Keskiviikko 22.5.2019

Uusi Suomi uutiset

Leijonat pelaa torstain kuolemanpelissä Ruotsia vastaan
Sisältö:

Leijonat hävisi jääkiekon MM-kisojen alkusarjan päätösottelunsa Saksalle 2-4. Suomi jäi Kosicen lohkossa toiseksi ja vastaan tulee torstaina kuolemanpelissä kovan luokan vastustaja.

Ruotsihävisi alkusarjassa päätösottelussaan Venäjälle 4-7 ja jäi alkulohkossaan kolmanneksi. Tämä merkitsee, että Suomi ja Ruotsi kohtaavat puolivälieräottelussa Kosicessa torstaina kello 21.15 Suomen aikaa.

Puolivälierissä armoa ei tunneta. Voittaja jatkaa lauantain välieräotteluun, jossa vastaan tulee Venäjä-USA -ottelun voittaja. Häviäjällä alkaa kesäloma.

Venäjä ja Yhdysvallat kohtaavat Bratislavassa torstaina kello 17.15. Samaan aikaan Kosicessa Suomen lohkon voittaja Kanada kohtaa Sveitsin.

Bratislavassa kello 21.15 alkaen vastakkain ovat Tshekki ja Saksa. Välierissä Tshekki-Saksa -ottelun voittaja kohtaa Kanada-Sveitsi -ottelun voittaja.

Välierät pelataan lauantaina Bratislavassa kello 16.15 ja 20.15. Pronssiottelu alkaa sunnuntaina kello 16.45 ja loppuottelu kello 21.15.

Jääkiekko, Jääkiekon MM-kisat, Leijonat, Otto Palojärvi / Sport Content, Urheilu
Tutkijatohtorilta viesti suomalaisille: ”Huoneenlämpö max +20°C, vietä autottomia päiviä, kokeile fleksitarismia – yksilöiden pitää muuttaa elämäntapojaan”
Sisältö:

Aalto-yliopiston tutkijatohtori Michael Lettenmeier listaa yliopiston verkkosivuilla vaikuttavimpia vinkkejä ilmastoystävälliseen elämään. Lettenmeier on yksi päätutkijoista Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran tilaamassa elämäntapatutkimuksessa, joka julkaistiin viime viikolla. Lue lisää ja katso taulukko: Nyt tuli järisyttävä lista kaikille suomalaisille

Lettenmeierin mukaan ilmastonmuutoksen torjunnassa on turha kinastella siitä, onko vastuu muutoksen tekemisestä poliitikoilla vai yksilöillä. Hän kannustaa ihmisiä pieniin ja suuriin muutoksiin elämäntavoissa ja ajattelumalleissa. 

”Vaikka poliittisilla päätöksillä, rakenteilla ja infrastruktuurilla on suurin vaikutus, tämä ei ole ’joko–tai’ vaan ’sekä–että’ -kysymys. Myös yksilöiden pitää muuttaa elämäntapojaan”, Lettenmeier sanoo.

Lettenmeier kannustaa esimerkiksi viettämään autottomia päiviä siirtymällä joukkoliikenteen tai polkupyörän käyttäjäksi sekä vaatimaan työpaikalta mahdollisuuksia etätyöhön.

LUE MYÖS: ”Tämä ei voi olla vallankumous, sähköautot eivät vain ilmesty tänne” – Autoliitosta suorat sanat puolueille aamu-tv:ssä

Hän kehottaa myös tekemään heti ekosähkösopimuksen.

”Tiivistä ikkunat ja pidä huoneenlämpö maksimissaan +20°C:ssa. Pyykkien kuivaus ulkona säästää lämmityskuluissa”, Lettenmeier vinkkaa.

Hän kannustaa myös joustavaan kasvissyöntiin.

”Mitä useampi meistä ja mitä useammin pitää kasvisruokapäiviä, sen parempi. Kokeile joustavaa kasvissyöntiä eli fleksitarismia, kaikkien ei tarvitse heti ruveta vegaaneiksi tai kasvissyöjiksi. Kasvisten lisääminen ruokavaliossa on terveellinen muutos”, Lettenmeier sanoo.

LUE MYÖS: Professorilta ikävä totuus: ”Yksikin kaukomatka vuodessa tekee arjen ekoteot lähes merkityksettömiksi”

Sitran elämäntaparaporttia käsiteltiin tänään tiistaina myös Ylen Ykkösaamussa. Kestävän liiketoiminnan professori Minna Halme Aalto-yliopistosta sanoi ohjelmassa, että kyse ei ole totaalisista kielloista eikä mustavalkoisesta asetelmasta, vaan muutoksia voi tehdä pikku hiljaa.

”Käyttäytymisessä täytyy tehdä muutoksia. Mutta ne muutokset eivät ole torppaan takaisin muuttamista ja kävellen kulkemista. Lihansyöntiä voi pyrkiä hiljaksiin vähentämään. Muutoksia voi aloittaa tekemään sellaisista asioista, jotka on itselle helpompia ja pikku hiljaa jatkaa muutosten tekemistä”, Halme sanoi.

Sekä Halme että johtava asiantuntija Anu Mänty Sitrasta sanoivat, ettei elämäntapamuutosten tekeminen heidän mielestään heikennä elämänlaatua tai onnellisuutta. Mänty myönsi, että Sitran raportissa julkaistu lista oli ”veret seisauttava”.

Suomen kasvihuonepäästöt ovat vain yksi promille koko maailman päästöistä. Sitran Mänty kuitenkin toteaa, että yksittäisen suomalaisen keskivertohiilijalanjälki on kuitenkin verrattain korkea.

”Se on tuplasti sen, mitä keskimäärin maapallolla asuvan ihmisen hiilijalanjälki on”, Mänty sanoi.

Keskivertosuomalaisen vuotuinen hiilijalanjälki vuonna 2017 oli 10,4 hiilidioksidiekvivalenttitonnia (tCO2e), kun tavoite 11 vuoden päästä vuonna 2030 on 2,5 tonnia (tCO2e). Laskennallisesti vähennys on vuositasolla 12 prosenttia, Aalto-yliopisto toteaa.

LUE MYÖS: Hallitusneuvotteluiden isossa kiistakysymyksessä uusi käänne: ”Arvio Suomen metsähakkuista perustuu virheellisiin lukuihin”

Any Mänty, elämäntavat, Ilmastonmuutos, Ilmastonmuutos, Jenni Tamminen, Kasvisruoka, Kotimaa, Kotimaa, Michael Lettenmeier, Minna Halme
Leijonat hävisi Saksalle – Jukka Jalonen pettyi löysään pelaamiseen
Sisältö:

Leijonien muuten hyvin sujunut alkusarja jääkiekon MM-kisoissa Kosicessa päättyi pettymykseen. Saksa voitti suomalaiset 4-2.

Tappio merkitsi, ettei Suomi voittanut alkulohkoaan, mikä olisi tuonut Sveitsin puolivälierävastustajaksi torstaina.

Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen oli pettynyt löysään joukkuepelaamiseen.

- Nyt on pakko antaa pieni muistutus joukkueelle siitä, millaista on hyvä joukkuepeli ja millaista taistelua se vaatii. Aiemmin ei ole tarvinnut siitä muistuttaa, mutta nyt pitää. Näki kyllä tänään, ettei ihan kaikilla ollut nappi laudassa, Jalonen tykitti pelin jälkeen.

