Maanantai 28.5.2018

Uusi Suomi uutiset

Itä-Helsingissä kiehahti: Pahoinpitely toi jopa 200 ihmistä paikalle – Alanya Market pahoittelee välikohtausta
Sisältö:

Helsingin poliisi tiedotti maanantaina tutkivansa Puotinharjun ostoskeskuksen parkkipaikalla lauantaina kello 16–17 tapahtunutta epäiltyä pahoinpitelyä. Tapahtuma aiheutti ostoskeskuksella laajempiakin levottomuuksia.

– Tapahtumat saivat alkunsa ajosuuntiin ja väistämisvelvollisuuksiin liittyvästä erimielisyydestä. Sekä pahoinpitelyn uhri että kaksi rikoksesta epäiltyä ovat 1990-luvulla syntyneitä miehiä, kertoo rikoskomisario Reijo Enqvist Helsingin poliisilaitokselta tiedotteessa.

Alle tunnin kuluttua tapahtuneesta hätäkeskus sai poliisin mukaan ilmoituksen, että joukko ihmisiä oli yrittänyt mennä sisälle yhteen ostoskeskuksen liikkeistä väkisin. Poliisin mukaan heitä ei ollut päästetty sisään, minkä jälkeen kymmenisen henkilöä oli sotkenut liikkeen edustaa ja heitellyt ja potkinut siinä olleita tavaroita. Toiminta ei aiheuttanut poliisin mukaan merkittävää vahinkoa.

Poliisin tiedotteen mukaan paikalla oli vähintään 200 henkilöä ja useita poliisipartioita. Helsingin poliisi on keskustellut asiasta Puotinharjun ostoskeskuksen toimijoiden kanssa.

– Vaikuttaa siltä, että alkukiihtymyksen jälkeen tilanne on rauhoittumassa, toteaa Helsingin poliisin ennalta estävän toiminnon johtaja, ylikomisario Jari Taponen.

Puotinharjun ostoskeskuksessa sijaitseva Alanya Market -ketju kirjoitti sunnuntaina Facebook-sivullaan pahoittelevansa lauantaina myymälässä sattunutta välikohtausta.

– Olemme ottaneet puhutteluun työntekijämme, jotka ovat olleet millään lailla osallisina asiaan. Jokainen heistä on saanut rangaistuksen sattuneen takia, ketjun Facebook-sivun päivityksessä lukee.

Päivityksen allekirjoituksena oli Alanyan omistaja.

Ketjun päivityksen mukaan ketju ja välikohtauksessa vammoja saanut nuorimies ovat löytäneet yhteisymmärryksen ja sopineet asian. Lisäksi yritys kertoo tehneensä yhteistyötä Itäkeskuksen imaamin kanssa. Imaami on päivityksen mukaan edistänyt asian sopimista ja hoitamista.

– Tämä on meidän osalta erittäin valitettavaa, että pyhänä ramadanina on sattunut tällaista. Me Alanyassa emme suvaitse minkäänlaista väkivaltaa taikka häiriköintiä. Olemme asian kanssa ehdottomia. Mutta kuitenkin virheitä sattuu ja olemme ja tulemme aina olemaan asiakasystävällinen ruokakauppa kaikille asiakkaille, päivityksessä sanotaan.

Alla Puotinharjun Alanya Market -liikkeen Facebook-päivitys välikohtauksesta.

LUE MYÖS:

Sää muuttuu pian: Suursäätilaan tulossa melkoinen muutos

Vaatimus: Bensan hintaa alennettava Suomessa

Kansanedustaja avautuu: ”Olisi reilua pääministeriltä lopettaa tämä poliittinen teatteri ja kiusanteko”

Alanya Market, Heidi Huotilainen, Jari Taponen, Kotimaa, Kotimaa, Reijo Enqvist, uutiset
Sää muuttuu pian: Suursäätilaan tulossa melkoinen muutos
Sisältö:

Suomen hellekevät on siirtymässä historiankirjoihin, Ilmatieteen laitos ennakoi.

Myös tämä viikko alkaa lämpimänä ja poutaisena, mutta viikon puolivälissä sää kylmenee tilapäisesti, kuuluu maanantain ennuste. Ensi viikonlopuksi eli koulujen päättäjäisiksi jälleen lämpenee – tilapäistä sekin.

– Sen jälkeen on ennusteissa enteitä suursäätilassa tapahtuvasta perustavaa laatua olevasta muutoksesta, Ilmatieteen laitos kertoo Twitterissä.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että ilmat viilenevät ja Suomi palaa ”normaalimpaan” kesäsäähän. Foreca ennusti aiemmin, että suursäätilan muutos tarkoittaa tuntuvimpia lämpötilan muutoksin maan pohjoisosaan, jossa ”lämpötila romahtaa jopa yli 10 asteella ”. Etelässä lämpötilamuutos on viiden asteen luokkaa, Foreca ennusti.

Alla Ilmatieteen laitoksen twiitti maanantailta.

 

Helteet, Ilmatieteen laitos, Kotimaa, Kotimaa, Sää, Uusi Suomi, uutiset, Yhteiskunta
Timo Soinin aborttikannanotolle tyrmäys: ”Tämä ei ole Suomen virallinen linja”
Sisältö:

Hallituskumppani kokoomuksen ministerit sanoutuvat irti ulkoministeri Timo Soinin (sin.) aborttikannanotosta. Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan Soinin kanta ei ole Suomen virallinen linja.

Ulkoministeri Soini kirjoitti viikonloppuna blogissaan Irlannin aborttikansanäänestyksestä. Irlantilaiset äänestivät maan jyrkän aborttilain muuttamisen eli käytännössä abortin laillistamisen puolesta.

– Likaisen veden lähde. Voi näyttää hyvältä, mutta maistuu pahalta, abortin vastustajaksi tiedetty Soini kirjoitti tuloksesta.

