Keskiviikko 19.12.2018

Uusi Suomi uutiset

Tienaatko noin 3000 €/kk? Näin palkastasi lähtee veroja ja maksuja
Sisältö:

Keskipalkkainen noin 3000 euroa kuukaudessa ansaitseva STTK:lainen saa palkankorotusten myötä 58 euroa kuukaudessa enemmän rahaa käyttöönsä ensi vuonna, keskusjärjestö laskee.

Käteen jäävän tulon nousu johtuu siitä, että palkansaajien tuloverotus säilyy ennallaan, mutta ansiotason oletetaan nousevan keskimäärin 2,7 prosenttia. Ansiotason nousussa on mukana palkkojen sopimuskorotukset ja palkkaliukumat.

STTK:n ekonomisti on samalla laskenut, miten palkan verot ja maksut jakautuvat, jos esimerkkihenkilö tienaa 3000 euroa kuukaudessa. Laskelma kuvana alla (juttu jatkuu twiitin jälkeen). Tällaisesta palkasta nettopalkkaa jää noin 72 prosenttia eli noin 2150 euroa, minkä jälkeen suurin on kunnallisveron 16 prosentin osuus, noin 480 euroa. Työeläkemaksu on 6,7 prosenttia (200 euroa) ja sairausvakuutus 1,5 prosenttia (45 euroa) palkasta. Valtion veron osuus on alle prosentti palkasta.

 

Toinen STTK:n laskelma kuvaa esimerkkiperheen ostovoiman kehitystä 2018–2019. Perheessä on kaksi palkansaajaa, joiden ansiotulot ovat 2800 ja 3800 euroa kuukaudessa. Lapsilisiin ei tule ensi vuodelle korotuksia, koska osana hallituksen tekemiä julkisen talouden säästöjä lapsilisien indeksikorotukset on jäädytetty. Lapsilisä yhdestä lapsesta on 94,88 euroa ja toisesta lapsesta 104,84 euroa kuukaudessa.

 

Hintojen odotetaan nousevan ensi vuonna 1,4 prosenttia. Tällöin keskituloisen työssäkäyvän reaalinen ostovoima lisääntyy 1,3 prosenttia, mikä tarkoittaa 28 euron lisäystä reaaliseen ostovoimaan kuukaudessa.

Kotimaa, Kotimaa, Palkat, Palkat, STTK, Työeläke, Työn sivukulut, Uusi Suomi, uutiset, Verotus, Yhteiskunta
Ministerit: Energiajuomat kiellettävä alle 15-vuotiailta
Sisältö:

Keskustalaiset ministerit esittävät energiajuomien kieltämistä alle 15-vuotiailta.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ovat keskiviikkona vastaanottaneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) katsauksen energiajuomien ja niitä vastaavien tuotteiden vaikutuksista lasten terveyteen ja hyvinvointiin.

Selvityksen pohjalta he esittävät eriasteisia keinoja puuttua nuorten energiajuomien kulutukseen. Ensisijainen keino on se, että energiajuomien myyminen alle 15-vuotiaille kielletään laissa.

”Selvitys osoittaa, että energiajuomien jatkuva, runsas käyttö aiheuttaa kofeiiniriippuvuutta ja siedättää lapsia ja nuoria kofeiinille. Haitat kertautuvat, kun kerta-annokset ovat suuria. Yhdessä pienessä tölkissä energiajuomaa on saman verran kofeiinia kuin 2 desissä suodatinkahvia. Sokeria on paloiksi muutettuna peräti 14 palan verran. Siksi ei ole yhdentekevää, miten hyvin onnistumme hillitsemään huolestuttavan runsasta energiajuomien käyttöä nuorilla”, ministeri Saarikko kommentoi selvityksen tuloksia.

Ministeriöiden tiedotteen mukaan energiajuomien ”haittavaikutukset johtuvat niiden sisältämästä kofeiinista, runsaasta sokerista, hapoista ja yhteisvaikutuksesta alkoholin kanssa”. Lapsille energiajuomia ei suositella niiden sisältämän kofeiinin takia. Energiajuomissa on lisäksi tauriinia ja glukurolaktonia, jotka tehostavat kofeiinin vaikutuksia.

”Kofeiiniherkille ihmisille, raskaana oleville ja lapsille kofeiini saattaa jo pieniä märinä aiheuttaa sydämentykytystä ja vapinaa. Isoina annoksina se voi aiheuttaa ahdistuneisuutta ja jännittyneisyyttä. Korkein riski energiajuomien haittavaikutuksille on 13–15-vuotiailla, jotka juovat vähän kahvia”, Saarikko sanoo tiedotteessa.

Energiajuomien myyntiä on jo pyritty rajoittamaan suosituksilla. Haitallisten terveysvaikutusten vuoksi energiajuomien pakkauksissa on oltava varoitusmerkintä siitä, ettei tuote sovi lapsille.

THL:n ja Valtion ravitsemisneuvottelukunnan suositus on, että vähittäiskaupat rajoittaisivat energiajuomien myynnin yli 15-vuotiaille. Osa kaupoista on ryhtynyt noudattamaan suositusta.

”Uusia toimia energiajuomien käytön vähentämiseksi tarvitaan. Joissakin EU-maissa on jo voimassa tai valmisteilla lainsäädäntötoimia energiajuomien myynnin kieltämiseksi nuorilta. Siksi esitämmekin, että ensisijaisesti energiajuomien myyminen alla 15-vuotiaille pitää kieltää lainsäädännöllisin keinoin. Myyntikielto on kirjattava seuraavan hallituksen ohjelmaan”, ministeri Leppä esittää.