Jalonen jakoi kehuja myös Toni Söderholmin valmentamalle Saksalle.

- Saksa on hyvä joukkue. Ja jos me emme ole tällaisissa peleissä parhaimmillamme, niin me häviämme. Tästä porukasta pitää ottaa maksimi irti, jotta voitamme. Meillä oli riittävästi maalintekopaikkoja, mutta se ei onnistunut. Noilla paikkamäärillä tämä peli olisi pitänyt voittaa, Jalonen sanoi.

Jalonen muistutti myös siitä, että Suomi lähtee vastaavalla esityksellä laulukuoroon puolivälierässä.

- Jos me pelaamme noin, niin pelit loppuvat torstaina puolivälierässä. Puolustamista pitää jämäköittää kiekollista vastaan, eikä saatana mennä maila pystyssä taivasta kohti, että kiekot pääsevät puolustuksen läpi keskustaan ja maalintekosektorille, Jalonen pauhasi.

Jalonen linjasi, ettei vastaavia virheitä tarvitse montaa tulla.

- Ei niitä montaa tullut, mutta ei niitä tarvitse tullakaan, kun peli on jo menetetty.

Saksa-ottelu oli pettymys, mutta Leijonien kapteeni Marko Anttila piti Suomen alkusarjaesitystä kokonaisuutena hyvänä. Puolivälieräpaikkakin varmistui hyvissä ajoin ennen päätöskierrosta.

- Hyvä fiilishän on joukkueessa. Alussa oli kovia pelejä ja kuitenkin pystyttiin kaksi voittoa siitä hakemaan. Heikommat pystyttiin hoitamaan hyvin. Tänään jäi vähän vajaaksi, mutta toivottavasti torstaina tilanne on toinen, Anttila arvioi alkusarjaa.

Torstaina on sitten tosi kyseessä. Tappio puolivälieräottelussa tietäisi turnauksen päättymistä.

- Joka pelissä pitää olla paremmin hereillä. Kyllä paikkoja tulee. Siitä se ei ole kiinni. Se on yksi peli ja ratkeaa pitkälti siihen, miten pystytään puolustamaan ja saadaan tehtyä maaleja niistä paikoista, joita toi peli meille kuitenkin tuottaa. Se on aika ratkaisevassa osassa sitten torstaina, Anttila sanoi.

Anttila uskoo Leijonien olevan torstaina paremmin hereillä.

- Semmoinen viimeinen keskittyminen puuttui tänään tietyissä tilanteissa. Luulen, että kun panos on torstaina niin iso, niin eiköhän kaikki olla sitten ihan ytimessä.

Turnaussysteemi herättää kritiikkiäkin. Ensin tahkotaan seitsemän peliä puoleentoista viikkoon ja sitten kaikki on yhdestä pelistä kiinni.

Anttilan mielestä formaatti ei kaipaa muutoksia.

- En oikein tiedä, miten sitä muuttaisi. Ainahan se on sillä tavalla ollut ja se on jopa suolakin. Kyllähän on tosiasia, että pitää pelata hyvin, että ylipäätään pääsee jatkoon. Se on raaka peli, mutta kaikille sama toisaalta.

Haastattelut: Otto Palojärvi ja Ville Hirvonen, Kosice

Jääkiekko, Jääkiekon MM-kisat, Jukka Jalonen, Leijonat, Marko Anttila, Otto Palojärvi / Sport Content, Ville Hirvonen / Sport Content, Urheilu
Jussi Halla-aho veti esiin Antti Rinteen ja Alexander Stubbin vanhat Venäjä-lausunnot HS-tentissä
Sisältö:

Keskustelu kansallismielisten oikeistopopulistien Venäjä-yhteyksistä jatkui tänään tiistaina Helsingin Sanomien eurovaalitentissä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho toisti aiemmat lausuntonsa siitä, että perussuomalaisten Venäjä-linja on ollut tiukka johdonmukaisesti.

Lisäksi Halla-aho nosti esiin muiden poliitikkojen kantoja viisumivapauteen Venäjän kanssa.

LUE MYÖS: Varoitus koko Euroopalle: Matteo Salvini harkitsee temppua, josta seuraisi iso rytinä

”Kokoomus oli innokkaasti kannattamassa viisumivapautta Venäjän kanssa aina Ukrainan kriisin puhkeamiseen asti”, Halla-aho sanoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tarttui tähän.

”Tämä Halla-ahon viisumiviittaus ei pidä paikkaansa. Kokoomus ei ole kannattanut viisumivapautta Venäjän kanssa. Joku kokoomuslainen toimija on näin voinut sanoa, mutta kokoomuksen linja se ei ole ollut milloinkaan”, Orpo sanoi.

Alma Median eurovaalikone nyt auki – Etsi meppiehdokkaasi Uuden Suomen sivuilla

Halla-aho tarkensi tämän jälkeen väitettään.

”En tiedä, oletko kuullut sellaisesta kokoomuspoliitikosta kuin Alexander Stubb, mutta hän vaati hyvin äänekkäästi viisumivapauden kiirehtimistä Venäjän kanssa. Sitten on Paavo Lipponen demareista, ja Antti Rinne itse asiassa vielä maaliskuussa 2014 vaati viisumivapautta Venäjän kanssa, kun Ukrainassa jo tapahtui.”

LUE MYÖS: ”Se ei ole isänmaallista, Jussi” – Halla-aho ja Orpo väittelivät perussuomalaisten yhteyksistä Ylellä

Ulkoministerikautenaan Stubb sanoi esimerkiksi vuonna 2008, että Suomen pitäisi muuttaa jarruttelevaa suhtautumista viisumivapauteen.

Vuonna 2016 silloinen valtiovarainministeri Stubb sanoi sen sijaan näin puheessaan Hämeenlinnan Paasikivi-seurassa:

”Olin itse yksi niistä, jotka pitkään uskoivat Euroopan ja Venäjän lähentyvän hyvässä hengessä. Puhuin paljon Venäjän viisumivapauden puolesta. Muistan eräänkin pitkän illan ulkoministerikollega Sergei Lavrovin kanssa vuonna 2010, kun katsoimme yhdessä jalkapalloa ja paransimme maailmaa. Mutta sitten tulivat Krimin laiton miehitys ja Itä-Ukrainan sotatoimet. Voimapolitiikka palasi vahvasti Venäjän keinovalikoimaan. Edes kansainvälinen oikeus ei Venäjää näytä pidättelevän. Oikeastaan kehitys alkoi jo Georgian sodasta vuonna 2008.”

Antti Rinne puolestaan esitti vuonna 2014 Kalevan mukaan viisumivapautta Venäjän kanssa. Tuolloin Rinne vasta pyrki sdp:n puheenjohtajaksi.

LUE MYÖS: Kotro-kohu ei yllätä: PS ja keskusta Venäjä-myönteisimpiä vaalikoneessa

LUE ARKISTOJUTTU VIISUMIKESKUSTELUSTA VIIME EUROVAALIEN ALLA: Näin Venäjä jakaa suomalaiset – Rahaa ja rikollisia Suomeen

Alexander Stubb, Antti Rinne, Eurovaalit 2019, Eurovaalit 2019, Jenni Tamminen, Jussi Halla-aho, Kotimaa, Kotimaa, Petteri Orpo, Politiikka, Venäjä-suhteet, Venäjän viisumivapaus
Suomalaista ylistettyä giniä ei saa myydä Suomessa – Valvira vetoaa lakipykälään: ”Mitä eduskunnassa säädetään, sen mukaan mennään”
Sisältö:

Suomalaisen Artic Brands Group ei voi tuoda uutta ginijuomaansa Suomen markkinoille, koska tuotetta ei saisi sen jälkeen markkinoida myöskään ulkomailla. Tämä johtuu sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran päätöksestä.

