Maanantai 21.5.2018

Uusi Suomi uutiset

Ruotsi voitti MM-kultaa – Sveitsi oli hyvin lähellä superyllätystä
Sisältö:

Ruotsi voitti jääkiekon MM-kultaa toisen kerran peräkkäin. Loppuottelussa Kööpenhaminassa Ruotsi joutui kuitenkin koville. Sveitsi taipui vasta rankkarikisan päätteeksi 2-3.

Sveitsi oli todella lähellä maailmanmestaruutta. Ruotsalaisista huokui helpotuksen tunne,

- Epätodellinen tunne. Todella upealta tuntuu. En ole voittanut mitään aikoihin, seuratasolla Anaheim Ducksissa pelaava Ruotsin puolustaja Hampus Lindholm sanoi Sport Contentille.

Lindholm antoi tunnustusta vastustajalle. Peli oli tiukka ja Ruotsi oli lähellä tappiota.

- Sveitsi antoi itsestään kaiken. Heillä oli todella hyvä maalivahti. Täytyy antaa heille tunnustusta.

Lindholm painotti, ettei ole merkitystä, millä tavalla mestaruus tuli.

- Meni pitkän kaavan kautta. Kaivoimme tämän voiton kuitenkin kovalla työllä ja vain sillä on merkitystä. Juttelimme, ettei häviämistä voi pelätä. Siksi voitimme.

Lindholm muistuttaa jääkiekon olevan joukkuepeli. Sveitsi toi hänelle mieleen Stanley Cupin finaaleihin edenneen Vegas Golden Knightsin.

- En itse asiassa ole yllättynyt. Heillä on hyvä joukkue ja he pelasivat hyvin. Katsokaa NHL:ää ja Vegasia. Jos joukkue pelaa hyvin yhteen ja on hyvä maalivahti, voi päästä minne vain.

Ruotsi sai toisen kerran peräkkäin MM-kisoihin lähes joukkueellisen NHL-pelaajia. Joukkue voitti toisen perättäisen MM-kultansa.

- Moni sanoi kyllä, koska turnaus oli lähellä kotia. Moni myös halusi tulla mukaan, koska halusi voittaa jotain NHL-kauden pettymyksensä jälkeen. Maajoukkueen johto teki myös hyvää työtä, että sai meidät mukaan, arvioi Lindholm.

Lindholmin mukaan oli erityistä, että sai pelata MM-kiekkoa niin lähellä kotia. Onhan hän kotoisin Helsingborgista Etelä-Ruotsista.

- Pitkä turnaus, mutta tällaisessa paikassa voi pitää hauskaa ystävien ja joukkueen kanssa. Ei ollenkaan huono, vaikka kestää vähän kauemmin.

Suomen ja Kanadan pysäyttänyt Sveitsin maalivahti Leonardo Genoni oli Sveitsin tähti. Hän piinasi myös Ruotsia ja rankkarikisassakin hän antautui vain kahdesti.

- Tietysti tällä hetkellä tunne on valtavan pettynyt. Mutta en malta odottaa hetkeä, kun rupean olemaan tästä ylpeä. Joukkue teki uskomattoman teon, mutta näimme jo näkyjä, että sveitsiläiset juhlivat, joten tuntuu raskaalta, kommentoi Genoni.

Genoni painotti Sveitsin joukkueen yhtenäisyyden olleen joukkueen ase.

- Todella hyvä joukkue, kuten viisi vuotta sitten varmasti oli (Sveitsi voitti myös 2013 hopeaa). Tämä oli todellakin joukkue, joka pystyi yhtenäisenä pelaamaan tällä korkealla tasolla, Genoni sanoi.

Rankkarikisan ratkaisua Genoni ei suuremmin analysoinut.

- Olin tilanteessa myöhässä. Meni sisään.

Genonia huhutaan NHL:ään. Kanadan tähtipelaajat ihmettelivät lauantaina, miksi Genoni ei jo pelaa siellä. Genoni itse kommentoi NHL-huhuja vitsikkäästi.

- Minäkö, miksi?

Siksi koska olet niin hyvä maalivahti.

- Okei, kiitos.

Haastattelu: Otto Palojärvi, Kööpenhamina

Hampus Lindholm, Jääkiekko, Jääkiekon MM-kisat, Leonardo Genoni, NHL, Otto Palojärvi / Sport Content, Urheilu
Railakkaasti juhlinut USA vei pronssit – Kanada merkittävä pettymys
Sisältö:

Rankan biletyksensä takiakin jääkiekon MM-kisoissa julkisuutta saanut Yhdysvallat lähti Tanskasta mitalit kourassaan. Pronssiottelussa joukkue voitti Kanadan 4-1.

USA:n joukkue omisti mitalinsa Jim Johannsonille. Pitkän uran Yhdysvaltain jääkiekkoliiton USA Hockeyn johtotehtävissä tehnyt Johannson menehtyi viime tammikuussa vain 53-vuotiaana.

- Tuntuu hienolta. Emme tätä mitalia kyllä halunneet, mutta kiva lähteä kotiin mitalikaman kanssa. Kiva voittaa se Johannsonille, kommentoi Sport Contentille USA:n joukkueen hyökkääjä Blake Coleman, joka seuratasolla pelaa New Jersey Devilsissä.

Colemanin mukaan joukkue sai koottua itsensä vaikean välierätappion jälkeen. Ruotsi oli välierässä murjonut Yhdysvallat 6-0.

- Oli iso pettymys, mutta kokosimme itsemme ja puhuimme tärkeydestä lähteä kotiin mitalien kanssa.

Colemanin mielestä Kanada ei ollut huono.

- Kanada piti pelin tiukkana loppuun saakka. Saimme tehtyä maaleja enemmän ja se ratkaisi voiton meille.

MM-kisoista Coleman tykkäsi ja joukkuekin näkyi tykkäävän. Herningissä USA:n pelaajia nähtiin paljon viihteellä.

- Hauska ja kiva kokemus. Molemmat kaupungit, joissa olimme, olivat hauskoja kaupunkeja. Olen iloinen ajastani täällä.

Colemanin mielestä MM-turnaus on tärkeä jääkiekon suosion kehittämisen kannalta.

- Täällä oli paljon NHL-pelaajia ja kotonakin tätä turnausta seurattiin. Olemme täällä myös kasvattamassa pelin suosiota ja kilpailukykyiset joukkueet auttavat siinä.
Isossa kaukalossakaan ei Colemanin mielestä ole vikaa.

- Vähän eri peliä isossa kaukalossa, mutta ei se niin paljon erilaista peliä ole. Isossa kaukalossa pelattavaa peliä on hauska katsoa. Paljon hyviä pelaajia tositoimissa.

Kanadan urakka päättyi mahalaskuun. Välieräottelussa Sveitsi voitti Kanadan 3-2 ja pronssiottelussa joukkue jatkoi tehottomia esityksiään.