Muun muassa opposition kansanedustaja Anders Adlercreutz (r.) ihmetteli, miten Suomen ulkoministeri voi sotkeutua toisen maan kansanäänestyksen tulokseen ja vastustaa hallituksen linjan vastaisesti ihmisoikeuskysymystä eli aborttioikeutta. Samaa kyseli ministereiltä vihreiden Ville Niinistö.

– Timo Soinin mielipide ei ole Suomen virallinen linja aborttiin, Ville Niinistö. Kehitysministerinä lisäsin rahoitusta seksuaali- ja lisääntymisterveyteen sekä lisääntymisoikeuksiin liittyvään tukeen ml turvallisen abortin mahdollisuudet kehitysmaissa, Kai Mykkänen vastasi Vihreiden ex-puheenjohtajan ihmetykseen.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen vahvisti linjan.

– Asia on juuri näin kuten Kaitsu toteaa. Suomi pitää esillä kaikissa yhteyksissä seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja oikeuksia. Viimeksi tiistaina kehitysministerien kokouksessa. Aborttioikeus ei ole mielipideasia. Se on ihmisoikeuskysymys, Virolainen summasi.

Alla poliitikkojen twiittejä aiheesta.

 

 

 

 

Anne-Mari Virolainen, Hallitus, Kai Mykkänen, Kotimaa, Kotimaa, Politiikka, Politiikka, Timo Soini, Uusi Suomi, uutiset, Yhteiskunta, Abortti
Kansanedustaja vaatii: Bensan hintaa alennettava Suomessa – ”Soinin lupaus pidettävä”
Sisältö:

Oppositioedustaja vaatii hallitusta pitämään lupauksensa bensan hinnan alentamisesta. Perussuomalaisten Ville Tavion mielestä suomalaiset maksavat liikaa bensasta verojen takia.

Tavio vaatii bensan hinnan alentamista hallitukselle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä. Tavion mielestä polttoaineverotusta pitää pienentää kuluttajahintojen alentamiseksi, koska raakaöljyn markkinahinta on kasvanut.

Hän viittaa hallituksen vuoden 2016 päätökseen bensaveron korottamisesta. Päätökseen kirjattiin tuolloin niin sanottu Soini-pykälä. Ulkoministeri Timo Soini, perussuomalaisten tuolloinen puheenjohtaja, ilmoitti kehysriihen yhteydessä, että jos öljyn maailmanmarkkinahinta nousee 80 dollariin tynnyriltä, verotusasiaa harkitaan uudelleen.

Tavio vaatii hallitusta nyt pitämään lupauksensa, sillä raakaöljyn tynnyrihinta on toukokuussa käynyt yli 80:ssa dollarissa.

– Tässä kuussa Yhdysvalloissa bensa maksaa noin 0,70 euroa litra ja Suomessa noin 1,60 euroa litra, eli hinta on Suomessa yli kaksinkertainen, Tavio sanoo.

Hän huomauttaa, että bensiinin kuluttajahinnasta suurin osa on veroja ja osa hinnasta ”veroa veron päälle, koska arvonlisävero maksetaan polttoaineverollisesta hinnasta”. Tavio kysyy, mitä hallitus aikoo tehdä huolehtiakseen siitä, että nestemäisten polttoaineiden valmisteverossa otetaan huomioon raakaöljyn hinnan nouseminen.

Autoilu, Bensa, Bensan hinta, Bensan hinta, Kotimaa, Kotimaa, Politiikka, Timo Soini, Uusi Suomi, uutiset, Verotus, Ville Tavio, Yhteiskunta
Timo Soini: ”SDP pelkää soten kaatumista kuin ruttoa”
Sisältö:

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) mielestä sote-vaaleissa ei olisi järkeä. Hän huomauttaa istuneensa perussuomalaisten puheenjohtajana kymmenissä tv-tenteissä keskustelemassa sote-uudistuksesta.

– Kuka sitä jankkaamista vielä haluaa katsoa? Touko Aalto, Antti Rinne ja Petteri Orpo karismatalkoissa SOTEsta ja iltapäivälehtien besserwisserit antamassa pisteitä vaalitenteissä, Soini kirjoittaa blogissaan.

Oppositio vaatii hallitusta luopumaan kiistellyn sote-uudistuksensa edistämisestä. Entinen puoluejohtaja Soini kuitenkin väittää, että oppositiopuolueista SDP tosiasiassa pelkää soten kaatumista kuin ruttoa.

– Vaalitaistelussa se saisi tästä ykkösvaaliteeman, johon se joutuisi vastaamaan. Ja vastausta sillä ei ole. Siinä sulaisi Gallup-johto, Soini analysoi.

– Jos SOTE kaatuu, se kaatuu suoraan SDP:n syliin.

Sen sijaan soten mennessä läpi ”SDP voi haukkua sitä suut ja silmät täyteen” ja korjata protestipotin vaaleissa, Soini jatkaa.

Ulkoministeri epäilee sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen mahdollisuuksia siinä tapauksessa, että tämän hallituksen yritys ei onnistu.

– Kenen kanssa se [SDP] SOTE:n tekisi? Kykypuolue Kokoomuksen kanssako, joka olisi jo kahdessa hallituksessa peräkkäin hakannut päänsä seinään? Kaksi kyvytöntä saisi aikaan enemmän kuin yksi?

Soinin viesti on sama kuin pääministeri Juha Sipilällä (kesk.): jos sote-uudistusta ei tehdä, kunnat vastaavat kääntymällä yksityisten terveysyritysten ja ulkoistusten puoleen.

Lue lisää aiheesta:

Kansanedustaja avautuu: ”Olisi reilua pääministeriltä lopettaa tämä poliittinen teatteri ja kiusanteko”

”Tyynen rauhallinen” Juha Sipilä Ylellä: Sote saadaan maaliin – kokoomuksen irtiotot nähty

Susanna Koskeen pettynyt Orpo Ylellä: Kokoomuksella valmius vetäytyä sotesta, ”jos yhtälö ei toimi”

Kotimaa, Kotimaa, Politiikka, Sote-uudistus, Sote-uudistus, Teppo Ovaskainen, Timo Soini, uutiset, Yhteiskunta
Kansanedustaja avautuu: ”Olisi reilua pääministeriltä lopettaa tämä poliittinen teatteri ja kiusanteko”
Sisältö:

Oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Outi Alanko-Kahiluoto pitää sote-uudistuksen valmistelun jatkamista ”kiusantekona”. Hän avautuu tilanteesta Twitter-tilillään.

