Maanantai 21.1.2019

Uusi Suomi uutiset

Brexit: EU-eroa ei aiota lykätä eikä perua – Theresa May yrittää yhä vanhoilla keinoilla
Sisältö:

Britannian pääministeri Theresa May yrittää vielä saada brexit-suunnitelmansa taakse sitä vastaan äänestäneet konservatiivit ja Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP:n. May ei lupaa lykätä brexitiä eikä järjestää uutta kansanäänestystä.

May esitteli maanantaina Britannian parlamentille aikeitaan ratkaista lukkiutunut tilanne hallituksen kärsittyä viime tiistaina historiallisen tappion erosopimusäänestyksessä.

May ilmoitti, että hän palaa Brysseliin ja haluaa muutosta Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välisen rajan avoimuuden takaaviin järjestelyihin. Ne tulisivat voimaan, jos siirtymäaikana ei onnistuttaisi sopimaan uusista suhteista.

”Aion jatkaa keskusteluja tällä viikolla kansanedustajien, mukaan lukien DUP:n edustajien, kanssa siitä, miten voimme toteuttaa velvollisuutemme Pohjois-Irlannissa ja Irlannissa asuvia ihmisiä kohtaan tavalla, joka saa parlamentin tuen. Noiden keskustelujen tulokset aion esittää EU:lle”, May sanoi.

Kovan linjan brexitin ajajat ja DUP vastustavat takeita, jotka heidän mielestään sitovat Britannian tulliliittoon EU:n kanssa ja Pohjois-Irlannin sisämarkkinasäännöksiin muusta Britanniasta poiketen. EU:n edustajat ovat todenneet, ettei sopimusluonnosta haluta avata ja Irlannin rajaa koskevia takeita muuttaa.

Pääministeri May lupasi kansanedustajille, että parlamentin roolia vahvistetaan brexitin jälkeisissä, uusia suhteita koskevissa neuvotteluissa. Mayn mukaa brexit ei merkitsisi työtekijöiden oikeuksien ja ympäristösäännösten heikennystä. Parlamentti voisi käsitellä tulevaisuudessa EU:n näihin asioihin tekemiä muutoksia.

Brexitiä ei aiota peruuttaa

Britannia on tänään käynnistänyt kokeilun jälkeen virallisesti EU-kansalaisten rekisteröitymisen, jolla yli viisi vuotta maassa asuneille myönnetään vakiintunut asema. May lupasi, että suunniteltua 65 punnan eli 74 euron maksua ei peritä vakiintuneen aseman hakemisesta.

Theresa May totesi, ettei brexitiä aiota peruuttaa, eikä lykätä maaliskuun 29. päivästä.

”EU ei todennäköisesti suostuisi artiklan 50. lykkäämiseen ilman suunnitelmaa siitä, kuinka aiomme saada sopimuksen hyväksytyksi”, May sanoi.

Hänen mukaansa paras tapa estää sopimukseton brexit on äänestää hänen sopimuksensa puolesta.

Pääministeri pysyi aiemmassa kannassaan, ettei uutta kansanäänestystä järjestetä. Hänen arvionsa on, ettei sille ole riittävästi tukea parlamentissa.

Mayn esityksestä jatketaan keskusteluja ja äänestetään ensi viikon keskiviikkona 29. tammikuuta. EU:n kanssa neuvoteltu erosopimusluonnos ja siihen liittyvä poliittinen julkilausuma tulevien suhteiden suunnasta tuodaan ilmeisesti uudelleen parlamentin äänestettäväksi helmikuussa.

Kansanedustajat esittävät omia muutosehdotuksiaan, joilla yritetään estää sopimukseton brexit. Eräät kansanedustajat myös yrittävät siirtää brexitin ratkaisuvallan parlamentille, jos hallitus ei onnistu saamaan riittävää tukea.

Theresa May kävi häviön jälkeen keskustelukierroksen omien kansanedustajiensa ja oppositiopuolueiden johtajien ja kansanedustajien kanssa. May arvosteli oppositiojohtajaa, työväenpuolueen Jeremy Corbynia, joka ei osallistunut tapaamisiin. Corbyn asetti ennakkoehdoksi sen, että May rajaa pois sopimuksettoman brexitin.

Auli Valpola / Kauppalehti / Alma Talent, Brexit, Brexit, Iso-Britannia, Theresa May, ulkomaat, uutiset, Ulkomaat
Uusi asetus voimaan tänään – Viranomainen varoittaa yleistyvästä ilmiöstä Suomen teillä: ”Kannattaa ottaa jalka heti pois kaasulta”
Sisältö:

Liikenneturva muistuttaa, että tänään on astunut voimaan uusi asetus, joka kasvattaa ajoneuvoyhdistelmän maksimipituutta.

Suomi sallii yli 30-metriset rekat tieliikenteessä Euroopan maista ensimmäisenä. Tänään maanantaina voimaan astunut asetus kasvattaa ajoneuvoyhdistelmän maksimipituuden 34,5 metriin, kun se tähän saakka on ollut 25,25 metriä.

”Pitkät ajoneuvoyhdistelmät ovat uusi ilmiö, joka voi tien päällä aiheuttaa yllätyksiä. Muutos kannattaa tiedostaa, ja varautua siihen ennakoimalla. Lähes kymmenen metrin lisä pituuteen vaikuttaa esimerkiksi ohittamisen vaatimaan tilaan ja aikaan sekä risteysajoon”, Liikenneturva toteaa tiedotteessaan.

Esimerkiksi ohittamistilanteessa 100 km/h nopeusrajoitusalueella 80 km/h kulkevan rekan ohittamiseen kuluva aika pitenee noin kahdella sekunnilla ja sen vaatima matka kasvaa noin viidelläkymmenellä metrillä. Yli 30 metrisen ajoneuvoyhdistelmän ohittaminen vaatii siis jo aika paljon ohitussuoralta ja -tilanteelta. Ohitustarve tulisi miettiä aina ennen ohittamiseen lähtöä.

Ennen asetuksen voimaantuloa on voinut kokeilla pidempiä tai raskaampia HCT-kuljetuksia poikkeusluvin vuodesta 2013 lähtien. Liikenneturvan koulutusohjaaja Pentti Tervo arvelee, että valtaosa rekoista on vielä pitkään vanhan normin mittaisia.

"Yhdistelmän takana oleva pitkän kuljetuksen kyltin pitäisi toimia herätteenä jokaiselle autoilijalle. Liikennetilanteeseen pituudella on kuitenkin merkitystä”, hän sanoo tiedotteessa.