- Ei ole koskaan kivaa hävitä. USA oli parempi joukkue tänään. Meillä oli muutamia paikkoja, mutta heidän maalivahtinsa otti hienoja torjuntoja ja hänelle pitää antaa tunnustusta, summasi Kanadan 21-vuotias Ottawa Senators-puolustaja Thomas Chabot Sport Contentille.

Chabotin mukaan Kanada ei pelannut pronssiottelussa hyvin.

- Raskaan tappion jälkeen on vaikea lähteä seuraavaan päivään, mutta siitä tässä turnauksessa on aina kyse. Emme onnistuneet tänään.

Palautumisaikaa Kanadalla oli vähemmän kuin USA:lla. Chabot ei halunnut sillä selitellä.

- USA pelasi iltapäivällä ja me pelasimme illalla. Ei se selitys ole. Meistä itsestämme oli kiinni.

Pohjoisamerikkalaisessa urheilukulttuurissa pronssiottelut ovat vieras asia. Chabotin mielestä niitä kuitenkin kannattaa järjestää.

- On todellakin tarpeellinen. Kyse ei ole kultamitaliottelusta, mutta siinä taistellaan kuitenkin jostakin, hän sanoi.

Aiemmin nuorten MM-kisoissa pelannut Chabot tykkäsi kokemuksestaan miesten MM-kisoissa.

- Hauska turnaus. Hyvää jääkiekkoa täällä pelattiin. Nautin tästä.

Haastattelut: Otto Palojärvi, Kööpenhamina

Blake Coleman, Jääkiekko, Jääkiekon MM-kisat, Otto Palojärvi / Sport Content, Thomas Chabot, Urheilu
Italian uuden pääministerin nimi varmistumassa - ”Koko euroalueen vakaus on vaarassa”
Sisältö:

Italian hallitusneuvottelut on saatu loppusuoralle. Viiden tähden liikkeen ja Legan neuvottelijat Luigi Di Maio ja Matteo Salvini ovat italialaismedian mukaan päässeet sopuun pääministeriehdokkaasta.

Italian suurimman sanomalehden Corriere della Seran mukaan Viiden tähden liike ja Lega esittävät maanantaina pääministeriksi Firenzen yliopiston hallinto-oikeuden professoria Giuseppe Contea, jonka tiedetään olevan mielipiteiltään lähellä Viiden tähden liikettä.  

Conten nimi on ollut mukana hallitusspekulaatioissa alusta asti. Aikaisemmin Viiden tähden liike kaavaili häntä hallintoministerin paikalle.

Samaan aikaan hallitusneuvotteluiden loppusuoran kanssa Ranska on varoittanut vakavaan sävyyn Italiaan mahdollisesti muodostettavasta populistihallituksesta.

–Jos uusi hallitus ei kunnioita sitoutumuksiaan velan ja alijäämän leikkaamiseen sekä pankkien kunnon parantamiseen koko euroalueen vakaus on vaarassa, Ranskan sisäministeri Bruno Le Maire sanoi sunnuntaina Luxembourg Timesin mukaan.

Corriere della Seran mukaan Viiden tähden liikkeen hallitusneuvottelijasta Luigi Di Maiosta tulisi uuden hallituksen työministeri ja Legan johtajasta Matteo Salvinista sisäministeri.

Italian presidentillä Sergio Mattarellalla on kuitenkin sanansa sanottavana niin pääministeristä kuin hallituksen kokoonpanosta ja ohjelmasta ylipäänsä. Italiassa on yleisesti tiedossa, että Mattarella haluaisi tärkeisiin ministeriöihin kuten sisäministeriöön Di Maioa ja Salvinia maltillisemmat henkilöt.

Populistipuolueiden hallitusohjelmaluonnos julkistettiin perjantaina. Se pitää sisällään muun muassa tasaveron, joka olisi 15 prosenttia tiettyyn tulorajaan asti sekä sen jälkeen 20 prosenttia. Lisäksi populistit haluavat perua eläkeiän korotuksen ja asettaa 780 euron perustulon työttömille kahden vuoden jaksolle. 

Rahoitusmarkkinoita huolestuttaa eniten populistien vaatimus Euroopan kasvu- ja vakaussopimuksen uudelleen neuvottelemisesta. Viiden tähden liike ja Lega haluavat Italialle nykyistä loivemmat budjettikurisäännöt.

Presidentti Mattarella on korostanut useaan otteeseen, ettei uusi hallitus tule olemaan sellainen, joka vaarantaa julkisen talouden tasapainottamisen tai Italian sopimukset Euroopan unionin kanssa.

Jos Viiden tähden liike ja Lega eivät saa hallitusta aikaan, Mattarella on kertonut nimittävänsä maahan virkamieshallituksen. Tässä tapauksessa uudet vaalit on tarkoitus järjestää joko syksyllä tai vuoden vaihteessa.

Hallitusneuvottelijat tapaavat Mattarellan maanantaina iltapäivällä.

Lue myös:

Suomalainen asiantuntija Italian tilanteesta: ”Tämä ei voi päättyä hyvin”

Italian euroero nousi uudelleen tapetille – Beppe Grillo: ”Kaksi eri euroa voisi olla hyvä ajatus”

Ekonomistit laskivat: Italialaisille tulossa jopa 100 miljardin vuosittainen lisälasku uudelta hallitukselta

Bruno Le Maire, Euroalue, Giuseppe Conte, Italian hallitus, italian vaalit, Italian vaalit, Katja Incoronato, Luigi Di Maio, Matteo Salvini, Politiikka, Sergio Mattarella, ulkomaat, uutiset, Ulkomaat
Suomen rallin "nuoriso-osasto" loisti Portugalissa
Sisältö:

Vaikea alku kääntyi Portugalin MM-rallissa suomalaiskuljettajien menestykseksi vasta loppumetreillä. Kovimmat sinivalkoiset suoritukset nähtiin tällä kertaa "nuoriso-osaston" edustajilta.

Esapekka Lappi, 27, yritti kaikkensa, mutta Teemu Suninen, 24, kiiruhti karkuun aivan liian ripeää tahtia. Se oli rallin juoni jo lauantaina, eivätkä sunnuntain erikoiskokeet tuoneet muutosta kisan kulkuun.

Suuria eroja suomalaiset eivät saaneet välilleen kehitettyä, mutta pienikin etu riittää. Lappi myönsi rehdin kilpakumppanin tavoin tappionsa.

- Kyllä tänäänkin vielä ajettiin kovaa kisaa. Teemu ansaitsee kuitenkin sijoituksensa. Mekin koetimme ilman muuta tulla kovaa, mutta ei vain riittänyt.

- En ole näin kovaa ennen ajanut. Pari päivää tultiin aivan rajoilla. Eilen illallakin olin aivan loppu kovan päivän jälkeen, Lappi tunnelmoi.

