Lauantai 25.5.2019

Uusi Suomi uutiset

Petteri Orpo hämmästelee Antti Rinteen sanavalintaa: ”Ei kuulostanut pääministerin puheelta”
Sisältö:

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo muistuttaa, ettei suomalainen sosiaali- ja terveysjärjestelmä toimisi päivääkään ilman yksityisiä palveluntuottajia. Orpo kertoo näkemyksissään tulevassa Kauppalehden Aamiainen Jari Korkin kanssa -videohaastattelussa.

 

Orpo pitää hallitusneuvotteluita vetävän Antti Rinteen (sdp) heittoa pörriäisten siirtämisestä sivuun arveluttavina.

”Ei kuulostanut pääministerin puheelta”, Orpo kommentoi Kauppalehden ja Uuden Suomen Aamiainen Jari Korkin kanssa -haastattelussa.

LUE MYÖS: Li Andersson: Uusi sote-sopu on juuri sitä, mitä halusimme – ”Ei mitään yksityistämiseen pakottavaa”

Orpo arvioi haastattelussa hallitusneuvotteluiden tilannetta yleisemminkin ja kokoomuksen asemoitumista oppositiopolitiikkaan. Esille nousevat myös ajankohtaiset EU-kysymykset.

Videohaastattelu julkaistaan Kauppalehden ja Uuden Suomen verkkosivuilla lauantaiaamuna.

KATSO EDELLINEN JAKSO: Antti Rinne hallitusneuvotteluista: ”En ihan ensimmäisenä lähtisi kertomaan julkisuuteen, että meillä on kauhea riita”

Aamiainen Jari Korkin kanssa, Antti Rinne, Hallitusneuvottelut 2019, Jari Korkki, Jari Korkki, Kotimaa, Kotimaa, Petteri Orpo, Politiikka, Sote-uudistus
Hätkähdyttävä kuva: ”Boris-pelko” iski heti – Johnson haluaa Britannian uudeksi pääministeriksi
Sisältö:

Britannian tulee olla valmis lähtemään Euroopan unionista ilman erosopimusta, mikäli maa haluaa neuvotella toimivan erosopimuksen, Britannian parlamenttiedustaja ja seuraavaksi pääministeriksi pyrkivä konservatiivien Boris Johnson sanoo.

”Me jätämme EU:n lokakuun 31. päivänä, sopimuksella tai ilman sitä. On valmistauduttava sopimuksettomaan eroon, jos haluaa saada hyvän erosopimuksen.”

Johnson kertoi näkemyksistään tänään Sveitsin Interlakenissa järjestetyssä talouskonferenssissa. Kommenteista uutisoi muun muassa Reuters.

Johnsonin Trump-tyyliset kovaan neuvottelutaktiikkaan viittaavat diili-puheet ovat herättäneet markkinoilla tuoreeltaan pelkoa.

Niin sanotun kovan eli sopimuksettoman brexitin riskiä pidetään varsin korkeana, mikäli Johnson todella nousee Britannian johtoon. Johnson on ilmoittanut haluavansa uudeksi pääministeriksi.

Uutistoimisto Bloombergin pääekonomistin Michael McDonough upotti tviittiinsä graafin, joka osoittaa, kuinka vahvasti Johnsonin valinnan todennäköisyys korreloi punnan kurssiin. Todennäköisyyden noustessa punnan alamäki on jyrkentynyt.

 

 

Punnan eurokurssi liikkuu nyt noin 1,13 eurossa, mikä on heikoin taso sitten helmikuun.

Mielipiteitä jakavaa Johnsonia pidetään tällä hetkellä vahvimpana kandidaattina konservatiivien uudeksi puheenjohtajaksi ja maan uudeksi pääministeriksi. Entinen ulkoministeri Johnson johtaa mielipidemittauksia.

Pääministeri Theresa May ilmoitti tänään perjantaina jättävänsä tehtävänsä kahden viikon kuluttua kesäkuun 7. päivänä.

LUE MYÖS:

”Uhkana valtava investointivaje” – Yritysten brexit-piina jatkuu

Donald Trump: ”Huawei on jotain erittäin vaarallista” – väläyttää uutta diiliä Kiinan kanssa

Boris Johnson, Brexit, Brexit, Janne Soisalon-Soininen / Kauppalehti / Alma Talent, Sopimukseton brexit, ulkomaat, Ulkomaat
Jari Kurri Jokereiden omistajaksi – Hjalliksen aika on ohi
Sisältö:

Jokerit tiedotti perjantaina omistajavaihdoksesta. Jari Kurri on seuran uusi omistaja ja puheenjohtaja.

Hjallis Harkimon aika Jokereissa päättyy. Hjallis ehti olla Jokereiden omistajana 28 vuoden ajan.

Vuonna 2013 Harkimo teki radikaalin liikkeen siirrettyään Jokerit KHL-liigaan. Siitä lähtien Jokerit on tuottanut yli kymmenen miljoonan euron edestä tappiota kaudessa. Tappiot on kuitattu venäläisomistajien toimesta.

Kurrin mukaan Jokereiden strategia muuttuu.

- Haluamme tueksemme merkittäviä suomalaisyhtiöitä, jotka ovat jo aiemmin olleet tukemassa seuraamme ja joiden avulla voimme edelleen kehittää taloudellista ja urheilullista suoritustamme. Kesän aikana esittelemme uuden strategiamme seuran uuden aikakauden alkamisen merkiksi, Kurri toteaa tiedotteessa.

KHL:ään on lähivuosina tulossa palkkakatto. Se helpottanee Jokereiden asemaa kilpailussa, mutta seuran liikevaihto ei siitäkään huolimatta riitä lähellekään positiivista tulosta, jos pelaajien palkat aiotaan pitää Jokereissa KHL:n palkkakaton tasolla.

Hjallis Harkimo keskittyy jatkossa kansanedustajan työhönsä sekä bisneksiinsä.

- Olen kiitollinen, Gennadi Timtshenkolle ja Roman Rotenbergille pitkästä yhteistyöstä, jota on tehty Jokereiden eteen. Nyt Jari Kurri pääsee aloittamaan puheenjohtajana puhtaalta pöydältä, mikä on äärimmäisen tärkeää seuran tulevaisuuden kannalta. Olen varma, että Jari jokerilegendana, monivuotisena hallituksen jäsenenä sekä urheilupuolen johtajana pystyy viemään seuran toimintaa kokonaisvaltaisesti eteenpäin tulevina vuosina, Harkimo toteaa.