Ministerit myöntävät, että energiajuomien kieltämiseen lainsäädännöllä liittyy avoimia kysymyksiä.

”Tämä johtuu muun muassa siitä, että lapset ja nuoret saavat kofeiinia myös monista muista tuotteista. Samoin lakiin kirjattavaa ikärajaa täytyy miettiä huolellisesti.”

Vaihtoehtona kiellolle pohditaan energiajuomien korotettua valmisteveroa.

Annika Saarikko, Energiajuomat, Energiajuomat, Jari Leppä, Keskusta, Kotimaa, Kotimaa, Politiikka, Terveys, Terveys ja hyvinvointi, Uusi Suomi, uutiset, Yhteiskunta
Perussuomalaiset: ”Härskiä, täysin älytöntä – hallitus äänesti juuri omaa ohjelmaansa vastaan”
Sisältö:

Oppositiopuolue perussuomalaiset ihmettelee sitä, että hallitus äänesti tänään itse sorvaamaansa turvapaikkapoliittista toimenpideohjelmaa vastaan.

Eduskunta käsittelee ensi vuoden budjettia. Käsittelyn yhteydessä perussuomalaiset esitti turvapaikkapolitiikan kiristyksiä. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kertoo, että sekä muu oppositio että hallitus äänesti perussuomalaisten ehdotuksia vastaan.

”Härskein takinkääntö nähtiin, kun perussuomalaiset vaativat hallitusta ottamaan käyttöön hallituksen itsensä vuonna 2015 luoman turvapaikkapoliittisen toimenpideohjelman. Hallitus ja koko muu oppositio äänesti esitystä vastaan”, eduskuntaryhmän tiedotteessa sanotaan.

”On tämä nyt täysin älytöntä, että hallitus äänestää omaa ohjelmaansa vastaan. Emme tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa”, eduskuntaryhmä tylyttää.

Kansanedustaja Mika Niikon lausumaehdotuksessa sanottiin näin:

”Eduskunta edellyttää, että hallitus toteuttaa kokonaisuudessaan syksyllä 2015 laaditun turvapaikkapoliittisen toimintaohjelmansa.”

Perussuomalaisten Uudelle Suomelle toimittamien tietojen mukaan 164 kansanedustajaa äänesti lausumaehdotusta vastaan, 17 kansanedustajaa puolesta. Ps:n eduskuntaryhmässä on 17 kansanedustajaa.

Perussuomalaiset esitti ”muun muassa turvapaikanhakijoiden vastaanottorahan pienentämistä, laittomasti maassa olevien seurantaa ja tällaisten henkilöiden karkotuksien tehostamista” sekä kunnallisten palveluiden lakkauttamista laittomasti maassa olevilta.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen turvapaikkapoliittinen toimenpideohjelma julkaistiin vuonna 2015. LUE MYÖS: Suuri muutos löytyikin paperista: Näin Suomen maahanmuuttolinja kiristyi tänään

Kuitenkin hallitus sai tämän vuoden tammikuussa valmiiksi maahanmuuttopoliittisen ohjelman, jonka tarkoituksena oli täydentää aikaisempia hallituksen linjauksia eli muun muassa juuri vuoden 2015 turvapaikkapoliittista toimenpideohjelmaa.

Lisäksi Sipilän hallitus ilmoitti vuonna 2017 kiristävänsä ulkomaalais- ja turvapaikkalainsäädäntöä. Hallitus on myös aivan hiljattain kertonut tiukennuksista esimerkiksi karkotuksiin. LUE TARKEMMIN: Ulkomaalaisten karkotuksia nopeutetaan 1.1.2019 – Myös uusintahakemusten ”väärinkäyttöön” halutaan puuttua

Perussuomalaiset hajosi kesällä 2017. Puolueesta irronneet muodostivat Sinisen tulevaisuuden, joka jatkoi perussuomalaisten sijaan Sipilän hallituksessa. Pääministeri Sipilä sanoi kesällä 2017, että perussuomalaisten vastavalitun puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kanssa oltaisiin voitu päästä yhteisymmärrykseen maahanmuuttopolitiikasta, EU-asioista ja muista yksityiskohdista, mutta puolueen arvopohja ei sopinut yhteen hallituksen muiden puolueiden kanssa.

Jenni Tamminen, Juha Sipilän hallitus, Kotimaa, Kotimaa, maahanmuutto, Perussuomalaiset, Politiikka, Turvapaikanhakijat
Ministeriö: Trafin kohupalvelua muutetaan pysyvästi
Sisältö:

Trafin skandaalin aiheuttanutta kuljettajatietojen palvelua ei aiota palauttaa käyttöön nykymuodossaan, liikenne- ja viestintäministeriö kertoo tiedotteessaan. Viestintäviraston arvion mukaan palvelu tulisi toteuttaa niin, että tiedoista selviää ainoastaan ajo-oikeuden tai ammattipätevyyden voimassaolo.

Viestintävirasto katsoo, että Trafin sähköisten kuljettajatietopalveluiden määrittely ei ole kaikilta osin onnistunut.

Trafin kaikki sähköiset palvelut keskeytettiin ongelmien noustua julkisuuteen. Nyt autokaupan kannalta keskeiset palvelut on avattu. Useita palveluita ei kuitenkaan vielä toistaiseksi avata.

LUE MYÖS: ”Voivatko valtion tietojärjestelmät todella olla tällä tasolla?” – Berner vastasi kovaan arvosteluun

Viestintävirastolle toimitettujen tietojen perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että massaluovutusta ei ole tapahtunut, ministeriön tiedotteessa kerrotaan. Puutteista huolimatta Trafin asiointipalvelun arvioidaan olevan paremmalla tasolla kuin useat muut vastaavat valtionhallinnon järjestelmät.

Liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt Trafin kuljettajatietopalvelusta selvityksen. Sen laatimiseksi haastateltiin Trafin virkamiehiä ja sen palvelutuottajien edustajia. Lisäksi tutustuttiin tekniseen dokumentaatioon.

Tämän selvityksen varaan ei haluttu jäädä, joten Viestintävirastolta haluttiin myös ulkopuolinen asiantuntija-arvio. Sillä haluttiin selvittää erityisesti, onko sähköisten palveluiden määrittely tapahtunut asianmukaisesti ja onko henkilötietoja ollut palvelun käyttöönoton jälkeen mahdollista saada massaluovutuksena.

LUE MYÖS: Trafista eronneella johtajalla virka takataskussa – veti pois uuden johtajahakemuksensa

Viestintäviraston pyynnöstä Trafi tilasi tämän jatkoarvioinnin Nixulta, joka on tietoturvallisuuden arviointilaitoksista annetussa laissa tarkoitettu arviointilaitos. Viestintävirasto on myös suorittanut omia, Trafin toimittamaan tietoon perustuvia, analyysejä muun muassa epäiltyjen massaluovutuksien selvittämiseksi.

LUE MYÖS: Tietosuojavaltuutettu: Trafissa iski vauhtisokeus – ”Varoitimme etukäteen”

Kotimaa, Kotimaa, Kuljettajatiedot, Kuljettajatiedot, Liikenne- ja viestintäministeriö, tietosuoja, Trafi, Uusi Suomi
Poliisi otti käyttöön uuden tiedustelujärjestelmän – ”Turun puukotusten kaltaisia tapauksia pystytään havaitsemaan jo ensimmäisistä signaaleista”
Sisältö:

Suomen poliisi on aloittanut joulukuun alussa uudenlaisen tieto- ja tiedustelujärjestelmä Potin käyttöönoton. Järjestelmää esiteltiin tiedotustilaisuudessa keskiviikkona. Poliisin mukaan pyrkimyksenä on kyetä puuttumaan aiemmin esimerkiksi Turun puukotusten kaltaisiin rikoksiin.

Poliisihallituksen tiedotteen mukaan Poti tarjoaa keskitetyn kirjaus- ja toiminnanohjausjärjestelmän sellaiselle tiedolle, jota voidaan kerätä, tallentaa ja käsitellä ennen esitutkinnan aloittamista. Järjestelmässä aiemmin erillisten kanavien tiedot yhdistyvät ja ”verkostoituvat” keskenään ja helpottavan näin tietojen yhdistelyä.

Potin käyttäjäksi tulee poliisin lisäksi Tullin, Rajavartiolaitoksen ja Puolustusvoimien henkilöstöä ja järjestelmä lisää myös poliisiyksiköiden välistä tiedonvaihtoa ja yhteistyötä. Potin avulla tietoa voidaan hyödyntää sekä paikallisesti että valtakunnallisesti.

”Tämä mahdollistaa alkavien rikossarjojen, teko- ja toimintatapojen, hiljaisten signaalien ja ilmiöiden sekä huolta aiheuttavia henkilöiden tunnistamisen aiempaa tehokkaammin”, poliisijohtaja Sanna Heikinheimo Poliisihallituksesta sanoo tiedotteessa.

”Tämmöistä järjestelmää meillä ei ole ennen tätä ole ollut tarjota poliisimiehille”, hän lausui infotilaisuudessa.

Ylitarkastaja Juha Suominen kertoi tilaisuudessa, että uudella järjestelmällä ”pystytään huomattavasti aiemmin havaitsemaan uhkia, kun tiedot verkostoituvat keskenään”. Aiemmin pienet vihjeet ja havainnot – erilaiset signaalit – ovat hajaantuneet eri yksiköiden tietojärjestelmiin. Nyt pienetkin vihjeet voivat yhteen koottuna ja kasaantuessaan johtaa toimenpiteisiin.

Esimerkkinä tilaisuudessa toimi Turun joukkopuukotus. Tekijä oli herättänyt huomiota eri puolilla, mutta hänestä viranomaisille annetut vinkit eivät olleet riittävät voimakkaita estämään tapahtumia.

”Tällaisia Turun kaltaisia tapauksia pystytään havaitsemaan jo siinä vaiheessa, kun tulee ensimmäisiä signaaleja ja vihjeitä tällaisista ihmisistä”, Suominen sanoi tilaisuudessa.

Suomiselta kysyttiin, olisiko Poti voinut estää Turun tapahtumat.

”Toivottavasti oltaisiin voitu – tämä tulee ainakin parantamaan meidän kyvykkyyttä tunnistaa tällaisia henkilöitä.”

Kotimaa, Kotimaa, Poliisi, Poliisi, Politiikka, Teppo Ovaskainen, Tiedustelu, Tiedustelujärjestelmä Poti, Turun puukotukset, uutiset, Yhteiskunta
Britannialle varoitus kaaoksesta: “Yritykset katsovat tätä kauhuissaan” – Varautuminen sopimuksettomaan eroon alkoi
Sisältö:

Britanniassa viisi merkittävintä työnantajajärjestöä varoittaa, että maa ei ole valmis sopimuksettomaan brexitiin. Elinkeinoelämän mukaan yritykset katselevat poliitikkojen riitelyä kauhuissaan, sanomalehti The Guardian kertoo.