Lapilla osakilpailuvoitto jo tilillä on viime kesän Neste Rallista, mutta Suniselle samppanjan roiskuttaminen oli ensimmäinen kerta.

Maalissa, 20 erikoiskokeen jälkeen Suninen oli 7,4 sekuntia Lappia vikkelämpi. Vielä sunnuntaiaamuna kolmossijaa pitänyt espanjalaiskonkari Dani Sordo oli päivän viiden erikoiskokeen aikana jätetty tylysti viidenneksi suomalaisten toimesta.

Sordo hävisi Suniselle 13,2 sekuntia.

- Tosi hienoa, mahtavaa, Suninen tuuletti.

Tavallisesti hiljainen ja sanansa punnitseva mies oli rallin maalissa silmin nähden onnellinen suorituksestaan. Suninen onnistui vasta kuudennessa kisassaan WRC-autolla siinä, mikä monilta jää haaveeksi pidemmällä aikavälillä.

Paikka MM-rallin palkintokorokkeella on kova juttu.

- Kyllä tässä sai puristaa kaikkien kolmen päivän ajan ihan maksimia. Tällaisella suorituksella saa myös tallipäälliköiden huomion, mikä on hyvä asia tulevaisuuttani ajatellen. Esapekka antoi hyvän haasteen koko rallin ajan, en päässyt levähtämään hetkeksikään.

Thierry Neuville ajoi Portugalin MM-rallissa voittoon ja nousi MM-sarjan kärkeen. Pisteittä jäänyt Sebastien Ogier on 19 pistettä perässä. Kolmantena oleva Ott Tänak on jäänyt kärjestä jo 57 pistettä.

Portugalissa keskeyttäneen Jari-Matti Latvalan tilanne on luvalla sanoen toivoton. Eroa kärkeen on 88 pistettä.

Seuraava MM-ralli ajetaan Italiassa 7.-10. kesäkuuta.

Haastattelut: Miika Wuorela, Matosinhos

Esapekka Lappi, Miika Wuorela / Sport Content, Otto Palojärvi / Sport Content, Ralli, Rallin MM-sarja, Teemu Suninen, Thierry Neuville, Urheilu
Sisällissodan uhreja muistettiin: ”Se hiljaisuus asuu meissä edelleen”
Sisältö:

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja arkkipiispa Kari Mäkinen korostivat vuoden 1918 sisällissodan muistohetkessä sovinnon, demokratian ja kunnioituksen merkitystä.

Juha Sipilä sanoi olevansa tyytyväinen siitä, että tänä keväänä on sadan vuoden takaista aikaa muistettu yhdessä sovinnon hengessä.

Sauli Niinistö muistutti, että suomalaiset selvisivät sisällissodasta sovinnon ja erityisesti demokratian kautta. 

–Sillä lailla että opimme kunnioittamaan toinen toistemme mielipiteitä, vaikka ne erilaisia olisivatkin, ja luomaan demokratian keinoin välineet keskustella myös riidoista. Kun tämän ottaa huomioon, niin uskon, että me tulevaisuudessakin selviämme, hän kommentoi presidentin kanslian mukaan.

Arkkipiispa Kari Mäkinen arvioi puheessaan, että Suomessa on vähitellen on suostuttu siihen, että kertomukset sisällissodasta voivat olla erilaisia.

–On punaista perintöäja on valkoista perintöä, on perintöä, jolla ei ole väriä, ja perintöä, jonka värit ovat haalistuneet ja sekoittuneet. Ne yhdessämuodostavat sisällissodan perinnön. Se on meidän yhteistä perintöämme, kaikessa kauhistuttavuudessaan ja traagisuudessaan. Se on sadan vuoden aikana muovannut meitäja sitä, miten yhteiskuntana elämme ja toimimme, hän sanoi. 

–On myös paljon, mistä on pitänyt vaieta. Kaikesta ei ole voinut kertoa eikä kaikille. Sekin on muovannut meitä. Se hiljaisuus asuu meissä edelleen, Mäkinen jatkoi. 

Arkkipiispa korosti puheessaan, että jokaisen ihmisen arvo ja arvokkuus ovat loukkaamattomia.

Turussa muistettiin vuoden 2018 sisällissodan, vankileirien ja teloitusten uhreja yhteisessä muistopäivässä tänään sunnuntaina, jolloin vietetään kaatuneiden muistopäivää. 

Tilaisuuteen Turun tuomiokirkossa ja tervehdyskäynteihin punaisten ja valkoisten muistoa kantavilla muistomerkeillä osallistuivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Juha Sipilä sekä edustajat kaikista eduskuntapuolueista.

Valtioneuvoston edustajana tilaisuuteen osallistunut ulkoministeri Timo Soini (sin.) korostaa, että on hyvä muistaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskeinen tavoite; toimia viisaasti niin, ettemme joutuisi uusiin sotiin.

–Sota on vaihtoehdoista viimeinen. Äärimmäinen. Emme voi sitä sulkea pois. Emme vaikka kuin tahtoisimme, hän kirjoitti blogissaan tilaisuuden jälkeen.

Lue myös:

Sisällissota päättyi 100 vuotta sitten – Professori: ”Varsinkin ulkomaalaiset kollegat pitävät suunnan muutosta suoranaisena ihmeenä”

Sisällissota alkoi 100 vuotta sitten - Juha Sipilä: ”Suomen esimerkille olisi käyttöä”

Juha Sipilä, Kari Mäkinen, Kotimaa, Kotimaa, Sauli Niinistö, Sisällissota 1918, Timo Soini, Uusi Suomi, uutiset, Vuoden 1918 sota, Yhteiskunta
Tutkija vastaa Jussi Halla-aholle: ”Tulijoita Eurooppaan on enemmän kuin voimme vastaanottaa, voisimme hyötyä tästä kansakuntana”
Sisältö:

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija Alan Salehzadeh arvioi, että maahanmuuttopolitiikkaa järkevöittämällä työpaikat voidaan Suomessa säilyttää ihmisillä robottien sijaan.

–Minusta paremmalla maahanmuuttopolitiikalla saadaan Suomesta vauraampi ja maailmasta oikeudenmukaisempi. Maahanmuuttajat ovat ja tulevat olemaan yhteiskuntamme kulmakiviä mikäli he työllistyvät ja integroituvat. Maahanmuuttajat ovat pitkällä tähtäimellä elvyttäneet monien maiden taloutta ja rikastaneet isäntämaita kulttuurisesti ja taloudellisesti, Salehzadeh kirjoittaa blogissaan.

Blogi on vastaus perussuomalaisten puheenjohtajalle Jussi Halla-aholle, joka sanoi lauantaina Ylen haastattelussa, että paikkaisi Japanin mallin mukaan väestön ikääntymistä teknologisella kehityksellä, robotisaatiolla ja toimintoja tehostamalla.

