukuljettajaa, jotka pystyvät kilpailemaan kärkisijoista joka kilpailussa, sehän on aivan käsittämätöntä! Mitä Suomessa ei tajuta on se, että Bottas ja Räikkönen ovat kautta aikojen tehneet Suomea tunnetuksi enemmän kuin kukaan muu suomalainen. Melkein uskaltaisin näin sanoa.

Harkimon mukaan Bottas ja Räikkönen ovat kautta aikojen tehneet Suomea tunnetuksi enemmän kuin kukaan muu suomalainen. 

–He ovat todellisia maailmantähtiä: jokaista kisaa seuraa noin 100 000 katsojaa ja tv:n välityksellä yli 500 miljoonaa ihmistä 128 maassa. Nämä huikeat määrät kertovat lajin suuruudesta. Mikään muu laji ei näin usein kerää näin paljon katsojia.

auto, Harry Harkimo, Kimi Räikkönen, markkinointi, Markkinointi, Raha, Talous, Uusi Suomi, Valtteri Bottas, Raha
Ekonomisti Suomen tilanteesta: ”Ei meitä voi ainakaan pessimismistä syyttää!”
Sisältö:

Suomen taloudesta on viime aikoina saatu paljon positiivisia uutisia. Erilaiset luottamusluvut ovat nousussa, työttömyys on laskenut, yritykset ovat jälleen uskaltautuneet investoimaan ja vientikin osoittaa vihdoin piristymisen merkkejä. 

OP Ryhmän ekonomisti Henna Mikkonen toteaa, että kotitalouksilta ei ole tämä talouden nousukausi jäänyt huomaamatta. Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattori oli maaliskuussa lukemassa 22,9, kun se helmikuussa oli 20,8 ja tammikuussa 21,0. Maaliskuun lukema on korkein mitattu, samaan päästiin syyskuussa 2010. Viime vuoden maaliskuussa luottamusindikaattori sai arvon 10,4. 

–Kuluttajien luottamus Suomessa on ennätyksellisen korkealla ja korkeammalla kuin missään toisessa EU-maassa. Ei meitä voi ainakaan pessimismistä syyttää, hän kirjoittaa blogissaan.

Korkealle luottamukselle löytyy Mikkosen mukaan myös perusteita. 

–Kotitalouden suurin taloudellinen riski lienee työpaikan menetys. Jos tämä riski on taantuman aikana omalla kohdalla toteutunut, on nyt tilanne selvästi valoisampi. Työpaikkojen määrä on kasvussa ja työttömyys laskussa. Myös entistä useampi pitkäaikaistyötön löytää töitä. Työmarkkinoilla jo mukana oleville sen sijaan talouden elpyminen ei näy selvästi paksumpana palkkapussina, sillä kilpailukykysopimuksen hengessä palkankorotukset jäänevät maltillisiksi ainakin kuluvana vuonna, hän sanoo.

Mikkonen huomauttaa, että myös menopuolella kuluttajia on hellitty viime vuosina vähäisellä hintojen nousulla tai jopa laskulla. 

–Iso merkitys on tosin sillä, mihin kotitalouden rahat kuluvat. Viime vuosina omistusasujan inflaatio on ollut vuokralla asujan inflaatiota vähäisempää. Terveydenhoitopalveluita paljon käyttävät ovat saaneet kaivella rahapussiaan entistä syvemmälle, kun taas monien ruokalasku on pienentynyt elintarvikkeiden hintojen laskun myötä.

Mikkosen mukaan nousukausi tekee suomalaisista vauraampia, sillä valtaosa suomalaisten varallisuudesta on kiinni asunnoissa. 

–Talouden elpyessä asuntojen hinnoissa nähtäneen nousua, erityisesti pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa. Alueelliset erot ovat tosin suuria. Myös rahoitusvarallisuudella on sijaa kasvaa, kun talletuskorot tulevina vuosina hiljalleen nousevat ja osakekurssit hyötyvät yritysten tulosten kasvusta. Korkosijoituksille korkojen nousu sen sijaan tekee lyhyellä tähtäimellä hallaa, hän kommentoi.

