Sunnuntai 19.8.2018

Uusi Suomi uutiset

Ott Tänak voitti taas – Kalle Rovanperältä kova suoritus
Sisältö:

Ott Tänak nappasi toisen perättäisen voittonsa rallin MM-sarjassa oltuaan ykkönen Saksan rallissa. Muista maailmanmestarikandidaateista Thierry Neuville ajoi toiseksi ja Sebastien Ogier neljänneksi

Esapekka Lappi vastasi Saksan rallin parhaasta suomalaissijoituksesta kolmannella sijallaan. Myös Kalle Rovanperä koki onnistumisen ajettuaan WRC2 -luokan toiseksi.

Saksan ralli eteni jännittävissä tunnelmissa. Perjantai meni suomalaiskuljettajilta vielä tuntuman haussa, mutta lauantaina lähti kulkemaan. Jari-Matti Latvala oli mainiossa iskussa ja nousi päivän päätteeksi taistelemaan jopa kisan kakkossijasta, joka oli vain 0,8 sekunnin päässä.

Mutta Latvalan uskomaton epäonni ei hellittänyt vieläkään. Heti aamun ensimmäisellä erikoiskokeella miehen Toyotan voimansiirto hajosi ja matka jäi kesken.

- Yritimme tulla vajaasti toimivalla autolla, mutta ei se sitten lopulta kestänyt, harmitteli Latvala.

Suomalaiskonkari ei ollut ainut ongelmiin ajautunut. Samaisella erikoiskokeella Dani Sordo ajoi ulos rallin kakkossijalta, joten kahden kärkipään kuljettajien epäonnella Lappi olikin parhaana suomalaisena kiinni kisan kolmossijassa, jonka myös lopuksi varmisti itselleen.

- Likaisissa olosuhteissa varoin vähän liikaa, mutta puhtaalla asfaltilla ajo sujui. Onhan tämä hieno tulos, vaikka tallikaverin vauhtiin ei ollut mitään asiaa, Lappi tuumaili.

Teemu Suninen oli ensimmäistä kertaa asfaltilla WRC-autolla. Ford-kuljettaja aloitti rallin oppia hakien, mutta kuten muillakin suomalaisilla, myös Sunisen vauhti kiihtyi loppua kohden.

Sordon ja Latvalan epäonnen myötä Suninen nousi taistelemaan rallin viidennestä sijasta, jonka vei taistelussa Andreas Mikkelseniä vastaan 10,9 sekunnilla.

- Hieno kisa. Viikonloppu toi paljon oppia, joten kyllä tähän tulokseen voi olla tyytyväinen. Saksa on yksi sarjan vaikeimpia osakilpailuja, eikä kilpakumppanitkaan antaneet armoa. Tämä tulos maistuu hyvälle, Suninen tuuletti.

Kalle Rovanperään pätee samat luonnehdinnat. Saksan likaiset olosuhteet olivat Rovanperälle alussa suurta ihmettä, mutta kun Skoda-kuljettaja tottui kisan luonteeseen, paranivat erikoiskoeajat välittömästi.

Sunnuntaihin Rovanperä lähti WRC2 -luokan kärkipaikalla, mutta taipui lopussa toiseksi, kun tallikaveri Jan Kopecky pyyhälsi ohi 3,8 sekunnilla.

- Mahtava tulos. Olen tästä ajosta todella iloinen. Ralli ei ollut helppo, mutta lauantai-iltapäivästä olin jo päässyt olosuhteista perille hieman, joten annoin mennä sellaista reipasta kyytiä. Se riitti täällä yllättävän hyvin.

Jari Huttunen näki rallin maalin sijalla 27 ja Taisko Lario oli nopein WRC3 -luokan kuljettajista.

Neuville johtaa MM-sarjaa 23 pisteen erolla toisena olevaan Ogieriin. Kolmantena oleva Tänak on 36 pistettä Neuvillea perässä.

Kaudesta on ajamatta neljä kisaa. Seuraavaksi ajetaan syyskuussa Turkissa. Lokakuussa ajetaan Walesissa ja Kataloniassa. Kausi päättyy marraskuussa Australiaan.

Esapekka Lappi, Kalle Rovanperä, Miika Wuorela / Sport Content, Ott Tänak, Otto Palojärvi / Sport Content, Ralli, Rallin MM-sarja, Urheilu
Oppositiosta kuitti hallituksen poliisiriidasta: ”Onko yhteistä tilannekuvaa?”
Sisältö:

Oppositiopuolue RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson pitää poliisien resurssitilannetta huolestuttavana. Hän ihmettelee myös hallituspuolueiden eripuraa asiassa.

–Ilmeisesti hallituksen sisällä ei ole yhteisymmärrystä. Onko yhteistä tilannekuvaa, hän kommentoi Twitterissä.

Henriksson on jättänyt kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy hallitukselta mihin toimenpiteisiin aiotaan ryhtyä poliisin resurssien turvaamiseksi ja sen varmistamiseksi, että useammat ihmiset hakevat rikostutkijan työhön.

–Tilanne poliisien resurssien osalta eri puolella Suomea on kestämätön ja se on jatkunut jo pitkään. Hallituksen on nyt oikeasti osoitettava tahtoa tehdä ongelmalle jotain, hän kommentoi tiedotteessaan lauantaina.

Henriksson mainitsee esimerkkinä kotimaakuntansa Pohjanmaan, jossa hänen mukaansa tiedotetaan lisääntyneestä väkivaltarikoksien määrästä, joka entisestään pahentaa tilannetta. Pohjanmaalla on Henrikssonin mukaan myös ollut vaikeaa löytää rikostutkijoita matalasta palkkatasosta ja suuresta työtaakasta johtuen. 