– Suomessa voi aivan hyvin olla tulevaisuudessa paljon pienempikin väestö. Japani halutaan pitää japanilaisena, ongelmia ei yritetä ratkaista maahanmuutolla, vaikka siihen olisi Aasiassa oikein hyvät edellytykset. Siellä on hyväksytty, että tulevaisuuden Japanissa on paljon vähemmän ihmisiä kuin tänä päivänä, Halla-aho totesi.

Salehzadeh myöntää blogissaan, että maahanmuuttajat työllistyvät Suomessa heikosti. 

–Siksi maahanmuutto ei paranna yhteiskunnan huoltosuhdetta vaan pikemminkin kuormittaa sitä, ainakin ensimmäisessä polvessa. Vaikka seuraan innolla teknologiakehitystä ja robotisaatiota, olen kuitenkin eri mieltä Halla-ahon kanssa siitä, että robotit olisivat paras ratkaisu tulevaan työvoimapulaan, hän kommentoi. 

Suomi voisi hänen mukaansa kuitenkin helposti moninkertaistaa tänne tulevien kiintiöpakolaisten määrän.

–On resurssien haaskausta vastaanottaa valtava määrä turvapaikanhakijoita, pitää heitä vuoden tai kaksi täällä hakuprosessin ajan, käännyttää takaisin valtaosa, ja sitten ajatella, että turvapaikan saanut henkilö kouluttautuisi työvoimapulan alalle. Parempi olisi rekrytoida suoraan tarvittavia osaajia köyhemmistä maista Suomeen. Tulijoita Eurooppaan on enemmän kuin voimme vastaanottaa, joten humanitäärisen auttamisen lisäksi voisimme hyötyä tästä kansakuntana, Salehzadeh sanoo.

Hän ehdottaa, että lähtömaissa järjestettäisiin suoria rekrytointeja esimerkiksi lähihoitajille. 

–Pätevöityneistä kandidaateista valitaan parhaat, heille myönnetään vaikka viiden vuoden oleskelulupa ja työsopimus, ja ennen maahantuloa heille vielä järjestetään yhteinen koulutus kielitaidon ja muun osaamisen varmistamiseksi. Voisimme valita motivoituneimmat ja pätevimmät tekijät, ja hekin ilahtuisivat mahdollisuudesta työskennellä Euroopassa.

”Suomen kannalta maahanmuutto on avaintekijä”

Luottoluokittaja Moody’s arvioi aikaisemmin toukokuussa, että maahanmuutto vauhdittaa talouskasvua Suomessa ja muissa Pohjoismaissa.

–Odotamme, että maahanmuutto tarjoaa kasvuruiskeen Pohjoismaille. Vaikka osalla maahanmuuttajista työllistymisaste onkin alempi, ovat sen julkiset kustannukset hallittavissa, Moody’s kirjoittaa raportissaan.

Moody’s muistuttaa, että paineessa olevalle huoltosuhteelle täytyy tehdä jotain.

–Maahanmuutto kasvattaa työvoiman määrää ja lopulta tuottavuutta. Pitkällä tähtäimellä tämä helpottaa niitä ongelmia, jotka liittyvät väestön ikääntymiseen.

Luottoluokittaja lähtee raportissaan siitä, että maahanmuutto ja siirtolaisuus ovat kansainvälisesti pysyviä ilmiöitä. EU:n ulkopuolelta tulevat muuttovirrat Pohjoismaihin jatkuvat, joten niihin on Moody’sin mukaan sopeuduttava.

Moody’sin arvion mukaan pohjoismaisen politiikan valtavirta suhtautuu maahanmuuttoon rakentavasti, eivätkä maahanmuuttovastaiset voimat saa yliotetta päätöksenteossa.

–Suomen kannalta maahanmuutto on avaintekijä. Sillä pidetään väestön pieneneminen hallinnassa, Moody’s sanoo.

Moody’sin raportista uutisoi myös Kauppalehti.

Alan Salehzadeh, Huoltosuhde, Jussi Halla-aho, Katja Incoronato, Kiintiöpakolaiset, Kotimaa, Kotimaa, maahanmuutto, Maahanmuutto, Moody's, Politiikka, Turvapaikanhakijat, uutiset, Yhteiskunta
Asiantuntija varoittaa kvanttitietokoneista: ”Kannattaa siirtyä vaihtoehtoisiin salaustapoihin nyt”
Sisältö:

Kvanttitietokoneet pystyvät purkamaan vahvimmankin salauksen salamannopeasti, varoittaa IBM Researchin johtaja Arvind Krishna.

Tämä ei ole mitään tieteisutopiaa, vaan hyvinkin todellisuutta jo viiden vuoden päästä, kirjoittaa ZDNet-julkaisu.

–Jokaisen joka haluaa pitää tietonsa salassa pidempään kuin 10 vuotta, kannattaa siirtyä vaihtoehtoisiin salaustapoihin nyt, sanoi Krishna Kaliforniassa järjestetyssä kvanttitietokonetapahtumassa.

Tapahtumaan myös osallistunut Stanfordin yliopiston fysiikan professori Kam Moler varoitti, että ihmiset tuntevat olonsa nyt turvallisiksi, koska ovat tehneet kaiken nykytietämyksen valossa tarpeellisen tietojen salaamiksi, mutta kvanttitietokoneet purkavat salaukset. 

Moler kutsui ilmiötä ”pelottavaksi”.

Kvanttitietokoneilla tarkoitetaan kehitteillä olevia supertietokoneita, jotka toimivat paljon nykyisiä nopeammin ja pystyvät siksi pilkkomaan muuan muassa nykyisiä salausavaimia.

Kvanttitietokoneiden kehittely on jo pitkällä ja niiden kaupallistaminen tapahtunee noin viiden vuoden kuluttua. Esimerkiksi IBM:llä on kehitteillä kvanttitietokone IBM Q.

Krishnan mukaan Lattice Field-nimisen salausjärjestelmän pitäisi pystyä kestämään myös kvanttitietokoneiden hyökkäykset.

Lähde: Talouselämä

Kotimaa, Kotimaa, Tietoturva, Tietoturva, Uusi Suomi, uutiset, Yhteiskunta
Näin oikeusoppineet perustelevat Paavo Väyrysen paluuta: ”Merkitsisi selvää poikkeamaa eduskuntavaalien tuloksesta”
Sisältö:

Eduskunnan puhemiesneuvoston kuulemat oikeusoppineet korostavat, ettei kansanedustajan oikeuteen hoitaa edustajantointaan voida puuttua. Oikeusoppineiden kannanotot liittyvät europarlamentaarikko Paavo Väyrysen paluuseen eduskuntaan. 