Hjallis Harkimo, Jääkiekko, Jari Kurri, Jokerit, KHL, Otto Palojärvi / Sport Content, Urheilu
PS-Nuorilta pois koko 115 000 €:n potti? – Ministeriö löysi perusteet, antoi deadlinen 10.6.2019
Sisältö:

Opetus- ja kulttuuriministeriö on nyt tullut siihen tulokseen, että edellytykset Perussuomalaisten Nuorten valtiontuen katkaisemiseen ja takaisin perimiseen ovat olemassa. Seuraavaksi on vuorossa PS-Nuorten kuuleminen ja järjestön vastausta ministeriö odottaa 10. kesäkuuta mennessä.

Uusi Suomi kertoi aiemmin tällä viikolla, että valtiontukiasia on ministeriössä harkinnassa. LUE LISÄÄ: Perussuomalaisten nuorten 115 000 €:n valtionavustus nyt vaarassa loukkaavan tviitin takia – Ministeriö: ”Harkitsemme toimia”

PS-Nuorille on täksi vuodeksi myönnetty 115 000 euron valtionavustus, josta on järjestölle maksettu jo puolet. Valtionavustus nousi harkintaan ”kesken kauden” PS-Nuorten loukkaavaksi koetun some-päivityksen seurauksena. PS-Nuorten tviitissä kehotettiin äänestämään eurovaaleissa perussuomalaisia, ”jotta Suomen tulevaisuus ei näyttäisi tältä”. Ohessa oli kuva tummaihoisesta perheestä. Eilen toristaina PS-Nuoret pahoitteli päivitystä ja poisti sen.

Lain mukaan valtionapuviranomainen voi päätöksellään määrätä valtionavustuksen maksamisen keskeytettäväksi, jos on aihetta epäillä, että avustuksen saaja ei toimi lain edellyttämällä tavalla tai avustusperusteet ovat olennaisesti muuttuneet. Perusteet ja kriteerit valtionavustukselle on kirjattu nuorisojärjestön tapauksessa nuorisolakiin.

Uusi Suomi sai haltuunsa opetus- ja kulttuuriministeriön tänään perjantaina päivätyn kirjeen, joka on osoitettu PS-Nuorille.

”Opetus- ja kulttuuriministeriö katsoo, että edellä kuvattu kehotus on ristiriidassa nuorisolain 2 §:ssä säädettyjen tavoitteiden ja lähtökohtien kanssa. Ilmeisin ristiriita on pykälässä mainittujen yhdenvertaisuuden, tasa-arvon, kulttuurien moninaisuuden ja kansainvälisyyden tavoitteiden ja lähtökohtien kanssa”, kirjeessä sanotaan.

Uusi Suomi kertoi aiemmin tällä viikolla myös, että opetus- ja kulttuuriministeriöstä oltiin PS-Nuoriin yhteydessä maaliskuussa ja valtionavustuksen katkaisemisen mahdollisuudesta kerrottiin tuolloin järjestön edustajalle.

”Opetus- ja kulttuuriministeriö katsoo, viitaten edellä kuvattuun 20.3.2019 pidettyyn keskusteluun ministeriön ja Perussuomalaiset Nuoret ry:n edustajan välillä, että Perussuomalaiset Nuoret ry ei ole voinut olla epätietoinen siitä, mitä seuraamuksia kuvatun kaltaisesta toiminnasta voi olla järjestön valtionavustusrahoituksen jatkamisen suhteen”, ministeriön kirjeessä sanotaan.

Kirjeessä kerrotaan, että PS-Nuorilla on mahdollisuus esittää selvityksensä asiasta ja ilmaista näkemyksensä yleisavustuksen lopettamisesta ja jo maksetun avustuksen takaisinperinnästä. Deadline tälle selvitykselle on melko pian, 10. kesäkuuta.

Aiotteko vastata ministeriön kuulemiskirjeeseen, PS-Nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen?

”Emme ole kerenneet asiaan sen paremmin vielä perehtyä. Olen ollut koko päivän vaalihommissa. Katsotaan tämä tilanne meidän hallituksen kanssa”, sanoo eurovaalikentiltä tavoitettu Kinnunen.

Missä vaiheessa asiaa on tarkoitus katsoa?

”Piakkoin. Tämän päivän olen vaalihommissa.”

Jos kirjeeseen ei vastata, se voi tarkoittaa, että tukipäätös perutaan ja myönnetty tuki peritään takaisin.

”Me katsomme hallituksen kanssa tarpeelliset toimet ja pohdimme tätä asiaa”, Kinnunen toteaa.

Joka tapauksessa opetus- ja kulttuuriministeriö tekee päätöksen PS-Nuorten valtiontuesta tuon määräajan 10.6.2019 jälkeen.

LUE MYÖS: Näkökulma: Jussi Halla-aho antaa rasismin yhä rehottaa perussuomalaisissa nuorissa

Uusi Suomi uutisoi alkuvuodesta PS-Nuorten etnonationalistisista kannanotoista:

LUE LISÄÄ:

Halla-aho PS-Nuoret-jupakasta: ”Emme aja rotuerottelupolitiikkaa – typeriä kommentteja”

PS-Nuorten johtohahmo ohjaisi ”ei-valkoiset” ulos maasta – Järjestö kieli keskellä suuta

Asseri Kinnunen, Jenni Tamminen, Kotimaa, Kotimaa, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Ossi Kurki-Suonio, Perussuomalaiset, Perussuomalaiset Nuoret
Tutkija: Jussi Halla-ahon ja populistien ryhmittymä on sivuseikka – valtava murros tulee toisaalta
Sisältö:

Käsillä ovat historialliset europarlamenttivaalit, mutta syy on toinen kuin julkisesta keskustelusta voisi päätellä. Vaalien alla on kohuttu etenkin oikeistopopulistien ja euroskeptikkojen noususta. Se ei kuitenkaan ole vaalien suurin muutos, huomauttaa Ulkopoliittisen instituutin tutkija Tuomas Iso-Markku.

”Populistisista radikaalioikeistopuolueista on puhuttu vaalien alla aivan liikaa. Ihan kuin ne olisivat ainoita puolueita, jotka ylipäätään osallistuvat näihin vaaleihin! Tulee vääristynyt kuva, koska loppujen lopuksi suurimmat muutokset eivät tapahdu niinkään siinä osassa puoluekenttää”, Iso-Markku arvioi.

LUE MYÖS: Järisyttävä keikahdus tulossa Eurooppaan – ”EU-myönteisen sinipunan kuolema”

Hän huomauttaa, että oikeistopopulistit saavuttivat suuren voiton jo viime europarlamenttivaaleissa vuonna 2014 ja vaikka kannatus on hiukan kasvamassa myös tänä vuonna, suurin nousu lienee jo nähty.