– Aamulla taas tälle työmaalle. Jotenkin kohtuutonta, Alanko-Kahiluoto kirjoittaa viitaten kuvaansa asiakirjapinoista.

– Arvostaisin, jos pääministerillä olisi selkärankaa sanoa, että nyt se on ohi. Vaan ei. Klo 10-14 on taas edessä asiantuntijakuulemisia. Olisi reilua pääministeriltä lopettaa tämä poliittinen teatteri ja kiusanteko, hän jatkaa.

Hallituspuolue keskustan kansanedustaja Markku Rossi vastaa Alanko-Kahiluodolle, että lakien käsittely ei ole kiusantekoa.

– Älä viitsi. Oletan että tiedät mitä vaatimanne aikataulu merkitsee mm valiokuntaneuvoksille, asiantuntijoille ja työpaikkansa puolesta pelkääville sote-alalla, Alanko-Kahiluoto vastaa.

Hän viittaa sote-asiantuntijoiden lausuntoihin sote-kiireen aiheuttamasta kohtuuttomasta työtaakasta ja aikatauluapaineesta.

Muun muassa Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuro, joka toimii eduskunnan perustuslakivaliokunnan asiantuntijana, on kritisoinut hallitusta turhan tiukasta aikataulusta. Hänen mukaansa ei ole ehdotonta syytä, miksi aikataulun pitäisi olla näin tiukka, vaan hallitus on itse aiheuttanut kiireensä. Lue lisää: Professori hämmästelee hallituksen sote-kiirettä: ”Olisi järkevää siirtää puolella vuodella”

Hallitus on viikonloppuna myöntänyt, että sote-lakeihin sidottujen maakuntavaalien järjestäminen ei onnistu suunnitelman mukaisesti lokakuussa. 

Alla kansanedustajien twiitit.

 

 

Juha Sipilä, Kotimaa, Kotimaa, Markku Rossi, Outi Alanko-Kahiluoto, Politiikka, Sote-uudistus, Sote-uudistus, Teppo Ovaskainen, uutiset, Yhteiskunta
Kriisi yltyy: Italian presidenttiä vaaditaan virkasyytteeseen – esti euroeron kannattajan nousun valtiovarainministeriksi
Sisältö:

Italian poliittinen kriisi on edennyt uudelle tasolle, kun hallitusta muodostavan populistipuolue Viiden tähden liikkeen hallitusneuvottelija Luigi Di Maio vaatii presidentti Sergio Mattarellaa virkasyytteeseen eli viralta pantavaksi.

Presidentti Mattarella esti veto-oikeudellaan euroskeptikko Paolo Savonan valinnan valtiovarainministeriksi. Savona on puhunut Italian euroeron puolesta. Di Maio katsoo, että presidentti on toimillaan aiheuttanut ”institutionaalisen kriisin”, BBC kertoo.

Savonan torppaaminen kaatoi pääministeriehdokas Giuseppe Conten hallitusneuvottelut oikeistopuolue Liigan kanssa ja hän ilmoitti jättävänsä tehtävän. Italia on ollut vailla hallitusta maaliskuun vaaleista lähtien.

Viiden Tähden liikkeen Luigi Di Maion ja Liigan Matteo Salvinin julkista velkaa kasvattava hallitusohjelma on jo nostanut Italian pitkiä korkoja. Savonan valinta olisi voinut suistaa Italian kaaokseen markkinoilla, Kauppalehti kertoo.

Presidentti Mattarella sanoi, ettei hän tee päätöstään kevyin mielin, mutta hänen on mahdotonta hyväksyä euroeron kannattajaa valtiovarainministeriksi.

– Epävarmuus eurojäsenyydestä on jo hälyttänyt ulkomaiset investoijat, jotka ovat sijoittaneet yrityksiin ja bondeihin. Valtionlainojen korkomarginaalin repeäminen lisää valtionvelkaa ja vähentää mahdollisuus panostaa sosiaalisektorille, Mattarella sanoi uutistoimisto Ansa Newsin mukaan.

Viiden tähden liikkeen nimetön lähde luonnehti Ansa Newsille Savonan eurovastaisuutta valeuutiseksi. Savona itse sanoutui irti väitteistä, että hän haluaisi Italian irti eurosta. Sunnuntaisessa lausunnossaan hän sanoi vain haluavansa erilaisen Euroopan, vahvemman, mutta reilumman.

Presidentti Mattarellan ennakoidaan muodostavan virkamieshallituksen. BBC:n mukaan Italia on toisaalta hyvin lähellä ennenaikaisia uusia vaaleja.

Lue myös:

Italian uuden pääministerin nimi varmistumassa - ”Koko euroalueen vakaus on vaarassa”

Suomalainen asiantuntija Italian tilanteesta: ”Tämä ei voi päättyä hyvin”

Italian euroero nousi uudelleen tapetille – Beppe Grillo: ”Kaksi eri euroa voisi olla hyvä ajatus”

Ekonomistit laskivat: Italialaisille tulossa jopa 100 miljardin vuosittainen lisälasku uudelta hallitukselta

Giuseppe Conte, Italia, Italian hallituskriisi, Luigi Di Maio, Sergio Mattarella, ulkomaat, Uusi Suomi / Kauppalehti, uutiset, Viiden tähden liike, Yhteiskunta, Ulkomaat
Egyptin painajainen ei toteutunutkaan – Lohdullinen uutinen MM-kisoihin
Sisältö:

Liverpoolin egyptiläistähtihyökkääjälle Mohamed Salahille Mestareiden liigan finaali oli lauantaina sysimusta. Salah joutui jättämään kentän jo ensimmäisellä puoliajalla ja Liverpool hävisi ottelun 1-3 maalivahtinsa Loris Kariusin emämunausten takia.