Tilannetta on selvitelty eduskunnassa, koska Väyrysen tilalla kansanedustajana toiminut Mikko Kärnä (kesk.) on haastanut europarlamentaarikko Väyrysen oikeuden palata. Väyrynen on kertonut eroavansa keskustasta ja muodostavansa oman ryhmänsä eduskunnassa.

–Perustuslaissa ei itsessään rajoiteta mitenkään kansanedustajaksi valitun henkilön mahdollisuutta palata hoitamaan kansanedustajan tehtävää, jos hän ei enää toimi Euroopan parlamentin jäsenenä, Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen toteaa lausunnossaan

Viljanen huomauttaa myös, että eduskunnan työjärjestykselläei voida rajoittaa kansanedustajan oikeutta hoitaa edustajantointaan pidemmälle kuin perustuslaki siihen oikeuttaa. 

–Koska perustuslaissa ei ole nimenomaista rajoitusta sille, millä perusteella ja milloin edustaja voi palata eduskuntaan, katson, ettäSuomen valtiosääntöoikeuden näkökulmasta kansanedustaja voi vapaasti luopua Euroopan parlamentin jäsenyydestäja palata haluamanaan ajankohtana hoitamaan perustuslain 28 §:n 1 mukaisesti keskeytynyttäedustajantointaan, hän sanoo. 

Viljasen mukaan vastaisen varalle olisi perusteltua täy- dentääeduskunnan työjärjestystäsäännöksellä, jossa määriteltäisiin eduskuntaan palaavalle kansanedustajalle määräaika, johon mennessäedustajan olisi ilmoitettava eduskunnalle paluustaan. 

Myös valtiosääntöoikeuden emeritusprofessori Mikael Hidén on samaa mieltä.

–Minusta tilanne näyttäisi olevan se, että Väyrysen ilmoittamaa paluuta ei voida eduskunnassa kieltää eikä myöskään merkittävästi lykätä. Syynä on se, että kiellolle ei voitaisi esittää oikeusperustetta, hän kirjoittaa omassa lausunnossaan.

Hidén toteaa myös, etteivät Väyrysen paluuta koskevat ratkaisut ole mitenkään riippuvaisia tämän varaedustajan Mikko Kärnän suhtautumisesta.

–Kysymys Väyrysen oikeudesta palata haluamallaan tavalla on oikeuskysymys, ei tarkoituksenmukaisuuskysymys tai poliittista ratkaisua tarvitseva kysymys.

Julkisoikeuden professori Juha Lavapuro korostaa omassa lausunnossaan, että Euroopan parlamenttiin siirtyneen kansanedustajan edustajantoimi ei lakkaa Euroopan parlamentin jäsenenä toimimisen vuoksi, vaan keskeytyy siksi ajaksi, jonka edustaja on Euroopan parlamentin jäsen. 

–Pidän yleisestikin ottaen huomattavan ongelmallista sellaista tulkintavaihtoehtoa, jossa kansanedustajan oikeuteen hoitaa edustajantointaan puututtaisiin laveammin, kuin mitä perustuslaki sanamuotonsa mukaisesti tulkittuna mahdollistaisi. Tällaiselle tulkinnalle aset-taa merkittäviäpidäkkeitäjo perustuslain 30 §:n kielto estää kansanedustajaa hoitamasta edustajantointaan, Lavapuro toteaa.

Hänen mukaansa asiassa on kysymys on myös eduskunnan asemaan ylimpänä valtioelimenä keskeisesti liittyvästä eduskuntavaalien tuloksen kunnioittamisesta. 

–Päätös, jolla kansanedustajaa estettäisiin palaamasta eduskuntaan ilman perustuslaissa olevaa nimenomaista toimivaltasäännöstä, merkitsisi selvää poikkeamaa eduskuntavaalien tuloksen mukaisesta eduskunnan kokoonpanosta. 

Lausuntonsa asiaan on antanut myös eduskunnan entinen pääsihteeri Seppo Tiitinen, joka Lavapuron tavoin korostaa, että eduskuntavaaleissa valituksi tulleen kansanedustajan valtakirja on hyvin vahva. 

Lisää aiheesta:

IL: Nyt tuli vahvistus – Paavo Väyrynen palaa eduskuntaan

Eduskunnassa hämmennys Väyrysen ilmoituksesta: ”Ei tästä ole tietoa”

Paavo Väyrysen tilanne puhuttaa: ”Kyse jostain ihan muusta kuin juridiikasta”

Väyrynen älähtää Kärnälle paluunsa riitauttamisesta: ”Uskomatonta” – Tähtää sekä eduskuntaan että Brysseliin

Eduskunta, Juha Lavapuro, Katja Incoronato, Kotimaa, Kotimaa, Mikael Hidén, Mikko Kärnä, Paavo Väyrynen, Politiikka, Politiikka, Seppo Tiitinen, Suomen perustuslaki, uutiset, Veli-Pekka Viljanen, Yhteiskunta
Professori: ”Maakuntavaaleja ei enää voida järjestää lokakuussa”
Sisältö:

Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuro ottaa selvän kannan maakuntavaalien aikatauluun ja sanoo suoraan, ettei niitä voida järjestää Juha Sipilän (kesk.) hallituksen suunnitelman mukaan lokakuussa.

–Oma kantani on, että maakuntavaaleja ei enää voida järjestää lokakuussa 2018, hän tviittaa.

Lavapuron mukaan pitäisi laskea poliittisesti sovitun aikataulun realistisuutta. 

–Perustuslakivaliokunnan valinnanvapauslausunto saattaa edellyttää muutoksia, jotka voivat olla työläitä. Sen jälkeen koko maku/sote -paketti takaisin PeV:aan, jossa normaalit asiantuntijakuulemiset, hän kommentoi.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

 

 

 

 

Perustuslakivaliokunnassa esitellään lausuntoluonnos soten valinnanvapaudesta tiistaina, ja lausunnon käsittelyyn on varattu aikaa loppuviikko.

–Ensi viikolla hän ilmeisesti tulee perustuslakivaliokunnan sote- ja maakuntauudistuslausunto. Pohjapaperi valmistuu tiistaiksi ja sen käsittelyyn on varattu loppuviikko. Valkoista savua valmiin lausunnon merkeissä nousee kenties torstaina tai perjantaina, oikeustieteen professori Pauli Rautiainen arvioi.

 

 

RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henrikssonin mukaan ei ole olemassa perusteltua syytä, miksi maakuntavaalit olisi pidettävä syksyllä.

–Maakuntavaalit on siirrettävä ensi keväälle eduskuntavaalien yhteyteen. Sote-uudistuksen ja kehysbudjetin käsittelylle on annettava se aika, minkä eduskunta tarvitsee. Kaikki muut vaihtoehdot merkitsisivät eduskunnan aseman väheksymistä, hän linjaa mielipidekirjoituksessaan Pohjalaisessa.