Viime vaaleissa sellaiset populistipuolueet kuin Ranskan kansallinen rintama, brittiläinen Ukip ja Tanskan kansanpuolue olivat maansa suurimpia. Tällä kertaa ei ole luvassa massiivista nousua.

”Näissä vaaleissa tullaan näkemään, että kannatus osittain vielä kasvaa, mutta kasvupotentiaalia tulee vain muutamista jäsenmaista, joissa ei vielä ollut yhtä merkittävää radikaalioikeistopuoluetta vuonna 2014.”

Ennen kaikkea kasvupotentiaali liittyy Iso-Markun mukaan Italian Lega-puolueen suureen kasvuun. Myös Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolue on kasvattanut suosiotaan jonkin verran. Lisäksi monet viime vaaleissa menestyneet populistipuolueet ovat säilyttäneet asemansa melko hyvin.

Oikeistopopulistit puuhaavatkin uutta isoa ryhmää europarlamenttiin vaalien jälkeen.

LUE MYÖS: ”No nyt pomppasi!” – Laura Huhtasaaren sanat ihmisoikeuksista räjäyttivät äläkän SAK:n vaalipaneelissa

Kaksi suurta tulee murtumaan

Iso-Markun mukaan tulevan parlamentin toiminnan kannalta kaikkein keskeisin muutos liittyy kahden suurimman ryhmittymän heikentymiseen: keskustaoikeistolaisen EPP:n ja keskustavasemmistolaisen S&D:n yhteenlaskettu enemmistö murtuu näissä vaaleissa.

Muutos on valtava. Kaksi suurinta on muodostanut Euroopan parlamentin enemmistön aina ensimmäisistä vaaleista saakka. Nyt EPP ja S&D joutuvat yhteistyöhön pienempien ryhmien kanssa.

”Se on se keskeisin dynamiikka näissä vaaleissa.”

LUE MYÖS: Synkkä ennuste Suomesta: EU voi murtua ensi vuonna – ”Syntyy kaaos”

Kaksikon todennäköisin tuleva kumppani on keskiryhmä Alde, joka on usein ollut äänestyksissä kahden suuren linjoilla.

Alden kokoonpanoon on tulossa muutoksia, sillä Ranskan presidentin Emmanuel Macronin Tasavalta liikkeessä -puolue aikoo yhdistää voimansa sen kanssa, jolloin tuloksena olisi selvästi aiempaa suurempi ryhmä. Iso-Markun mukaan myös vihreät ja vasemmisto voivat olla relevantteja kumppaneita kahdelle suurelle.

Määräenemmistö Euroopan parlamenttiin löytyy siis jostakin muualta kuin oikeistopopulistien joukosta. Siinäkin mielessä puhe oikeistopopulistien noususta on ollut ylimitoitettua. Vaikutusmahdollisuudet jäävät vähemmistössä rajallisiksi.

LUE MYÖS: Varoitus koko Euroopalle: Matteo Salvini harkitsee temppua, josta seuraisi iso rytinä

Esimerkiksi Euroopan komission puheenjohtaja tarvitsee taakseen Euroopan parlamentin enemmistön.

”Vaikka mitä todennäköisimmin euroskeptiset voimat lisäävät painoarvoaan Euroopan parlamentissa, heillä ei ole mahdollisuuksia nousta kovin ratkaisevaan rooliin.”

Tämä on euroskeptikoiden suurin vaikutusmahdollisuus

Suurin vaikuttamisen paikka oikeistopopulisteilla on komissaarivalinnoissa. Kun jäsenmaat ehdottavat omia komissaariehdokkaitaan, euroskeptiset hallituspuolueet pystyvät vaikuttamaan valintoihin tietyissä maissa, kuten Puolassa ja Unkarissa.

LUE MYÖS: Yhteisöverolle koko EU:n laajuinen minimi? – ”Suomessa ei koskaan nähdä Googlea, Amazonia tai Facebookia”

Unkarin Fidesz tosin on kuulunut EPP-ryhmään, joka on jäädyttänyt Fideszin jäsenyyden väliaikaisesti. Fidesz saattaa liittyä vaalien jälkeen johonkin euroskeptikkojen ryhmistä.

Oman mausteensa kuvioon tuo se, että Euroopan parlamentin on siunattava koko komission kokoonpano. Aiemmin parlamentti on painostanut tiettyjä jäsenmaita miettimään uudelleen omia komissaarivalintojaan. Jos läpi yritetään ajaa hyvin radikaalia ehdokasta, Euroopan parlamentti voi hyvinkin ilmoittaa, ettei se tue komissiota.

Iso-Markun mukaan turhan suuri julkisuus on satanut oikeistopopulistien laariin ja luonut vaikutelman siitä, että kyse olisi suuremmasta noususta kuin todellisuudessa onkaan.

Gallupeiden mukaan euroskeptikot ovat saamassa parikymmentä lisäpaikkaa. Kaksi suurinta ryhmittymää sitä vastoin ovat molemmat menettämässä paikkoja vielä tuotakin enemmän. Yhteensä paikkoja on jaossa 751.

Viime aikoina gallupit eivät ole aina osanneet ennustaa vaalituloksia oikein, mutta Iso-Markku ei usko, että EU-tason luvut muuttuisivat radikaalisti ennusteista. Samalla hän painottaa, että tarkka ennustaminen on vaikeaa, kun kyse on käytännössä 28 erillisestä vaalista ja äänestysaktiivisuus on usein jäänyt alhaiseksi.

LUE MYÖS: Jussi Halla-aho veti esiin Antti Rinteen ja Alexander Stubbin vanhat Venäjä-lausunnot HS-tentissä

EU-politiikka, Eurovaalit 2019, Eurovaalit 2019, Kotimaa, Kotimaa, Minna Karkkola / Talouselämä / Alma Talent, Politiikka, Tuomas Iso-Markku
Jari Kurri osti Jokerit – Seuran tappiot nousivat viime vuosina kymmeniin miljooniin
Sisältö:

Jääkiekkoseura Jokerit siirtyy sataprosenttisesti Jari Kurrin omistukseen. Entinen NHL-pelaaja ja Stanley Cup -voittaja on toiminut Jokerien general managerina.

Enemmistön Jokereista omistanut liikemies ja kansanedustaja Harry Harkimo kertoi seuran perjantaina Hartwall-areenalla. Jokereiden muut omistajat ovat olleet venäläis-suomalaiset liikemiehet Gennadi Timtshenko ja Roman Rotenberg.

Harkimo totesi perjantain tiedotustilaisuudessa, että hän eroaa tulevaisuudessa Jokereiden hallituksesta ja halliyhtiön hallituksesta, mutta ei tule jättämään Jokereita kokonaan. Harkimo jatkaa kuitenkin Jokerien hallituksessa tilapäisesti.