Vaikuttaa myös risteysajoon

Ajoneuvon pituudella on merkittävä vaikutus myös risteysajoon. Tervo huomauttaa, että kääntyminen voi katkaista tien yllättävän pitkäksi aikaa, useiksi kymmeniksi sekunneiksi.

”Yli kolmekymmentämetrinen kuljetus ei luikahda risteyksistä kovin sukkelasti. Kääntyvyysvaatimukset ovat myös aiempaa heikommat. Pituudesta ja heikommasta kääntyvyydestä johtuen monissa risteyksissä tulee hankaluuksia, ja kuljettajan on ajettava risteys hitaammin ja tarkemmin.”

”Ajoneuvoyhdistelmä voi myös huonolla kelillä jäädä kiinni tai sutimaan, tai pysähtyä esimerkiksi antamaan tietä suojatiellä kävelevälle jalankulkijalle. Näihin tilanteisiin tulisi aina varautua niin, että oman ajoneuvon saa tarvittaessa pysähtymään."

Tervo painottaa, että päätiellä kulkevien pitää ymmärtää ottaa huomioon, että jos erikoispitkä ajoneuvoyhdistelmä kääntyy sivutieltä päätielle, yhdistelmän vauhti on hyvin alhainen.

"Kun havaitsee edessä kääntymässä olevan ajoneuvoyhdistelmän, kannattaa ottaa jalka heti pois kaasulta ja tarvittaessa alkaa jarruttaa.”

Joissain tiukemmissa risteyksissä kääntyvä yhdistelmä voi joutua kaartamaan hieman kävelijöiden ja pyöräilijöiden kulkuväylälle. Kuljettajan onkin havainnoitava risteysajossa erityisen tarkkaan suojaamatonta liikennettä. Tervo korostaa muutenkin ennakoivan ajon merkitystä myös ison yhdistelmän ratissa. Jokaisen kuljettajan tulisi perehtyä pidemmän yhdistelmän ajo-ominaisuuksiin.

”Ajoreitit suunnitellaan etukäteen, ja silloin voi ongelmallisimpia kohtia, kuten tiukempia tai huonon näkemän risteyksiä, pyrkiä välttämään. Pääsääntöisesti erikoispitkillä yhdistelmillä ajetaankin terminaalista terminaaliin runkotieverkostolla, kylille ei ole tarvetta mennä pyörimään. Ajo tulisi suhteuttaa myös olosuhteiden mukaiseksi”, Tervo sanoo.

Autoilu, Autot, Kotimaa, Kotimaa, Liikenne, Minna Karkkola / Talouselämä / Alma Talent, uutiset, Yhteiskunta
”Havahduin: Mitä me olemme täällä tekemässä?” – Maria Lohelan sote-avautuminen leviää
Sisältö:

Kansanedustaja Maria Lohela perusteli hallituspuolue Sinisten jättämistä ja Liike Nytiin siirtymistä ennen kaikkea epäilyksillään sote-uudistuksen toteuttamista kohtaan. Lohelan tämänpäiväinen ilmoitus sotea vastaan äänestämisestä saa hehkutusta oppositiopuolueiden poliitikoilta ja Helsingin kaupungin johdolta.

”Virtuaalinen kukkakimppu Lohelalle Helsingin kaupungilta”, viestii Helsingin pormestari Jan Vapaavuori Twitterissä.

Lohelan ei-ääni jättää hallitukselle niukimman mahdollisen enemmistön, 100–99, soten puolesta eduskunnassa, ja moni arvioi, että hänen liikkeensä voi osoittautua kohtalokkaaksi uudistukselle. LUE LISÄÄ: Näkökulma: Nyt nähtiin Hjallis Harkimon yllätys, joka voi kaataa koko soten

Lohelan hylkäämän Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho toteaa tiedotteessa, että Lohela ”on hautonut sote-päätöstään yksin”.

Lohela totesi maanantain tiedotustilaisuudessaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksesta seuraavasti.

”Yksi keskeinen ratkaisua vailla oleva asia on ylitse muiden, ja se on sote-uudistus. Sote-uudistus, joka koostuu kokoomuksen himoitsemasta valinnanvapaudesta ja keskustan vaalimasta maakuntiin perustuvasta hallintomallista. Ensin perussuomalaiset ja sitten Siniset ovat osaltaan kannatelleet tämän suunnitelman pystyssä pysymistä”, Lohela viittasi entisten puolueidensa rooliin.

Hän sanoi, että uudistuksen hidasta etenemistä seurattuaan hän ei ole lainkaan vakuuttunut siitä, ”että uudistuksella todella tavoitellaan sitä, mikä on suomalaiselle parasta – vaan sitä, mikä on isoille markkinavoimille ja hallinnolle parasta”.

Toissa viikolla hallitus toi eduskuntaan kolme uutta erillistä, mutta soteen linkittyvää lakiesitystä. Niistä esimerkiksi asiakasmaksujen uudistus herätti huomiota, koska se nostaisi joidenkin runsaasti terveyskeskuspalveluita käyttävien suomalaisten maksuja.

”Kun seurasin sitä keskustelua ja luin asiasta, niin oikein havahduin siihen, että mitä me olemme täällä tekemässä? Vaikeutammeko me täällä niiden ihmisten asemaa, joilla on jo tänäänkin liian vaikeaa? Kysyin itseltäni, mikä on minun velvollisuuteni kansanedustajana, ja hyvällä omallatunnolla en voi näitä asioita tukea”, Lohela taustoitti Liike Nytin infossa.

Lohelalta kysyttiin varmistavasti, äänestäisikö hän sote-lakiesitystä vastaan eduskunnassa.

”Aivan”, hän tyytyi vahvistamaan.

LUE MYÖS: Tässä on Hjallis Harkimon jättiyllätys: Kansanedustaja Lohela Liike Nytiin

Oppositio ja Helsinki hehkuttavat

Pormestari Vapaavuoren lisäksi myös Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr) hehkuttaa Lohelan avautumista.

”Maria Lohelalta itsenäistä ajattelua ja ymmärrystä soten markkinamallin ongelmista. Samaa rohkeutta toivoisi muiltakin kansanedustajilta”, Vesikansa tviittaa.