Yrityksen brändijohtaja ja perustajajäsen Mikko Spoof kertoi viime viikolla, että ”mikäli Valvira vaatii edelleen rajoittaa tuotteen markkinointia, vaikka se ei olisi edes myynnissä edes Suomen markkinoilla, joudun esittämään yhtiömme hallitukselle yrityksen siirtämistä ulkomaille”. LUE LISÄÄ: Maailman parhaaksi valittua giniä ei saa myydä Suomessa – Yrittäjä kypsyi: ”Tuntuu kuin olisimme Pohjois-Koreassa”

Alkoholialan toimijoiden ulkomaan kasvua rajoitetaankin oudolla yhtälöllä. Alkoholialan toimijoilla on ikävä valinta tehtävänä: kun suomalainen yritys, ulkomaan verkkomarkkinointi tai tuotteen myyminen kotimaassa eivät mahdu samaan yhtälöön, yhdestä täytyy luopua.

Kun Suomessa sijaitseva alkoholialan toimija haluaa tuoda alkoholituotteensa myyntiin kotimaassa, sen strategia verkkomarkkinoinnin suhteen on hyvin yksinkertainen: älä markkinoi, älä edes ulkomailla. Valviran lakimiehen Anne Ritarin mukaan ulkomaan verkkomarkkinoinnin rajoittamisen perusteena on laki sähköisen viestinnän palveluista, pykälä 175.

LUE MYÖS: Yrittäjä tuskastui: WWF:n suosittelema kotimainen kala jumittui lupaprosessiin – Suomessa syödystä kalasta 82% ulkomaista

”Suomen toimivaltaisten viranomaisten on valvottava, että Suomeen sijoittautuneet tietoyhteiskunnan palvelun tarjoajat, noudattavat yhteensovitetulla alalla Suomen lakia myös silloin, kun palvelujen tarjonta kohdistuu yksinomaan tai pääasiassa toiseen ETA-valtioon”, lakipykälä sanoo.

Alkoholituotteiden markkinointi on siis kiellettyä myös ulkomailla, jos yritys on sijoittunut Suomeen ja haluaa tuoda alkoholituotteensa kotimaan markkinoille.

Valvira tuntuu vetävän linjan tähän. ”Sanoisin, että mikäli tuotteet eivät ole Suomessa myynnissä, silloinhan tämä mainontakaan ei kohdistu suomalaisiin eikä meillä silloin ole periaatteessa intressejä siihen puuttua”, Ritari sanoo.

Entäpä sitten erilaiset geolukot, joilla voidaan blokata esimerkiksi käyttäjät, joilla on suomalainen ip-osoite?

”Geoblokkaus voi vaikuttaa siihen, että mainonta kohdistuu Suomeen tai suomalaisiin. Periaatteessa se ei vaikuta verkkomainontaan, mutta se voidaan ottaa huomioon kokonaisharkinnassa”, Ritari kertoo.

LUE MYÖS: Tuore kansanedustaja avautuu 200 000 euron ulosottoveloistaan: ”Tuon tämän tilanteen järjettömyyden esiin”

Vaikka teknologia mahdollistaa jo tietyntyyppisen verkkomarkkinoinnin kohdistamisen vain ulkomaille, sillä ei kuitenkaan näytä olevan merkittävää vaikutusta viranomaisten linjaan.

Suomen talouden kannalta kyse on epämiellyttävästä tilanteesta

Kuinka monta euroa jää saamatta kotimaassa, kun tuotteen markkinointia rajoitetaan myös ulkomailla? Tällä hetkellä alkoholijuomat ovat yksi tärkeimmistä Suomen elintarvikeviennin tuotteista.

Myös Valvira on Ritarin mukaan tietoinen alan vientipotentiaalista.

”Kyllä, se meillä on tiedossa, mutta se ei voi valitettavasti vaikuttaa lain tulkintaan.”

LUE MYÖS: Panimopomo turhautui verottajan 10-sivuisesta ohjeesta – ”Vain se pienpanimo voi joutua vaikeuksiin”

Valviran Ritari perustelee tiukkaa lainsäädännön tulkintaa suomalaisia vientiyrityksiä kohtaan sillä, että kyseinen pykälä 175 on hyvin yksiselitteinen tämän osalta.

Hän ei ota kantaa siihen, asettaako laki ja sen tulkinta kotimaiset alkoholialan toimijat heikompaan asemaan suhteessa muihin EU-alueille sijoittuneisiin toimijoihin tai onko laki turhan ankara kansainvälisessä vertailussa.

”Valvira valvoo voimassa olevaa lakia. Ja mitä mahdollisesti eduskunnassa säädetään, sen mukaan mennään.”

Alkoholilain tarkoitus on yhteiskunnallisten haittojen ehkäiseminen, mikä tulee ilmi sen sisällöstä. Tällä hetkellä se kuitenkin rajoittaa myös kotimaisten toimijoiden toimintaa ulkomailla.

Niinpä Suomeen sijoittuneella alkoholialan toimijalla näyttäisi olevan edelleen vain kaksi vaihtoehtoa: valita joko tuotteen tuominen Suomen markkinoille tai markkinointi ulkomailla.

Muistettava on kuitenkin, että yrityksille jää myös kolmas vaihtoehto eli siirtää pääkonttori toiseen maahan, mikä voi olla kansainvälisesti menestyneille yrityksille varteenotettava vaihtoehto.

LUE MYÖS: Kansanedustaja: ”Ollaan lähes laittomassa tilassa” – Suomen valtiolta ”käsittämätöntä venkoilua” alkoholin etämyynnistä

Alkoholi, Arctic Brands Group, Kotimaa, Kotimaa, Laki sähköisen viestinnän palveluista, Suomalaisyritykset, Timo Malkoc / Kauppalehti / Alma Talent, Valvira, yrittäminen, Yrittäminen
Varoitus koko Euroopalle: Matteo Salvini harkitsee temppua, josta seuraisi iso rytinä
Sisältö:

Sunnuntaina pidettävät eurovaalit vaikuttavat talous- ja markkinanäkymiin koko Euroopassa, huomauttaa Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich Nordean blogissa.

Hän nostaa esille muun muassa Italian tilanteen ja toteaa, että eurovaalien lopputuloksella voi olla isojakin vaikutuksia – jopa ennenaikaiset vaalit, mikä aiheuttaisi rytinää markkinoilla.

LUE MYÖS: Paha huoli heräsi: ”Suomalaisten veronmaksajien rahoja ei saa mennä Italian pankkien pelastamiseen”

”Vahva tulos eurovaaleissa lisäisi Salvinin houkutusta hajottaa nykyinen hallitus ja yrittää nousta pääministeriksi ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa perinteisen liittolaisensa Silvio Berlusconin Forza Italian kanssa”, von Gerich kirjoittaa.