”Mistään ihmeparannuksesta luvut eivät kerro”

Suomen talous kasvoi Tilastokeskuksen tiistaina julkistamien tarkennettujen tietojen mukaan helmikuussa 2,8 prosenttia viime vuoden helmikuusta. Uutistoimisto Bloombergin vertailussa Suomi nousi nopeimmin kasvavaksi euromaaksi. Bloomberg nostaa esiin erityisesti sen, että ensimmäisellä vuosineljänneksellä tammi-maaliskuussa Suomen talous kasvoi 1,6 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä.

Ekonomisti Roger Wessman varoittaa innostumasta liikaa ja toteaa, ettei kasvu ole ”erityisen hätkähdyttävä”. 

–Mistään ihmeparannuksesta luvut eivät kerro. Kyseessä on ihan normaali suhdanneluonteinen nousu. Luvut eivät ole millään tavalla ristiriidassa sen kanssa, että talouden rakenteellinen kasvuvauhti on heikentynyt. Verrattuna aikaisempiin noususuhdanteisiin lukemat ovat yhä varsin vaatimattomia, Wessman kirjoittaa blogissaan.

Hän sanoo, että neljännesvuosittaiset lukemat ovat pitkälti ”tilastohälinää, johon ei kannata kiinnittää kovin paljon huomiota”. Wessmanin mukaan yksittäiset tekijät helposti heiluttavat lukuja dramaattisesti. 

–Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä talouden kasvuvauhti oli tällä mittarilla lähes olematon. Tilastokeskuksen pika-arviota usein myös korjataan puolikin prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen. Parempi indikaatio todellisesta kasvuvauhdista on vuosikasvu (muutos edellisvuodesta), joka asteittain on kiihtynyt vajaan kolmeen prosenttiin. Tämä tuntuu sekin mukavalta verrattuna yksimielisiin ennusteisiin siitä, että tämän vuoden talouskasvu olisi prosentin ja kahden välillä, hän sanoo.

Wessman korostaa, että kasvun kiihtymistä on tukenut viennin kääntyminen laskusta vahvaan nousuun, joka on seurausta yleisestä maailmankaupan piristymisestä. 

–Tällä kertaa Suomen vienti on päässyt nousuun mukaan, kun ei ole ollut mitään erityisiä tekijöitä jotka ovat sitä jarruttaneet, kuten Nokian ongelmat 2012 ja Venäjä-viennin romahdus 2015.

Samalla hän varoittaa, että pienenä viennistä riippuvaisena taloutena Suomi heiluu edelleen vahvasti maailmantalouden mukana. 

–Kasvulukujen heilunnasta ei siten kannata vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä Suomen talouden kunnosta. Alkuvuoden kasvulukemat maalavat helposti liian ruusuista kuvaa aivan samoin kuin viime vuosien vastoinkäymisisten luomat huolet loputtomasta syöksykierteestä ovat olleet liioiteltuja. Pitkällä tähtäimellä talouden kestävää kasvuvauhtia rajoittaa käytettävissä oleva työvoima ja työvoiman tuottavuuden koheneminen. Näihin perustuvat arviot siitä, että kasvu jää tulevina vuosina keskimäärin prosentin pintaan. Suhdanneheilahtelut eivät kerro tästä paljoakaan. Itse asiassa kolmen prosentin kasvu on vielä varsin verkkainen, verrattuina niihin viiden tai jopa kuuden prosentin kasvulukemiin mitä edeltävinä nousukausina olemme nähneet. Tältä osin nämäkin luvut ovat linjassa sen kanssa, että talouden trendikasvu on alhaisempi kuin aikaisempina vuosikymmeninä, Wessman kommentoi.

finanssi, Henna Mikkonen, Kansantalous, Katja Incoronato, Kuluttajien luottamus, Raha, Roger Wessman, Suomen talous, Suomen talouskasvu, Talous, Yhteiskunta, Raha
Donald Trump lupasi USA:lle kuusi jäänmurtajaa – Suomi hakee suurtilausta
Sisältö:

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on luvannut rakennuttaa pitkään vaadittuja jäänmurtajia rannikkovartiostolle, kertoo sanomalehti Washington Post. Suomikin toivoo saavansa osansa tilauksesta – ja Suomi myös mainitaan amerikkalaislehden sivulauseessa.