Yritysten mukaan niin sanottu ”no-deal brexit” syöksisi maan talouden kaaokseen, koska yritykset eivät ole varautuneita vaihtoehtoon, jota on pidetty liian epätodennäköisenä toteutuakseen. Nyt sen todennäköisyys kuitenkin kasvaa, kun pääministeri Theresa Maylla on vaikeuksia saada parlamentaarinen enemmistö EU:n kanssa solmimansa sopimusehdotuksen taakse.

Britannian hallitus on vahvistanut varautuvansa nyt myös sopimuksettomaan EU-eroon – muun muassa 3500 armeijan sotilasta on asetettu valmiustilaan järjestelyjä varten. Kaksi miljardia puntaa on kohdistettu brexit-järjestelyihin tarkoituksena esimerkiksi palkata lisää rajaviranomaisia.

Yritykset ovat kauhistuneita siitä, että äänestys Mayn sopimuksesta on lykätty tammikuun puoliväliin. Eropäivä on jo 29. maaliskuuta 2019.

”Yritykset ovat katsoneet kauhuissaan poliitikkojen keskittymistä puoluepoliittiseen riitelyyn käytännön toiminnan sijaan – sitä yritykset tarvitsisivat päästäkseen eteenpäin. Westminsterin saamattomuus tarkoittaa, että sopimuksettoman brexitin riski kasvaa”, etujärjestöt toteavat.

Elinkeinoelämä vetoaa kansanedustajiin, jotta nämä tekevät ratkaisun pikaisesti ja antavat yrityksille aikaa valmistautua.

Lue lisää:

EU-johtajilta kylmää kättä – Brittipääministeri jäi yksin, mutta EU:n linja rakoilee

Ratkaiseva brexit-äänestys lykkääntyy: May palaa Brysseliin hattu kourassa

Brexit, Brexit, Raha, Talous, Theresa May, Uusi Suomi, uutiset, Britannia, Raha
”Krimillä mahdollisesti jo ydinaseita” – Lehti: EU:n viestijärjestelmä hakkeroitiin, taustalla todennäköisesti Kiina
Sisältö:

Euroopan unionin tuhansia diplomaattisähkeitä on vuotanut hakkereiden käsiin vuosien ajan, kertoo The New York Times. Tietovuodon paikantanut tietoturvayhtiö Area 1 kertoo lehdelle, että taustalla ei ollut erityisen hienostunut hakkerointikampanja, vaan Kyproksella diplomaatteihin kohdistettu tietojenkalastelukampanja.

Hakkeroidut viestit käsittelevät niin kauppaa, tulleja kuin terrorismiakin ja niiden luonne vaihtelee täysin merkityksettömistä hyvin tärkeisiin. Viesteissä kommentoidaan muun muassa, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaaminen Helsingissä oli ”menestys (ainakin Putinille)”.

Eräässä, helmikuulle päivätyssä viestissä Krimiä kuvataan ”kuumaksi konfliktialueeksi, minne on mahdollisesti jo tuotu ydinaseita”.

Area 1:n tutkijat kertovat NYT:lle, että hakkeroinnin takana on todennäköisesti Kiinan Kansan vapautusarmeija ja sen kyber- ja elektroniseen sodankäyntiin erikoistunut Strategiset tukijoukot -puolustushaara.

Urkittuaan tunnukset Kyproksen diplomaattijärjestelmiin hakkerit pääsivät käsiksi Euroopan unionin neuvoston Coreu-tietojärjestelmään. Coreuta käyttävät muun muassa Euroopan komissio ja jäsenmaiden ulkoministeriöt keskinäisessä viestinnässä.

digitekniikka, Euroopan Unioni, Hakkerointi, Kansan vapautusarmeija, Kiina, Kypros, Tietoturva, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
NYT: Shokkitietoa jopa Facebookin mittakaavassa – yksityiset keskustelut paljastettiin ulkopuolisille
Sisältö:

Facebookia on riepoteltu kuluneena vuonna useaan otteeseen tavoista, joilla se on käsitellyt käyttäjiensä henkilökohtaisia tietoja. The New York Timesin käsiinsä saamat dokumentit paljastavat nyt sopimuksia, joiden puitteissa Facebook on jakanut keräämäänsä käyttäjädataa yli 150 yrityksen kanssa, joidenkin kanssa myös yksityisiä viestejä ja keskusteluja. Asiasta kertoo Tivi.

Esimerkiksi Microsoftin hakukone Bingille Facebook on NYT:n mukaan tarjonnut pääsyn käyttäjien kaverilistoihin ja muihin profiilitietoihin. Facebookin mukaan "julkisiksi" asetetut tiedot olivat vain Microsoftin käytettävissä. Microsoft kertoo sittemmin poistaneensa kyseiset tiedot.

Amazonin ja Facebookin yhteistyöhön on kuulunut käyttäjien nimien ja yhteystietojen jakaminen. Amazon kertoo käyttäneensä tietoja "asiaankuuluvalla tavalla". Twitterissä on spekuloitu Amazonin hyödyntäneen Facebook-tietoja muun muassa valearvostelujen kitkemiseen. Sopimusta ollaan paraikaa purkamassa.

Amazon itse kertoo Buzzfeedille hyödyntäneensä Facebookin tarjoamia ohjelmointirajapintoja vain omien yksityisyyskäytäntöjensä mukaisesti, esimerkiksi synkronoidakseen Facebook-yhteystiedot Amazon-tabletille.

Applelle Facebook on antanut pääsyn yhteystietoihin ja kalenterimerkintöihin, vaikka käyttäjä olisi asettanut tietojen jakamisen pois päältä. Yritysten solmima kumppanuussopimus on edelleen voimassa.

Muun muassa Spotifylle ja Netflixille Facebook on puolestaan antanut oikeuden katsella käyttäjien yksityisiä Facebook-viestejä. Esimerkiksi Spotify sai pääsyn chat-keskusteluihin, jotta kavereille olisi mahdollista lähettää biisilinkkejä.