–Ne harvat, jotka hakeutuvat poliisityöhön kokevat kenttätyön houkuttelevammaksi kuin rikostutkijan työn. Tämä osoittaa, että meillä on perustavanlaatuinen ongelma, jolle emme voi sulkea silmiämme, Henriksson sanoo.

Hän viittaa myös valtioneuvoston selontekoon sisäisestä turvallisuudesta. Sen mukaan monessa paikassa Suomessa rikos jää selvittämättä resurssipulasta johtuen.

– Niukat resurssit johtavat muun muassa pitkiin käsittelyaikoihin ja uhkaavat kansalaisten oikeusturvaa ja turvallisuudentunnetta. Hallituksen on otettava tämä vakavasti, Henriksson vaatii.

Hän sanoo, että resurssipula vaikeuttaa kansalaisten yhdenvertaista kohtelua, kun tapauksia on jouduttu priorisoimaan, koska poliisi ei ehdi tehdä kaikkea. 

–Myös pienempiä rikoksia pitää selvittää – ja poliisin läsnäolo yhteiskunnassa on tärkeää ehkäisevässä mielessä.

Sininen tulevaisuus esitti perjantaina 800 uutta poliisivirkaa sekä maksuttoman majoituksen, ruoan ja terveydenhuollon palauttamista poliisiopiskelijoille. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) suhtautui lauantaina ehdotuksiin torjuen. Hän sanoi Lännen Medialle, että jos budjettiriihessä mietitään lisäpanostuksia poliiseille, niin hän aikoo ehdottaa poliisien palkkaamista riskilähiöihin. 

– On vaikea nähdä, että 800 poliisin lisääminen muutamassa vuodessa olisi mahdollista, kun velkaakin edelleen otetaan tänä vuonna, Mykkänen totesi.

Sinisten puheenjohtaja, Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri  Sampo Terho sanoo olevansa yllättynyt sisäministerin kannasta.

–Siniset haluaa lisää poliiseja ja poliisiopiskelijoita, kuten perjantaina kerroimme. Olen yllättynyt, että tällaista tukea saadessaan toimialan ministeri itse ilmoittaa, ettei poliisien määrää voida kustannussyistä lisätä. Kustannusten suhteen kysymys on aina siitä, mitä pidetään ensisijaisena. Kokoomuskin varmasti tulee budjettiriihessä esittämään lisäkustannuksia muille toimialoille, Terho totesi tiedotteessaan sunnuntaina.

Lue lisää: Kokoomus ja siniset jyrkästi eri linjoilla hallituksessa: ”Ei nyt ruveta sentään punavihreää politiikkaa tekemään”

Anna-Maja Henriksson, Juha Sipilän hallitus, Kai Mykkänen, Katja Incoronato, Kotimaa, Kotimaa, Poliisi, Politiikka, Politiikka, Sampo Terho, uutiset, Yhteiskunta
Timo Soinin eroa vaatinut Touko Aalto: ”Kysymys on Suomen ulkopolitiikan virallisesta linjasta”
Sisältö:

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) eroa lauantaina vaatineen vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon mukaan kyse ei ole niinkään Soinista, vaan Suomen ulkopolitiikan virallisesta linjasta.

–Soinilla on kansanedustajana oikeus olla sitä mieltä, mitä on. Kyse ei ole niinkään Soinista. Kysymys on Suomen ulkopolitiikan virallisesta linjasta ja siitä, että ulkoministeri asettuu sitä vastaan toistuvasti ja huomautuksista huolimatta hallituksen katsoessa vierestä, Aalto kommentoi sunnuntaina Twitterissä.

Aalto vaati Soinin eroa tämän aborttikommenttien vuoksi lauantaina MTV:n Uutisextran haastattelussa.

–Hän on saanut moitteet, mutta jatkaa edelleen naisten ja tyttöjen oikeuksien polkemista ja halveeraamista. Mielestäni tässä yhteydessä Suomen virallinen linja on se mitä pitäisi noudattaa eikä Soinin oma linja, vihreiden puheenjohtaja sanoi.

Hän muistutti, että pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ovat puhuneet yhteisten arvojen tärkeydestä.

– Viestini on, Orpo ja Sipilä, että nyt olisi aika lunastaa ne arvopuheet ja näyttää Soinille ovea.

Soini aiheutti viime viikolla kohun kehumalla Argentiinan senaatin päätöstä torpata oikeus aborttiin pusuemojilla. Esimerkiksi eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen varoitti, että ristiriita ulkoministerin puheiden ja Suomen ulkopoliittisen linjan välillä murentaa Suomen mainetta naisten ja tyttöjen oikeuksia puolustavana maana.

Soini itse vastasi kohuun korostamalla, että Suomi on länsimainen demokratia, jossa sanan-, mielipiteen-, ja uskonnonvapaus koskee kaikkia. 

Pääministeri Juha Sipilä tyytyi vain toteamaan, että”jokaisella on oikeus omiin henkilökohtaisiin mielipiteisiin.”

Toukokuussa Soini joutui vastaavanlaisen kohun keskelle, kun hän virkamatkallaan Kanadassa osallistui virallisen ohjelman ulkopuolella abortinvastustajien kynttilämarssiin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö linjasi toukokuisen kohun jälkeen Talouselämälle, että ”ministeri ei voi yksityishenkilönä ilmaista poliittiseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun liittyviä kantojaan ulkomaanvierailulla, varsinkin jos ne liittyvät siinä maassa polttavaan keskusteluun”.