”Pyrimme tekemään asioita paremmin. Teemme työtä suomalaisten yritysten kanssa”, Jari Kurri linjasi.

Kurri kertoi myös, että joukkueen rahoituskuvioista käydään parhaillaan neuvotteluja.

Venäjän KHL:ssä pelaavan Jokerien taustayhtiö Jokerit Hockey Club Oy on viime vuosina tehnyt rumat tappiot. Viime vuonna yhtiö teki 12,2 miljoonan euron liikevaihdolla 12,5 miljoonaa euroa tappiota.

Vuosina 2014–2018 tappiota kertyi noin 60 miljoonaa euroa. Tappiota on paikattu runsain pääomalainoin.

Vuodesta 1991 asti Jokerit omistanut Harkimo oli jo kauan kertonut etsivänsä ostajaa osuudelleen, mutta uuden omistajan löytäminen osoittautui hankalaksi. Viime joulukuussa Harkimo kertoi kaupan tapahtuvan ”pomminvarmasti”.

LISÄÄ AIHEESTA:

Jokereiden toivo KHL:n palkkakatossa – missä on uusi omistaja?

Hjallis Harkimon yrityksistä moni kuralla tai toimettomia – ”Yksi kaveri tutkii miten näitä lopetetaan”

Henri Koponen / Kauppalehti / Alma Talent, Hjallis Harkimo, Jääkiekko, Jääkiekko, Jari Kurri, Jokerit, Yhteiskunta, Raha
Kenestä Antti Rinteen hallituksen puolustusministeri? – Jussi Niinistö nostaa esiin 3 nimeä
Sisältö:

Toimitusministeriön puolustusministeri Jussi Niinistö muistelee blogissaan neljän vuoden ministerikauttaan. Siniseen tilevaisuuteen perussuomalaisista vuonna 2017 siirtynyt Niinistö jäi rannalle huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Antti Rinteen (sd) vetämät hallitusneuvottelut ovat vielä kesken, mutta salkkuspekulaatioitakin on julkisuudessa nähty. Seuraavan puolustusministerin salkku on painava, sillä lopullinen päätös Suomen uusista hävittäjistä tehdään vuoden 2021 loppuun mennessä eli alkavan hallituskauden aikana.

Jussi Niinistö nostaa blogissaan esiin kolme mahdollista seuraajaehdokasta – perustelematta sen kummemmin asiaa.

”Toivotan menestystä seuraavalle puolustusministerille – on hän sitten Mikko Savola, Mika Kari, Sirpa Paatero tai joku muu – ja kannustan pistämään paremmaksi!” Niinistö kirjoittaa.

Savolan, Karin ja Paateron nimet ovatkin olleet esillä median yleisissä ministerispekulaatioissa. Kolmikko istui viime eduskuntakaudella puolustusvaliokunnassa. Mika Kari (sd) oli tuon valiokunnan varapuheenjohtaja.

Sdp:n Paaterolla on ennestään ministerikokemusta ja hän johtaa myös sdp:n puoluevaltuustoa. Kotkalainen Paatero edustaa myös sdp:lle tärkeää Kaakkois-Suomen piiriä.

LUE MYÖS: Huomio Suomen jopa 10mrd.€:n hävittäjähankkeesta – ”Kysymys määrästä on olennainen”

Mika Karin kohdalla ongelmaksi voi nousta se, jos sdp:n varapuheenjohtajistoon kuuluva Ville Skinnari saa ministerinsalkun. Sekä Kari että Skinnari ovat kotoisin Lahdesta.

LUE MYÖS: Sdp:n Kari: HX-hankinnassa lukkiuduttiin lukumäärään – vaatii lisää kertausharjoituksia

Vaasan vaalipiiriä edustava keskustalainen Savola on toiminut kansanedustajana vuodesta 2011. Savola on Mika Karin tavoin Naton parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan jäsen.

LUE MYÖS: Ruotsin Nato-kannalle pyyhkeet Suomen eduskunnasta: ”Umpiperä”

Käynnissä olevissa hallitusneuvotteluissa Sirpa Paatero on istunut ”Turvallinen oikeusvaltio Suomi” -ilmiöpöydässä. Mika Kari ja Mikko Savola ovat molemmat istuneet kyseisen ilmiöpöydän puolustuspolitiikan alaryhmässä.

Rinteen tulevan hallituksen salkkujaosta ei ole vielä kerrottu julkisuuteen. Antti Rinne on kuitenkin kertonut Uudelle Suomelle, että sdp on valmis keskustelemaan ulkoministerin salkun tarjoamisesta vihreille, vaikka huhtikuun eduskuntavaalien tuloksen pohjalta se kuuluisi hänen johtamalleen puolueelle. LUE LISÄÄ: Nyt aukeaa Pekka Haavistolle unelmien työ? Antti Rinne vihjaisi torikahveilla vihreiden suuresta mahdollisuudesta: ”Täytyy arvostaa”

Sdp:lle kuuluisi salkkujaossa sekä ensimmäinen että kolmas salkkuvalinta, kun pohjataan d´Hondtin laskukaavaan, jota myös vaalien tuloslaskennassa Suomessa käytetään. Vaalien suurin puolue on oikeutettu pääministerin salkkuun ja yleensä toisena on valittu valtiovarainministerin ja kolmantena ulkoministerin salkut.

”Minulla on se ajatus, että 18 ministeriä voisi olla se oikea määrä, ettei kukaan tapa itseään työhön”, Rinne sanoi toukokuun puolivälissä.

Paikkajako tehtäisiin eri julkisuudessa olleiden arvioiden mukaan niin, että seitsemän salkkua menee sdp:lle, viisi keskustalle, kolme vihreille, kaksi vasemmistoliitolle ja yksi rkp:lle. Näin 18 paikkaa jakautuisi myös d’Hondtin laskukaavassa.

LUE MYÖS: Antti Rinne: ”Nyt näyttää erittäin hyvältä” – ”Hallituksen ei tarvitse leikata yhtään”

Hallitus 2019, Hallitusneuvottelut, HX-hanke, Jenni Tamminen, Jussi Niinistö, Kotimaa, Kotimaa, Mika Kari, Mikko Savola, Politiikka, Puolustusministeri, Sirpa Paatero
Britannian pääministeri eroaa 7.6.2019
Sisältö:

Britannian pääministeri Theresa May eroaa 7. kesäkuuta.

May kertoi eronsa ajankohdasta tiedotustilaisuudessa, jonka hän piti virka-asuntonsa edustalla Lontoossa.

Eron taustalla on Britannian vireillä oleva ero Euroopan unionista eli niin sanottu brexit.