Liverpoolin valmentaja Jürgen Klopp sanoi Salahista finaalin jälkeen, että pahalta näyttää viitaten tämän mahdollisuuksiin kuntoutua MM-kisoihin. Egyptissä oli jo maansurua, mutta sunnuntaina kuultiin valoisampia uutisia.

Egyptiläislähteiden mukaan Salah joutuisi huilaamaan kolmisen viikkoa, joten Salah pystyisi pelaamaan MM-kisoihin. Egyptin avausottelu Uruguayta vastaan saattaisi jäädä Salahilta väliin, mutta Venäjää ja Saudi-Arabiaa vastaan hän saattaisi olla pelikunnossa.

Salah voitti tällä kaudella Englannin Valioliigan maalikuninkuuden. Hän on Egyptin historian suurin jalkapallotähti. Salahin takia Egyptissä on MM-kisoista kovat odotukset.

Futiskuume on Egyptissä melkoinen, sillä maa on ensi kertaa mukana MM-kisoissa 28 vuoteen. Egypti on tällä vuosituhannella voittanut kolme Afrikan mestaruutta, mutta MM-karsinnoissa maa alisuoritti ennen viimeisimpiä karsintoja.

Egypti arvottiin myös helppoon MM-lohkoon, kun vastaan tulivat Venäjä, Saudi-Arabia ja Uruguay. Jos Salah on kunnossa, voi hän aiheuttaa isäntämaa Venäjälle painajaisen.

Jalkapallo, Jalkapallon MM-kisat, Mohamed Salah, Otto Palojärvi / Sport Content, Urheilu
Erik Haula ja Vegas Stanley Cupin finaaleissa: "Olen innoissani"
Sisältö:

NHL:n kruunusta eli Stanley cupista taistelee loppuottelussa kaksi yllättäjää, itälohkosta Washington Capitals ja lännestä tulokas Vegas Golden Knights. Finaalisarja alkaa runkosarjassa paremmin menestyneen Golden Knightsin kaukalossa maanatain ja tiistain vastaisena yönä Las Vegasissa.

Molemmat finalistit ehtivät jo pienimuotoisesti tahoillaan juhlistaa lohkojensa voittamisesta ja etenemistä NHL:n loppuottelusarjaan. Jo tuolloin tarkkailtiin enteitä etsien, josko ennalta voisi päätellä tulevan mestarin nimen. Joukkueet näet valokuvauttivat itsensä lohkonsa mestaruuspystin kanssa ja tätä tapitettiin Pohjois-Amerikassa tarkasti. Erityisesti tarkkailtiin koskiko ja kuka pokaaleihin.

Capitalsin riveistä pystin kanssa kuvissa esiintyi Alexander Ovechkin. Golden Knightsin suomalaishyökkääjä Erik Haula ei Vegasin kinkereissä pystiin koskenut, mutta ei myöskään näe sille tarvetta.

- Jotkut ovat taikauskoisia sen suhteen. Pelaaja koskee sitä, toinen pelaaja koskee sitä, molemmat joukkueet koskevat sitä. Minua sellainen ei liikuta, Haula palasti.

Knightsista pokaalin kanssa kuvattiin puolustaja ja varakapteeni Deryk Engelland, mutta se ei ilmeisesti ollut alkuperäinen suunnitelma.

- Rehellisesti sanottuna luulen, että kaikki katsoivat maalivahtiamme Marc-André Fleurya ja pohtivat hänen saavutuksiaan, Haula kertoi.

-Fleury on kolmesti ja tottunut pitelemään sitä. Luulen, että Engelland kysyi miten Fleury haluaa toimia. Pokaali kannettiin pukukoppiin ja kuva otettiin, Haula taustoitti.

Vegas Golden Knights löi Winnipeg Jetsin tieltään finaaliin pikatahtia otteluvoitoin 4-1. Washington ja runkosarjan ykkönen Tampa Bay Lightning puolestaan väänsivät toisiaan vastaan täyden seitsemän ottelun sarjan. Näin Vegas sai pitemmän paussin kauden päättävän huipentuman edellä.

- Olen innoissani, mutta ajatusten saaminen pois kaukalosta jokaisen ottelusarjan jälkeen näinkin pitkäksi ajaksi on hyvä asia. Porukalla golfaaminen ja aika perheen kanssa ovat olleet hyvää palautumista, Haula hehkutti energisenä.

Haastattelu ja teksti: Lucie Kyselica ja Tomi Siren, Las Vegas

Erik Haula, Jääkiekko, Leijonat, Lucie Kyselica, NHL, Sport Content, stanley cup, Tomi Siren, Urheilu
Daniel Ricciardo sai hyvityksen Monacossa – Suomalaisilla tylsää
Sisältö:

Red Bullin australialaisajaja Daniel Ricciardo sai ansaitsemansa voiton Monacon F1-kilpailussa. Hän johti kisaa lähdöstä maaliin, vaikka kärsi teknisistä ongelmista.

Kaudella 2016 Ricciardo menetti käytännössä varman voittonsa Red Bull-tallin tehtyä virheitä varikkopysähdyksessä. Hän totesikin voiton tuntuvan nyt sitäkin makeammalta.

- Kahden vuoden jälkeen sain hyvityksen, Ricciardo iloitsi F1:n tv-haastattelussa.

Ricciardon voimayksikkö reistaili. Seitsemäs vaihde ei välillä toiminut ollenkaan.

- Meillä oli ongelmia. Paljon piti tehdä kisan aikana. Huomasin tehojen häviävän ja ajattelin kisani olevan jo ohi. Kiitos tiimille. Olen haltioissani, Ricciardo sanoi.

Toiseksi Monacossa ajoi Sebastian Vettel ja kolmanneksi Lewis Hamilton. Molemmilla oli ongelmia renkaidensa kanssa, joten Ricciardon ohittaminen ei heiltä onnistunut.