Lue lisää:

Juha Sipilän Soini-kommentti tyrmistyttää - ”Olisi tapa pakottaa kantamaan edes jotain vastuuta”

Näkökulma: Timo Soinista tuli rasite Suomelle

Hjallis Harkimo Soini-kohusta SS-blogissa: ”Väitän, että tyrmistyksessä on taustalla muutakin”

Varapuhemies: ”Saako ulkoministeri Soini kulkea puhumassa maailmalla mitä huvittaa?”

Timo Soini: ”Tarpeen tullen on uskallettava olla yhden miehen enemmistö”

Juha Sipilän hallitus, Katja Incoronato, Kotimaa, Kotimaa, Politiikka, Politiikka, Timo Soini, Touko Aalto, uutiset, Yhteiskunta, Abortti
Tutkijan jäätävä huomio Vladimir Putinin lausunnosta: ”Ohuesti verhottu uhkaus”
Sisältö:

Ruotsin Kokonaispuolustuksen instituutin FOIn tutkimusjohtaja Robert Dalsjö ja Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt ovat kiinnittäneet huomiota Venäjän presidentin Vladimir Putinin lausuntoon, jonka mukaan Euroopan maiden on osallistuttava Syyrian jälleenrakentamiseen.

–Tarkoitan kaikkea humanitäärista apua syyrialaisille. Lisäksi on autettava niitä alueita, joille ulkomailla nyt olevat pakolaiset voivat palata, Putin sanoi The Guardianin mukaan lauantaina ennen tapaamistaan Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa.

Putinin mukaan Turkissa on kolme miljoonaa pakolaista, Jordaniassa ja Libanonissa molemmissa miljoonan verran. 

–Tämä on mahdollisesta valtava taakka Euroopalle, Venäjän presidentti totesi.

Carl Bildt huomauttaa, että lausunnosta voidaan päätellä, ettei Venäjä aio osallistua jälleenrakentamisen rahoittamiseen.

–Putin haluaa Euroopan maksavan Syyrian jälleenrakentamisen. Venäjällä ei ole aikomustakaan auttaa siinä, ja (Syyrian presidentti) Assad tarvitsee rahaa epätoivoisesti, hän tviittaa.

Robert Dalsjö näkee lausunnossa myös syvemmän merkityksen.

–Putin teki ohuesti verhotun uhkauksen siitä, että Eurooppaan tulee enemmän pakolaisia, jos emme maksa sotkua, jonka hän sai aikaan, Dalsjö vastaa Bildtille Twitterissä.

Bildt jatkaa asian pohtimista sunnuntai-iltana julkaisemassaan blogissa, ja toteaa, ettei ole mitään takeita siitä, että Syyria missään tapauksessa ottaisi pakolaisiksi lähteneitä takaisin.

–Assadin hallinto haluaa varmasti rahat, ja todennäköisesti he toivovat EU:n poistavan talouspakotteet. Kovin moni pakolainen tuskin kuitenkaan palaa, hän kirjoittaa.

Putin ja Merkel keskustelivat Syyrian tilanteesta lauantaina. Merkel totesi tapaamisen yhteydessä lyhyesti vain, että päämääränä tulee olla humanitäärisen katastrofin välttäminen.

Lue myös:

Tutkija: Angela Merkel ja Vladimir Putin lähettivät viestin Donald Trumpille

Saksalaisarvio Vladimir Putinin ja Angela Merkelin tapaamisesta: ”Venäjän presidentti on ajanut itsensä umpikujaan”

Angela Merkel, Carl Bildt, Kansainvälinen politiikka, Kansainvälinen politiikka, Katja Incoronato, Politiikka, Robert Dalsjö, Syyrian kriisi, Syyrian pakolaiset, ulkomaat, uutiset, Vladimir Putin, Ulkomaat
Eurofutis innostaa Pohjois-Amerikassa – "NHL:n käänteisilmiö”
Sisältö:

Eurooppalaiset huippujalkapalloseurat pelasivat tänäkin kesänä harjoituskaudella harjoituspelejä Pohjois-Amerikassa. Vaikka soccer-jalkapallo ei ole Kanadassa tai Yhdysvalloissa suosituin urheilulaji, ovat eurofutisseurat pelanneet Pohjois-Amerikassa valtavien yleisömäärien edessä.

Espanjan La Liga onkin innostunut menestyksestä. Sarja on tehnyt Relevant-yhtiön kanssa markkinointisopimuksen, johon sisältyy suunnitelma pelata virallinen sarjaottelu Pohjois-Amerikassa.

Soccer-jalkapallo on kasvattanut viime vuosina suosiotaan Pohjois-Amerikassa maltillisesti. Vuonna 1996 toimintansa aloittanut MLS-liiga on laajentunut 23 joukkueen sarjaksi. Vuonna 2020 sarjassa on mukana jo 26 joukkuetta.

MLS ei nykyisellä palkkakiintiöllään kykene kilpailemaan kuitenkaan parhaita vuosiaan pelaavista supertähdistä. Sarjassa nähdäänkin maailman huipuista lähinnä jäähdyttelijöitä, kuten David Villa, Zlatan Ibrahimovic tai Andrea Pirlo.

Toisin kuin supertähtiä kahmivassa Kiinan pääsarjassa, edetään MLS:ssä talous edellä. Yli varojen ei kannata elää.

MLS:n nosteesta huolimatta fanitetaan Pohjois-Amerikassa Eurooppalaista jalkapalloa yhä enemmän. La Ligan sopimus saattaakin merkitä, että Real Madridin ja FC Barcelonan El Clasico pelattaisiin esimerkiksi Miamissa, Los Angelesissa tai New Yorkissa.