May ei ole saanut parlamentissa riittävästi kannatusta erosopimukselle, jonka hänen hallituksensa on neuvotellut Euroopan unionin kanssa.

”On maamme etujemme mukaista, että sitä johtaa uusi pääministeri”, May totesi lyhyessä puheessaan.

Tilanne oli ilmeisen tunteikas Maylle. Kun hän oli esittänyt lyhyen lausuntonsa, hän kääntyi kyyneleitä pidätellen kävelläkseen takaisin virka-asuntoonsa, jonka ovessa on sen osoite eli Downing Street 10.

LUE MYÖS:

”Uhkana valtava investointivaje” – Yritysten brexit-piina jatkuu

Donald Trump: ”Huawei on jotain erittäin vaarallista” – väläyttää uutta diiliä Kiinan kanssa

Brexit, Brexit, Juhana Rossi / Kauppalehti / Alma Talent, Theresa May, ulkomaat, Ulkomaat
Puolue vaati Ruotsia ottamaan eurot käyttöön – DN: Uhkaa nyt pudota kokonaan EU-parlamentista
Sisältö:

Ruotsin eurooppamyönteisimpänä puolueena pidetty liberaalit uhkaa menettää molemmat paikkansa Euroopan parlamentissa, selviää Dagens Nyheterin teettämästä mielipidemittauksesta.

Gallupin mukaan liberaaleja kannattaa 4,5 prosenttia ruotsalaisista, kun edellisissä vaaleissa puoluetta kannatti 9,9 prosenttia äänestäjistä. DN:n paikkaennusteessa 4 prosentin äänikynnyksen kanssa kamppaileva puolue saisi kuitenkin yhden paikan.

Kevään eurovaalien alla liberaalit on kampanjoinut muun muassa kannattamalla Ruotsin eurojäsenyyttä.

”Ruotsi ja ruotsalainen kauppa häviää, kun pysytään euroyhteistyön ulkopuolella ja tilanne uhkaa heikentyä yhä entisestään, kun Iso-Britannia jättää EU:n ja häviämme tärkeän liittolaisen. Mikään muu kysymys ei ole niin ratkaiseva Ruotsin aseman kannalta eurooppalaisessa yhteistyössä. Siksi liberaalit haluaa Ruotsin ottavan euron käyttöön”, liberaalit toteaa vaaliohjelmassaan.

Liberaalien kannatusta on heikentänyt DN:n mukaan kohu puolueen nykyisen europarlamentaarikon Cecilia Wikströmin ympärillä. Wikström oli puolueen vaalilistan kärkiehdokas, mutta SVT:n paljastettua hänen huomattavat sivutulonsa kahden yrityksen hallitustyöstä Wikström siirrettiin sivuun puolueen vaalilistalta.

Lisäksi liberaalit irtautui porvariblokista, kun se päätti tukea sosiaalidemokraattien Stefan Löfvenin vähemmistöhallitusta oppositiosta käsin. Sen ennakoidaan pitävän nykyiset viisi paikkaansa EU-parlamentissa.

DN:n gallupissa Ruotsin sdp on pitänyt paikkansa suosituimpana puolueena. Sen eurovaalikannatus on nyt 23,9 prosenttia. Eniten kannatustaan ovat nostattaneet ruotsidemokraatit ja kristillisdemokraatit, joiden molempien ennakoidaan saavan kolme paikkaa.

Liberaalien ohella kannatustaan ovat selvästi menettäneet Ruotsin vihreät, joka on menettämässä kaksi paikkaa nykyisestä neljästä sekä feministit, joka uhkaa pudota kokonaan EU-parlamentista.

Eurovaalit 2019, Uusi Suomi, Ulkomaat
Saksan jääkiekko nosteessa – suomalaisvalmentaja kertoi taustoista
Sisältö:

Saksan taival jääkiekon MM-kisoissa päättyi torstaina 1-5 -tappioon puolivälieräottelussa Tshekille. Saksa voitti kahdeksasta turnausottelustaan viisi ja piti Tshekkiäkin tiukoilla kahden erän ajan.

- Me parannettiin loppua kohden aika paljon. Tänäänkin oltiin suhteellisen hyviä siinä, missä me haluttiin olla hyviä. Pari sellaista pientä pomppua, mitä ei tänään ihan ansaittu, mutta ainakin me annettiin itsellemme mahdollisuus ansaita ne, kommentoi Saksan päävalmentaja Toni Söderholm.

Saksa voitti Pyeongchangin 2018 olympialaisissa hopeaa. Saksan jääkiekon taso on muutenkin ollut nousussa.

- Pelaajat ovat tehneet enemmän töitä. Pelaajat ovat alkaneet uskoa kehitysmahdollisuuksiinsa ja ovat alkaneet ottaa oppia. Valmennus on parantunut. Tehdään paljon paremmin asioita. Enemmän ja paremmin, Söderholm kertoi Saksan jääkiekon nosteen taustoista.

Myös mediaa jääkiekko on alkanut kiinnostaa Saksassa enemmän. Söderholmia haastatteli Bratislavassa torstaina iso lauma saksalaistoimittajia.

- Median kiinnostus on noussut. Täälläkin on ollut paljon kiinnostusta, Söderholm sanoi.

Saksan juniorimaajoukkueetkin ovat nostaneet tasoaan.

- U20-ikäluokka nousi isoihin kisoihin. U18 nousi kanssa isoihin kisoihin. Kyllä siellä varmaan jotain tehdään oikein. Vaikea ennustaa. Paljon pitää tehdä töitä ja oikeita asioita, Söderholm sanoi.

Voisiko Saksa nousta Suomen kaltaiseksi isoksi jääkiekkomaaksi?

- Ihmisiä siellä on ainakin paljon. Ne pitää vaan houkutella lätkän pariin, vastasi Söderholm.

Valmennustiimiinsä Söderholm oli MM-kisoissa tyytyväinen.

- Ihan viimeisen päälle oli. En voi muuta sanoa. Valmennustiimin pitää olla tämän oloinen. Ihan huipputyötä tehtiin.

Seuraava haaste Söderholmilla ovat MM-kisat Sveitsissä 2020.

- Aletaan analysoimaan tätä ja tehdään sitten taas lisää töitä, hän sanoi jatkosuunnitelmistaa.

Leijonia kolmessa MM-turnauksessa edustanut ja 2007 MM-hopeaa voittanut Söderholm ei ryhtynyt kommentoimaan Leijonien puolivälierävoittoa Ruotsista.

- Sain kuulla kolme minuuttia siitä ennen kuin tulin tänne, joten en hirveästi voi analysoida. Eikä se kuulu mun työhön, hän sanoi napakasti.