Washington Postin mukaan Trump ei keskiviikon lausunnossaan tarkentanut, miten jäänmurtajatilaus rahoitetaan tai miten hänen suunnitelmansa eroaa presidentti Obaman jo tekemistä suunnitelmista.

– Hallintoni alaisuudessa tulemme rakentamaan ensimmäiset uudet raskaat jäänmurtajat, mitkä Yhdysvallat on nähnyt yli 40 vuoteen. Rakennamme monta jäänmurtajaa, Trump lupasi keskiviikkona puhuessaan rannikkovartiostolle.

Trump viittasi puheessaan rannikkovartioston komentajan Paul Zukunftin aiempiin sanoihin. Zukunftin mukaan Trumpin hallinto on viimein myöntänyt rahaa ja USA tulee rakentamaan kuusi uutta jäänmurtajaa.

Washington Postin mukaan USA:lla on neljä jäänmurtajaa, mutta yksi niistä on toimintakyvytön ja vain yksi toimivista aluksista on niin sanottu raskas jäänmurtaja. Tähän viittasi myös Suomen vienninedistäjän Finpron meriteollisuuden asiantuntija Ulla Lainio aiemmin kertoessaan, että Suomi toivoo saavansa jopa 30 prosenttia USA:n jättimäisen jäänmurtajatilauksen työstä. Raumalainen RMC:n telakka on Lainion mukaan tarjonnut Yhdysvalloille mahdollisuutta valmistaa alusten runkoja Suomessa.

– Ilman suomalaisten apua yhdysvaltalaiset eivät pysty näitä murtajia rakentamaan, Lainio sanoi äskettäin Kauppalehdelle.

Mahdollisuuksia heikentävät amerikkalaisten säädökset painottaa hankintojen kotimaisuutta.

Suomi saa kuitenkin maininnan Washington Postin jutussa. Komentaja Zukunftin mukaan USA:n arktinen toiminta olisi pulassa, mikäli ainoa raskas jäänmurtaja Polar Star jumittuisi jäähän. Yhdysvallat tarvitsisi silloin ulkovaltojen apua. ”Suomella on kyvykkäitä aluksia ja se olisi yksi potentiaalinen vaihtoehto”, Washington Post kertoo Zukunftin sanoneen.

Lue myös: Suomi nappaamassa ison siivun USA:n suurtilauksesta? – ”Jäänmurtajat made in Finland”

Donald Trump, Finpro, Jäänmurtajat, Kansantalous, Meriteollisuus, Raha, Talous, teollisuus, Teppo Ovaskainen, Yhdysvallat, Raha
Urakkapalkka jopa +4000 €/kk – Työntekijöitä ei löydy, ihmettelee yhtiö
Sisältö:

Sisäkatto- ja seinänrakennusyhtiö Inlook etsii uusia työntekijöitä, muttei kertomansa mukaan meinaa löytää halukkaita ainakaan pääkaupunkiseudulla. Yhtiö ihmettelee Kauppalehdessä, miksei kelpo palkkakaan kiinnosta.

Yhtiön asentajille tarjoamalla urakkapalkalla ”kuukausiansiot pyörivät parhailla ammattilaisilla 4000 euron molemmin puolin”.

– Tilauskantamme on kaikkien aikojen huipulla ja kasvumme olisi vielä kovempaa, jos löytäisimme työntekijöitä. Haemme pääkaupunkiseudulle asentajia, mutta hakemuksia tippuu niukasti, toimitusjohtaja Arto Lehtonen sanoo.

Inlookin mukaan kyse on nimenomaan pääkaupunkiseudun ongelmasta.

– Kuopiossa hakijoita oli yli 40, mutta he eivät halua muuttaa ko­vien hintojen pääkaupunkiseudulle. Maan sisäinen muuttoliike on rikki, Lehtonen sanoo.

Ilmeisesti tarjolla on [pääkaupunkiseudulla] niin paljon jotain muuta, ettei perinteisen kova työnteko kiinnosta. Ja kuitenkin me tarjoamme työpaikkaa, joka ei ainakaan ennen ollut mikään huono paikka, Inlookin teollisuustoimintaa johtava Anders Åström sanoo.