Vapaavuori siteeraa twiitissään Lohelan sanoja: ”En voi hyvällä omallatunnolla tukea sote-uudistusta. Havahduin miettimään, mitä me oikein olemme täällä tekemässä”. Tästä hyvästä hän lähettää Lohelalle virtuaalisen kukkapuskan. Samoihin sanoihin viittaa Outi Alanko-Kahiluoto, vihreä oppositiopoliitikko eduskunnan sote-valiokunnasta.

”Hattu päästä Maria Lohelan sote-loikkaukselle: ’En voi hyvällä omallatunnolla tukea sote-uudistusta. Havahduin miettimään, mitä me oikein olemme täällä tekemässä.’ [Entinen sote-ministeri Juha] Rehula vastasi tähän jo haastattelussa: hallitus on yksityisten terveysfirmojen vietävänä”, Alanko-Kahiluoto kommentoi.

Hän viittaa entisen sote-ministerin Juha Rehulan (kesk) haastatteluun, joka herätti huomiota vuodenvaihteessa. LUE TARKEMMIN: Ex-ministerin sote-tunnustus hämmentää – Li Andersson: ”Kertoo tämän maan alennustilasta”

Eduskunnan oppositio lähettää muutenkin vuolaita kiitoksia Lohelalle ja ennustaa, ettei uudistus voi mennä läpi hallituksen enemmistön kuihduttua yhteen edustajaan.

Eduskunnan edellinen puhemies Maria Lohela siirtyy hallituspuolueen riveistä oppositioon. Lohela ei halua olla tukemassa sote-uudistusta. Soten markkinamallin tuki eduskunnassa on nyt 99-100. Pienestä se on hyvinvointivaltion tulevaisuus kiinni. Ei tämä voi mennä läpi”, kansanedustaja Emma Kari (vihr) kirjoittaa.

”Hallituksen sote-esitystä kannattavien porukka pienenee pienenemistään Lohelan ilmoituksen myötä. On hyvin ymmärrettävää, että eduskunnasta pois jäävä kansanedustaja ei halua olla viimeisenä tekonaan hyväksymässä tuollaista. Saattaapa jäädä uudistus tekemättä”, arvioi sdp:n eurovaaliehdokas Mikkel Näkkäläjärvi.

 

 

 

LUE MYÖS:

”Suomen hallitus meni samaan ansaan” – Tanska tekee täyskäännöksen ja lakkauttaa sote-alueet

Asiakasmaksujen uudistus: Tutkija selvitti voittajat ja häviäjät – Näin ”pommi” todella vaikuttaa

”Kuka tästä pannaan vastuuseen ja kenet pitäisi nostaa syytteeseen?” – Hjallis Harkimolta raju ulostulo sote-esityksestä IL-blogissa

Emma Kari, Hjallis Harkimo, Jan Vapaavuori, Kotimaa, Kotimaa, Li Andersson, Liike Nyt, Maria Lohela, Mikkel Näkkäläjärvi, Outi Alanko-Kahiluoto, Politiikka, Sanna Vesikansa, Siniset, Sote-uudistus, Sote-uudistus, Teppo Ovaskainen, uutiset, Yhteiskunta
Näkökulma: Nyt nähtiin Hjallis Harkimon yllätys, joka voi kaataa koko soten
Sisältö:

Juha Sipilän (kesk) hallituksen tärkeimmäksi nimetty hanke, sote-uudistus, horjahti entistä pahemmin, kun hallituspuolue sinisistä Liike Nytin eduskuntaryhmään loikannut Maria Lohela siirtyi uudistuksen vastustajien puolelle.

Lohela vaihtoi eduskuntaryhmää Harry Hjallis Harkimon otettua häneen yhteyttä. Siirtymä oli siis vahvasti Harkimon rakentama yllätys.

Tuorein tilannearvio on, että Sipilän hallituksella on takanaan niukkaakin niukempi enemmistö 100–99. Ääniä on jaossa 199, sillä eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) ei saa äänestää.

Matematiikka perustuu siihen, että hallituspuolueiden Elina Lepomäki (kok) ja Susanna Koski (kok) äänestävät suurella todennäköisyydellä vastustajien puolella. Näin he ovat julkisuuteen kertoneet.

Ratkaisevaa oli myös se, että oman ryhmänsä perustanut ex-keskustalainen Paavo Väyrynen palasi eduskuntaan ja korvasi siellä keskustalaisen Mikko Kärnän. Väyrynen on myös kertonutäänestävänsä hallituksen sotea vastaan.

Perussuomalaista sinisten riveihin vuonna 2017 siirtynyt Lohela haluaa tukea Harkimon operoimaa Liike Nytiä lähtemättä ehdolle eduskunta- tai eurovaaleihin.

Lohela kertoi tänään järjestetyssä tiedotustilaisuudessa äänestävänsä sote-uudistusta vastaan, jos asia tulee eduskunnan käsittelyyn.

Jos sote kaatuu, menee nurin myös maakuntauudistus. Tämä olisi iso tekijä kevään eduskuntavaaleissa.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

LUE LISÄÄ: ”Havahduin: Mitä me olemme täällä tekemässä?” – Maria Lohelan sote-avautuminen leviää

LUE MYÖS:

”Suomen hallitus meni samaan ansaan” – Tanska tekee täyskäännöksen ja lakkauttaa sote-alueet

Asiakasmaksujen uudistus: Tutkija selvitti voittajat ja häviäjät – Näin ”pommi” todella vaikuttaa

”Kuka tästä pannaan vastuuseen ja kenet pitäisi nostaa syytteeseen?” – Hjallis Harkimolta raju ulostulo sote-esityksestä IL-blogissa

Harry Harkimo, Hjallis Harkimo, Kotimaa, Kotimaa, Liike Nyt, Maria Lohela, Markku Huusko, Politiikka, Siniset, Sote-uudistus, Sote-uudistus, uutiset, Yhteiskunta
Sdp: Sanna Marin jatkaa Antti Rinteen sijaisena
Sisältö:

Sdp:n ensimmäinen varapuheenjohtaja Sanna Marin jatkaa puheenjohtaja Antti Rinteen sijaisena Rinteen pitkittyvän sairausloman aikana, kertoo sdp:n kolmas varapuheenjohtaja Ville Skinnari Uudelle Suomelle.

Skinnarin mukaan puoluejohto ei tee uutta päätöstä Rinteen sijaistamisesta. Marin on tuurannut Rinnettä jo tammikuun aikana muun muassa kahdessa vaalitentissä.

Sdp:n toinen varapuheenjohtaja on Maarit Feldt-Ranta. Marin, Feldt-Ranta ja Skinnari jakavat keskenään Rinteen kalenterissa olevia tilaisuuksia, Skinnari kertoo. Hänen mukaansa joukossa on paljon paneelikeskusteluita.