Haastattelu: Otto Palojärvi, Bratislava

Jääkiekko, Jääkiekon MM-kisat, Otto Palojärvi / Sport Content, Toni Söderholm, Urheilu
Faktabaari perussuomalaisten vaalimainoksesta: ”Virheellistä ja tunteisiin vetoavaa propagandaa”
Sisältö:

Dystooppisilla mielikuvilla EU:sta ja Suomen tulevaisuudesta pelaava perussuomalaisten vaalivideo ”pitää sisällään sekä virheellistä että tunteisiin vetoavaa vaalipropagandaa”, katsoo toimittajista koostuva faktantarkistuspalvelu Faktabaari.

Vaalimainoksen miespuolinen päähenkilö näkee painajaista, kuinka aseistetut joukot pidättävät hänet puusaunan lämmittämisestä, heräävänsä miespuolisen ystävänsä vierestä vaimonsa sijaan ja lopulta islamilaisesta rukouskutsusta. Syyksi kerrotaan, että EU:n liittovaltio olisi kieltänyt ensin puun polttamisen, polttomoottoriautot, heteronormatiiviset suhteet, ja että se olisi lopulta tehnyt islamista EU:n pääuskonnon.

”Vaikka dystopiakuvastolla leikittelevän videon kerronta on jossain määrin satiirista, sen viesti on harhaanjohtava ja perustuu pelotteluun asioilla, jotka ovat erittäin epätodennäköisiä tai virheellisiä”, Faktabaari toteaa.

”Videon levittämistä ei voi pitää vastuullisena poliittisena toimintana, etenkin kun myös perussuomalaiset on sitoutunut muiden puolueiden kanssa EU-vaaleissa #VaadiFaktat lähestymistapaan virheellisen ja vääristelevän tiedon rajoittamiseksi”, se jatkaa.

Omassa artikkelissaan Faktabaari purkaa perussuomalaisten vaalivideon keskeiset väittämät. Esimerkiksi avioliittoasiassa EU:lla ei ole edes toimivaltaa, Faktabaari huomauttaa. Lisäksi kielto saunan lämmittämisestä puulla on ”ikimyytti”.

”Väite siitä, että EU yrittää kieltää puusaunan lämmittämisen, ei pidä paikkaansa.”

EU:n ekosuunnitteludirektiivin toimeenpanoasetuksella säädellään kyllä takkoja ja muita ”pientilalämmittimiä”, mutta sääntely koskee vain uusia markkinoille tulevia takkoja. Vanhoja ei kielletä ja uudetkin direktiivit asettavat päästörajoituksia, joilla halutaan varmistaa, että puu palaa riittävän tehokkaasti takassa.

”Video esittää siis harhaanjohtavasti, että EU:sta on tulossa liittovaltio, joka puuttuu kansalaisten arkielämän valintoihin, kuten saunan lämmittämiseen. Videon provokatiivista luonnetta korostaa, että siinä liittovaltion poliisi pidättää EU-kansalaisen direktiivin vastaisesta toiminnasta. EU:lla ei ole omaa poliisia, eikä sellaisen viranomaisen asettamisesta ole edes käyty keskustelua.”

Sen toimittajat huomauttavat, että videon lähtökohta EU:n liittovaltiosta ei ole ”väistämätön kehityksen suunta”, eikä liittovaltio ”automaattisesti tarkoita sitä, että valta keskittyy”. Lisäksi valtaa voidaan Faktabaarin mukaan hajauttaa nykyistä enemmän, jos jäsenvaltiot niin päättävät.

Polttomoottorikielloista ei Faktabaarin mukaan ole olemassa muuta sääntelyä kuin ajoneuvoille päästörajoja asettava tyyppihyväksyntä.

”Keskustelua polttomoottoriautojen myyntikiellosta tulevaisuudessa on käyty nimenomaan kansallisella tasolla. Saksa on jo vuonna 2018 linjannut yksipuolisesti kiellosta, joka alkaisi 2030. Muutamat EU-maat, muun muassa Ruotsi ja Ranska, suunnittelevat polttomoottoriautojen kieltoa. Kielto tulisi voimaan Ruotsissa vuonna 2030 ja Ranskassa vuonna 2040.”

Myös esitys islamin aseman vahvistamisesta EU:n valtauskonnoksi vaikuttaa Faktabaarin mukaan ”erittäin epätodennäköiseltä”. Se huomauttaa, että EU:n perusoikeuskirjassa jokaiselle on vahvistettu uskonnon vapauteen.

”Muslimien määrä Euroopan unionin alueella kasvaa. Amerikkalainen PEW Research Center -tutkimuskeskus on arvioinut, että vuoteen 2030 mennessä noin 8 prosenttia Euroopan väestöstä on muslimeja. Tällä hetkellä muslimeja on Euroopan väestöstä 6 prosenttia. Kääntäen tämä tarkoittaa, että 94 ihmistä sadasta ei ole muslimeja.”

”Vaikuttaa erittäin epätodennäköiseltä, että islamista tehtäisiin valtauskonto Euroopan unionissa, jonka väestöstä alle kymmenesosa kuuluu kyseiseen uskontokuntaan ja jossa on säädetty lailla uskonnonvapaudesta.”
 

Eurovaalit, Eurovaalit 2019, Fatkabaari, Kotimaa, Perussuomalaiset, Politiikka, Uusi Suomi, Yhteiskunta
Alma-gallup: Jutta Urpilainen suosituin EU-komissioon
Sisältö:

EU-komissio menee vaihtoon sunnuntaina pidettävien EU-vaalien jälkeen. Ratkaisun avaimet Suomen edustajasta EU-komissiossa ovat tulevan pääministeripuolue SDP:n, käytännössä puheenjohtaja Antti Rinteen käsissä.

Alma-kyselyssä asiaa kysyttiin kansalaisilta. Kysymys kuului: ”SDP on eduskunnan suurimpana puolueena avainasemassa Suomen tulevaa EU-komissaaria valittaessa ja spekulaatioissa on esiintynyt kolme nimeä. Kuka heistä olisi mielestäsi sopivin henkilö EU-komissaarin tehtävään?”

LUE MYÖS: Yhteisöverolle koko EU:n laajuinen minimi? – ”Suomessa ei koskaan nähdä Googlea, Amazonia tai Facebookia”

 

Kolme vaihtoehtoa

Vaihtoehtoja oli kolme: Eero Heinäluoma, Miapetra Kumpula-Natri ja Jutta Urpilainen. Heinäluoma on entinen SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri ja kansanedustaja. Hän on ehdolla EU-vaaleissa.

Kumpula-Natri on entinen kansanedustaja ja nykyinen euroedustaja. Hän on ehdolla EU-vaaleissa.