Lue koko juttu Kauppalehdestä.

Kansantalous, Kotimaa, Työelämä, työllisyys, Työpaikat, Uusi Suomi, Raha
Valehteluun väsynyt ex-sijoitusmyyjä KL:lle: Asiakkaita ”rullattiin” kovan riskin tuotteilla
Sisältö:

Useamman vuoden Alexandria Pankkiiriliikkeen palveluksessa työskennellyt henkilö ei enää kestänyt sijoitustuotteiden myyntiä omantunnontuskissa, kertoo Kauppalehti. Työntekijä kirjoitti Kauppalehdelle kokemuksistaan. Hän piti etenkin kovariskisten warranttien myymistä kyseenalaisena.

Warrantteja kaupattiin ex-työntekijän mukaan, koska myyjät käärivät niistä hyvät ansiot. Hänen kokemuksensa mukaan warrantti-asiantuntemus oli ”todella heikkoa” ja myyjät vain tyytyivät luottamaan ja uskomaan siihen, ”mitä ylhäältä sanotaan”.

Ex-työntekijä lähti lopulta pois Alexandrian palveluksesta.

–Valheiden kertominen asiakkaille alkoi käydä liian raskaaksi, oli pakko hypätä pois. Itseäni eivät hyvät tienestit tehneet onnelliseksi. Liian usein tuli yöllä herättyä miettimään asioita, ja asiakkaiden tilanteet tulivat uniin, entinen työntekijä kirjoittaa.

Ex-työntekijän mukaan Alexandriassa annetaan myyjille kaunisteltu kuva siitä, että myytävät tuotteet ovat hyviä ratkaisuja asiakkaalle, vaikka ”näin ei todellakaan aina ole”.

–Myyntipuheet olivat niin hiottuja, ettei siinä etenkään iäkkäämpi asiakas osannut sanoa ei.

Ex-työntekijän mukaan asiakkaita ”rullattiin” myymällä edellisen tuotteen tilalle heti uutta tuotetta, kun tuottoa kertyi. Tämä oli usein vastoin asiakkaan etua, mutta tuottoisaa myyjälle.

Lue koko juttu Kauppalehdestä

finanssi, Sijoittaminen, Uusi Suomi, Raha
Jari Sarasvuo KL:lle: Suomalaisilla yrittäjillä kaksi pahaa ongelmaa - ”Olen törmännyt useisiin tapauksiin”
Sisältö:

Suomalaisten pk-yrittäjien tietämys kassavirrasta on yllättävän heikkoa. Tähän on törmännyt liikemies Jari Sarasvuo.

–Yrittäjät ovat yllättävän huonosti perillä tämän hetken kassatilanteestaan ja seuraavien viikkojen kassatilanteen muutoksista. Kassavirta-analyysi tai -näkymä on todella monella pimennossa, Sarasvuo sanoo Kauppalehden haastattelussa.

Puutteellisesta kassaosaamisesta seuraa yrityksille kassavirtakriisejä.

–Olen törmännyt useisiin tapauksiin. Yritys kasvaa ja tekee tulosta, mutta sitten se menee konkurssiin, koska likviditeetti leikkaa kiinni. Se on sääli, hän sanoo.

Toinen suomalainen ongelma on Sarasvuon mukaan, että yritykset hinnoittelevat itsensä liian halvaksi.

–Liian moni yrittäjä ajattelee, että toiminnan volyymi on tärkeämpi kuin toiminnan kannattavuus, kate, Sarasvuo kertoo.

Hän tulkitsee, että tämä johtuu vahvasta alihankkijakulttuurista, joka taas juontaa Suomen elinkeinorakenteesta ja historiasta.

–Suomalainen tykkää olla torppari jonkun pätevämmän yrityksen hommissa. Se tarkoittaa sitä, että myydään nahkoineen ja sillä ostetaan volyymia. Tästä seuraa hirveitä asioita.

Sarasvuon mielestä yritykset myös säästävät väärissä asioista, markkinoinnissa ja taloushallinnossa, mutta ostavat mielellään isoja ja kalliita koneita.