”Salvini uhmaa avoimesti EU:n yhteisiä pelisääntöjä, suhtautuu hyvin kriittisesti koko unioniin ja on jatkanut kärjekästä linjaansa myös Italian hallituksessa. Ennenaikaiset vaalit ja Salvinin nousu pääministeriksi nostaisivat epävarmuuden Italian suunnasta uusiin huippuihin, voisivat aiheuttaa merkittävää markkinaturbulenssia ja vaikuttaisivat negatiivisesti koko euroalueen talousnäkymiin”, hän jatkaa.

Salvinin mahdollisen uusien vaalien tempun nostaa esille myös uutistoimisto Bloomberg, jonka mukaan Salvini voisi päätyä hajottamaan hallituksen, jos hänen Lega -puolueensa saisi eurovaaleissa vähintään 35 prosentin äänisaaliin. Politicon eilen maanantaina päivitetty ennuste ennakoi Legalle 31 prosentin kannatusta.

LUE MYÖS: Kova äläkkä Laura Huhtasaaren osallistumisesta Matteo Salvinin suurkokoukseen: ”Putinille ja Venäjälle hyödyllisiä idiootteja”

Bloombergin mukaan hallituskriisin käynnistäminen voi olla liian riskialtista Salvinille, jos Legan kannatus on alle 35 prosenttia.

Salvini on vahvasti mukana Euroopan kansallismielisten populistipuolueiden yhteistyökeskusteluissa ja isännöi viikonloppuna suurkokousta aiheen tiimoilta Milanossa.

Samaan aikaan Itävallassa on puhjennut poliittinen kriisi oikeistopopulistisen FPÖ:n puheenjohtajan Heinz-Christian Strachen Venäjä-yhteyksistä. LUE MYÖS: ”Se ei ole isänmaallista, Jussi” – Halla-aho ja Orpo väittelivät perussuomalaisten yhteyksistä Ylellä

LUE MYÖS: ”Juonitte Putinin kanssa Euroopan tuhoa” – EU-vaikuttajalta suora haaste Italian Salvinille

Euroalue, Euroopan unioni, Eurovaalit 2019, Eurovaalit 2019, Italian hallitus, Jan von Gerich, Jenni Tamminen, Matteo Salvini, Raha, Talous, Raha
”Juonitte Putinin kanssa Euroopan tuhoa” – EU-vaikuttajalta suora haaste Italian Salvinille
Sisältö:

Euroopan liberaalidemokraattien (ALDE) johtaja Guy Verhofstadt varoittaa Euroopan unionin kuolevan sisältä käsin, jos oikeistopopulistit pääsevät valtaan. Belgian entinen pääministeri Verhofstadt esittää tuoreessa videoviestissään suoria syytöksiä ja haasteen Italian sisäministeri Matteo Salvinille.

Salvini johtaa Italian äärioikeistolaista Lega-puoluetta ja pyrkii kokoamaan laitaoikeiston puolueet saman ryhmittymän alle europarlamentissa.

”Haastan sinut yksi vastaan yksi -väittelyyn, koska ihmisillä on oikeus tietää, millaisia pirullisia suunnitelmia teillä on mielessänne”, Verhofstadt julistaa Politico-lehden mukaan vain päiviä ennen eurovaalipäivää.

”Kerro missä haluat sen tehdä, Brysselissä vai Italiassa, minä tulen sinne”, hän jatkaa.

Verhofstadt yhdistää videossaan Salvinin suoraan itävaltalaiseen populistijohtaja Heinz-Christian Stracheen, joka joutui jättämään tehtävänsä Venäjä-skandaalin vuoksi. Verhofstadt syyttää Venäjä-yhteyksistään ja -mielisyydestään tunnettujen populistipoliitikkojen ”suunnittelevan Putinin kanssa ja tämän maksusta Euroopan tuhoa”.

Salvini tunnetaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin vankkumattomana tukijana, ja hän on muun muassa ajanut Venäjän vastaisten pakotteiden poistamista. Salvinin Legan on myös väitetty saaneen vaalirahoitusta Venäjältä.

Verhofstadtin videoviesti nähtävissä alla, juttu jatkuu Twitter-upotuksen jälkeen. 

 

CNN:n haastattelussa Verhofstadt kantaa huolta oikeistopopulistien uudesta strategiasta. Tavoitteena ei enää ole erota EU:sta, vaan kasvattaa ryhmän vaikutusvaltaa unionin sisällä ja purkaa sen rakenteita sieltä käsin.

”Uudistus? En kutsuisi sitä uudistukseksi, vaan kuoleman suudelmaksi”, Verhofstadt sanoo Salvinin suunnitelmista.

”Sen sijaan että sitä hakattaisiin ulkopuolelta, kuolema tulee sisältä käsin.”

LUE MYÖS:

Laitaoikeiston uusi suunnitelma: Mullistetaan EU sisältä päin – haussa huippuvirkoja

Kotro-kohu ei yllätä: PS ja keskusta Venäjä-myönteisimpiä vaalikoneessa

Jussi Halla-ahoa haastetaan Venäjä-suhteista – ”Mitään hyötyä viisumivapaudesta ei Suomelle olisi”

”Se ei ole isänmaallista, Jussi” – Halla-aho ja Orpo väittelivät perussuomalaisten yhteyksistä Ylellä

Kova väite venäläisten salaisesta rahoituksesta Italian äärioikeistolle – Tutkija: ”Matteo Salvini, olet petturi”

Järisyttävä keikahdus tulossa Eurooppaan – ”EU-myönteisen sinipunan kuolema”

Euroopan unioni, Eurovaalit, Eurovaalit 2019, Guy Verhofstadt, Heinz-Christian Strache, Italia, Kotimaa, Kotimaa, Matteo Salvini, Politiikka, Teppo Ovaskainen, uutiset, Vladimir Putin, Yhteiskunta
Niki Lauda on poissa – yksi merkittävimmistä F1-legendoista
Sisältö:

Formula ykkösissä kolme maailmanmestaruutta voittanut itävaltalainen Niki Lauda on kuollut. Lauda nukkui pois Wienissä tiistaina. Hän oli 70-vuotias.

Laudalle tehtiin viime kesänä keuhkojensiirto-operaatio, josta hän toipui. Tammikuussa Laudan tila kuitenkin heikkeni uudelleen. Hänellä oli munuaisvaivoja. Laudan perhe tiedotti hänen kuolemastaan tiistaina.

Lauda muistetaan useista F1-voitoistaan sekä kilpa-ajouransa jälkeen merkittävästä urastaan tallipäällikkönä sekä lentoyhtiön omistajana. Lauda muistetaan myös kammottavasta onnettomuudestaan Nürburgringillä 1976. Hänen autonsa syttyi palamaan ja hän sai pahoja palovammoja.

Sairaalassa Laudalle tehtiin viimeinen voitelu, mutta hän toipui ja palasi F1-kisoihin vielä saman vuoden aikana.

Lauda voittanut F1-maailmanmestaruuden Ferrarilla 1975. Seuraavalla kaudella hän kävi mestaruudesta hurjan taistelun James Huntin kanssa. Vaikka Laudalta jäi onnettomuutensa takia pari kisaa väliin, ratkesi mestaruus vasta kauden päätöskisassa Japanin Fujissa.

Lauda keskeytti kaatosateessa ajetussa Fujin kisassa vapaaehtoisesti. Hän ilmoitti elämänä olevan maailmanmestaruutta tärkeämpi. Mestaruuden voitti Hunt.

Kaudella 1977 Lauda voitti maailmanmestaruuden ylivoimaisesti. Kauden lopulla hän ajautui erimielisyyksiin Ferrarin kanssa ja jätti kauden viimeiset kisat ajamatta.