Jutta Urpilainen on kansanedustaja ja entinen SDP:n puheenjohtajana ja valtiovarainministeri. Hän ei ole ehdolla EU-vaaleissa.

Urpilainen kärjessä

 

 

 

 

Kyselyn ykköseksi nousi Jutta Urpilainen 28 %:n kannatuksella. Eero Heinäluoma sai 25 %:n ja Miapetra Kumpula-Natri 9 %:n kannatuksen.

37 prosenttia vastaajista nimesi jonkun muun ehdokkaan tai ei osannut sanoa kantaansa.

Urpilainen oli suosituin myös demareita äänestäneiden keskuudessa. SDP:n kannattajista 39 prosenttia oli Urpilaisen takana. Heinäluoman kannatus oli 34 ja Kumpula-Natrin 11 prosenttia. Demaritaustaisista 17 prosenttia nimesi jonkun muun tai ei osannut sanoa kantaansa.

LUE MYÖS: Kisa EU:n ykköspestistä alkaa heti vaalien jälkeen – EPP:n kärkiehdokas ei innosta edes omia

Muiden suurten puolueiden kannattajien joukossa suosio jakautui niin, että perussuomalaisten piirissä suosikki oli Heinäluoma 27 %:n (Urpilainen 17 %), kokoomuslaisten piirissä Urpilainen 38 %:n (Heinäluoma 18 %) ja keskustalaisten joukossa Heinäluoma 30 % (Urpilainen 27 %) prosentin kannatuksella.

Heinäluoma ja Kumpula-Natri ovat ilmoittautuneet mukaan SDP:n komissaarikisaan. Myös Urpilaisen on uumoiltu olevan kiinnostuneita komissaarin tehtävästä.

LUE LISÄÄ:

Miapetra Kumpula-Natri olisi valmis Suomen EU-komissaariksi: Oikeistopopulistit ”soittavat tuubaa” ilmastosta

Suomen komissaaripeli: Eero Heinäluoma ehdottaa uutta sääntöä

Eero Heinäluoma, Euroopan Komissio, Euroopan unioni, Eurovaalit 2019, Jutta Urpilainen, Kotimaa, Miapetra Kumpula-Natri, Mika Koskinen / Iltalehti / Alma Media, Politiikka
Donald Trump: ”Huawei on jotain erittäin vaarallista” – väläyttää uutta diiliä Kiinan kanssa
Sisältö:

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhui eilen toimittajille Valkoisessa talossa ja kommentoi Huaweita ja Kiinan kauppasotaa hieman uusin äänenpainoin.

”Huawei on jotain erittäin vaarallista”, hän sanoi muun muassa CNN:n ja Fox Newsin mukaan. ”Kun katsotte mitä he ovat tehneet turvallisuusnäkökulmasta, asevoimien näkökulmasta. Erittäin vaarallista.”

Trump kuitenkin jatkoi, että Huawei voitaisiin liittää osaksi mahdollista kauppasopimusta Kiinan kanssa.

”Jos teemme diilin, voisin kuvitella, että Huawei saatettaisiin jossain muodossa liittää siihen tai osaan siitä.”

Presidentti Barack Obaman hallinnossa kauppasuhteita Kiinaan neuvotellut Jeff Moon arvioi The Washington Postissa Trumpin ulostulon osoittavan, että diilin tekemisen taito tai ”the art of the deal” on yhä voimassa olevaa politiikkaa viitaten Trumpin muistelmateokseen.

”Hänen silmissään sellaisia periaatteita ei ole, mistä ei voisi neuvotella mukaan lukien kansallinen turvallisuus”, Moon arvostelee.

Viime viikolla Yhdysvallat liitti Huawein osaksi mustaa listaa, jonka yrityksille amerikkalaisyritykset eivät saa myydä teknologiaansa ilman hallituksen lupaa.

Aiemmin torstaina Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo puhui Huaweista ja tilanteesta hieman toiseen sävyyn, kertoo muun muassa Reuters. ”Yhtiö on syvästi sidoksissa ei ainoastaan Kiinaan vaan myös Kiinan kommunistiseen puolueeseen. Ja tämä sidos, tuon yhteyden olemassaolo muodostaa riskin amerikkalaiselle tiedolle, joka kulkee noiden tietoverkkojen kautta”, Pompeo sanoi Reutersin mukaan. Huawei on kiistänyt toistuvasti olevansa Kiinan hallituksen tai viranomaisten valvonnassa.

Yhdysvaltain pörssi notkahti eilen sijoittajien pelätessä kauppasodan tyrehdyttävän maailmankaupan kasvun ja myydessä kasvu- ja syklisten alojen osakkeita, kertoo Reuters.

Donald Trump, Donald Trump, Huawei, Joanna Palmén / Talouselämä / Alma Talent, Kiina, Politiikka, ulkomaat, Ulkomaat
Ruotsi-voitto on Leijonien historian kovimpia saavutuksia
Sisältö:

Suomi on edennyt jääkiekon MM-kisojen välieriin, vaikka joukkueessa on vain kaksi NHL-pelaajaa, joista kumpikaan ei ole tehnyt NHL:ssä vielä maalia. Voitto 21 NHL-kiekkoilijan Ruotsin joukkueesta jatkoajalla lukemin 5-4 on varmasti yksi Suomen kiekkohistorian kovimmista voitoista.

Sakari Manninen nousi Leijonien suureksi sankariksi torstaina, kun hänen unelmalaukauksensa upposi Ruotsin verkkoon jatkoajalla ja pudotti Ruotsin tähtisikermän jääkiekon MM-kisojen puolivälierissä.

- Itsekin kyllä yllätyin miten hyvin lähti! Jos ei itsekään osaa odottaa tuollaista, niin kyllä aika tyytyväinen voi silloin olla. Kai se aika lähellä täydellistä laukausta oli, Manninen hehkutti.

- Kaveri sai siinä hyökkäyksen ja saimme siitä sitten vastaiskun. Siellä (Harri) Pesonen painoi jo kärjessä hyvin raikkaalla jalalla, mutta siinä oli hyvin vastustajan pakki välissä. Päätin sitten itse tulla kiekon kanssa alueelle, eikä käynyt muu mielessä kuin lähteä laukomaan, Manninen kertasi.

Laukaus oli arvokas. Se vei Suomen jatkoon ja kyseessä on eittämättä yksi Suomen jääkiekkohistorian kovimmista tempuista.

- Kun miettii ketä meillä oli vastassa, niin tämä oli varmasti meidän turnauksen paras peli ja varmasti paras peli, minkä olen nähnyt oman joukkueeni pelaavani pitkään, pitkään aikaan. Täytyy olla kyllä todella ylpeä äijistä, maalivahti Kevin Lankinen hehkutti.