Viime vuosien ilmiö vieläpä on, että halvalla myynti on laajentumassa alihankinta-aloilta jopa design-aloille. 

–Tehokkuus on suomalaisille liian rakas, Sarasvuo sanoo.

Sarasvuon perusteesi on, että jos Suomessa olisi enemmän menestyviä yrittäjiä, kaikilla menisi Suomessa paremmin.

–Se säteilee läpi yhteiskunnan, hän sanoo.

Lähde: Kauppalehti

 

Jari Sarasvuo, Kansantalous, markkinointi, Raha, Talous, Uusi Suomi, yrittäminen, Raha
Nyt havahtui suuri raha ilmastoriskiin: ”Hyvä esimerkki on vaimea reaktio Donald Trumpin lupaukseen”
Sisältö:

Varainhoitotalot, sijoittajat ja taloustieteilijät ovat viime kuukausien aikana ryhtyneet toden teolla analysoimaan ilmastonmuutoksen aiheuttamien taloudellisten riskien suurta mittakaavaa, kirjoittaa valtiovarainministeriön erityisasiantuntija Matti Kahra kolumnissaan ministeriön verkkosivuilla.

– Maailman suurin varainhoitaja BlackRock totesi raportissaan viime syksynä, että yksikään sijoittaja ei voi enää ohittaa ilmastoriskejä päätöksenteossa. Kansainvälisiä rahoitusmarkkinoita valvova Financial Stability Board näkee ilmastoriskien läpinäkyvyyden ja oikean hinnoittelun yhtenä tärkeimmistä tekijöistä maailmantalouden vakaan kasvun kannalta, Kahra kirjoittaa.

– Hyvä esimerkki yksityisen sektorin ajattelutavan muutoksesta on amerikkalaisten energiayhtiöiden vaimea reaktio presidentti Donald Trumpin lupauksista tuoda kivihiili takaisin Yhdysvaltain energiapalettiin. Suurin osa energiayhtiöistä on todennut, että presidentin päätöksillä ei ole vaikutusta heidän pitkän aikavälin investointisuunnitelmiinsa, koska näkemys kivihiileen liittyvistä liiketaloudellisista riskeistä ei ole enää riippuvainen yksittäisten poliitikkojen mielipiteistä.

Kahran mukaan konsensus markkinoilla on Trumpista huolimatta ”melko yhtenevä”: ilmastonmuutos on todellinen ja kasvava taloudellinen riski.

– Maapallon jatkuva lämpeneminen lisää sään ääri-ilmiöitä, kuten kuivuutta ja tulvia, jotka puolestaan aiheuttavat sijoittajille taloudellisia tappioita ja heikentävät tulevaisuuden tuotto-odotuksia. Toinen ja ehkä merkittävin on ilmastonmuutoksen aiheuttama siirtymäriski, joka liittyy siihen miten ja kuinka nopeasti maailmantalous ja investointivirrat käännetään ilmastotieteen edellyttämälle vähähiiliselle polulle.

Kahran mukaan kansainvälinen energiajärjestö IEA on arvioinut pelkästään energiasektorin osalta, että ”ilmastotavoitteiden saavuttaminen edellyttää fossiili-investointien vähentämistä 16 000 miljardilla Yhdysvaltain dollarilla ja vastaavasti 24 000 miljardin lisäinvestointeja vähähiilisiin teknologioihin vuoteen 2040 mennessä”.

– Ilmastoriski moninkertaistuu, kun tarkastellaan ilmastopolitiikan kannalta merkittäviä ja hiilijalanjäljeltään suuria sektoreita. Arvion mukaan jopa puolet maailman sijoitusvarallisuudesta on suorasti tai epäsuorasti paljon päästöjä tuottavilla toimialoilla. Tämän päälle tulee vielä rahoitusjärjestelmän toimijoiden keskinäiset vuorovaikutussuhteet, jotka nostavat osuutta merkittävästi. Yhteenlaskettuna ilmastoriskille altis globaali sijoitusvarallisuus on jopa 86 %.