”Puoluejohto on kollektiivi”, Skinnari huomauttaa.

Skinnarin mukaan sdp:ssä toivotaan, että Rinne pääsee palaamaan työhönsä mahdollisimman pian.

”Mutta työtä tehdään terveyden ehdoilla”, Skinnari sanoo.

Antti Rinne kertoi tänään olevansa tämänhetkisen tiedon mukaan helmikuun lopulle sairauslomalla. Rinne jäi alun perin sairauslomalle jouduttuaan Espanjan lomamatkansa aikana sairaalaan keuhkokuumeen vuoksi.

Rinteelle on tehty Suomessa sepelvaltion pallolaajennus, joka olisi Rinteen mukaan pitänyt tehdä jo Espanjassa.

Rinne kertoo myös saaneensa Espanjassa sairaalabakteerin.

LUE MYÖS: Näkökulma: Nyt on sdp:llä kova paikka – Antti Rinteen terveydentila vaikuttaa jo pääministerikisaan

Antti Rinne, Eduskuntavaalit 2019, Eduskuntavaalit 2019, Jenni Tamminen, Kotimaa, Kotimaa, Politiikka, Sanna Marin, SDP, Ville Skinnari
Näkökulma: Nyt on sdp:llä kova paikka – Antti Rinteen terveydentila vaikuttaa jo pääministerikisaan
Sisältö:

Suurin oppositiopuolue ja gallupjohtaja sdp on nyt kovassa paikassa, kun puheenjohtaja Antti Rinne ilmoitti tänään sairauslomansa venymisestä. Rinne on poissa pelistä ainakin helmikuun lopulle.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä toteaakin, että sdp:n tilanne on nyt hyvin vaikea. Eduskuntavaalien kampanjointi on erittäin puoluejohtajavetoista. Jos Rinne palaa helmikuun lopulla puheenjohtajaksi, niin kuin tämän hetken aikomus on, vaaleihin on aikaa enää 1,5 kuukautta.

Tähän asti Rinnettä on tuurannut sdp:n ensimmäinen varapuheenjohtaja Sanna Marin. Jokisipilä arvioi, että Marin on pärjännyt kahdessa vaalitentissä kohtuullisesti, vaikka hänen kokemattomuutensa on hieman näkynyt.

LUE LISÄÄ: Orpo ja Sipilä iskivät MT-vaalitentissä – Sanna Marin: ”Edes Suomen johtavat ilmastotieteilijät eivät ole kyenneet vastausta antamaan”

Rinteen pidentynyt sairausloma tuo aivan uuden kierteen vaalitaistoon, sillä vaikka sdp on edelleen gallupjohtaja, sen suunta on ollut hieman alaspäin, kun taas kakkosena oleva kokoomus hengittää jo demareiden niskaan. Jokisipilä kuvaa tilannetta ”kutkuttavaksi”.

Perustavanlaatuinen ongelma demareille on nyt se, miten äänestäjät suhtautuvat Rinteen poissaoloon. Eduskuntavaaleja on kuvattu pääministerivaaleiksi. Vaikka Rinne on tunnettu poliitikko, häneltä jää paljon julkisia esiintymisiä pitämättä. Voivatko äänestäjät olla varmoja siitä, millaisen pääministerin ovat saamassa, jos äänestävät sdp:tä?

Vielä ei myöskään tiedetä sitä, pystyykö Rinne palaamaan täydellä teholla puheenjohtajaksi vielä helmikuun lopulla. Rinteelle on tehty Suomessa sepelvaltion pallolaajennus, joka olisi Rinteen mukaan pitänyt tehdä jo Espanjassa. Rinne jäi alun perin sairauslomalle jouduttuaan Espanjan lomamatkansa aikana sairaalaan keuhkokuumeen vuoksi.

Rinne kertoo myös saaneensa Espanjassa sairaalabakteerin.

Keuhkokuumeesta toipuminen sujuu Rinteen mukaan hyvin.

Rinne kertoo sdp:n puoluejohdon tekevän lähipäivinä päätökset siitä, miten sijaisjärjestelyt hoidetaan. Vielä ei siis tiedetä, onko Rinteen tuuraaja jatkossakin Sanna Marin vai joku muu henkilö puoluejohdosta. Toinen varapuheenjohtaja puolueessa on Maarit Feldt-Ranta ja kolmas varapuheenjohtaja on Ville Skinnari. Eduskuntaryhmää johtaa Antti Lindtman. LUE JATKOJUTTU: Sdp: Sanna Marin jatkaa Antti Rinteen sijaisena

Jokisipilä arvioi, että puheenjohtajan vastuita voi puolueessa hajauttaa, mutta yleensä vaalikampanjalla olisi hyvä olla yhdet yhteiset kasvot.

Sdp:n on tarkoitus avata vaalikampanja tämän viikon lauantaina, 26. tammikuuta. Jokisipilä toteaa, että taikatemppuja ei ole tehtävissä, vaan Rinteen tuuraajan kalenteri on nopeassa tahdissa raivattava vaalityölle.

Kirjoittaja on Uuden Suomen uutispäällikkö.

LUE MYÖS:

Sdp ja kokoomus ottivat yhteen – ”Luoja varjele mitä sieltä tulee jos valtaan pääsette”

Sdp-johtaja hämmästyi Petteri Orpon käytöksestä: ”Naureskeli pilkallisesti julkisuudessa”

Antti Rinne, Eduskuntavaalit 2019, Eduskuntavaalit 2019, Jenni Tamminen, Kotimaa, Kotimaa, Markku Jokisipilä, Politiikka, SDP
Tässä on Hjallis Harkimon jättiyllätys: Kansanedustaja Lohela Liike Nytiin
Sisältö:

Kansanedustaja Maria Lohela (sin) siirtyy Liike Nytin eduskuntaryhmään. Asiasta kerrotiin hetki sitten Liike Nytin tiedotustilaisuudessa.

Lohela ei kuitenkaan ole lähdössä ehdolle eduskunta- eikä eurovaaleihin, vaan haluaa vain tukea Liike Nytiä liittymällä sen riveihin. Lohela kertoi tiedotustilaisuudessa äänestävänsä sote-uudistusta vastaan, jos asia tulee eduskunnan käsittelyyn. LUE LISÄÄ Puheenvuorosta: Nyt nähtiin Hjallis Harkimon yllätys, joka voi kaataa koko soten

Liike Nytin perustajiin kuuluva kansanedustaja ja liikemies Harry Hjallis Harkimo vihjasi sunnuntaina, että joku kansanedustajista loikkaa Liike Nytiin eduskunnassa.