Hallituksen tavoitteena on pitää maakuntavaalit 28.10.2018. Jos maakuntauudistus on hyväksytty heinäkuun alussa, jää vaaleihin valmistautumiseen aikaa vain neljä kuukautta, eli poikkeuksellisen lyhyt. Euroopan neuvoston alaisena toimivan ns. Venetsian komission suosituksen mukaan vaalit tulisi järjestää aikaisintaan vuosi sen jälkeen, kun vaaleja koskeva lainsäädäntö on hyväksytty.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen on aikaisemmin asettanut eduskunnan sote-äänestyksen ehdottomaksi takarajaksi aikaisemmin heinäkuun alun, jotta maakuntavaalit voidaan järjestää jo lokakuussa. Toukokuun alussa hän kuitenkin kommentoi Lännen Medialle, että asia ei ole niin päivän päälle ja vaalien järjestämiseen tarvitaan nyt ”luova ratkaisu”.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen pohti sunnuntaina, voiko oikeusministeriön vaalipäällikkö itsenäisesti päättää vaalien lykkäämisestä, jos aikataulu osoittautuu liian tiukaksi.

–Minusta olisi hyvä, että tässä vaalipäällikkö toimisi täysin itsenäisesti. Hallitus voi koettaa pysyä aikataulussaan, mutta kansalaisten tulee voida luottaa vaali-instituution integriteettiin, hän tviittasi.

 

 

 

 

Lue myös: 

Sote-asiantuntija aikatauluongelmasta: ”Erityisesti kokoomukselle pelottava vaihtoehto”

Valtiotieteilijä ryöpyttää: ”Jokin korkeampi taho varjelkoon meitä tämän hallituksen luovilta ratkaisuilta”

Politiikan tutkija: Uskaltaako kokoomus oikeasti mennä tällaisella sote-mallilla eduskuntavaaleihin?”

Anna-Maja Henriksson, Juha Lavapuro, Juhana Vartiainen, Katja Incoronato, Kotimaa, Kotimaa, Maakuntavaalit, Pauli Rautiainen, Politiikka, Sote-uudistus, Sote-uudistus, uutiset, Yhteiskunta
Teleyhtiöiden verkkokaupoissa puutteita – KKV: ”Tärkeää, että kuluttaja saa oikeat tiedot oikeaan aikaan”
Sisältö:

Suomen neljän suurimman teleyhtiön verkkokaupoissa on annettu kuluttajille puutteellisia tietoja. Asia selvisi EU-maiden kuluttajansuojaviranomaisten yhteisessä valvontaiskussa, jossa tarkastettiin marraskuussa 2017 yhteensä 207 teleyhtiön verkkosivustot.

Kuluttaja-asiamies on edellyttänyt, että Elisa, DNA, Moi Mobiili ja Telia Finland korjaavat havaitut puutteet.  Kaikki yhtiöt ovat jo sitoutuneet korjaamaan havaitut puutteet, Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV kertoo tiedotteessaan.

EU-maiden kuluttajansuojaviranomaisten tekemässä valvonnassa tarkastettiin, kerrotaanko kuluttajille harmonisoidun EU-lainsäädännön edellyttämät tiedot.

Kuluttaja-asiamies tarkasti Suomessa suurimpien teleoperaattorien verkkokaupoissa päätuotteet eli kunkin teleoperaattorin osalta yhden matkapuhelinliittymän ja mobiililaajakaistaliittymän.

Tarkastukset suoritettiin sekä PC:llä että mobiililaitteella, koska kuluttajat käyttävät ostosten tekoon yhä enenevässä määrin mobiililaitteita. Puutteet liittyivät matkapuhelin- ja mobiililaajakaistaliittymien myyntiprosesseihin ja siihen, mitä tietoja kuluttajille myyntiprosesseissa annetaan ja missä vaiheessa.

Kuluttajan kannalta on tärkeää, että hän saa matkapuhelin- ja mobiililaajakaistaliittymää verkkokaupasta hankkiessaan oikeat tiedot oikeaan aikaan selkeästi ja ymmärrettävästi, KKV kirjoittaa.

Kuluttaja-asiamiehen valvontaiskussa havaitsemat puutteet liittyivät nimenomaan verkkokaupan myyntiprosesseissa kuluttajille annettaviin tietoihin.

Tyypillistä on, että kuluttajille markkinoidaan matkapuhelinliittymää, jolla on kiinteä kuukausittainen pakettihinta. Pakettihintaan ei kuitenkaan yleensä kuulu yritys- ja palvelunumeroihin soittaminen, mutta sitä ei välttämättä kerrota kuluttajille selvästi.

Mobiililaajakaistatuotteen myyntiprosessissa ei puolestaan voida edellyttää, että laajakaistaa hankkiva kuluttaja joutuu itse aktiivisesti poistamaan tilauksen osaksi automaattisesti valitun laitteen, jos ei halua sen tulevan osaksi sopimusta.

Jos teleoperaattorin hinnoittelumalli perustuu siihen, että sopimuksen ensimmäiset 6 tai 12 kuukautta ovat säännönmukaisesti edullisemmat kuin sen jälkeen, ensimmäisten kuukausien hintaa ei voi esittää erityisenä tarjouksena.

Sopimukseen sovellettavien sopimusehtojen on oltava aina kuluttajan saatavilla ennen sopimuksen tekemistä, KKV muistuttaa.

Lähde: Kauppalehti

 

Digitalous, digitekniikka, kauppa, Kotimaa, Kotimaa, Uusi Suomi, uutiset, Verkkokaupat, Verkkokaupat, Yhteiskunta
Ylilääkäri tyrmää kansliapäällikön sote-laskelman: ”Lievästi sanottuna ylioptimistinen”
Sisältö:

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri, terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen pitää valtiovarainministeriön (VM) kansliapäällikön, valtiosihteeri Martti Hetemäen keskiviikkona julkistettua laskelmaa sote-uudistuksen 4,6 miljardien euron säästöpotentiaalista ylioptimistisena. 

Hetemäen muistion mukaan säästöpotentiaalista neljän miljardin euron osuuden muodostaa ”tiedon ja teknologian käyttö” ja palveluintegraatio sekä sote-järjestäminen 0,6 miljardia euroa.

–Olen itse ollut monen vuoden ajan mukana terveydenhuollon IT-hankkeissa. Hetemäen arvio digitalisaation kustannushyödyistä on lievästi sanottuna ylioptimistinen, Lehtonen kommentoi Puheenvuoron blogissaan.

Hän huomauttaa, että soten taloudelliset tavoitteet on hyvä suhteuttaa terveydenhuollon kokonaismenoihin. 