Kimi Räikkönen ajoi neljänneksi. Räikkönen oli startannut neljännestä ruudusta ja katsoi kisansa olleen lähinnä ”köröttelyä”.

- Tylsä kisa. Meni ajeluksi koko kisa, eikä siinä tapahtunut oikein mitään, Räikkönen sanoi C Morella.

Räikkönen painotti, ettei Monacossa voi ohittaa.

- Ihan sama, kuka ajoi edessä, niin ei siinä mitään tapahtunut. Ohittaminen oli mahdotonta, Räikkönen ilmoitti.

Valtteri Bottas jäi Monacon F1-kisassa viidenneksi. Bottas starttasikin kisaan viidennestä ruudusta. Ohittamiseen ei löytynyt mahdollisuuksia.

Bottaksen ensimmäinen stintti oli heikko. Pehmeämmät renkaat eivät toimineet autossa kunnolla.

- Oli se vähän tylsä kisa. Ensimmäinen stintti oli vaikea, koska renkaat hajosivat totaalisesti. Tiesimme, että niin voi käydä hyperpehmeillä renkailla, Bottas kertoi C Morelle.

Bottas sai kovemmilla renkaillaan autostaan irti enemmän. Hän otti kiinni Lewis Hamiltonin ja Kimi Räikkösen, mutta ohitus ei onnistunut.

- Toinen stintti oli sitten vauhdillisesti hyvä ja superpehmeät renkaat toimivat, mutta sitten se olikin vain perässä ajelua ja odottelua, Bottas totesi.

Hamilton johtaa MM-sarjaa 14 pisteen turvin. Sebastian Vettel jatkaa toisena kurottuaan Hamiltonin etumatkaa kolmella pisteellä.

Ricciardo nousi pisteissä kolmanneksi. Hän ohitti Bottaksen ja Räikkösen.

Kauden seitsemäs F1-kisa ajetaan Kanadan Montrealissa 10. kesäkuuta.

Monacon Grand Prix, lopputulokset:

1. Daniel Ricciardo, Australia, Red Bull, 78 kierrosta
2. Sebastian Vettel, Saksa, Ferrari
3. Lewis Hamilton, Britannia, Mercedes
4. Kimi Räikkönen, Suomi, Ferrari
5. Valtteri Bottas, Suomi, Mercedes
6. Esteban Ocon, Ranska, Force India
7. Pierre Gasly, Ranska, Toro Rosso
8. Nico Hülkenberg, Saksa, Renault
9. Max Verstappen, Hollanti, Red Bull
10. Carlos Sainz, Espanja, Renault
11. Marcus Ericsson, Ruotsi, Sauber
12. Sergio Perez, Meksiko, Force India
13. Kevin Magnussen, Tanska, Haas
14. Stoffel Vandoorne, Belgia, McLaren
15. Romain Grosjean, Ranska, Haas
16. Lance Stroll, Kanada, Williams
17. Sergei Sirotkin, Venäjä, Williams

Keskeyttäneet:
Brendon Hartley, Uusi-Seelanti, Toro Rosso, 72, kolari
Charles Leclerc, Monaco, Sauber, 72, kolari
Fernando Alonso, Espanja, McLaren, 53, moottori

Formula ykkösten pistetilanne, 6/21 2018:

1. Lewis Hamilton, Britannia, Mercedes 110
2. Sebastian Vettel, Saksa, Ferrari 96
3. Daniel Ricciardo, Australia, Red Bull 72
4. Valtteri Bottas, Suomi, Mercedes 68
5. Kimi Räikkönen, Suomi, Ferrari 60
6. Max Verstappen, Hollanti, Red Bull 35
7. Fernando Alonso, Espanja, McLaren 32
8. Nico Hülkenberg, Saksa, Renault 26
9. Carlos Sainz, Espanja, Renault 20
10. Kevin Magnussen, Tanska, Haas 19
11. Pierre Gasly, Ranska, Toro Rosso 18
12. Sergio Perez, Meksiko, Force India 17
13. Esteban Ocon, Ranska, Force India 9
14. Charles Leclerc, Monaco, Sauber 9
15. Stoffel Vandoorne, Belgia, McLaren 8
16. Lance Stroll, Kanada, Williams 4
17. Marcus Ericsson, Ruotsi, Sauber 2
18. Brendon Hartley, Uusi-Seelanti, Toro Rosso 1

Valmistajien pisteet:

1. Mercedes 178
2. Ferrari 156
3. Red Bull 107
4. Renault 46
5. McLaren 40
6. Force India 26
7. Toro Rosso 19
8. Haas 19
9. Sauber 11
10. Williams 4

Daniel Ricciardo, F1, Formula 1, Formula 1, Kimi Räikkönen, Otto Palojärvi / Sport Content, Valtteri Bottas, Urheilu
”Tyynen rauhallinen” Juha Sipilä Ylellä: Sote saadaan maaliin – kokoomuksen irtiotot nähty
Sisältö:

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) esiintyi korostetun rauhallisesti Yleisradion Pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina ja vakuutti luottavansa sote- ja maakuntauudistuksen läpimenoon.

Sipilä myönsi, kuten hallituskumppani Petteri Orpo (kok.) lauantaina, että maakuntavaalit tuskin toteutuvat lokakuussa kuten oli tarkoitus. Sipilä ilmoitti vaalien todennäköisesti viivästyvän hieman, mutta ne saatetaan järjestää jo tämän vuoden puolella. Sipilän mukaan maakuntavaaleja ei aikataulusyistä voida yhdistää ensi vuoden loppukevään eduskunta- ja eurovaaleihin, vaan ne järjestettäneen aiemmin.