Lohela sanoi tiedotustilaisuudessa, että hänen mielenkiintonsa heräsi heti, kun Hjallis Harkimo aikoinaan kertoi uudesta poliittisesta liikkeestään.

”Eräänä päivänä Harkimo otti yhteyttä. Keskustelimme, voisinko minäkin olla osa liikettä”, Lohela sanoi.

Lohela oli jo aiemmin kertonut, että hän ei ole ehdolla kevään vaaleissa.

Lohelan mukaan Liike Nytissä houkutteli muun muassa se, että se ei toimi puoluejohtajien harvainvallan varassa kuten perinteiset puolueet. Liike Nyt ei ole puolue vaan ”sitoutumaton poliittinen liike”.

”Koen, että siniset ajautuivat vanhan puolueen rooliin kuitenkin”, vastasi Lohela kysymykseen siitä, miksi hän päätti jättää puolueensa.

Lohelan mielestä Liike Nyt on sellainen uudistus, jota Suomen politiikka tarvitsee. 

Lohela toimi eduskunnan puhemiehenä vuosina 2015-2018. Hänet valittiin eduskuntaan vuonna 2011. Siniset erkani perussuomalaisista kesällä 2017.

LUE MYÖS: Hjallis Harkimolta jättiyllätys: ”Maanantaina selviää, kuka kansanedustaja liittyy Liike Nyt –eduskuntaryhmään”

Hjallis Harkimo, Jenni Tamminen, Kotimaa, Kotimaa, Liike Nyt, Liike Nyt, Maria Lohela, Politiikka, Teppo Ovaskainen
Kanava: Ensi kertaa tutkimus sinisistä – ”Homogeenistä suomalaisuutta vaalivat äänestäjät jäivät perussuomalaisiin”
Sisältö:

Valtiotieteiden tohtorit, e2 Tutkimuksen tutkijat Ville Pitkänen ja Jussi Westinen kirjoittavat Kanava-lehdessä kyselytutkimuksesta, joka mahdollistaa Sinisen tulevaisuuden kannattajien analysoinnin ensimmäistä kertaa.

Samaan konserniin Kanavan kanssa kuuluva Suomen Kuvalehti on julkaissut Pitkäsen ja Westisen esseen kokonaisuudessaan.

Sininen tulevaisuus irtautui perussuomalaisista kesällä 2017, kun perussuomalaisten johtoon oli valittu Jussi Halla-aho. Pitkänen ja Westinen kirjoittavat, että merkittävin ero sinisten ja perussuomalaisten välillä on maahanmuuttopolitiikassa. Ylipäänsä sinisten pelitila on kapea, sillä kannattajista ei nouse esiin erityispiirteitä, tutkijat toteavat.

”Juuri suhtautuminen maahanmuuttoon ja maahanmuuttajiin on yksi sinisten ja perussuomalaisten kannattajia eniten jakavista teemoista”, he kirjoittavat.

Yli 6000 vastaajan kyselytutkimusaineiston mukaan ”perussuomalaisten kannattajista peräti 44 prosenttia on täysin samaa mieltä väitteestä, jonka mukaan suomalaisuus on kiinni ihmisen etnisestä taustasta”, tutkijat huomauttavat.

”Sinisten kannattajista täysin samaa mieltä tästä on vain 17 prosenttia, ja kaikista suomalaisista näin ajattelee 10 prosenttia.”

Suhtautumisero näkyy myös asenteissa turvapaikanhakijoita kohtaan. 63 prosenttia perussuomalaisten kannattajista ajattelee, että turvapaikanhakijat ovat Suomessa liian hyvässä asemassa.

”Sinisistä tätä mieltä on paljon harvempi – 36 prosenttia – ja sama painotusero näkyy myös suhtautumisessa Suomessa pysyvästi asuviin ulkomaalaisiin”, Pitkänen ja Westinen kirjoittavat.

”Tulokset osoittavat, että maahanmuuttoon liittyvissä kysymyksissä perussuomalaisten kannattajat ovat huomattavasti ehdottomampia kuin sinisten. Homogeenistä suomalaisuutta vaalivat, turvapaikanhakijoihin kielteisesti suhtautuvat äänestäjät ovat jääneet perussuomalaisiin”, he jatkavat.

Kyselyaineisto on kerätty aikavälillä 5.10.2017–11.1.2018.

LUE MYÖS:

”Vierastan perussuomalaisten erottelupolitiikkaa” – Li Andersson ja Jussi Halla-aho ottivat IS-tentissä yhteen etnonationalisteista

Halla-aho PS-Nuoret-jupakasta: ”Emme aja rotuerottelupolitiikkaa – typeriä kommentteja”

Sauli Niinistön ”jäätävät sanat” nousivat nyt esiin – Siniset valmis puuttumaan pakolaissopimukseen

Jenni Tamminen, Jussi Westinen, Kotimaa, Kotimaa, Perussuomalaiset, Politiikka, Politiikka, Sininen tulevaisuus, Ville Pitkänen
Puolustusvoimain komentajan vaihto kesken hävittäjähankkeen: ”Ei ole komentajasta kiinni”
Sisältö:

Eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd) ei ole huolestunut HX-hankkeen eli Suomen hävittäjähankintojen tilanteesta, vaikka tänään kävi ilmi, että Puolustusvoimain komentaja vaihtuu.

Nykyinen komentaja Jarmo Lindberg kertoi maanpuolustuskurssin avajaisissa Ylen mukaan, ettei hae jatkokautta ensi kesän jälkeen. Lindbergin viisivuotinen kausi päättyy elokuun alussa.

Ilmavoimien hävittäjähankinnoista on tarkoitus päättää vuonna 2021. Lindberg on toiminut aiemmin Ilmavoimien komentajana vuosina 2008–2012. Taustaltaan Lindberg on hävittäjälentäjä, jolla on tuntemusta Hornet- ja MiG-21-koneista. Lindbergin on kerrottu olleen mukana 1990-luvun Hornet-hankinnoissa yhtenä ensimmäisistä Yhdysvalloissa koulutetuista Hornet-lentäjistä.