Aiemmin Yhdysvallat on ollut globaalin urheilubisneksen edelläkävijä. NBA, NHL, MLB ja NFL ovat vieneet tuotettaan Eurooppaan ja Aasiaan.

NHL:ssä pelataan marraskuussa kaksi ottelua Helsingissä, kun Florida Panthers ja Winnipeg Jets kohtaavat Hartwall-areenalla. Suomesta löytyy jääkiekkokulttuuria omastakin takaa, mutta kiinnostuksen kohteena NHL on tuotteena ylivertainen.

Euroopan omilla jääkiekkotuotteilla ei ole mahdollisuuksia haastaa NHL:n vetovoimaa. NHL:llä on käytössään valtavasti suurempia rahasummia.

Manchester United, Real Madrid, FC Barcelona, Juventus, Chelsea, Bayern München ja kumppanit ovat brändiarvoltaan MLS-seuroihin verrattuna ylivertaisia. Ne kasvattavat suosiotaan myös Aasiassa.

Kansainvälisillä urheilumarkkinoilla eletäänkin mielenkiintoista aikaa maanosien välisten ”raja-aitojen” kaatuessa. La Ligan Pohjois-Amerikan pelit ovat alkusoittoa mullistuksesta.

Jalkapallo, La Liga, MLS, NHL, Otto Palojärvi / Sport Content, Urheilu
Keskustelu Sauli Niinistön vallankäytöstä: ”Voisiko hän käyttää arvovaltaansa soteen sisältyvien solmujen aukaisemisessa?”
Sisältö:

Eduskunnan varapuhemiehen Mauri Pekkarisen avustaja, keskustan kansanedustajaehdokas Petri Neittaanmäki pohtii, voisiko tasavallan presidentti Sauli Niinistö käyttää arvovaltaansa sote- ja maakuntauudistukseen liittyvien erimielisyyksien ratkaisemiseen.

–Uudistus on yksi Suomen historian merkittävimmistä ja suurimmista reformeista. Voisiko tasavallan presidentti Sauli Niinistö käyttää arvovaltaansa myös tähän uudistukseen sisältyvien solmujen aukaisemisessa, Neittaanmäki kysyy Puheenvuoron blogissaan.

Tällä viikolla on keskusteltu Niinistön vaikutusvallasta ja valtaoikeuksien käytöstä, kun kaksi hänestä kertovaa kirjaa ilmestyi alkuviikolla.

Neittaanmäen mukaan Niinistö tulee jäämään historiaan vahvana ja tehtävässään erinomaisesti onnistuneena presidenttinä. 

–Historiallisen makusote-uudistuksen maaliin saattamisessa avustaminen kirkastaisi Niinistön kruunua vielä hivenen lisää, hän sanoo.

Vuosina 1999-2007 kansanedustaja toiminut Neittaanmäki arvioi, että Niinistön aikana Suomen ulkopoliittinen asema on edelleen vahvistunut. Hänen mukaansa hyvänä esimerkkinä tästä toimii Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaaminen kesällä Helsingissä.

–Valtaoikeudet ovat kuin veteen piirretty viiva. Viisas johtaja osaa käyttää niitä kulloisessakin tilanteessa maan kokonaisedun edellyttämällä tavalla. Juuri näin Niinistö on toiminut, Neittaanmäki kommentoi.

Valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo arvioi aikaisemmin viikolla, että tasavallan presidentti voi käyttää vaikutusvaltaansa, mutta on tärkeää, että presidentin toiminta pyrkii tukemaan eduskunnan luottamusta nauttivan hallituksen toimintaa.

– Siihen saakka, kun presidentin toiminta pyrkii tukemaan eduskunnan luottamusta nauttivan hallituksen toimintaa, en näe asiassa perustuslaillista ongelmaa. Perustuslaillinen ongelma syntyisi vasta silloin, jos tasavallan presidentti julkisuuspolitiikallaan tai taustavaikuttamisellaan pyrkisi horjuttamaan eduskunnan luottamusta nauttivan hallituksen asemaa, Paloheimo kirjoittaa Facebookissa.

Hän korostaa, että jos hallitukset ovat vahvoja ja aikaansaavia, ei tasavallan presidentin auktoriteettivaikuttamiselle sisäpolitiikassa ole kuitenkaan ”sen enempää tarvetta kuin sijaakaan”. Paloheimo huomauttaa kuitenkin samalla, että valtatyhjiö täytyy aina.

–Mitä heikompi hallitus on vallassa, sitä enemmän tosiasiallista auktoriteettivaltaa tasavallan presidentti voi saada. Mitä yhdenmukaisempi on tasavallan presidentin ja hallituksen poliittinen maailmankuva, sitä enemmän jonkinlaista puhevaltaa tasavallan presidentti parlamentaarisessa järjestelmässäkin voi saada – ilman että hän ylittää perustuslaillisia valtaoikeuksiaan.

Paloheimo kommentoi kirjaväitteitä Niinistön vallankäytöstä sanomalla, että ne, joiden mielestä on sopimatonta tai kerrassaan perustuslain vastaista, että tasavallan presidentti pyrkii tukemaan hallituksen toimintaa, haluavat presidenttiyttä, missä tasavallan presidentin tehtävänä on vain maatalousnäyttelyiden avaaminen ja kunniamerkkien jakaminen.