Kahran mukaan ei olekaan liioiteltua puhua ilmastonmuutoksen suhteen uudesta finanssikriisin mahdollisuudesta.

Lue myös:

Trumpilta shokkikäännös: ”Nyt oikeasti huolestuttaa mihin USA menee”

Trump jyrää Obaman ilmastotyön – dramaattinen muutos USA:n linjaan

Juha Sipilä: ”Donald Trumpin teot huolestuttavat”

”Käsittämätöntä” tuhlausta – Sauli Niinistö haastaa Putinin ja Trumpin ja vaatii loppua soihduttamiselle

Energia, Raha, Talous, Uusi Suomi, Yhteiskunta, Ympäristö, Raha
Kansanedustaja varoittaa: ”Jos korkotaso nousee, Suomi on nopeasti kriisissä”
Sisältö:

Ei hyvältä näytä, summaa kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala (ps.) ajatuksensa Suomen velkataakasta ja tulevaisuuden talousnäkymästä.

Saarakkala varoittaa kirjoituksessaan valtion noin 116 miljardin euron velasta. Tänäkin vuonna valtion budjetista noin 10 prosenttia rahoitetaan velalla, hän toteaa, ja samaan aikaan myös kotitalouksien velkataso on huolestuttava.

Tästä Suomea on varoitettu, Saarakkala lisää.

– Jos korkotaso nousee, ovat sekä kotitaloudet että julkinen talous Suomessa nopeasti kriisissä. Jo tänä vuonna Suomi tulee rikkomaan keskipitkän aikavälin rakenteellisella alijäämällään EU:n finanssipoliittista sopimusta, jonka edellinen hallitus Suomen osalta solmi. Suomen alijäämän ennustetaan kasvavan tänä vuonna 1,7 prosenttiin, kun se saisi olla korkeintaan prosentin, Saarakkala kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Lue lisää: Suomelle varoitus Euroopasta – syynä tavallisten suomalaisten velkaantuminen

Saarakkala toteaa, että EU:n kasvu- ja vakaussopimuksen 60 prosentin BKT-pohjaista velkakriteeriä Suomi jo rikkoo, ”mutta toistaiseksi vaikean taloussuhdanteen perusteella asia on saatu selitettyä parhain päin”. Vaikka talous on nyt kääntynyt nousuun, ei työllisyys kehity toivotusti.

– Työllisyysaste voi nousta 70 prosenttiin vaalikauden lopussa, mutta ilman uusia lisätoimia työllisyyspolitiikassa se ei siis nouse kuitenkaan tavoiteltuun 72 prosenttiin, mikä olisi välttämätöntä velkaantumisen pysäyttämiseksi, hän katsoo.

Kansanedustaja muistuttaa huoltosuhteesta.

– 2020-luvulla Suomen huoltosuhde nousee 38 prosentilla siten, että kun lapsia ja eläkeikäisiä on nyt 53 sataa työikäistä kohden, on heitä vuonna 2025 arviolta 73. Tämä edellyttää työllisyysasteen nostamista lähemmäs 80 prosenttia, kun se nyt on 69 %, sillä menopaineet kasvavat.

– Jos velkaantumista ei saada nykytilanteessa pysäytettyä, Suomen julkinen talous romahtaa vuoteen 2025 mennessä, sillä silloin sitä velkaa ikärakenteesta johtuen joudutaan väkisinkin ottamaan, jos sitä joku taho Suomelle vielä tuolloin järkevään hintaan myöntää, Saarakkala kirjoittaa.

Hänen mielestään on ”merkillepantavaa, että me poliitikot etenkin hallituksessa saame näistä edellä olevista madonluvuista huolimatta aika paljon kriittistä palautetta siitä, että leikkaamme menoja ja palveluita”.

– Kun korkotaso ei reagoi ylöspäin eli halpaa lainaa saadaan helposti, ei uskota, miten syvällä suossa Suomi todellisuudessa jo nyt on.