”Minulla on vahva käsitys siitä, että Puolustusvoimain komentajan vaihto ei tule aiheuttamaan HX-hankkeelle viivästyksiä tai muita vaikeuksia, vaan siellä Puolustusvoimien ja ministeriön puolella valmistelu tässä hankkeessa on laajan joukon käsissä. Komentajan vaihto ei käsitykseni mukaan tule sitä prosessia vaikeuttamaan. Se ei ole komentajasta kiinni”, Mika Kari sanoo Uudelle Suomelle.

Kesken ovat myös Lemmenjoen tapahtumien selvittelyt. Valtakunnansyyttäjänvirasto on pyytänyt keskusrikospoliisia tekemään esiselvityksen Lindbergin menettelystä Lemmenjoen harjoitukseen liittyen.

”En lähde spekuloimaan sillä, mitä syitä asian takana on. Komentajat aina aika ajoin vaihtuu”, Kari toteaa lyhyesti.

Lindberg itse sanoo Ylelle näin:

”Sitä on vaikea kommentoida, kun se ei ole käynnistynyt ja aika näyttää, mitä se tarkoittaa. En ole koskaan ollut minkään selvityksen tai tutkinnan kohteena, että tämä on uusi kokemus.”

LUE MYÖS:

Kokoomuslainen hämmästyi: ”Onko tämän takana demarien haaveilema sdp:n, vasemmistoliiton ja vihreiden hallitus?”

Jukka Tarkka sivaltaa hävittäjähankintojen arvostelijoita: ”Vähän eri asia kuin loton voittonumeroiden arvaaminen”

Nyt löytyi maailman tehokkain hävittäjä – Suomen HX-ehdokkaat menestyivät ilmasotalehden vertailussa

HX-hanke, HX-hävittäjähanke, Jarmo Lindberg, Jenni Tamminen, Kotimaa, Kotimaa, Mika Kari, Puolustusvoimain komentaja, Puolustusvoimat
Kokoomuslainen hämmästyi: ”Onko tämän takana demarien haaveilema sdp:n, vasemmistoliiton ja vihreiden hallitus?”
Sisältö:

Eduskunnan puolustusvaliokunnassa istuva kokoomuslainen kansanedustaja Timo Heinonen ihmettelee suurimman oppositiopuolueen sdp:n linjaa koskien HX-hanketta eli hävittäjähankintoja.

Asia nousi esiin Ylen kyselyssä, jossa sdp, vasemmistoliitto, vihreät ja perussuomalaiset linjaavat, että Suomeen voi olla järkevää hankkia vähemmän uusia hävittäjiä kuin aiotut 64 kappaletta.

Heinonen toivoi sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen kannanottoa asiaan jo viikonloppuna tiedotteessaan. Rinne on parhaillaan sairauslomalla. Blogissaan Heinonen pohtii:

”Ylen selvityksessä Puolustuspoliittisessa selonteossa sovitusta sdp:n tapaan irtaantuvat myös vihreät ja perussuomalaiset sekä vasemmistoliitto, joka tähän asti on käytännössä yksin ollut erillään ulko- ja turvallisuuspolitiikan laajasta konsensuksesta. Nyt kuitenkin demarit saavat rinnalleen myös vihervasemmiston ja yllättäen myös perussuomalaiset. Vihervasemmiston yhteinen linja ajaakin väistämättä pohtimaan sitä, että onko ajattelun takana jo demarien haaveilema sdp:n, vasemmistoliiton ja vihreiden hallitus?”

Myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on sanonut Verkkouutisille pitävänsä sdp:n linjausta yllättävänä.

Heinonen pohtii myös gallupien nykytilannetta, joissa sdp on niukasti suurin puolue ja kokoomus kakkosena.

”Pääministerinä Rinne lähtisi varmasti ensin etsimään vihervasemmistolaista hallituspohjaa edelläkin kuvaamallani tavalla. Hallitukseensa hän haluaisi takuuvarmasti vasemmistoliiton ja myös vihreät”, Heinonen arvelee.

LUE MYÖS:

Jukka Tarkka sivaltaa hävittäjähankintojen arvostelijoita: ”Vähän eri asia kuin loton voittonumeroiden arvaaminen”

”Lupaukset niin holtittomia” – Sdp:lle murskatulos IL:n kyselyssä kokoomusvaikuttajille

Eduskuntavaalit 2019, Hävittäjät, HX-hävittäjähanke, Jenni Tamminen, Kotimaa, Kotimaa, Politiikka, Puolustuspolitiikka, Timo Heinonen, Ulko- ja turvallisuuspolitiikka
Sdp-johtaja hämmästyi Petteri Orpon käytöksestä: ”Naureskeli pilkallisesti julkisuudessa”
Sisältö:

Suurimman oppositiopuolueen sdp:n toinen varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta kritisoi blogissaan hallituspuolue kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon käytöstä.

Ilta-Sanomat kertoi Orpon esitelleen puolueensa vaaliteemoja kokoomuksen vaaliristeilyllä viikonloppuna. IS:n mukaan yleisö tuntui syttyvän demareiden piikittelystä.

”On kyllä pakko sanoa, että yllätyin tästä Petteri Orpon uudesta tyylilajista, jossa hän tänään puolueensa vaaliavauksessa on omiensa edessä pilkannut sosialidemokraatteja. Minäkin olen kokoomuksen kanssa monista asioista ja erityisesti arvoista eri mieltä, mutta ei tulisi mieleenkään naureskella heille pilkallisesti julkisissa esiintymisissä. Kyllä politiikkaa voi puhua ja vaihtoehdoista voi kertoa – suorasanaisestikin – ilman, että pilkkaa entisiä tai tulevia kumppaneitaan”, Feldt-Ranta kirjoitti blogissaan sunnuntaina.

Feldt-Ranta ottaa esimerkiksi tämän Orpon kommentin: ”Uudessa peruskoulussa luotetaan maailman parhaimpiin opettajiin, annetaan heille tilaa tehdä nuorten kasvatus, ei sielläkään tarvita sosialidemokraattia valvomassa että osaako opettaja tehdä hommansa.”

”Sosialidemokraateille peruskoulu on ja oli aikanaan suuri ja tärkeä askel matkalla yhdenvertaisuuteen ja mahdollisuuksien tasa-arvoon. Kokoomuksen historialla ja rekordilla muille koulutuksesta ilkkuminen kertoo enintään sivistymättömyydestä”, Feldt-Ranta kirjoittaa syyttäen kokoomusta siitä, että se aikanaan vastusti peruskoulua ja vuoden 2015 vaalien jälkeen petti koulutuslupauksen.