–Päätöksentekoon liittyviä muodollisia valtaoikeuksiaan presidentti Niinistö ei ole ylittänyt. Hän on tehnyt päätöksiä vain asioissa, joiden päättäminen perustuslain mukaan kuuluu tasavallan presidentille, Paloheimo summaa.

Lue myös: 

Sauli Niinistö Fortum-väitteestä IL:lle: ”Minulta pyydettiin, että Putin tekisi sen sitten selväksi”

Presidentti Niinistö vastaa paljastuskirjaan: ”Käsittämätön väite” Fortumista

”Niinistön näkymätön käsi operoi taustalla koko ajan” – Kirja kertoo kuinka kohuttu Nato-sopimus syntyi

Kirjaväite: Presidentti Niinistö puhuu suljettujen ovien takana Suomen ”tosiasiallisista turvatakuista”

Kirjaväite presidentti Niinistöstä – Fortum: ”Teimme Fennovoima-päätöksen omista lähtökohdista”

Heikki Paloheimo, Katja Incoronato, Kotimaa, Kotimaa, Petri Neittaanmäki, Politiikka, Presidentin valtaoikeudet, Sauli Niinistö, Sote-uudistus, Tasavallan presidentti, Tasavallan presidentti, uutiset, Yhteiskunta
Meteorologit: ”Hei, hei helteet, todennäköisesti emme enää tänä vuonna tapaa”
Sisältö:

Sekä Ilmatieteen laitoksen että Forecan meteorologit arvioivat eilisen lauantain olleen tämän vuoden viimeisen hellepäivä Suomessa. 

–Hei, hei helteet, todennäköisesti emme enää tänä vuonna tapaa. Kohtasimme  kaikkiaan 62 kertaa, ensimmäisen kerran jo 11.5. Jatkossa tyydymme alle 25 asteen lämpötiloihin, Ilmatieteen laitoksen meteorologit toteavat Twitterissä.

Forecan mukaan kesä oli tänä vuonna vuodesta 1961 lähtien toiseksi lämpimin hellepäivien lukumäärällä mitattuna.

–Ennätykseen tarvittaisiin vielä 3 hellepäivää, tosin ensi viikolla helteitä ei ole tiedossa, Forecan meteorologit tviittaavat.

Vuodesta 1961 alkavan tilastoinnin mukaan toistaiseksi eniten hellepäiviä oli vuonna 2002, jolloin helleraja ylittyi 65 päivänä. Tänä vuonna hellepäiviä on ollut 62.

Kotimaa, Kotimaa, Sää, Sää, Uusi Suomi, uutiset, Yhteiskunta, Ympäristö
Alkoiko oligarkkien paluu Venäjälle? Vedomosti: Oleg Deripaska siirsi yhtiönsä uuteen veroparatiisiin
Sisältö:

Venäjä kertoi äskettäin perustaneensa kahdelle saarelle alueet, joissa yrityksille on luvassa verohelpotuksia ja muita etuja. Vedomosti-lehden mukaan veroparatiisin ensimmäinen "asukas" on oligarkki Oleg Deripaskan En+ Holding Limited -yhtiö.

Veroparatiisit perustettiin Kaukoidässä Primorskin alueella sijaitsevalle Russkiin saarelle sekä Kaliningradin alueella sijaitsevalle Okjabrskin saarelle. Tarkoituksena on ollut lieventää länsimaiden talouspakotteiden vaikutuksia venäläisyrityksiin. 

Deripaskan yhtiöt ovatkin kärsineet jo alumiinitulleista, kun kurssisysöksy on vienyt yritysten arvosta jopa puolet.

Deripaskan En+ Group on rekisteröity Jerseyn veroparatiisiin, mutta Vedomostin mukaan sitäkin harkitaan nyt siirrettäväksi Venäjälle.

–Yhtiö oli ensimmäinen, joka tuki Venäjän edistyksellistä lainsäädäntöä. Laki mahdollistaa omistusrakenteemme optimoimisen ja suunnitelmat Venäjän suurimmaksi kansainväliseksi yhtiöksi tulemisen sen avulla, että käytämme hyväksemme uusia ATS-alueita, En+ Groupin johtokunnan puheenjohtaja Gregory Barker totesi tiedotteessa.

Yhtiö totesi kuitenkin pysyvänsä listattuna Lontoon pörssissä.

En+ Groupin kurssi lähti huhtikuussa syöksyyn, kun Deripaska ja sen myötä hänen omistamansa yhtiöt joutuivat pakotelistalle. Tämän jälkeen kaupankäynti osakkeilla on pysäytetty.

Kansantalous, Oleg Deripaska, Politiikka, Raha, sijoittaminen, Talous, Tarja Kuittinen / Kauppalehti / Alma Talent, uutiset, Venäjä-pakotteet, Venäjä-pakotteet, Veroparatiisit, Raha
Kokoomus ja siniset jyrkästi eri linjoilla hallituksessa: ”Ei nyt ruveta sentään punavihreää politiikkaa tekemään”
Sisältö:

Kokoomuksen ja Sinisen tulevaisuuden välille on repeämässä riita hallituksessa. Eripuraa on muun muassa poliisien määrästä ja vihapuhetyöryhmästä.

Siniset esitti perjantaina 800 uutta poliisivirkaa sekä maksuttoman majoituksen, ruoan ja terveydenhuollon palauttamista poliisiopiskelijoille. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) suhtautui lauantaina ehdotuksiin torjuen. Hän sanoi Lännen Medialle, että jos budjettiriihessä mietitään lisäpanostuksia poliiseille, niin hän aikoo ehdottaa poliisien palkkaamista riskilähiöihin. 