LUE MYÖS:

Suomalaisille esitetään uutta lainakattoa – Leikkaisi 70 000 euroa esimerkkiperheen lainasta

Vakava varoitus suomalaisten velkaantumisesta: ”Pelivaraa on hyvä jättää”

Suomen Pankki huolestui asuntolainoista: ”Kansainväliset kokemukset osoittavat”

Suomelle varoitus Euroopasta – syynä tavallisten suomalaisten velkaantuminen

Kansantalous, Politiikka, Raha, Suomen talous, Talous, Uusi Suomi, Vesa-Matti Saarakkala, Yhteiskunta, Raha
Suomi nappaamassa ison siivun USA:n suurtilauksesta? – ”Jäänmurtajat made in Finland”
Sisältö:

Vienninedistäjä Finpro uskoo, että Suomi saa ison osan Yhdysvaltain tulevan jäänmurtajatilauksen töistä. Suomalaisen työn osuus voi nousta jopa 30 prosenttiin, Kauppalehti kertoo.

Yhdysvaltain rannikkovartiosto on tilaamassa vähintään kaksi raskasta ja kaksi keskiraskasta polaarijäänmurtajaa, joilla voi ajaa molemmille napa-alueille. Finprossa arvellaan, että aluksia saatetaan kuitenkin tilata kaikkiaan kuusikin.

– RMC:n telakka Raumalta on tarjonnut alusten runkojen valmistusmahdollisuutta Suomesta. Ilman suomalaisten apua yhdysvaltalaiset eivät pysty näitä murtajia rakentamaan, sanoo meriteollisuuden asiantuntija Ulla Lainio Finprosta Kauppalehdelle.

Myös äskettäin USA:ssa vieraillut kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.) vakuuttaa suomalaisen osaamisen olevan tarpeen.

– [Vierailulla] kannustimme Yhdysvaltoja hankkimaan Suomesta maailman parhaat jäänmurtajat made in Finland. Yhdysvalloilla on vain yksi jäänmurtaja, eikä heillä ole osaamista valmistamiseen. Suomesta tämä kyky löytyy. Kaupan hidasteena on amerikkalaisten omat säädökset ostaa vain amerikkalaista, Taavitsainen kertoo Puheenvuoron blogissaan.

Jäänmurtajat, Kansantalous, kauppa, Raha, Satu Taavitsainen, Talous, Uusi Suomi, Raha
Kaupassakin menee nyt lujaa: ”Myyntiluvut ylittivät odotukset selvästi”
Sisältö:

Kaupan liittoon kuuluva Teknisen Kaupan Liitto kertoo jäsenyritystensä myynnin kasvaneen vauhdilla.

Teknisen Kaupan jäsenyritysten myynnin kasvu nopeutui lähes kahdeksaan prosenttiin vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä. Raaka-aineiden myynti lisääntyi alkuvuonna peräti 17 prosenttia. Myös muiden tuotteiden ja palveluiden myynti yltyi, pois lukien pieneen laskuun kääntyneet kuluttajatuotteet.

– Suomen tilanne näyttää paremmalta kuin pitkiin aikoihin. Tämä lupaa hyvää myös tekniselle kaupalle. Vaikka Teknisen Kaupan oma suhdannebarometri olikin ennustanut hyvää alkuvuotta, toteutuneet myyntiluvut ylittivät omat odotukseni selvästi, Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa positiivinen vire on selvästi levinnyt rakentamisesta teollisuuteenkin.

– Raaka-ainekaupan vahvoihin lukuihin vaikuttaa osaltaan niin teräksen kuin öljynkin hintojen nousu, mutta myös volyymit kehittyvät hyvin.

Tuore suhdannebarometri enteilee hyvän kasvun jatkuvan jäsenyrityksissä myös toisella neljänneksellä. Myynnin kasvua odotetaan yleisesti niin seuraavan kolmen kuin seuraavan 12 kuukaudenkin aikana.

– Lisääntynyt aktiviteetti luo tarpeita myös henkilöstömäärän kasvattamiselle. Huhtikuussa 47 prosenttia yrityksistä arvioi määrän kasvavan seuraavan 12 kuukauden aikana. Myös odotukset toimitusaikojen pidentymisestä ovat voimistuneet kevään kuluessa, liitto kertoo.

Kansantalous, Raha, Suomen talous, Talous, tekniikka, Tuotanto, Uusi Suomi, Yhteiskunta, Raha