"Facebookin kumppaneilla ei ole oikeutta ohittaa käyttäjien yksityisyysasetuksia, ja on väärin olettaa, että näin olisi. Vuosien saatossa olemme tehneet yhteistyötä muiden yritysten kanssa, jotta ihmiset voisivat käyttää Facebookia sellaisilla laitteilla ja alustoilla, joita emme itse tue. Toisin kuin pelit, suoratoistopalvelut tai muut kolmannen osapuolen sovellukset, jotka tarjoavat Facebookista erillisiä kokemuksia, nämä kumppanuudet voivat tarjota ainoastaan Facebookiin sidottuja toimintoja eivätkä käyttää tietoja toisiin tarkoituksiin", Facebookin yksityisyydestä vastaava pomo Steve Satterfield vastaa NYT:n väitöksiin.

Yli 150 sopimuksesta ensimmäiset solmittiin vuonna 2010, ja NYT:n mukaan ne kaikki olivat voimassa vielä 2017. Jotkin kumppanuuksista ovat jatkuneet myös tälle vuodelle. Facebookin liiketoimintakumppaneikseen luokittelemat yritykset ovat hyödyntäneet kuukausittain satojen miljoonien käyttäjien tietoja.

Lue laajempi juttu Tivistä.

Amazon, Facebook, Internet ja digi, Internet ja digi, Netflix, Samuli Känsälä / Tivi / Alma Talent, Sosiaalinen media, Spotify, teknologia, ulkomaat, uutiset, Ulkomaat
Kansanedustaja tyrmää tuloerohuolet – Yli 3200 e/kk tienaavat maksoivat melkein kaikki valtion ansiotuloverot
Sisältö:

Yli 40 000 euroa vuodessa tienaavat maksoivat yli 95 prosenttia kaikista valtion karhuamista ansiotuloveroista vuonna 2017. Tieto selviää Tilastokeskuksen maanantaina julkistamista verotiedoista. Perinteisenä palkkatulona summa vastaa noin 3 200 euron kuukausipalkkaa.

Vuonna 2017 yksityisen sektorin mediaanipalkka, eli yleisin palkka oli 3 220 euroa.

Veroluvun nostaa esiin muun muassa kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo. Hän liittää sen ajankohtaiseen tuloerokeskusteluun.

”Alle 40000 tienaavat siis alle 5 prosenttia [kaikista valtion ansiotuloveroista]. Toivottavasti kukaan ei ala nyt kritisoimaan lievää tuloerojen kasvamista, joka sekin on maailman pienimpiä...” päivittelee Wallinheimo Facebookissa.

Kaikista välittömistä veroista he maksavat 65 prosenttia selviää Tilastokeskuksen taulukoista.

Vasemmistoliiton kansanedustaja ja ex-puheenjohtaja Paavo Arhinmäki nosti keskiviikkona Tilastokeskuksen tulonjakotilastosta esiin, että pelkästään niin kutsuttuja  tuotannontekijätuloja tarkastellessa, eli tuloja ennen tulonsiirtoja, tuloerot kasvoivat vuonna 2017 suuremmiksi kuin koskaan.

LISÄÄ AIHEESTA: ”Historian suurin” – Arhinmäki: Katsokaa tätä tuloerolukua Suomesta

Pienituloisten verot koostuivat Tilastokeskuksen mukaan lähinnä kunnallisverosta ja sairausvakuutusmaksuista. He maksoivat tuloihinsa nähden suhteellisen suuren osuuden myös Yle-verosta.

Kaikista suomalaisista tulonsaajista neljännes, 1,2 miljoonaa, sai vuonna 2017 tuloja 30 000-50 000 euroa. He saivat kaikista veronalaisista tuloista 33 prosenttia ja maksoivat kaikista veroista 31 prosenttia. Kaikista valtion ansiotuloveroeuroista he maksoivat 15 prosenttia ja pääomatuloveroista 14 prosenttia.

Eri tuloja 50 000-100 000 euroa vuodessa tienaavia, eli palkkatulona 4 000-8 000 euroa kuukaudessa ansaitsevia, oli 11 prosenttia kaikista tulonsaajista, mutta he saivat 24 prosenttia kaikista tuloista ja maksoivat 31 prosenttia kaikista veroista. Kaikista valtion karhuamista ansiotuloveroista he maksoivat 47 prosenttia ja pääomatuloveroista 22 prosenttia.

Yli 100 000 euroa vuodessa tienaavia oli kaksi prosenttia kaikista tulonsaajista, mutta he nettosivat 12 prosenttia kaikista tuloista ja maksoivat 20 prosenttia kaikista veroista. Ansiotuloverosta he maksoivat 38 prosenttia ja pääomatuloveropotista yli puolet, eli 55 prosenttia.

Tilastokeskus huomauttaa, että vuonna 2017 verorasite laski kaikilla tulonsaajilla, mutta vähiten pienituloisilla. Alle 20 000 euroa vuodessa ansainneiden verojen osuus tuloista pieneni noin puoli prosenttiyksikköä kun tulonsaajien, joiden vuositulot olivat 30 000–150 000 euroa, veroaste aleni 1,2–1,3 prosenttiyksikköä, Tilastokeskus kertoo.

Kansantalous, Kotimaa, Ossi Kurki-Suonio, Sinuhe Wallinheimo, Verotus, Verotus, Yhteiskunta
Jussi Niinistö: Hävittäjien määrällä ja tyypillä spekulointi turhaa – voi vaarantaa koko prosessin
Sisältö:

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) haluaisi rauhoittaa keskustelun Suomen uusien hävittäjien määrästä ja tyypistä. Suomen tarve nimenomaan 64 hävittäjälle on herättänyt keskustelua tällä viikolla.