– On vaikea nähdä, että 800 poliisin lisääminen muutamassa vuodessa olisi mahdollista, kun velkaakin edelleen otetaan tänä vuonna, Mykkänen totesi.

Sinisten puheenjohtaja, Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri  Sampo Terho sanoo olevansa yllättynyt sisäministerin kannasta.

–Siniset haluaa lisää poliiseja ja poliisiopiskelijoita, kuten perjantaina kerroimme. Olen yllättynyt, että tällaista tukea saadessaan toimialan ministeri itse ilmoittaa, ettei poliisien määrää voida kustannussyistä lisätä.Kustannusten suhteen kysymys on aina siitä, mitä pidetään ensisijaisena. Kokoomuskin varmasti tulee budjettiriihessä esittämään lisäkustannuksia muille toimialoille, Terho totesi tiedotteessaan sunnuntaina.

–Siniset pitää turvallisuutta perusoikeutena. Turvallisuuden ylläpitäminen on valtiovallan tärkein tehtävä, koska vain siten varmistetaan kansalaisten vapaudet ja oikeudet, koskemattomuus ja omaisuuden suoja. Tietysti puolueiden linjoissa ja painopisteissä on eroja, mutta ei nyt ruveta tässä hallituksessa sentään punavihreää politiikkaa tekemään. Mykkäsen kannattaisi ottaa tarjotusta tuesta koppi, hän jatkaa.

Kokoomuksen ministeri kertoivat tiistaina perustavansa vihapuhetta ja nettikiusaamista kitkevän asiantuntijatyöryhmän. Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Simon Elon mukaan kokoomus ”hyppää punavihreiden liberaalien tontille”. Hän vetoaa sananvapauteen.

–Sananvapaus suojaa myös sellaista toimintaa, josta joku voi loukkaantua, sillä sellainen toiminta mistä kukaan ei loukkaannu ei todennäköisesti vaadi suojaamista. Laissa määritellään kunnianloukkaus ja laiton uhkaus, jotka ovat voimassaolevia perustuslain mainitsemia säännöksiä sananvapauden rajoista. Jos kokoomus haluaa tehdä muutoksia tähän suomalaisen sananvapauden perustaan niin kuka määrittelee oikeat ja väärät mielipiteet, Elo kysyy Puheenvuoron blogissaan.

budjettiriihi, Juha Sipilän hallitus, Kai Mykkänen, Katja Incoronato, Kotimaa, Kotimaa, Politiikka, Politiikka, Sampo Terho, Simon Elo, uutiset, Yhteiskunta
Tutkija: Angela Merkel ja Vladimir Putin lähettivät viestin Donald Trumpille
Sisältö:

Saksalainen politiikan tutkija Stefan Meister sanoo, että Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Venäjän presidentti Vladimir Putin lähettivät lauantaisessa tapaamisessaan viestin Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille.

–Donald Trumpin ajan politiikka USA:ssa on tärkein tekijä siinä, että Merkelin ja Putinin välit ovat parantuneet. Molemmat haluavat lähettää Washingtonin viestin, ettei heitä voi kiristää. Tapaamisen tarkoituksena oli normalisoida Saksan ja Venäjän suhteet, Meister kommentoi Financial Timesille.

Merkel ja Putin keskustelivat muun muassa Nord Stream 2 –kaasuputkihankkeesta. Trump on painostanut etekin Saksaa luopumaan kaasuputkesta ja korostanut, että se lisää niin Saksan kuin koko Euroopan riippuvuutta venäläisestä maakaasusta.

Lue lisää: Trump löysi uuden aseen Saksaa vastaan: Nord Stream 2

Merkel korosti jälleen kerran, että maakaasun on kuljettava Ukrainan läpi myös Nord Stream 2:n valmistumisen jälkeen.

–Haluan painottaa, että kyse on vain ja ainoastaan taloudellisesta hankkeesta, eikä se sulje pois kaasutoimituksia Ukrainan kautta. Pääasia on, että taloudelliset vaatimukset täyttyvät, Putin vastasi tähän uutistoimistojen mukaan.

Putinin tiedottaja Dimitri Peskov kommentoi tapaamisen jälkeen, että tarkoituksena on nimenomaan torjua ”kolmansien osapuolien” sekaantuminen kaasuputkiprojektiin. 

–On välttämätöntä ryhtyä toimiin mahdollisia kolmansien osapuolien laittomia toimia vastaan, jotta projekti valmistuu ajoissa, hän sanoi Reutersille.

Lue myös: Saksalaisarvio Vladimir Putinin ja Angela Merkelin tapaamisesta: ”Venäjän presidentti on ajanut itsensä umpikujaan”

 

Angela Merkel, Dimitri Peskov, Donald Trump, Kansainvälinen politiikka, Katja Incoronato, Nord Stream 2, Nord Stream 2 -hanke, Politiikka, Stefan Meister, ulkomaat, uutiset, Vladimir Putin, Ulkomaat
Näkökulma: Melkoiset luvut – Mitä sote-valiokunnassa oikein tapahtuu?
Sisältö:

”Kyllä tämän kevään valinnanvapausesitys on edellyttänyt meidän virkamiehiltämme enemmän kuin viime kevään esitys”. Näin arvioi sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila torstaina järjestetyssä mediatilaisuudessa.

Arvion taakse ministeriö keräsi lukuja. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on tämän kevään valinnanvapausmallin käsittelyn aikana kuullut 187 eri asiantuntijaa, pyytänyt ministeriöltä ainakin 23 lisäselvitystä ja viisi lausuntoa.