–Valtiovarainministeriön tavoite painaa sote-menojen kasvu 0,9 prosentin uralle merkitsee seuraavan 10 vuoden ajalle noin 15 miljardin euron kokonaisvähennystä sosiaali- ja terveyspalvelujen tarveperusteiseen rahoitukseen. Käytännössä VM uskoo, että tehostamisvaraa siis olisi niin paljon, että koko Suomen terveydenhuoltojärjestelmä voisi seuraavan 10 vuoden aikana toimia yhden vuoden kokonaan ilman julkista rahoitusta. Uskokoon, ken haluaa, Lehtonen kirjoittaa.

”948 miljoonan euron vuosittainen summa tulee julkisen toimijan maksettavaksi”

Hetemäki ottaa muistiossaan esimerkiksi Etelä-Karjalan Eksote-mallin. Muistiossa kerrotaan, että Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen on arvioinut aikaisemmin, että digitalisaatiolla olisi yksin erittäin suuri sote-menojen kasvua vähentävä vaikutus. 

Hetemäki mainitsee Eksoten myös perustellessaan palveluintegraation säästöpotentiaalia. Hän arvioi, että palveluiden yhteensovittaminen alentaa oletettavasti 52 suurimman kunnan sote-menot Eksoten tasolle. Tämä tarkoittaisi 360 miljoonan euron säästöjä koko maassa.

Lasse Lehtonen pitää Eksoteen vertaamista virheellisenä.

–Tuottavuuspotentiaalin vertailukohdaksi annetaan Eksote, vaikka Eksoten integroitu toimintamalli tuhotaan sote-uudistuksessa eriytettävien sote-keskusten ja pakollisen asiakassetelin myötä. Suoria IT-investointeja ei muka tarvittaisi ollenkaan, vaikka esimerkiksi sote-uudistukseen liittyviä IT-muutoksia tukeva Akusti-foorumi on hiljattain ministeriöille laskenut, että sote-uudistukseen liittyvistä tietojärjestelmäintegroinneista ja uusista raportointivelvollisuuksista aiheutuu noin 500 miljoonan euron investointitarve, hän huomauttaa. 

Lehtonen muistuttaa myös, että kun Kela-korvaukset poistuvat uudistuksen myötä, poistuvat myös potilaiden maksamat omavastuuosuudet. 

–Tämä noin 948 miljoonan euron vuosittainen summa tulee sote-uudistuksessa julkisen toimijan maksettavaksi, hän toteaa.

Lehtosen mukaan valtiovarainministeriön muistiossa on kaikesta huolimatta myös ”totuuden siemen”. 

–Jos 4,6 miljardin euron vuosittaisesta säästötavoitteesta on vain osa realisoitavissa digitalisaation avulla taikka toiminnallisilla muutoksilla, jää loppu Elon laskuopin mukaan maksajatahon kustannettavaksi. Tuo 3-4 miljardin euron lisälasku on samaa luokkaa kuin oma aiempi arvioni soten lisäkustannuksista.

Martti Hetemäki arvioi muistiossaan, että sitovan budjettirajoitteen puuttuminen ja sote-järjestelmän kokonaisohjauksen vähyys ovat olleet nykyisen järjestelmän ilmeisiä heikkouksia. 

Lehtonen vastaa tähän toteamalla, että sekä Korkein oikeus että Korkein hallinto-oikeus toteavat valinnanvapauslaista antamissaan lausunnoissa, että sitova budjettirajoite loukkaa perustuslain 19 §:ssä jokaiselle taattua oikeutta riittäviin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin. 

–Valtiovarainministeriön ajatus kontrolloida sosiaali- ja terveydenhuollon menoja kehysbudjetilla onkin perustuslakimme kannalta hyvin ongelmallinen. Toteutuessaan se johtaisi yksityisiin vakuutuksiin perustuvan järjestelmän laajenemiseen, kuten on käynyt kaikissa niissä maissa, joissa terveydenhuollon julkinen rahoitus merkittävästi alittaa väestön palvelutarpeen. En usko, että suomalaiset tyytyisivät Bulgarian ja Kreikan BKT-tasolla (8,5%) oleviin terveyspalveluihin, joihin VM:n kehysbudjetti 10 vuodessa johtaisi, vaan hankkisivat mieluummin omalla rahalla pohjoismaista tasoa olevat palvelut, hän kommentoi.

”Jos sote-rahat loppuvat, on valtion joko kerättävä rahat veroina”

Lehtosen mukaan on todennäköistä, että uudistuksen toteutuessa ”joku taho” joutuu maksamaan 3-4 miljardin euron lisäkustannuksen. Summa on hänen mukaansa noin 10 prosenttia vuosittaisesta tuloverokertymästä, josta kotitaloudet maksavat 82 %. 

Valtiovarainvaliokunta toteaa tältä osin lausunnossaan, että esityksen rahoitusratkaisun kannalta keskeisin muutos toteutetaan tuloverotuksen painopisteen siirrolla kunnallisverotuksesta valtionverotukseen. 

–Kunnallisveroprosenttien leikkauksen vastapainoksi valtion tuloveroasteikkoa ehdotetaan muutettavaksi niin, että verotettavan ansiotulon alaraja asettuu nykyistä merkittävästi alemmalle tasolle, alustavan asteikkolain mukaan 3 100 euroon. Lisäksi useiden tuloverolain vähennysten parametrejä tarkistettaisiin ehdotetuin tavoin, jotta tulonsiirto toteutuu sen määräisenä kuin on tarkoitus, valiokunta linjaa. 

–Esityksen hyväksyttävyyden kannalta on myös perusteltua, että muutos toteutetaan siirtymävaiheessa kokonaisveroasteen kannalta neutraalisti ja muutoin niin, ettei työn verotus kiristy, valiokunta jatkaa lausunnossaan.

Lasse Lehtonen huomauttaa, että sote-uudistuksen osalta keskustelu on painottunut nyt siihen, paljonko uudistus lopulta maksaa. Yhtä tärkeää on hänen mukaansa kuitenkin kysyä, kuka lisäkustannukset maksaa. 

–Jos sote-rahat loppuvat, kuten todennäköisesti käy, on valtion joko kerättävä rahat veroina taikka annettava maakunnille verotusoikeus. Tällöin sote-uudistuksen maksumiehiksi joutuvat ennen kaikkea palkansaajat. Progressiivinen verorasitus iskee silloin keski- ja hyvätuloisiin palkansaajiin sekä eniten niille maantieteellisille alueille (kuten Uusimaa), joiden tuloverokertymä on suuri, hän ennakoi.

Lisää aiheesta: 

Kohutun sote-paperin tehnyt kansliapäällikkö: ”Ydinkysymys on, pystyykö uudistus ratkaisemaan nämä 2 ongelmaa”

Sipilän ja Orpon vakuuttelu nollasäästöstä hämmensi – Näin hallitus alkujaan arvioi sote-säästöä

”Valinnanvapaus 0€” – Tämä paperi aiheutti hässäkän eduskunnassa: Paljastus, harhautus vai väärinkäsitys?