Pääministeri ei hätkähtänyt ainakaan julkisesti Orpon ilmoitusta, että kokoomuksella on valmius vetäytyä sotesta, jos puolueen eduskuntaryhmä ei koe uudistuksen täyttävän puolueen tavoitteita. Sipilän mukaan tämä linjaus on hallituksen yhteinen, eikä yllätys. Lue myös: Susanna Koskeen pettynyt Orpo Ylellä: Kokoomuksella valmius vetäytyä sotesta, ”jos yhtälö ei toimi”

Sipilän mukaan hän on keskustellut Orpon kanssa, ja tämä on vakuuttanut kokoomuksen ryhmän olevan irtiotoista huolimatta muuten uudistuksen takana.

– [Kokoomuksen] ryhmä on kasassa ja irtiotot on nähty, Sipilä totesi.

Sipilän mukaan hänen on helppo olla luottavainen, koska hän tietää julkisesta kuohunnasta huolimatta, että uudistus saadaan hyvässä järjestyksessä maaliin.

– Minä olen tyynen rauhallinen tässä, en ole yhtään yötä valvonut tämän takia, Sipilä sanoi.

Viimeisen viikon ajan on ihmetelty valtiovarainministeriön arviota uudistuksen kustannusvaikutuksista ja säästöpotentiaalista. Arvio ei ole vakuuttanut asiantuntijoita, mutta Sipilä kuittasi tämän toteamalla, ettei kukaan edes vielä voi esittää tarkkaa arviota uudistuksen säästövaikutuksista. Pääministeri korosti, että säästöt eivät lopulta ole valtiovallan käsissä vaan riippuvat paljolti maakuntien päätöksistä eli uudistuksen toimeenpanosta.

Sipilän mielestä eduskunnan täytyy käydä vakava keskustelu perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnoksen vuodosta julkisuuteen. Valiokuntakäsittelyä hän kommentoi vain toteamalla uskovansa, että uudistuksen puutteet ovat korjattavissa eduskunnassa.

Lue lisää:

Karmea uutinen hallitukselle, nyt menee tiukaksi – Ilkka: Susanna Koski äänestää sotea vastaan

Johtaako tietovuoto asiakirjojen salaamiseen? Paula Risikko: ”Äärimmäisen vakavaa”

Tympääntynyt Antti Kaikkonen vuotajasta: ”Pitää tonkia ja kääntää joka kivi”

Nyt tuli jyrkkä päätös – tietovuotoa pidetään erittäin vakavana: ”Ensimmäinen kerta 110 vuodessa”

Ben Zyskowiczin toiminta hämmentää – IL: Kokoomus aloitti rajun sote-jarrutuksen

Juha Sipilä, Kotimaa, Kotimaa, Maakuntavaalit, Politiikka, Sote-uudistus, Sote-uudistus, Teppo Ovaskainen, uutiset, Yhteiskunta
Zidane nyt sankarina – ”Munaajamaalivahti” Karius murtunut mies
Sisältö:

Real Madridin valmentaja Zinedine Zidane on luomassa valmentajana yhtä hienoa uraa kuin pelaajana. Lauantaina Kiovassa hän luotsasi Real Madridin kolmanteen perättäiseen Mestareiden liigan mestaruuteen.

Finaaliottelussa shown varasti kaksi emämunausta tehnyt Liverpoolin maalivahti Loris Karius. Mutta jalkapallossahan maalithan ratkaisevat, kuten selostajalegenda Bror-Erik Wallenius on todennut.

- Mahtavat tunteet. Nostimme kolmatta kertaa Mestareiden liigan palkintopystiä. Tämä joukkue on mahtava. Emme vielä tajua, mitä olemme saavuttaneet, sanoi Zidane lehdistötilaisuudessa BBC:n mukaan.

Real Madrid petti odotukset Espanjan La Ligassa. Mestareiden liigan mestaruus jätti La Ligan kauden varjoonsa.

- Nautimme tästä hetkestä. Kausi on ollut vaikea, mutta tällainen päätös tekee meidät todella onnellisiksi, Zidane ilmoitti.

Zidane totesi olevansa onnellinen, että on saanut olla osana Real Madridin historiaa. Mestaruus oli seuralle jo 13:s. Pelaajana Zidane oli voittamassa Realissa Mestareiden liigaa 2002, jolloin teki myös finaalin voittomaalin.

Karius lahjoitti Realille finaalissa kaksi maalia. Gareth Balen saksipotkusta syntynyt voittomali jää kuitenkin historiaan häikäisevyydessään.

- Se ei ole sama asia, mutta viimeisin asia, jota olemme saaneet todistaa. Maali oli häikäisevä, vastasi Zidane kysyttäessä, oliko Balen maali hienompi kuin hänen voittomaalinsa finaalissa Bayer Leverkusenia vastaan 2002.

Karius oli murheen murtama.

- Petin kaikki! Joukkueeni, kannattajat ja koko seuran. Olen sydämestäni pahoillani ja pyydän kaikilta nöyrästi anteeksi. Virheilläni oli karmaiseva hinta, Karius sanoi BBC:n mukaan.

Ottelun jälkeen Kariusta kävivät lohduttamassa lähinnä Real Madridin pelaajat. Liverpoolin pelaajat tiesivät Kariuksen olevan muutenkin murheen murtama, joten näennäiset lohdutuseleet eivät olisi auttaneet.

- Tähän ei ole paljoakaan sanottavaa. Jokainen pyrki omalla tavallaan lohduttamaan minua, mutta pääosin pukukopissa vallitsi pelkkä hiljaisuus. Kaikki olivat todella pettyneitä, Karius totesi.

Liverpoolin valmentaja Jürgen Klopp oli pahoillaan maalivahtinsa puolesta.

- Kaikki tietävät sen, Loris Karius tietää. Se on harmillista tällaisessa pelissä tällaisen kauden päätteeksi. Olen pahoillani hänen puolestaan. Hän on fantastinen poika. Toinen virhe oli seurasta ensimmäisestä, Klopp sanoi BBC:n mukaan.

Kloppia harmitti, ettei upeaa tilaisuutta käytetty.

- Kaikki oli hienoa tähän iltaan saakka. Finaalia mentiin voittamaan. Meillä oli kunnon mahdollisuus, mutta emme käyttäneet sitä, Klopp sanoi.