Marko Anttila ei ollut tehnyt yhtään maalia ennen Ruotsi-puolivälierää, mutta säästi maalin oikeaan aikaan ja paikkaan. Hän tasoitti kolmannen erän lopussa 4-4:ään.

- Hienoa oli nähdä, että Marko onnistui. Jos jollekin sen soi, niin hänelle. Ihan huikea äijä ja johtaja. Hän tekee joka pelissä ihan huikean määrän duunia. Maali meni kyllä ihan oikeeseen osoitteeseen, Lankinen hymyili.

Suomi sai onnistumisia oikeaan aikaan ja hyydytti Ruotsin pelin täysin.

- Olimme kyllä koko 60 minuuttia oikeasti parempi joukkue. Ansaitsimme tämän voiton. Tulevaisuus tuo sitten jotain tullessaan, mutta nyt nautitaan tästä, Lankinen sanoi.

Lauantaina Suomi kohtaa Venäjän tähtisikermän. Voitto siitä pelistä olisi merkittävä yllätys, mutta MM-turnaus on osoittanut, ettei pelien voittajia kannata julistaa etukäteen.

Vaikka Suomi jäisi MM-kisoissa neljänneksi, on Leijona-ryhmä jo ylittänyt odotukset. Jukka Jalonen on valmennustiimeineen onnistunut jo täydellisesti.

Haastattelut: Ville Hirvonen, Kosice

Jääkiekko, Jääkiekon MM-kisat, Jukka Jalonen, Kevin Lankinen, Leijonat, Otto Palojärvi / Sport Content, Sakari Manninen, Ville Hirvonen / Sport Content, Urheilu
Leijonat kaatoi Ruotsin jatkoajalla! – välierissä vastassa Venäjä
Sisältö:

Suomi teki yhden jääkiekkohistoriansa kovimmista tempuista torstaina, kun se pudotti Ruotsin jatkosta MM-kisojen puolivälierässä. Päävalmentaja Jukka Jaloselle voitto meni uran makeimpien joukkoon.

Jalonen esiintyi ennen Ruotsi-ottelua uhmakkaana median edessä ja uskalsi rohkeasti puhua voitosta. Jalonen tiesi jotain Ruotsin pelistä ja suunnitelma onnistui täydellisesti.

- Kyllä te varmaan näitte, miten se heidän oman pään pelinsä toimi, kun laitoimme vähän kiekkoa liikkeelle ja pyöriteltiin ränniä pitkin puolelta toiselle. Ei ne oikein pystyneet omaa peliään pelaamaan, eivätkä jaksaneet sitten enää oikein edes hyökätä. Se oli se iso juttu ja sitten pakkien käyttö viivalla. Kolme maalia sieltä. Aina ei olla välttämättä tehokkaita tuossa oltu, mutta nyt olimme. Kyllä se puri, mitä lähdettiin hakemaankin, Jalonen sanoi ottelun jälkeen.

Suomi riisui Ruotsin tylysti aseista, mutta silti NHL-yksilöillä ryyditetty nippu pystyi värkkäämään neljä maalia.

- Tietysti Ruotsi oli äärimmäisen tehokas. Teki melkein jokaisesta paikastaan maalin. Mutta kyllä tämä selvästi meidän peli oli, vaikka lähellä oli tappiokin, kuten varmasti kaikki näkivät. Jos katsoo tilastoja, niin meidän olisi pitänyt voittaa tämä peli kolmella tai neljällä maalilla, mutta meille kelpaa tämäkin oikein mainiosti, Jalonen sanoi.

Suomella ei pitänyt olla mitään mahdollisuuksia Ruotsia vastaan. Kuinka hyvältä tämä voitto tuntuu?

- Hyvältä se tietysti tuntuu. Toki me uskoimme omiin mahdollisuuksiin. Pelasimme kuitenkin EHT:llä näitä kolmea parasta vastaan niin hyviä pelejä ja melkein kaikki ovatkin jatkossa. Me olemme tosin Ruotsin tilalla siinä. Se antoi uskoa ja tänään toteutimme omat unelmat ja nyt ruvetaan jahtaamaan vähän isompia unelmia, Jalonen linjasi.

Suomi joutui hieman jännittämään Marko Anttilan 4-4-tasoituksen jälkeen. Ruotsi meinasi haastaa tuomion, mutta ei sitten haastanutkaan.

- Ne varmaan epäili jotain paitsiota siinä, mutta ei ne uskaltaneet haastaa sitä. Jos se ei olisi ollut paitsio, niin meille maalia ja ylivoima. Mutta eihän se ollut paitsio, siitä tuli ihan selvä viesti yläkerrasta.

Ruotsi passivoitui pahasti kahdessa viimeisessä erässä ja Leijonat ottivat tylysti hallinnan itselleen. Toisaalta Suomi teki Ruotsin pelaamisesta äärimmäisen vaikeaa.

- Sitä pitää kysyä varmaan heiltä, miksi he pelasivat noin. Me laitoimme kiekkoa heidän pakkien taakse, eivätkä he päässeet oikein mihinkään sieltä. Heillä oli pelko, että he häviävät tämän pelin ja olihan se vähän jäykkää se heidän pelaaminen, Jalonen sanoi.

Toinen erä oli Leijonilta sen luokan dominanssia, että harvemmin on nähty. Silti Ruotsi pääsi johtoasemassa kolmanteen erään.

- Toinen erä oli varmasti meidän turnauksen paras erä. Ruotsilla oli kaksi maalipaikkaa, mutta he tekivät kaksi maalia. Se oli kyllä niin täysin meidän erä kuin vain voi olla.

Jalonen on voittanut urallaan yhden aikuisten ja yhden nuorten maailmanmestaruuden. Silti torstain voitto menee hänen urallaan ihan kärkipäähän.

- Kyllä tämä varmasti ihan kärkipäähän mahtuu, ei kahta sanaa. Kun miettii vielä millaiset joukkueet tässä molemmilla oli. Kyllä tämä oli huippusuoritus joukkueelta, ihan ehdottomasti.

Seuraavaksi Suomi kohtaa Venäjän MM-välierässä lauantaina.

- Tietysti vastus nyt kovenee. Venäjä on niin paljon kovempi joukkue kuin Ruotsi. He puolustavat paremmin ja kamppailevat paremmin. Siihen pitää miettiä sitten erilaisia rohtoja, miten ne voittaa, Jalonen ennakoi.

Haastattelu: Ville Hirvonen, Kosice

Jääkiekko, Jääkiekon MM-kisat, Jukka Jalonen, Leijonat, Ville Hirvonen / Sport Content, Urheilu