Viikonloppuna kävi myös ilmi, että sdp sai murskatuloksen Iltalehden kyselyssä, jossa kokoomusvaikuttajilta kysyttiin, lähtisivätkö he hallitukseen keskustan vai sdp:n kanssa. Lue tarkemmin: ”Lupaukset niin holtittomia” – Sdp:lle murskatulos IL:n kyselyssä kokoomusvaikuttajille

Feldt-Ranta ja sdp:n ensimmäinen varapuheenjohtaja Sanna Marin kommentoivat kyselytulosta lauantaina. Lue tarkemmin: Demareilta kuittaus murskatulokselle: ”Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja kertoakseen, kuka seuraavan taantuman maksaa”

Sdp ja kokoomus kisaavat tiukasti gallupeissa maan suurimman puolueen paikasta. Toistaiseksi sdp on ollut gallupien ykkönen.

LUE MYÖS: Petteri Orpo KL:lle: ”Kun säästäen kerryttää varallisuuttaan, niin silloin sitä on vanhuuden turvaksi ilman, että siinä on joku sosiaalidemokraatti valvomassa”

Eduskuntavaalit 2019, Eduskuntavaalit 2019, Jenni Tamminen, Kokoomus, Kotimaa, Kotimaa, Maarit Feldt-Ranta, Petteri Orpo, Politiikka, SDP
Kaisa Mäkäräisen sihti pahasti hukassa
Sisältö:

Kaisa Mäkäräinen oli ampumahiihdon maailmancupissa joulukuussa loistovireessä. Tammikuussa hänen ammuntansa on tökkinyt kuitenkin pahemman kerran ja tulostaso on ollut Mäkäräisen tasoon nähden todella heikkoa.

Sunnuntaina Mäkäräinen oli yhteislähtökisassa Ruhpoldingissa 27:s. Hänen ammuntansa tökki jälleen pahasti. Kuusi ohilaukausta kertovat Kaisan ammuntavireestä karua kieltään.

- Vaikeuksia vähän joka suunnalla tänään. Ennen kisaa olin kyllä ihan luottavainen ja olo tuntui kaikinpuolin hyvälle. Sitäpä ei kysytä kisojen jälkeen, miltä ennen kisaa tuntui. Pakataan laukut ja lähdetään kohti Italiaa, pettynyt Mäkäräinen kommentoi Ampumahiihtoliiton tiedotteessa.

Mäkäräinen ei ole viimeisessä seitsemässä maailmancupin kisassa päässyt kertaakaan 20 parhaan joukkoon. Joka kerta hän on epäonnistunut ammunnassa.

Heikko menestys on pudottanut Mäkäräisen maailmancupin kokonaispisteissä kymmenenneksi. Eroa kärjessä olevaan Italian Dorothea Wiereriin on jo 183 pistettä.

MM-kisojen suhteen toivoa ei toki kannata menettää. Mäkäräisellä on ollut huonoja jaksoja ennenkin ja aina hän on kyennyt selättämään ongelmansa. Ja MM-kisathan järjestetään Ruotsin Östersundissa vasta maaliskuussa.

Muuten suomalaisen ampumahiihdon osalta näyttää huolestuttavalta. Mäkäräisen lisäksi naisten maailmancupissa pisteitä on tällä kaudella saavuttanut vain Venla Lehtonen. Viidellä pisteellään hän on kokonaistilanteessa sijalla 83.

Miesten maailmancupissa Tero Seppälä on sijalla 75 ja Tuomas Grönman 76. Seppälällä pisteitä on 8 ja Grönmanilla 7.

Ampumahiihdon maailmancup, Ampumahiihto, Kaisa Mäkäräinen, Otto Palojärvi / Sport Content, Urheilu
Iivo Niskanen todella lupaavassa iskussa
Sisältö:

Iivo Niskanen on kaksissa edellisissä arvokisoissa pitänyt Suomen maastohiihdossa kultakannassa. Lupaavalta näyttää myös Seefeldin MM-kisojen suhteen ainakin sunnuntaina hiihdetyn maailmancupin 15 kilometrin kisan perusteella.

Niskanen hiihti voittoon Otepäässä 15 kilometrin perinteisen kisassa. Hän päihitti toiseksi sijoittuneen Venäjän Aleksander Bolshunovin 15,9 sekunnilla.

Niskanen ja Bolshunov olivat omaa luokkaansa. Kolmanneksi sijoittunut Norjan Didrik Tönseth hävisi Niskaselle peräti 46,9 sekunnilla.

Niskanen puolustaa 15 kilometrin MM-kultaa helmikuussa Seefeldin MM-kisoissa. Hän voitti matkalla kultaa Lahdessa 2017 täysin ylivoimaisesti. Lahdessa hiihdettiin perinteisellä tyylillä, kuten hiihdetään myös Seefeldissä.
Niskanen on erittäin luottavainen.

- Seefeldissä ladut ovat vähän erityyppiset, eikä tarvitse tehdä pätkillä niin paljoa töitä. Tämä kuitenkin antaa hyvän signaalin siitä, mihin kapasiteettini tällä hetkellä riittää. Seefeldissä on mahdollista menestyä, jos valmistautuminen menee oikein, Niskanen sanoi Kansinvälisen Hiihtoliiton FIS:n haastattelussa.

Niskanen odottaa Seefeldissä tiukempaa taistoa. Hän muistutti, että moni muukin keskittää kuntohuippuaan sinne.

Otepäässä kaikki maailman huiput eivät olleet mukana. Poissa oli esimerkiksi Norjan Emil Iversen.

Ristomatti Hakola oli Otepäässä lupaavasti yhdeksäs. Perttu Hyvärinen oli 26:s ja Joni Mäki 29:s.

Huulirasvakohun ryvettämä Norjan Therese Johaug voitti Otepäässä 10 kilometrin perinteisen kisan. Toiseksi sijoittunut Ruotsin Ebba Andersson hävisi Johaugille peräti 48,4 sekuntia. Venäjän Natalia Neprjajeva oli kolmas eron Johaugiin oltua 56,7 sekuntia.

Krista Pärmäkoski jäi neljänneksi. Hän hävisi Johaugille peräti minuutilla ja 14,7 sekunnilla.