Vuosina 1978-79 Lauda ajoi Bernie Ecclestonen Brabham-tallissa, mutta auto ei ollut riittävän hyvä. Lauda kyllästyi koko F1-touhuun ja ilmoitti lopettavansa uransa.

Lauda pyöritti lentoyhtiötään, mutta veri veti takaisin kilpa-autoilun pariin. Yllättäen Lauda tekikin paluun F1-sarjaan McLarenille 1982. Laudan tosin väitettiin päätyneen pakon sanelemaan ratkaisuun lentoyhtiönsä ajauduttua talousvaikeuksiin.

Laudan ajotaidot olivat tallella. Hän voitti 1982 Long Beachissa kauden kolmannen kisan päihitettyään tiukassa taistossa Iisalmen suuren miehen Keijo Rosbergin.

Lauda ajoi McLarenilla 1982-85 ja voitti 1984 maailmanmestaruuden. Hänen tallikaverinsa Alain Prost menestyi kauden aikana paremmin, mutta silloisessa pistelaskussa huonoimpia kisoja ei otettu huomioon, joten Lauda päihitti Prostin puolella pisteellä.

F1-uransa jälkeen Lauda pyöritti Lauda Air-lentoyhtiötään, jonka myi Austrian Airlinesille 1999. Formula ykkösiä hän ei koskaan jättänyt. Lauda toimi Ferrarilla 1990-luvulla neuvonantajana ja työskenteli 2001-02 Jaguarin F1-tallin johdossa.

2010-luvulla Lauda toimi Mercedeksen F1-tallin johtotehtävissä. Hän oli Mercedeksellä hommissa viime kesään saakka kunnes joutui vakavien terveysongelmien takia sairaalahoitoon.

Vuonna 2013 ensi-iltansa elokuva Rush. Se kertoo Niki Laudan ja James Huntin mestaruustaistosta 1976. Laudaa elokuvassa esittää Daniel Brühl.

F1, Formula 1, Formula 1, Niki Lauda, Otto Palojärvi / Sport Content, Urheilu
Painava viesti Antti Rinteelle sdp:n esittämästä verosta: 140 €:n leikkaus tavallisen suomalaisen eläkkeeseen
Sisältö:

Osinkojen lähdevero aiheuttaisi korotuspainetta eläkemaksuihin tai leikkauksia eläkkeisiin, toteaa eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen yhteiskuntasuhdejohtaja Jaakko Kiander kannanotossaan.

Hallitusneuvotteluita johtava sdp on ajanut Suomeen veropoliittiseen ohjelmaansa sisältyvää ajatusta osinkojen lähdeverosta. Julkisten tietojen mukaan puolueen linja ei ole muuttunut hallitusneuvotteluiden alla tai aikana, vaikka elinkeinoelämä ja finanssiala ovat kritisoineet veroa. LUE LISÄÄ: ”Miljoona suomalaista kärsisi heti” – Uusi viesti Säätytalolle sdp:n haluamasta verosta

Vero kohdistuisi sellaisiin omistajatahoihin, jotka tällä hetkellä eivät maksa saamistaan osingoista veroa, Kiander summaa: moniin ulkomaisiin sijoittajiin, mutta myös kotimaisiin yleishyödyllisiin yhteisöihin kuten säätiöihin, yhdistyksiin ja työeläkelaitoksiin kuten Ilmarinen.

LUE MYÖS: ”Täysin epärealistinen ajatus” – EK yrittää estää sdp:n esittämän lähdeveron

”Lähdeveron ajatus on houkutteleva, koska Suomesta maksetaan vuosittain runsaasti verovapaita osinkoja ulkomaisille omistajille”, Kiander myötäilee sdp:n logiikkaa.

”Toisaalta verovapaat osingot ovat taas tärkeitä kotimaisille yleishyödyllisille sijoittajille. Näistä merkittävimpiä ovat eläkelaitokset. Osinkojen verottaminen pienentäisi eläkelaitosten verojen jälkeisiä sijoitustuottoja ja heikentäisi siten koko työeläkejärjestelmän rahoitustasapainoa. Työeläkelaitoksilla ei ole mitään omia voittovaroja, joita voitaisiin verottaa, vaan sijoitustuotot käytetään joko nykyisten eläkkeiden tai tulevien eläkevastuiden rahoittamiseen”, hän jatkaa.

Kianderin mukaan työeläkelaitosten yhteensä yli 200 miljardin euron varoista noin 40 prosenttia on sijoitettu osakkeisiin.

”Osakkeista saadaan vuosittain osinkotuloja, joiden suuruusluokka on noin 3 miljardia euroa. Jos osinkoihin kohdistettaisiin matala, esimerkiksi 5 prosentin lähdevero [kuten sdp on ehdottanut], veron suuruudeksi tulisi noin 150 miljoonaa euroa vuodessa. Toisin sanoen eläkelaitosten sijoitustuotto supistuisi tällä summalla. Muutos ei ole merkityksetön.”

LUE MYÖS: Suomen verosopimukset söisivät demareiden lähdeveroa – Sdp: Este huomioitu laskelmassa

Hänen mukaansa veron vaikutuksia voidaan kuvata myös arvioimalla, kuinka paljon työeläkemaksuja pitäisi nostaa, jotta vero ei heikentäisi työeläkejärjestelmän rahoitustasapainoa.

”Arvioitua lähdeverosummaa voi verrata työeläkemaksujen perusteena olevaan noin 80 miljardin euron palkkasummaan. 150 miljoonaa euroa on noin 0,2 prosenttia palkkasummasta. Osinkojen verottaminen aiheuttaisi tämän suuruisen korotuspaineen työeläkemaksuihin.”

LUE MYÖS: Antti Rinne pitää kiinni +100 €/kk -eläkelupauksesta – Sdp:n eläkemallilla 900 miljoonan hintalappu

Kianderin mukaan ”ylimääräinen maksupaine ei ole mieluisa uutinen tilanteessa, jossa alentuneen syntyvyyden vuoksi eläkejärjestelmään on muodostumassa muutoinkin merkittäviä maksunkorotuspaineita”.

Eläketurvakeskuksen maaliskuussa päivittämien laskelmien mukaan paineen purkamiseksi on syytä pikemminkin etsiä keinoja, joilla sijoitustuottoja ja rahoitustasapainoa voitaisiin parantaa.

”Jos taas eläkemaksuja ei nostettaisi, edellyttäisi osinkojen lähdevero vastaavan suuruista leikkausta eläkemenoihin. Keskimäärin leikkaustarve olisi noin 0,7 prosenttia vuotuisesta eläkemenosta. Keskimääräiseen noin 20 000 euron vuosieläkkeeseen tämä tarkoittaisi 140 euron leikkausta. Näistä syistä eläkelaitosten osinkotuottojen verottaminen ei ole yksinkertainen asia”, hän varoittaa.

LUE MYÖS: Uusi lähdevero Suomeen? – SDP:lle varovaista tukea keskustasta ja kokoomuksesta

Ilmarinen, Jaakko Kiander, Lähdevero, Raha, Talous, Teppo Ovaskainen, Verotus, Verotus, Raha
Riita 24 tunnin lisätyöajasta: 50 000 ihmisen sopimus kaatui jo – Teollisuusliitto niittaa: ”Emme tule suostumaan”
Sisältö:

SAK:hon kuuluvan Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto linjaa jyrkän ein kilpailukykysopimuksen jatkolle liiton työehtosopimuksissa.