Kansanedustaja Markku Pakkanen (kesk) nosti asian esiin eduskunnassa tiistaina. Pakkanen piti tärkeänä, että ”ei missään nimessä tässä vaiheessa alettaisi keskustella hävittäjistä, sen enempää lukumääristä kuin rahoistakaan, vaan säilytettäisiin tämä hyvä parlamentaarinen yhteistyö hankinnan yksimielisyydestä ja jätetään seuraavalle hallituskaudelle sitten ne päätökset, mitkä sinne hallituskaudelle kuuluvat ja on sovittu”. Hän kysyi ministerin näkemystä asiasta.

”On turha tässä vaiheessa spekuloida HX-hankkeella ja etenkin koneiden määrällä, puhumattakaan valittavasta konetyypistä. Se voi vaarantaa koko prosessin, voimme vain katsoa, mitä Kanadassa tapahtui”, Niinistö vastasi todeten olevansa samaa mieltä Pakkasen kanssa.

”Mutta sen voin kyllä sanoa, että lukumäärä 64 konetta on linjattu puolustusselonteossa ja päätetty talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa ja näen asian niin, että siitä lukumäärästä emme voi tinkiä.”

Epäselväksi jäi, mihin tapahtumiin Kanadassa puolustusministeri viittasi, mutta maan suunnitelmat hävittäjähankinnoista ovat olleet vaikeuksissa muun muassa Kanadan ja Yhdysvaltain kauppakiistojen vuoksi – ja maan pääministeri Justin Trudeau on hämmentänyt soppaa ilmoittamalla, että Lockheed Martinin F-35-hävittäjä ei toimi. Kanada on myös velvoittanut hävittäjäkisaan ilmoittautuneet yhtiöt poikkeuksellisella tavalla pidättäytymään kommentoinnista medialle.

Hän painotti vielä myöhemmin keskustelussa, että nykyisten 64 Hornet-hävittäjän ”suorituskyvyn korvaaminen täysimääräisenä tarkoittaa vähintään 64:ää hävittäjää”.

LUE LISÄÄ:

Kenraali Puranen: Tämän takia Suomi tarvitsee juuri 64 hävittäjää

Suomen hävittäjähankinta: ”Entä jos ostettaisiin vain 47? Tämä ei ollut vitsi”

Puolustusministeri Niinistöltä tylytys VU:ssa: ”Professori tekee itsestään pellen” hävittäjäväitteellä

HX-hanke, HX-hävittäjähanke, Jussi Niinistö, Kotimaa, Kotimaa, Politiikka, Suomen hävittäjähankinnat, Uusi Suomi, uutiset, Yhteiskunta
Uber-kuskien tuomiot pysyvät – KKO hylkäsi valitusluvat
Sisältö:

Korkein oikeus (KKO) on hylännyt viiden pääkaupunkiseudulla toimineen Uber-kuskin valituslupahakemukset. Näin ollen heidän sakkotuomionsa jäävät voimaan.

Jutuissa oli kysymys taksiliikennelain voimassaoloaikana tapahtuneen luvattoman taksiliikenteen harjoittamisen rangaistavuudesta sen jälkeen, kun liikenteen palveluista annettu laki tuli voimaan heinäkuussa 2018. Käräjäoikeus tuomitsi Uber-kuskit elokuussa 2018 luvattoman taksiliikenteen harjoittamisesta sakkorangaistuksiin.

Sekä tekoaikaan voimassa olleessa taksiliikennelaissa että uudessa liikennepalvelulaissa taksiliikenteen harjoittaminen oli säädetty luvanvaraiseksi ja luvaton toiminta rangaistavaksi. Käräjäoikeus katsoi, ettei uuden lain soveltaminen olisi johtanut vastaajien kannalta lievempään lopputulokseen.

Kotimaa, Kotimaa, Liikenne, taksipalvelu Uber, Taksipalvelu Uber, Uber, Uusi Suomi, uutiset, Yhteiskunta
”Myit maasi” – Tuomarilta ennennäkemätön ryöpytys Trumpin ex-avustajalle
Sisältö:

Presidentti Donald Trumpin entisen kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Michael Flynnin tuomion julistamista on lykätty. Lykkäystä edelsi tuomarin poikkeuksellinen ryöpytys Flynniä kohtaan.

Flynn vastaa oikeudessa syytteisiin valehtelemisesta liittovaltion poliisille FBI:lle. Flynn on myöntänyt valehdelleensa venäläisviranomaisten kanssa käymiensä keskusteluiden sisällöstä FBI:lle vain päiviä Donald Trumpin valtaannousun jälkeen. Flynn on myös myöntänyt toimineensa Turkin hallituksen lobbarina vaalikampanjan aikana ilmoittautumatta ulkovallan edustajaksi. Tästä häntä ei kuitenkaan syytetä.

”Tämä on vakava rikkomus. Korkea hallituksen virkamies lausumassa perättömiä liittovaltion poliisille Valkoisessa talossa”, tuomari Emmet Sullivan sanoi Flynnille.

”Olit rekisteröimätön ulkovallan edustaja samalla kun palvelit presidentin kansallisen turvallisuuden neuvonantajana. Tämän voi katsoa halventavan kaikkea mitä lippumme edustaa – ja voi katsoa, että sinä myit maasi”, Sullivan jatkoi shokeeraten Flynnin läheiset istunnossa.

“En piilottele inhoani rikoksiasi kohtaan.”