Se on melkoisen paljon. Varsinkin kun ottaa huomioon, että valiokunta alkoi käsitellä valinnanvapauden lakiesitystä viikolla 11 ja jäi kesälomalle viikolla 27. Keskimäärin sosiaali- ja terveysvaliokunta on tehnyt ministeriölle lisäselvityspyynnön 1,35 kertaa viikossa.

Kun sama valiokunta vuosi sitten Tuula Haataisen (sd.) johdolla käsitteli silloista valinnanvapausesitystä, asiantuntijalausuntoja annettiin ministeriön arvion mukaan noin 173. Lisäselvityspyyntöjä oli nolla.

”Me pidämme tietysti tätä valiokunnan tiedonsaantioikeutta ihan oikeutettuna, koska olemme valmistelemassa hyvin uudentyyppistä lainsäädäntöä, joka pitää sisällään yksityiskohtia, joihin on perusteltua etsiä yksityiskohtaisia vastauksia”, sotesta vastaava ministeri Annika Saarikko (kesk.) pehmensi torstaina.

Kuitenkin kevään aikana julkisuuteen on tihkunut tietoja, että sosiaali- ja terveysvaliokunnassa hallitus- ja oppositiopuolueiden kansanedustajien välit olisivat tulehtuneet. Uutta puheenjohtajaa Krista Kiurua (sd.) on syytetty käsittelyn jarruttamisesta. Valiokunnan keskustalaiset kansanedustajat sekä sinisten Vesa-Matti Saarakkala laativat Kiurusta yhdessä kantelun, jossa he kertovat tämän estäneen neljä kertaa äänestysten järjestämisen valiokunnassa.

Kantelun allekirjoittaneet kansanedustajat myös katsovat, että asiantuntijakuulemisissakin kansanedustajille on myönnetty hyvinkin pitkiä puheenvuoroja ja kysymyksiä, jotka ovat vain löyhästi liittyneet kulloinkin käsiteltävään asiaan.

Keskimäärin 1,35 lisäselvitystä viikossa eivät kyllä helpota Kiurun asemaa jarrutussyytösten keskellä, vaikka hän toistaisikin 23 kertaa valiokunnan tekevän työtä erittäin tarkkaan, jotta valinnanvapaus nyt tällä kertaa menisi läpi.

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

LISÄÄ AIHEESTA:

17 kansanedustajaa päätyi erikoiseen äänestykseen – Jarruttaako sotea hallitus vai oppositio?

Kansanedustajien kova avautuminen Krista Kiurusta: ”Tämä on voimakas hätähuuto”

Outi Alanko-Kahiluoto: Hallitus tietää jo että sote kaatuu – Nyt pelataan viivytystaktiikkaa

Ministeriltä kipakka vastaus Krista Kiurulle: ”Minulle uutta, että sieltä tehdään perustuslailliset arviot”

Kotimaa, Kotimaa, Ossi Kurki-Suonio, Politiikka, Sosiaali- ja terveysvaliokunta, Sote-uudistus, Sote-uudistus, uutiset, Yhteiskunta
Saksalaisarvio Vladimir Putinin ja Angela Merkelin tapaamisesta: ”Venäjän presidentti on ajanut itsensä umpikujaan”
Sisältö:

Saksan liittokansleri Angela Merkel oli perjantaina varsin pessimistinen tapaamisestaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Merkel ja Putin tapaavat lauantai-iltana Suomen aikaa.

Merkel sanoi perjantaina toimittajille, ettei odota tapaamiselta suuria. 

–Kyseessä on työtapaaminen eikä erityisiä tuloksia ole odotettavissa. Meidän on kuitenkin oltava jatkuvasti keskusteluyhteydessä, hän sanoi.

Merkelin johtaman kristillisdemokraattisen puolueen ulkopoliittinen tiedottaja Jürgen Hardt on paljon toiveikkaampi.

–Voimme olla varovaisen optimistisia. Venäjän presidentti on ajanut itsensä umpikujaan Syyriassa ja itäisessä Ukrainassa, hän tarvitsee kansainvälisiä kumppaneita. Sen vuoksi hänen on tehtävä liikkeiä, Hardt kommentoi Stuttgarter Nachrichten –sanomalehdelle.

Merkelin esikunnasta on kerrottu, että asialistalla ovat Syyria, Ukraina ja Nord Stream 2 –kaasuputki.

Saksalaisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan instituutin SWP:n Itä-Euroopan- ja Eurasian-tutkimuksen johtaja Sabine Fischer pitää Putinin kantoja näiden suhteen lukittuina. 

–Tavoitteet eivät ole muuttuneet. Venäjällä on asemansa Syyriassa ja Ukrainassa ja Venäjällä on vahvat intressit Nord Stream 2:n suhteen, ja Venäjä aikoo jatkaa tavoitteiden ajamista, hän kommentoi Deutsche Wellelle.

Nordt Stream 2:teen liittyy myös muita paineita, sillä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on linjannut, että Yhdysvalloista on tulossa maailman suurin maakaasun tuottaja, joka kilpailee samoilla markkinoilla rakenteilla olevan Nord Stream 2 -putken maakaasun kanssa Euroopassa. USA on väläyttänyt myös pakotteita saksalaisille ja eurooppalaisille yhtiöille kaasuputken vuoksi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaa Putinin ensi viikolla Sotshissa. Presidentin kanslian mukaan presidentit keskustelevat työvierailun aikana ajankohtaisista kansainvälisistä, alueellisista ja kahdenvälisistä kysymyksistä. 