Laura Mononen oli kisassa 12:s, Johanna Matintalo 15:s, Kerttu Niskanen 22:s ja Riitta-Liisa Roponen 31:s. Monosen kunto on löytymässä, mutta Kerttu Niskanen on maailman kärkeä jäljessä yhä huolestuttavan paljon.

hiihto, iivo Niskanen, Krista Pärmäkoski, Maastohiihto, Olympialaiset, Otto Palojärvi / Sport Content, Urheilu
Hjallis Harkimolta jättiyllätys: ”Huomenna selviää, kuka kansanedustaja liittyy Liike Nyt –eduskuntaryhmään”
Sisältö:

Liike Nytin perustajiin kuuluva kansanedustaja ja liikemies Harry Hjallis Harkimo vihjaa, että joku kansanedustajista loikkaa Liike Nytiin eduskunnassa.

”Liike Nyt julkistaa huomenna uusia kansanedustajaehdokkaita. Huomenna myös selviää, kuka kansanedustaja liittyy Liike Nyt-eduskuntaryhmään”, hän tviittasi sunnuntai-iltana.

Harkimo tarkeni hetkeä myöhemmin, että kyseessä ei ole Paavo Väyrynen.

”Se ei ole Väyrynen vaikka Kokoomuksen Heinonen toivookin niin.”

Liike Nyt on saanut tähän mennessä listoilleen 48 kansanedustajaehdokasta.

Ehdokkaat keräävät kukin sata kannattajakorttia, ja heidän valitsijayhdistyksensä muodostavat vaaliliittoja eri vaalipiireissä, koska Liike Nyt ei ole puolue.

Harkimo kertoi tämän kuun alussa, että täydet ehdokaslistat ovat tulossa ainakin Helsinkiin, Uudellemaalle ja Keski-Suomeen. 

Harkimo itse on ehdolla Suomen suurimmassa vaalipiirissä Uudellamaalla, mistä hänet vuonna 2015 kokoomuslaisena ensimmäistä kertaa valittiin eduskuntaan.

Liberaalinuorten puheenjohtaja Joni Ojala arvioi Harkimon tviitistä syntyneessä keskustelussa, että kiinnostavaa on myös se, mistä vaalipiiristä Liike Nytiin siirtyvä kansanedustaja on.

”Jos Uudeltamaalta, saattaa Liike NYTin mahdollisuus ainakin yhdestä kansanedustajasta toteutua”, hän ennakoi.

Esimerkiksi sote-uudistuksen kannalta merkitystä on myös sillä, onko Liike Nytiin siirtyjä hallituspuolueesta. 

Sosiaalisessa mediassa alkoi välittömästi kova spekulointi sillä, kenestä kansanedustajasta on kyse. Spekulaatioissa esiintyviä nimiä ovat muun muassa Elina Lepomäki (kok), Jussi Niinistö (sin), Tiina Elovaara (sin) ja Paavo Arhinmäki (vas).

 

 

 

 

 

Lue lisää: 

Hjallis Harkimolta palanut Liike Nytiin ”yli 100 000 €” – Viimeinen kausi edessä, jos valitaan

Hjallis Harkimo ja Liike Nyt lähtevät eduskuntavaaleihin – Tällainen on yhdistyksen vaalijärjestelmä

Eduskuntavaalit 2019, Harry Harkimo, Katja Incoronato, Kotimaa, Kotimaa, Liike Nyt, Liike Nyt, Politiikka, uutiset
Sinisiltä tyly kuitti hallituskumppani kokoomukselle: ”Siinä sitä näyttöjä suomalaisten turvallisuuden eteen”
Sisältö:

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) erityisavustaja, Sinisen tulevaisuuden puoluehallituksen jäsen Petteri Leino arvostelee kovin sanoin kokoomuksen toimintaa maahanmuuttopolitiikassa.

”Turvapaikkapolitiikka on kokoomukselle hankala politiikan alue, sillä se on ollut koko hallituskauden heidän vastuulla. Jos katsotaan, mitä todellisia esityksiä sieltä on tullut kolmen vuoden aikana käytäntöjen muuttamiseksi, niin ei mitään. Todellisuudessa kokoomus on jarruttanut sinisten esityksiä. Siinä sitä näyttöjä suomalaisten turvallisuuden eteen”, Leino kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Siniset ehdotti viikolla YK:n pakolaissopimuksen tulkitsemista uudelleen ja perustuslain muuttamista siten, että törkeästä seksuaalirikoksesta tuomitun voisi karkottaa, vaikka lähtömaan turvallisuustilanne ei sitä muuten sallisi. Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) vastasi, ettei perustuslain muutoksia voi yhtäkkiä tehdä tällaisissa kysymyksissä.” Lue tarkemmin:”Nyt pikkaisen jäitä hattuun” – Oikeusministeri Häkkäseltä tyrmäys pakolaissopimukseen puuttumiselle

Leinon mukaan näyttää siltä, ettei kokoomus ”halua laittaa tikkua ristiin Suomen turvallisuuden puolesta”.

”Jos tahtoa on, niin perustuslain säätämisjärjestyksessä asioita voidaan muuttaa lyhyessäkin ajassa. Ei voi olla niin, että Suomeen tullaan suojelun varjolla, pakolaissopimusta hyödyntäen ja täällä aiheutetaan vakavaa vaaraa muille sekä rikotaan törkeällä tavalla Suomen lakia, arvoja ja moraalikäsitystä. On itsestään selvää, että apua tarvitsevaa autetaan. Pakolaissopimuksen periaate on selkeä, mutta sekään ei edellytä, että rikollisia suojellaan pakolaisstatuksen varjolla. Oikeusjärjestelmä ei voi olla sellainen, että se antaa törkeisiin rikoksiin syyllistyneille paremman suojan kuin uhreille.”

Hallitus kertoi perjantaina, että ulkoministeriö perkaa Suomen kansainväliset sopimukset ja ”selvittää, voitaisiinko niitä muuttamalla hallita maahanmuuttopolitiikkaa nykyistä paremmin”.  Oppositiossa ja tutkijoiden piirittä tämä on tyrmistyttänyt. 

Lue lisää:

Kovaa ryöpytystä kansainvälisistä sopimuksista Juha Sipilän hallitukselle: ”Tämä on surullista teatteria”

Kaksi asiantuntijaa sanattomina hallituksen aikeesta: ”Normaalin rajat muuttuvat”

Professori Scheininiltä tymäkät terveiset hallitukselle palauttamiskiellosta: ”Siinä se selvitys”

Kotimaa, Kotimaa, maahanmuuttopolitiikka, Maahanmuuttopolitiikka, Petteri Leino, Politiikka, Suomen perustuslaki, Uusi Suomi, uutiset, Yhteiskunta, YK:n pakolaissopimus