Aalto sanoi Teollisuusliiton kevätvaltuuston puheessaan, että työajasta näyttää muodostuvan syksyn työehtosopimuskierroksen koetinkivi.

”Tai tarkemmin sanottuna työajan pidennyksen poistamisesta sopimuksista”, Aalto tarkentaa.

LUE MYÖS: Juha Sipilä avautuu kikystä: ”Olin liian sinisilmäinen” – 11 742 €/kk -avaus meni puihin

”Teollisuusliitto neuvottelee 33 työehtosopimusta. Teknosektorin sopimuksista tuo 24 tunnin lisätyöaika on irtisanottu, samoin muutamasta muusta sopimuksesta se on poistunut tai poistumassa. Jäljelle jää kuitenkin 25 sopimusta, joissa työajan lisäys on kirjoitettu sisään tessien teksteihin”, Aalto sanoi puheessaan.

”Joten kyllä siinä vääntämistä riittää, mutta tuo 24 tunnin poistaminen on ilman muuta yksi kärkitavoitteistamme. Muun muassa Teknologiateollisuuden neuvotteluissa työnantaja lähtee siitä, että kyseinen 24 tuntia löytyisi edelleen tulevasta sopimuksesta tai vähintäänkin sille poistuvalle työajalle lasketaan hinta. Tähän emme tietenkään tule suostumaan”, Aalto linjaa.

Talvella ay-puolella hämmensi pääministeri Juha Sipilän (kesk) lausunto kilpailukykysopimuksesta eli kikystä. LUE TARKEMMIN: Juha Sipilän kiky-lausunto hämmästyttää: ”Tulee iso myrsky”

Sipilä sanoi tuolloin, että että 24 tunnin vuotuinen työajan lisäys eli kiky jatkuu tästäkin eteenpäin. Sipilän lausunnosta sai kuvan, että pääministeri pitää kilpailukykysopimusta pysyvänä ratkaisuna, mutta työntekijäpuolella monella oli asiasta eri tulkinta.

LUE MYÖS: Antti Rinne opasti SAK:laisia palkankorotuksista – ”Nyt näyttää jonkin verran pahalta”

Yli 50 000 ihmistä koskeva optiovuosi kaatui jo kikyyn

Akavan yksityisen sektorin neuvottelujärjestö Ylemmät toimihenkilöt YTN on tänä keväänä neuvotellut teknologiateollisuuden alalla sopimuksensa kolmannesta optiovuodesta. Neuvottelut ovat koskeneet vuoden 2020 palkkaratkaisua ja mukana on ollut myös työajan pidennys, Uusi Suomi kertoi helmikuussa. LUE JUTTU: Nyt alkaa yli 50 000 palkansaajaa koskeva kiky-vääntö – Ay-liitto varautuu jo täystörmäykseen

YTN tiedotti hiljattain, että optioratkaisut kaatuivat juuri kiky-asiaan.

YTN:n teknologiateollisuuden sopimus koskee vajaata 60 000 ylempää toimihenkilöä teollisuudessa ja se on Suomen toiseksi suurin teollisuuden alan työehtosopimus.

”Ylemmät toimihenkilöt YTN ja Teknologiateollisuus ry eivät päässeet sopuun kilpailukykysopimukseen kuuluneesta 24 tunnin palkattoman työajan pidennyksen poistamisesta. Tämä tarkoittaa, että nykyiseen työehtosopimukseen kuulunut optiovuosi raukesi”, YTN tiedottaa.

YTN:n mukaan työnantajapuoli eli Teknologiateollisuus ”lähti siitä, että se ei neuvottele sellaisesta palkkaratkaisusta, jossa työajanpidennystä ei ole mukana”.

Neuvottelut ovat nyt siirtyneet syksyyn. Nykyiset työehtosopimukset ovat voimassa lokakuun loppuun asti. YTN:n mukaan auki ovat kaikki sopimusmääräykset mukaan lukien työajan pidentäminen.

LUE MYÖS: Li Andersson tyrmää kovat työllisyystoimet – Lomarahat leikkaavaa kiky-linjaa ”ei voi jatkaa”

Jenni Tamminen, Kilpailukykysopimus, Kilpailukykysopimus, Kotimaa, Kotimaa, Riku Aalto, Teollisuusliitto, Työaika, Työehtosopimukset, Työmarkkinat, Ylemmät Toimihenkilöt YTN
Ruotsin ulkoministeri: Olkiluoto 3 on varoittava esimerkki
Sisältö:

Ruotsissa ulkoministeri Margot Wallström varoittaa Olkiluoto 3:sta.

Wallström sanoo Svenska Dagbladetille, että EU:n pitää positiivisella esimerkillä näyttää, miten ilmastonmuutoksesta seuraa positiivisia mahdollisuuksia. Ydinvoiman kannattajille hänellä on kuitenkin oma kipakka viestinsä.

"Jos nyt ihan kunnolla mietitään, niin pitäisikö oikeasti valita se kaikkein kallein energian tuotantomuoto? Jonka jäteongelmaa kukaan ei ole vielä ratkaissut ja joka kestää satatuhatta vuotta? Ja joka turvallisuusnäkökulmasta on suorastaan kelvoton."

Esimerkiksi hän ottaa Suomeen rakenteilla olevan Olkiluoto 3:n, jonka rakentaminen on kestänyt kymmenen vuotta pidempään kuin suunniteltiin ja josta tuli lähes kolme kertaa kalliimpi, eikä sitä vieläkään ole käynnistetty.

Olkiluodon kolmoreaktori sai kuitenkin maaliskuussa hallitukselta käyttöluvan.

LUE MYÖS:

Historiallinen päätös: Olkiluoto 3 sai käyttöluvan

Tiedelehti tylyttää Suomen hanketta: ”Viimeinen naula ydinvoiman arkkuun”

T&T: Olkiluoto 3:n värähtely ylittää moninkertaisesti rajat – aikataulu ”päivittymässä” jälleen

Energia, Kotimaa, Kotimaa, Margot Wallström, Olkiluoto 3, Olkiluoto 3, Politiikka, teollisuus, Uusi Suomi, uutiset, Ydinvoima, Yhteiskunta
”Se ei ole isänmaallista, Jussi” – Halla-aho ja Orpo väittelivät perussuomalaisten yhteyksistä Ylellä
Sisältö:

Perussuomalaisten pyrkimys saada aikaiseksi suuri EU- ja maahanmuuttokriittinen ryhmä Euroopan parlamenttiin puhutti Yleisradion eurovaalitentissä maanantaina. Neljän suuren puolueen puheenjohtajista etenkin kokoomuksen Petteri Orpo haastoi perussuomalaisten kollegaa Jussi Halla-ahoa aiheesta.

Halla-aho tuomitsi tentissä Itävallan varaliittokanslerin, oikeistopopulistisen FPÖ:n puheenjohtajan Heinz-Christian Strache toiminnan, joka on kiihdyttänyt keskustelua populistien Venäjä-yhteyksistä. Strache joutui jättämään molemmat tehtävänsä jäätyään kiinni videosta, jossa hän osoittaa valmiutensa ottaa vastaan venäläistä rahaa vastineeksi vastapalveluksista asemaansa hyväksi käyttäen. Lue lisää: Jussi Halla-ahoa haastetaan Venäjä-suhteista – ”Mitään hyötyä viisumivapaudesta ei Suomelle olisi”

Halla-aho vaati FPÖ:tä siivoamaan valitettavan ilmiön riveistään. Hän korosti kuitenkin, ettei vielä tiedetä, onko kyse laajemmasta ilmiöstä vai vain Strachesta.