Lue myös: 

Suomalaisarvio: ”Sanktioiden aktiivisesta käytöstä tulee kipupiste EU:n ja USA:n välille”

”Ja diilin me teimme” – Kauppasota vaihtui ”nollatulleiksi”

Trump löysi uuden aseen Saksaa vastaan: Nord Stream 2

Angela Merkel, Jürgen Hardt, Kansainvälinen politiikka, Katja Incoronato, Politiikka, Sabine Fischer, ulkomaat, uutiset, Vladimir Putin, Ulkomaat
Sauli Niinistö, Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen muistelevat Kofi Annania: ”Maailma on menettänyt suuren rauhanrakentajan”
Sisältö:

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja presidentti Tarja Halonen ovat muistelleet viime yönä menetynyttä YK:n entistä pääsihteeriä Kofi Annania Twitterissä. Presidentti Martti Ahtisaaren ystävyyttä Annanin kanssa muistellaan konfliktinratkaisujärjestö CMI:n nettisivuilla.

Sauli Niinistö sanoo, että maailma on menettänyt vankkumattoman sääntöihin perustuvan kansainvälisen järjestyksen tukijan ja suuren rauhanrakentajan. 

Niinistö esitti myös osanottonsa Annanin perheelle ja läheisille.

–Tieto Kofi Annanin kuolemasta jättää meidät suuren kaipauksen syliin, Tarja Halonen tviittasi.

Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n mukaan tieto Annanin poismenosta koskettaa syvästi presidentti Martti Ahtisaarta, jonka mukaan Annan oli YK:n kaikkien aikojen menestyksekkäin pääsihteeri.

Annan ja Ahtisaari tunsivat toisensa 1970-luvulta lähtien sekä työtovereina että perhetuttuina ja läheisinä ystävinä. Ahtisaaren mukaan Kofi Annan oli YK:n kaikkien aikojen menestyksekkäin pääsihteeri ja hän oli aina poikkeuksellisen sitoutunut kulloiseenkin työtehtäväänsä.

Annan ja Ahtisaari tekivät tiiviisti yhteistyötä, kun Ahtisaari 1970- ja 1980-luvuilla YK:n erityisedustajana luotsasi Namibian kohti itsenäisyyttä. YK:n pääsihteerinä toimiessaan Annan nimitti vuonna 2005 Ahtisaaren erityisedustajakseen Kosovon asemasta käytäviin neuvotteluihin. Viimeksi Annan ja Ahtisaari ovat työskennelleet läheisesti Elders-ryhmässä, jonka puheenjohtajana Kofi Annan toimi viisi vuotta.

Kofi Annan työskenteli YK:n pääsihteerinä vuosina 1997–2006. Vuonna 2001 hän sai Nobelin rauhanpalkinnon.

Annan kuoli sairaalassa Bernissä, Sveitsissä lauantain vastaisena yönä lyhyen sairauden jälkeen. Hän oli 80-vuotias.

–Monella tapaa Kofi Annan oli YK. Hän johti YK:n uudelle vuosituhannelle korvaamattomalla arvokkuudella ja päättäväisyydellä, YK:n nykyinen pääsihteeri António Guterres sanoo omassa lausunnossaan.

 

 

 

 

Antonio Guterres, Katja Incoronato, Kofi Annan, Kofi Annan, Kotimaa, Kotimaa, Martti Ahtisaari, Sauli Niinistö, Tarja Halonen, uutiset, Yhteiskunta
Poliisi ottanut 10 kiinni Turussa: ”Syyt ovat pääasiassa olleet häiriökäyttäytymiseen liittyviä”
Sisältö:

Poliisi on ottanut 10 henkilöä kiinni Turussa tänään lauantaina järjestetyissä mielenosoituksissa.

–Kiinnioton syyt ovat pääasiassa olleet häiriökäyttäytymiseen liittyviä, Lounais-Suomen poliisi kertoo Twitterissä.

Turussa järjestetään lauantaina kolme mielenosoitusta. Tähän mennessä jo päättyneeseen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenilmaukseen osallistui poliisin mukaan noin 300 henkeä ja niin ikään päättyneeseen Turku ilman natseja -mielenosoitukseen yli tuhat henkeä.

Parhaillaan on käynnissä 118-Kukkavirta-mielenilmaus, jonka osallistujamäärän poliisi arvioi olevan noin 300.

Turun puukotuksista on tänään kulunut tasan vuosi. Käräjäoikeus tuomitsi kesäkuussa hyökkääjän Abderrahman Bouananen elinkautiseen vankeusrangaistukseen kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksan terroristisessa tarkoituksessa tehdyn murhan yrityksestä. Boanane aikoo valittaa tuomiosta hovioikeuteen. Valitusaikaa on elokuun loppuun asti.

 

 

 

 

Kotimaa, Kotimaa, Turun puukotukset, Uusi Suomi, uutiset, Yhteiskunta
Kofi Annan on kuollut
Sisältö:

YK:n entinen entinen pääsihteeri ja Nobelin rauhanpalkinnolla vuonna 2001 palkittu Kofi Annan on kuollut. Asiasta kertovat muun muassa BBC ja Reuters

Annan työskenteli YK:n pääsihteerinä vuosina 1997–2006. 

BBC:n mukaan Annan kuoli sairaalassa Bernissä, Sveitsissä lauantain vastaisena yönä lyhyen sairauden jälkeen. Hän oli 80-vuotias.

Lue myös: Sauli Niinistö, Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen muistelevat Kofi Annania: ”Maailma on menettänyt suuren rauhanrakentajan”

Kofi Annan, Kofi Annan, ulkomaat, Uusi Suomi, uutiset, Yhteiskunta, Ulkomaat