Jalkapallo, jalkapallon Mestareiden liiga, Jürgen Klopp, Lorius Karius, Otto Palojärvi / Sport Content, Zinedine Zidane, Urheilu
15-vuotiaille äänioikeus, maataloustuet uusiksi, pakolaiskiintiö moninkertaiseksi – Vihreät julkaisi poliittisen tavoiteohjelmansa
Sisältö:

Oppositiopuolue Vihreät julkaisi sunnuntaina luonnoksen poliittisesta tavoiteohjelmastaan, joka on tarkoitus hyväksyä puoluekokouksessa kesäkuussa.

Uudistusohjelma koskee seuraavaa vaalikautta ja sen valmistelua johtaa kansanedustaja Olli-Poika Parviainen. Hän esitteli ohjelmaluonnosta Vihreiden puoluevaltuuskunnalle viikonloppuna.

Ohjelman keskeisiä teemoja ovat koulutus ja ilmastonmuutoksen vastainen taistelu. Uusi Suomi poimi luonnoksesta 12 esitystä.

1. Vihreät palauttaisi kaikkien lasten oikeuden kokopäiväiseen päivähoitoon ja laajentaisi esiopetuksen viisivuotiaille. Lisäksi puolue varmistaisi kaikille toisen asteen koulutuksen pidentämällä oppivelvollisuutta 18 vuoteen (tai toisen asteen loppuun).

2. Vihreät peruisi ”byrokratiaa lisäävät ja kansainvälistymistä heikentävät” EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksut ja näin takaisi maksuttoman koulutuksen kaikilla asteilla niin suomalaisille kuin ulkomaalaisille opiskelijoille.

3. Puolue esittää äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden ikärajan laskemista 15 vuoteen. Samoin 15-vuotiaille tulisi oikeus tehdä kansalais- ja kuntalaisaloitteita.

4. Vihreät tiukentaisi kotimaisia päästövähennystavoitteita merkittävästi. Puolueen mukaan tavoitteena on oltava hiilineutraali Suomi 2030-luvulla ja Suomen vuoden 2030 päästötavoite tulee nostaa 60 %:iin nykyisestä 40 prosentista (vuoden 1990 tasosta).

5. Puolue luopuisi turpeesta ja kivihiilestä energiamuotoina 2020-luvulla ja maakaasusta 2030-luvulla. Lisäksi tavoitteena on tehdä henkilöautoliikenteestä päästötöntä vuoteen 2040 mennessä.

6. Puolue uudistaisi maataloustuet painottamalla niitä ”eettiselle, kestävälle ja vähäpäästöiselle ruoantuotannolle”. Esityksen mukaan yleisten tukien sijaan maksetaan tilojen tuottamista ekosysteemipalveluista, kuten hiilen sidonnasta, ruuasta, puhtaasta vedestä, luonnon monimuotoisuudesta, ravinteiden kierrätyksestä, pölytyksestä, maisemasta ja tuotantoeläinten hyvinvoinnista. Lisäksi tukia leikattaisiin asteittain pienemmiksi.

7. Puolue siirtäisi verotuksen painopistettä ansiotulojen verotuksesta ympäristöhaittojen verotukseen. Pääomatulojen verotusta puolue muuttaisi progressiivisemmaksi.

8. Vihreät sitoisi ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston suhdannetilanteeseen. Myös muiden työmarkkinaratkaisujen tulisi reagoida talouden suhdanteisiin.

9. Vihreät luopuisi kiinteistön ja asunto-osakkeen varainsiirtoverosta, koska se ”vähentää ja hidastaa asuntokauppaa ja näin vaikeuttaa asunnon vaihtamista tarkoituksenmukaisempaan tai vaikkapa työn perässä muuttamista”. Veromenetystä vihreät paikkaisi kiinteistöveron korotuksilla, kuten kokoomuskin on esittänyt.

10. Vihreät uudistaisi sosiaaliturvaa kehittämällä sitä perustulon suuntaan. Lisäksi köyhyyttä torjuttaisiin ja toimeentulotukiriippuvuutta vähennettäisiin korottamalla työmarkkinatukea ja peruspäivärahaa.

11. Sote-uudistuksessa vihreät siirtäisi vastuun palveluista ”enintään 12 vahvalle alueelliselle järjestäjälle, joilla on verotusoikeus”. Puolue järjestäisi sosiaali- ja terveyspalvelut lähtökohtaisesti julkisina palveluina, ja lisäisi valinnanvapautta ”kokeilujen kautta kustannusvaikuttavuus varmistaen”.

12. Puolue esittää pakolaiskiintiön moninkertaistamista ja parempien laillisten maahantuloväylien luomista. Puolue helpottaisi perheenyhdistämistä ja ottaisi käyttöön ns. humanitaarisen viisumin. Korjaus: Toisin kuin tässä jutussa aiemmin annettiin ymmärtää, humanitaarinen viisumi ei ole sama asia kuin aiemmin käytössä ollut humanitaarinen suojelu.

Energia, Kotimaa, Kotimaa, Olli-Poika Parviainen, Politiikka, Politiikka, Teppo Ovaskainen, uutiset, vihreät, Yhteiskunta
Työnantajien räätälöimät ”aktiivimallipaketit” huolestuttivat työministerin – ”Tämä ei ole missään nimessä tarkoitus”
Sisältö:

Työministeri Jari Lindströmin (sin.) mukaan TE-toimistoilta tulee aktiivimallista positiivista palautetta. Sen sijaan tieto työnantajien työttömille räätälöimistä valmiista ”aktiivimallipaketeista” saa tyrmäyksen työministereiltä, Aamulehti kertoo.

Työministeriö on Lindströmin mukaan kuullut viestejä, joissa on puhuttu ”räätälöidyistä aktiivimallipaketeista”. Se saa ministerin pyörittämään päätään Aamulehden haastattelussa.