”Tietenkään me emme voi tehdä yhteistyötä sellaisen puolueen kanssa, johon on pesiytynyt rakenteellinen tapa käyttää valtaa väärin”, hän sanoi Ylen tentissä.

Orpo laajensi keskustelun koskemaan oikeistopopulistien ryhmähanketta. Perussuomalaiset on pyrkinyt yhteistyöhön Italian sisäministerin Matteo Salvinin johtaman La Legan kanssa, vaikka esimerkiksi Ruotsidemokraatit kieltäytyy tästä Salvinin ja Legan Venäjä-mielisyyden vuoksi.

”En minä sinänsä Jussi sinun mielipiteitäsi epäile, olemme moneen kertaan kuulleet kannanottosi, mutta jos ryhmänne istuu Euroopan parlamentissa Salvinin johtaman puolueen kanssa, joka sanoo haluavansa hajottaa ja horjuttaa Euroopan unionia, se ei ole isänmaallista. Se on huolestuttavaa”, Orpo sanoi.

Halla-aho arvosteli Orpon rinnastusta.

”En pidä tästä mitä Petteri Orpo tässä sanoo, hän rinnastaa EU:n niin sanotun horjuttamisen Venäjä-mielisyyteen. Me vastustamme eräitä ilmiöitä Euroopan unionissa ja Euroopan integraatiossa siksi että meidän näkemyksemme mukaan ne ovat haitallisia jäsenmaille ja niiden kansalaisille”, hän totesi.

”Jos nämä tavoitteet jonkun mielestä osuvat yksiin venäläisten tavoitteiden kanssa, se on meistä riippumaton asia. Venäjällä ei ole mitään tekemistä meidän kanssamme”, Halla-aho jatkoi.

”Meillä on muutamia ydinteemoja, joiden ympärille haluamme muodostaa mahdollisimman suuren EU-kriittisen, integraatiokriittisen, maahanmuuttokriittisen ryhmän.”

Sdp:n Antti Rinne ja keskustan Juha Sipilä olivat Orpoa haluttomampia liittämään Strachen toimintaa ja laitaoikeiston Venäjä-mielisyyttä perussuomalaisiin. Sipilä huomautti, että europarlamentin ryhmissä ”seinät ovat leveällä” ja ”joka ryhmässä on omat orbaninsa”.

Sipilän mukaan Itävallan tapahtumissa on kuitenkin ”äärimmäisen vakavasta ilmiöstä kyse ja tämä kertoo myös siitä, millaisissa vesissä oikeistopopulismi pyörii Euroopan kentillä”.

LUE LISÄÄ:

Kotro-kohu ei yllätä: PS ja keskusta Venäjä-myönteisimpiä vaalikoneessa

Kova äläkkä Laura Huhtasaaren osallistumisesta Matteo Salvinin suurkokoukseen: ”Putinille ja Venäjälle hyödyllisiä idiootteja”

Laura Huhtasaari puhui Matteo Salvinin suurkokouksessa: ”Perussuomalaiset haluaa ottaa kädestä samalla tavalla ajattelevia”

EU-parlamenttia odottaa iso myllerrys – Kansallismielisille jopa neljännes paikoista?

Eurovaalit 2019, Eurovaalit 2019, Juha Sipilä, Jussi Halla-aho, Kotimaa, Kotimaa, Matteo Salvini, Perussuomalaiset, Petteri Orpo, Politiikka, Teppo Ovaskainen, uutiset, Yhteiskunta
Antti Rinne: ”Nyt näyttää erittäin hyvältä” – ”Hallituksen ei tarvitse leikata yhtään”
Sisältö:

Hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd) sanoo, että hallitusohjelmaa päästään pian kasaamaan. Hänen mukaansa hallitus on päässyt yksimielisyyteen talouspolitiikan peruslinjoista ja siitä, että tulevan hallituksen ei tarvitse tehdä menoleikkauksia.

Rinteen mukaan neuvottelupöydissä käydään tänään läpi pöytien omia asioita, ja ryhmien mietinnöt ovat valmistumassa.

”Viimeistään huomenna aletaan kasaamaan hallitusohjelmaa puheenjohtajien kesken”, Rinne ennakoi Säätytalossa tiistaina.

”Minusta näyttää tällä hetkellä erittäin hyvältä aikataulun suhteen”, Rinne sanoi mainiten kuitenkin, että puheenjohtajien pöytään tullee myös kiista-asioita, jotka on ratkaistava.

Rinne sanoi kuitenkin, ettei hän ole varma, onnistuuko kokonaisuuden nivominen yhteen puheenjohtajien pöydässä perjantaihin mennessä, kuten suunnitelma on ollut.

Talouspolitiikan peruslinjoista on Rinteen mukaan yksimielisyys neuvotteluissa.

”Tämän hallituksen ei tarvitse lähteä leikkaamaan menoista”, Rinne sanoi.

”Tämä hallitus voi käyttää merkittävästi lisärahaa sekä pysyviin menolisäyksiin että investointiluontoisiin menoihin.”

Hän tarkensi lausumaansa leikkauksista vielä toisella virkkeellä.

”On todettu neuvotteluissa, että meidän ei tarvitse lähteä leikkaamaan menoja yhtään.”

Leikkausten sijaan tuleva hallitus pääsee tekemään niin sanottuja tulevaisuusinvestointeja ja ”rakentamaan sellaista tulevaisuutta, jossa jokainen suomalainen voi kokea, että eriarvoisuus suomalaisessa yhteiskunnassa vähentyy”.

LUE LISÄÄ:

Li Andersson tyrmää kovat työllisyystoimet – Lomarahat leikkaavaa kiky-linjaa ”ei voi jatkaa”

Antti Rinne vasemmistoliiton aikalisästä: ”Kaikki ratkaistiin – ei tässä mitään kupruja ole ollut”

SAK:n pääekonomisti kohumiljardista: Yksi verotavoite yli muiden – ”Palkinnon pitää tulla markkinoilta eikä verohelpotuksena”

Antti Rinne, Hallitus 2019, Hallitusneuvottelut 2019, Kotimaa, Kotimaa, Politiikka, Teppo Ovaskainen, uutiset, Yhteiskunta
Kisa EU:n ykköspestistä alkaa heti vaalien jälkeen – EPP:n kärkiehdokas ei innosta edes omia
Sisältö:

Euroopan komission tärkeimmän pestin eli komission puheenjohtajan valinta alkaa heti vaalien jälkeen. EU-maiden johtajat kokoontuvat Brysseliin 28. toukokuuta. Tarkoitus on esittää komission puheenjohtajaa ennen kuin Euroopan parlamentti saa rivinsä suoraksi.

Muita tärkeitä pestejä ovat jäsenmaita edustavan Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja, EU:n ulkopolitiikkaa johtava korkea edustaja, Euroopan parlamentin puheenjohtaja sekä Euroopan keskuspankin pääjohtaja, joka ei suoraan liity vaaleihin, mutta sovitaan osana tuolipeliä.