Sullivan suostui myöhemmin lykkäämään tuomion julistamista siihen, että Flynn on ehtinyt saattaa päätökseen yhteistyönsä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnan kanssa.

Tuomari Sullivan joutui median mukaan myöhemmin pehmentelemään esittämiään näkemyksiä. Hän joutui muun muassa myöntämään, että Flynn lopetti työnsä Turkin hallitukselle marraskuussa 2016, eli ennen kuin hänestä tuli presidentin neuvonantaja.

Tiistaina tapahtui muutakin: presidentti Donald Trump ja hänen lapsensa suostuivat lakkauttamaan säätiön, jota syyttäjän mukaan käytettiin heidän oman taloudellisen etunsa tavoitteluun.

Lähteet: Politico, Guardian, CNN

LUE MYÖS: Trumpin twiitti järkyttää: ”Kuulostaa enemmän mafiapomolta kuin USA:n presidentiltä”

Donald Trump, Michael Flynn, Presidentti Donald Trump, Turkki, ulkomaat, Uusi Suomi, uutiset, Venäjä, Venäjä-tutkinta, Yhdysvallat, Ulkomaat
”Tämä on rajusti virheellinen oletus” – Miljardin euron heitto sote-menojen kasvuarvioissa
Sisältö:

Hyvinvointiyritysten etujärjestö runttaa Kuntaliiton sote-laskelmat, joiden mukaan hallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus aiheuttaisi miljardin euron lisäkustannukset. Hyvinvointialan liiton mukaan Kela-korvaukset, työterveys, palkat ja lainanhoitomenot on laskettu kaikki väärin.

Hyvinvointialan liiton mukaan kustannukset kasvavat vain 20–40 miljoonaa.

”Kuntaliiton kielteinen kanta sote-uudistusta kohtaan paistaa läpi, sillä muistiossa esitetyt soten lisäkustannukset ovat todellisuudessa lähempänä nollaa kuin miljardia euroa”, Hyvinvointialan liiton muistiossa todetaan.

Hallituksen sote- ja maakuntauudistuksiin liittyvät viimeiset lakiesitykset ovat parhaillaan eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsittelyssä, ja hallitus toivoo eduskunnan vahvistavan lait helmi–maaliskuun vaihteessa.

Hyvinvointialan liiton talous- ja veroasiantuntija Joel Kuuva on laskenut, että Kuntaliitto olettaa virheellisesti Kela-korvausten poiston tappavan yksityisrahoitteisen sairaanhoidon täysin.

”Tämä on rajusti virheellinen oletus”, Kuuva kirjoittaa.

Hän viittaa Kelan tutkimukseen, jonka mukaan vuonna 2016 toteutetut Kela-korvausten leikkaukset vähensivät yksityislääkärillä käyntejä vain 2,7 prosenttia. Kela arvioi, että suuri osa yksityisten palvelujen käyttäjistä jää yksityislääkäreiden asiakkaaksi, vaikka korvaukset poistetaan kokonaan.

Kuuvan laskelmien mukaan Kela-korvausten poisto siirtää julkisrahoitteisen järjestelmän puolelle palveluja noin 180 miljoonan euron edestä, ja samaan aikaan Kela-korvausten menot laskevat noin 160 miljoonaa euroa.

Hyvinvointialan muistiossa huomautetaan myös, että Kuntaliitto ei ole ottanut laskelmissaan huomioon terveysvakuutusten kasvavaa suosiota, joka pitää yllä kysyntää yksityisellä puolella.

Kuntaliitto on Hyvinvointialan mielestä väärässä myös olettaessaan, että sote-uudistus hävittäisi Suomesta myös työterveyshuollon sairaanhoitopalvelut. Kuuvan muistio toteaa, että työnantajat voivat jo nyt jättää sairaanhoitopalvelut työntekijän omalle vastuulle, mutta 76 prosenttia työnantajista järjestää edelleen työntekijöilleen näitä palveluja.

Työterveyshuollon kilpailukyky säilyy hyvinvointialan mielestä edelleen siinäkin tapauksessa, että julkisen puolen jonot lyhenisivät. Vain osa pienimmistä työnantajista voisi luopua työterveyden sairaanhoidosta, mutta vaikutus on Kuuvan mukaan marginaalinen.

Myös Kuntaliiton arvio sote-alan palkkaharmonisoinnin vaikutuksista on Hyvinvointialan liiton mielestä liioiteltu. ”Kuntaliitto jatkaa lennokasta linjaansa” arvioimalla, että palkat nousisivat tehtäväkohtaisesti 9. desiilin tasolle eli palkkataulukoiden yläpäähän.

”Palkkojen harmonisointi ei tule toteutumaan näin äärimmäisenä. - - 75 miljoonaa euroa on lähempänä totuutta.”

Hyvinvointialan liitto huomauttaa myös, että sote-henkilöstön eläköityminen lähivuosina ”mahdollistaa henkilöstöresurssien tehokkaamman käytön”, joten palkankorotukset eivät toteudu henkilöstömenoina täysimääräisesti.

Lopuksi Hyvinvointialan Kuuva kiistää Kuntaliiton arvion siitä, että sote-kiinteistöjen lainanhoitomenot kasvaisivat, koska Kuntien Takauskeskus ei voisi taata Maakuntien Tilakeskus Oy:lle siirtyviä ja sen ottamia uusia lainoja. Kuuvan mukaan kiinteistöjen lainanhoito ei kallistu, koska Euroopan pankkiviranomainen sallii niin sanotun nollariskipainon kaikille Kuntien Takauskeskuksen lainoille.

”Lainanhoitomenot eivät edellä mainitun johdosta kasva yhtään”, Kuuva toteaa.