–Meille on tullut viestiä tällaisista paketeista, joissa siis työttömille tarjotaan niin sanotusti valmiiksi tehtyä pakettia työnantajan puolelta, jolla aktiivisuusvaatimus täyttyy, mutta joka ei tosiasiassa ole oikeasti aktivoivaa. Tämä ei ole missään nimessä se tarkoitus, ei, Lindström sanoo.

Paketeissa työttömän on siis tarkoitus tehdö juuri sen verran töitä, että työttömyysturvaa ei leikata. Tämä ei lisää todellista aktiivisuutta, Lindström katsoo.

Lindström myöntää, ettei aktiivimalli ole ongelmaton, mutta esimerkiksi kiertäessään TE-toimistoja ministeri on sanojensa mukaan saanut positiivista palautetta.

–He ovat kertoneet, että ihan selvästi on nähtävissä, että ihmiset, jotka eivät ole olleet vuosiin kiinnostuneita, ovat nyt lähteneet liikkeelle, Lindström toteaa.

Aktiivimalliin ollaan havaittujen ongelmien vuoksi tekemässä muutoksia, mutta tämä ei onnistu heti, työministeri kertoo. Sote-uudistuksen kiemurat vaikuttavat nyt kaikkeen eduskunnan päätöksentekoon.

Aktiivimalli, Jari Lindström, Kotimaa, Kotimaa, Politiikka, Saara Tunturi / Aamulehti, Työelämä, Työttömyysturvan aktiivimalli, uutiset, Yhteiskunta
Carunan asiakas havaitsi tietoturvamokan sähköpostissa – kampanjasivu suljettiin heti
Sisältö:

Sähköverkkoyhtiö Carunan asiakas, espoolainen juristi Jussi Salokangas löysi perjantaina saamastaan asiakassähköpostista tietoturvapuutteen, jota piti kardinaalivirheenä. Carunan mukaan kyseessä oli vain ”lievä haavoittuvuus”, Satakunnan Kansa kertoo, mutta yhtiön kampanjasivu suljettiin varotoimenpiteenä välittömästi.

Jussi Salokangas kertoi havainnostaan Uuden Suomen Puheenvuoro-palvelun blogissaan.

– Sain GDPR:n [EU:n tietoturva-asetus] syntymäpäivänä markkinointiviestin Carunalta. Klikkasin viestin auki, ja se ohjasi linkkiin. Linkissä oli esitäytettynä nimeni, puhelinnumeroni ja sähköpostinumeroni. Luovutin linkin kaverilleni, joka sai samat tiedot auki, Salokangas raportoi.

Hän pitää tällaista viestiä varomattomana.

– Ei kovin kauaa kestä, kun joku käy kaikki sivun yksilöimän numerot 0-9999999 läpi automaattisesti jonkun loopin avulla, ja käytännössä lataa Carunan asiakastiedot tai osan asiakastiedoista yhteen tietokantaan. Toki voi olla, että linkkiin pääsee vain, jos linkkiä on klikannut, mutta kuitenkin, jos yhteystiedot jättää päivittämättä, ne voivat olla ulkopuolisen ladattavissa, hän varoittaa.

Riippumaton tietoturva-asiantuntija kertoo Satakunnan Kansalle, että tällaisessa tapauksessa on riski, että tiedot saattavat päättyä linkin kautta sivullisten käsiin. Myös Carunan tietohallintojohtaja Heikki Linnanen myöntää, että bottia käyttämällä olisi linkin kautta voinut saada numerosarjojen takaa Carunan asiakkaiden nimiä, sähköpostiosoitteita ja puhelinnumeroita. Käsipelillä se ei kuitenkaan hänen mukaansa onnistuisi.

– Käytän termiä lievä haavoittuvuus. Kriittisimmät asiakastiedot eivät missään vaiheessa ole olleet vaarassa. Ei puhuta sosiaaliturvatunnuksista, asiakastunnuksista tai osoitteista, Linnanen vakuuttaa Satakunnan Kansalle.

Lähetettjen 57 000 sähköpostin takana on taulukko, jonne on kirjattu tiedossa olevat sähköpostiosoitteet ja kännykkänumerot. Linnasen mukaan näitä tietoja oli tarkoitus päivittää.

Salokankaan löydettyä tietoturva-aukon ja Iltalehden kysyttyä asiasta Carunan väliaikainen sivusto poistui käytöstä.

– Oppi tästä on se, että kun on väliaikainen kumppanin toteuttama kampanjasivu, niiden testausta pitää parantaa. Sen takia se palvelu on pois käytöstä. Kunhan robotin sieltä blokkaa, se on turvallinen, Linnanen sanoo.

Carunan viestintäjohtaja Anne Pirilä kommentoi asiaa myös Salokankaan blogin kommenteissa. Pirilän mukaan yhtiö selvitti asiaa heti saatuaan blogin tietoonsa.

– Viestit on lähetetty salatun yhteyden kautta ja ne on toimitettu asianmukaisiin sähköpostiosoitteisiin. Sähköpostissa oli linkki/kehotus käydä tarkistamassa omat tiedot linkin kautta. Linkki on https/ssl- yhteydellä salattu eli yhtä turvallinen kuin verkkopankki. Tietoihin ei ole avointa pääsyä eikä asiakastietoa ole liikkunut ilman salausta, hän selvensi.

– Jotta joku saa linkin käsiinsä, hänen pitää päästä viestin vastaanottajan sähköposteihin käsiksi tai vastaanottajan pitää välittää viesti eteenpäin. Henkilökohtainen linkin loppuosa on täysin randomisti. Koska asiakkaidemmme tietoturva on meille erittäin tärkeä asia, pidämme kampanjasivuston varotoimenpiteenä suljettuna toistaiseksi, hän jatkoi.

Sivusto on kuitenkin ehditty jo avaamaan uudelleen viikonloppuna, Caruna tiedottaa.

Anne Pirilä, Caruna, Jussi Salokangas, Kotimaa, Kotimaa, Tietoturva, Tietoturva, Uusi Suomi / Satakunnan Kansa, uutiset, Yhteiskunta