Komission puheenjohtajaksi on veikattu EU:n brexit-neuvottelijaa Michel Barnieria ja kilpailukomissaari Margrethe Vestageria. Barnierin ongelma on hänen ranskalaisuutensa, ja Vestagerin este on, että hänen kotipuolueensa on Tanskassa oppositiossa. Listalla on myös EPP:n varsinainen kärkiehdokas Manfred Weber, mutta hän ei herätä suurta intoa edes omiensa joukossa.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin on kohistu siirtyvän EU-tehtäviin. Viime viikolla Merkel katkaisi huhuilta kategorisesti siivet. Huippupesteihin on kaavailtu myös Alankomaiden pääministeriä Mark Ruttea, Maailmanpankin toimitusjohtajaa, bulgarialaista Kristalina Georgievaa ja nykyistä eurokomissaaria, latvialaista Valdis Dombrovskisia.

LUE MYÖS: Laitaoikeiston uusi suunnitelma: Mullistetaan EU sisältä päin – haussa huippuvirkoja

EU-komissio, Eurovaalit 2019, Eurovaalit 2019, Kotimaa, Kotimaa, Politiikka, Soili Semkina / Kauppalehti / Alma Talent, uutiset, Yhteiskunta
Laitaoikeiston uusi suunnitelma: Mullistetaan EU sisältä päin – haussa huippuvirkoja
Sisältö:

Populistipuolueiden odotetaan vahvistavan eurovaaleissa asemiaan ja tavoittelevan huippupestejä.

Euroopan laitaoikeisto järjesti viikonloppuna Milanossa näyttävän eurovaalitapahtuman. Samaan aikaan 52 kaupungissa eri puolilla Eurooppaa kampanjoitiin Euroopan yhtenäisyyden puolesta. Mediassa se sai vähemmän huomiota kuin populistien manööveri.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Marco Siddin mukaan Italiassa mediahuomion vei Lega-puolueen johtajan, sisäministeri Matteo Salvinin yritys kosiskella katolisia äänestäjiä. Monet italialaiset ja itse Vatikaani paheksuvat uskonnollisten tunnusten käyttöä vaalikampanjoinnissa. Se ei estä Salvinia, joka ilmeisesti haluaa kääntää puolueensa kurssia nykyistäkin konservatiivisempaan suuntaan.

LUE MYÖS: Kova äläkkä Laura Huhtasaaren osallistumisesta Matteo Salvinin suurkokoukseen: ”Putinille ja Venäjälle hyödyllisiä idiootteja”

Populistinen Viiden tähden liike voitti Italian parlamenttivaalit vuosi sitten, ja muodosti hallituksen Legan kanssa. Eurovaalien mielipidemittauksissa Lega on kuitenkin ajanut Viiden tähden liikkeen ohi. Jos Lega voittaa eurovaalit selvällä ääntenenemmistöllä, se voi johtaa Italiassa hallituskriisiin ja ennenaikaisiin vaaleihin.

Jännitteitä hallituksen sisällä lisää budjettivääntö, joka on edessä heti eurovaalien jälkeen. Hallituspuolueiden vaalilupauksia, perustuloa ja tasaveroa, on vaikea toteuttaa EU:n vaatimissa budjettiraameissa. Hallitus joutuu käyttämään mielikuvitustaan, tai edessä on ankara riita EU-komission kanssa.

Jos ennusteet käyvät toteen, Salvinin Lega-puolueen asema EU:n parlamentissa vahvistuu olennaisesti. Se saa näillä näkymin enemmän paikkoja kuin Ranskan Marine Le Penin johtama Kansallinen liittouma. Salvinin kunnianhimo ulottuu kuitenkin laajemmalle.

EU:n huippuviroissa on nyt useita italialaisia. He pitävät hallussaan Euroopan keskuspankin pääjohtajan, korkean edustajan ja Euroopan parlamentin puhemiehen paikkoja.

Siddi pitää osin sattumana, että niin monta merkittävää pestiä on osunut italialaisille. Italia ja sen entinen pääministeri Silvio Berlusconi eivät olleet kovassa huudossa vuonna 2011, kun Mario Draghi valittiin EKP:n johtoon.

Siddin mukaan Draghi on Italiassa arvostettu henkilö, joka tuli valituksi vaikutusvaltaiseen tehtävään epäpoliittisena teknokraattina.

”Draghin seuraajakaan ei voi olla kovin poliittinen henkilö, joka ottaisi ohjeita Berliinistä”, Siddi sanoo.

Italialainen Antonio Tajani toimii puolestaan EU-parlamentin puhemiehenä. Hänen roolinsa on Siddin mukaan jäänyt kotimaassaan vähäiseksi. Hänestä tuli parlamentin puhemies, kun suurimmat ryhmät EPP ja sosialistit päättivät jakaa puhemiehen kauden kahtia saksalaisen Martin Schulzin ja Tajanin kesken.

EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini oli taas Italian sosialistihallituksen ehdokas komissaariksi. Hänen pestinsä tuskin jatkuu hallitusvastuun vaihduttua. Salvini haluaa todennäköisesti oman ehdokkaansa komissaariksi.

Salvini itse ei ole ollut kiinnostunut komissaarin tehtävästä.

”EU-komissaarin paikkaa pidetään Italiassa vähemmän arvossa kuin sisäministerin paikkaa”, Siddi selittää.

Tulevissa eurovaaleissa populistipuolueiden odotetaan vahvistuvan. Mielipidemittausten mukaan ne saavat noin viidenneksen EU-parlamentin paikoista. Populistien kenttä on kuitenkin niin hajanainen, että ne tuskin onnistuvat muodostamaan yhtenäistä ryhmää parlamenttiin.

Populistit voivat saada merkittävän jalansijan kuitenkin komissiossa. Kahdessa isossa EU-maassa populistit ovat vallassa ja pääsevät näin esittämään omia ehdokkaitaan EU-komissioon. Italian lisäksi Puolan Laki ja oikeus -puolue halajaa painavaa komissaarin salkkua.

Populistien nousu kiristää todennäköisesti EU:n maahanmuuttopolitiikkaa. Venäjän vastaiset pakotteet pysynevät sen sijaan ennallaan, sillä suhde Venäjään jakaa populisteja.

Brexitin jälkeen EU:sta tai eurosta irtautuminen on jäänyt populistien puheissa taka-alalle. EU:n uudistaminen sisältä päin saa nyt enemmän kannatusta.

LUE MYÖS:

Matteo Salvini kokoaa äärioikestoa tänään Milanoon – Tutkija: ”Kyse ei välttämättä ole Euroopasta”

”Purki kiukkuaan asiattomalla tavalla” – Jussi Halla-aho vastaa ruotsidemokraattien Jimmie Åkessonille Ylellä

Tutkijoilta synkkä näkemys: Euroopasta tuli huojuva maanosa, jossa äärioikeisto on ”ainoa vaihtoehto” liberaalille järjestelmälle

Laura Huhtasaari puhui Matteo Salvinin suurkokouksessa: ”Perussuomalaiset haluaa ottaa kädestä samalla tavalla ajattelevia”

Jussi Halla-ahoa haastetaan Venäjä-suhteista – ”Mitään hyötyä viisumivapaudesta ei Suomelle olisi”

Euroopan parlamentti, Eurovaalit, Eurovaalit 2019, Eurovaalit 2019, Italia, Kotimaa, Kotimaa, Matteo Salvini, Päivi Isotalus / Kauppalehti / Alma Talent, Politiikka, Ranska, uutiset, Yhteiskunta