Hänen yhteenvetonsa mukaan sote-menoja lisää siis vuositasolla vain palkkojen harmonisointi, arviolta 20–40 miljoonaa euroa, riippuen siitä miten henkilöstömäärä sopeutuu uuteen tilanteeseen.

”Kuntaliiton laskelmissa on ilmaa yli miljardi euroa. - - Lopputuloksena on tuottavampi, tehokkaampi ja asiakaslähtöisempi sote-järjestelmä. Siitä kiittävät myös veronmaksajat ja kuntatalous”, Kuuva kirjoittaa.

Kotimaa, Kotimaa, Matti Virtanen / Talouselämä / Alma Talent, Politiikka, Sote-uudistus, Sote-uudistus, Terveys ja hyvinvointi, uutiset, Yhteiskunta
Jääkiekon Liiga palaamassa normaaliin päiväjärjestykseen
Sisältö:

Jääkiekon Liigan runkosarja on puolimatkan krouvissa. Syksyn suurimmista yllätyksistä ovat vastanneet HIFK ja JYP alisuorituksillaan. Nyt molemmat alkavat osoittaa piristymisen merkkejä.

HIFK voitti tiistaina Kuopiossa KalPan 5-2. JYP oli kovilla Mikkelissä Jukurien vieraana, mutta voitti 2-1.

HIFK on kolmen ottelun voittoputkessa. Maalinteko on saatu joukkueessa paremmalle tolalle joukkueen tehtyä kolmessa viimeisessä pelissään 14 maalia.

JYP on kerännyt pisteitä neljästä perättäisestä ottelusta. Alkukauden surkeutta ajatellessa tulokset ovat jo lupaavia.

Valmentajaa vaihtanut Ässät on toipunut pahimmasta taaperruksestaan. Viimeisestä neljästä ottelustaan Ässät on voittanut kolme. Tiistaina Ässät löi KooKoon 3-2.

Kabinetin kautta Liigaan nousseet Sport, KooKoo ja Jukurit yllättivät alkukaudella. Nyt tilanne alkaa normalisoitua, kun pudotuspeliviivan yläpuolella näistä kolmesta on ainoastaan Sport.

Sarjajumbo Ässät on enää kolmen pisteen päässä toiseksi viimeisenä olevasta Jukureista. Kolmanneksi viimeisenä oleva JYP on enää kolmen pisteen päässä sijalla 11 olevasta KooKoosta.

Kärjessä Kärpät jatkaa 12 pisteen johtoasemassa voitettuaan tiistaina Ilveksen jatkoajalla 2-1. Toisena oleva TPS voitti SaiPan Lappeenrannassa 2-0. Sarjakolmonen Tappara hävisi alkukaudella tasaisen hyvin pelanneelle sarjaviitoselle Pelicansille 2-3.

Voi hyvin olettaa, että pelaajamateriaalin vahvuus ratkaisee paljon tammi-helmikuun peliruuhkassa. JYP ja Ässät saattavat hyvinkin nousta entisten Mestis-joukkueiden edelle ja edetä ainakin säälipudotuspeleihin.

HIFK on monessa ottelussa alittanut tasonsa, mutta se on silti vain neljän pisteen päässä viidentenä olevasta Pelicansista. Tilanteet muuttuvat.

Jääkiekko, Jääkiekon Liiga, Jääkiekon SM-liiga, Otto Palojärvi / Sport Content, Urheilu
Jokerit hävisi molemmat pelinsä Moskovassa – tiistaina tuli tyly tappio
Sisältö:

Jokerit kävisi alkuviikosta Moskovan alueella pelaamassa kaksi ottelua. Maanantaina Avangard Omsk voitti jatkoajalla 3-2, mutta tiistaina tulikin sitten kunnon selkäsauna. Moskovan Spartak murjoi Jokerit 5-0.

Päävalmentaja Lauri Marjamäki teki selväksi, että peliesitys oli kehno.

- Emme olleet henkisesti läsnä tänään. Suorastaan annoimme vastustajalle maalit. Ja sitten kun itsellä ei maalinteko onnistu, niin ei ole mitään, mistä saisi virtaa ja energiaa. Kaikkien on syytä katsoa peiliin, päävalmentajan etunenässä. Ei ollut sellainen peli, mitä haettiin, Marjamäki sanoi Jokereiden haastattelussa.

Jokereilla on ollut ongelmia maalinteon kanssa.

- Tehottomuuden kanssa on tällä hetkellä tosi isoja ongelmia, eikä saada sieltä energiaa. Silloin pitää pelata vielä viisaammin ja tylymmin. Siihen emme pystyneet tänään, Marjamäki sanoi.

Marjamäki painotti, että tiistaina esitys oli huono toisin kuin edellisissä peleissä.

- Mutta kunnioitetaan tulosta, katsotaan peiliin ja löydetään sieltä vastaukset. Ei tässä sen kummallisempaa ole. Kaksi edellistä peliä pelattiin hyvin, vaikka hävittiin. Tänään ei pelattu niin hyvin.

Jokerit jatkaa KHL:n läntisessä konferenssissa kolmantena. Spartak on viidentenä yhdeksän pistettä Jokereita perässä, joten voitto olisi ollut Jokereille tietysti tärkeä pudotuspelien kannalta. Onhan runkosarjasta vielä kolmasosa jäljellä.

Ennen joulua Jokerit pelaa vielä kaksi kotiottelua. Torstaina vastaan tulee Moskovan TsSKA ja lauantaina Riian Dinamo.

Jääkiekko, Jokerit, KHL, Lauri Marjamäki, Otto Palojärvi / Sport Content, Urheilu