”Ovatko nämä ihmiset seonneita? Ei mitään laskelmia yhtään mistään”- Hjallis Harkimo tylyttää sotea IL-blogissa

HUS:n ylilääkäri avaa laskelmansa: Näin sotesta tulee tuplakulu – pelaako päivystys vain lentopalloa?

Katja Incoronato, Kotimaa, Kotimaa, Lasse Lehtonen, Martti Hetemäki, Politiikka, Sote-uudistus, Sote-uudistus, Terveydenhuolto, uutiset, Yhteiskunta
Kauppasota peruttu: ”Kiina ja USA sopivat tehokkaista toimista”
Sisältö:

Kiina ja Yhdysvallat ovat päässeet sopimukseen kauppasuhteistaan. Reutersin ja Financial Timesin tietojen mukaan Kiina on luvannut lisätä amerikkalaisten energia- ja maataloustuotteiden ostoaan merkittävästi.

–Maat ovat sopineet tehokkaista toimista, joilla pienennetään olennaisesti Yhdysvaltojen kauppa-alijäämää Kiinan osalta, maat sanovat yhteisessä lausunnossaan.

Yhdysvaltojen Kiinan-kaupan alijäämä on ollut 335 miljardia dollaria vuositasolla.

–Osapuolet ovat päässeet yhteisymmärrykseen siitä, ettei kauppasotaa tule ja tullien nostaminen lopetetaan, Kiinan varapääministeri Liu He sanoo Reutersin mukaan.

Lue myös: 

Kiinalta kolmen miljardin dollarin vastaus Donald Trumpille: ”Tarkoitus ei ole lisätä jännitteitä”

Kauppasodan uhka yltyy: Kiina vastasi Trumpille heti – EU välttyi toistaiseksi

kauppa, Kauppasota, Liu He, Politiikka, Presidentti Donald Trump, Raha, Talous, ulkomaat, Uusi Suomi, uutiset, Raha
Sveitsi täräytti jättipaukun – Pudotti Kanadan MM-finaalista!
Sisältö:

Sveitsi täräytti jääkiekon MM-kisoissa megapommin. Suomi-voiton jatkoksi Sveitsi kukisti lauantaina välieräottelussa Kanadan 3-2 ja eteni finaaliin.

Kanadan NHL-tähdet vaikuttivat hämmentyneiltä.

- Pettymys tietysti. Olisimme voineet hoitaa tämän pelin helposti. Emme antaneet heidän huseerata liikaa, ja kaikki mitä he tekivät, oli pelin pitäminen tiukkana, onnistuminen maalinteossa harvoista paikoistaan, kommentoi Kanadan hyökkääjä Ryan O´Reilly MM-kisojen kovinta shokkia pitkään aikaan.

Sveitsin maalivahti Leonardo Genoni oli ottelun sankari.

- Hän pelasi hienon pelin. Hän on hieno maalivahti. Otti uskomattomia koppeja, O´Reilly sanoi.

O´Reillyn mukaan Kanadan olisi silti pitänyt voittaa, Genonin unelmapelistä huolimatta.

- Olisimme voineet suoriutua tästä ottelusta aivan erilaisin lukemin. Emme liikkuneet, kuten olisi pitänyt, ja he tappoivat meidät. Heidän ylivoimamaalinsa olivat valtavia.

Nyt Kanadan on ladattava itsensä pronssiotteluun Yhdysvaltoja vastaan.

- Tulee vaikea peli. Amerikkalaisilla on hyvä joukkue ja he voittivat meidät aiemmin. Haluamme nyt todistaa olevamme heitä parempi joukkue. Haluamme päihittää heidät, O´Reilly päätti.

Sveitsin leirissä tunnelma oli epäuskoinenkin.

- Varmaankin suurin koskaan. Hullu turnaus ollut meille toistaiseksi. Meillä oli ylä- ja alamäkemme ja vähän vaikea startti, mutta pukuhuoneessa on koko ajan ollut positiivinen fiilinki, kommentoi seuratasolla New Jersey Devilsissä NHL:ssä pelaava puolustaja Mirco Müller Sport Contentille.

Kanada hallitsi peliä, mutta Sveitsi pelasi uhrautuvasti. Taisto oli hurja.

- Tiesimme, että pitäisi voittaa. He olivat tietysti paljon meitä parempia kiekon kanssa ja loivat paikkoja, mutta ansaitsimme silti voittomme. Pieni maa. Suuntaamme innoissamme huomiseen finaaliin, Müller totesi.

Müllerin mukaan ottelu Kanadaa vastaan oli raskaampi kuin Suomea vastaan.

- Meillä oli paljon enemmän työtä omalla alueella kuin Suomea vastaan. Pysyimme mukana sen ansiosta pelissä. Maalivahtimme pelasi tietysti uskomattoman ottelun. Otti niin paljon avaintorjuntoja, eikä päästänyt eteensä paluukiekkoja.

SC Berniä seuratasolla edustava maalivahti Genoni oli Sveitsin sankari.

- Kyllä, ehdottomasti hänen pitäisi pelata NHL:ssä. Molemmat maalivahtimme ovat olleet hullun hyviä koko turnauksen ajan. Ilman heitä emme olisi finaalissa, kehui Müller

Sveitsi pelaa kultamitalista. Sitä Müller ei olisi uskonut.

- Onhan tämä hullua. En ole koskaan ollut finaalissa. Yritän nauttia tästä niin paljon kuin mahdollista. Paljon fanejakin tuli tänne edellisen voittomme jälkeen. Hullu tunne.

Sunnuntaina finaalissa Sveitsi kohtaa Ruotsin.

- Nautimme tänä iltana vähän aikaa pukuhuoneessa. Huomenna edessä on jälleen pitkä päivä. Täytyy saada vähän lepoa ja hyvää ruokaa. Olemme sitten valmiita huomiseen.

Haastattelut: Otto Palojärvi, Kööpenhamina

Jääkiekko, Jääkiekon MM-kisat, Mirco Müller, NHL, Otto Palojärvi / Sport Content, Ryan O'Reilly, Urheilu
Ruotsi tyrmäsi amerikkalaiset rujoin lukemin
Sisältö:

Jääkiekon MM-kisoissa baarireissujensa takia kohujulkisuutta saanut Yhdysvallat joutuu tyytymään pronssiotteluun. Ruotsi antoi välieräottelussa Kööpenhaminassa jenkkipojille isän kädestä. Lukemat 6-0 eivät jättäneet seliteltävää.

Ottelun ensimmäisessä erässä Yhdysvallat vei peliä. Ruotsi rankaisi toisessa erässä kovalla prosentilla.

- Hyvin aloitimme, mutta ote lopahti. Ruotsi teki kolme maalia lyhyen ajan sisään ja heidän maalivahtinsa pelasi hyvin. He käyttivät paikkansa. Me emme tehneet niin. Se oli ero tänään, harmitteli Chicago Blackhawksin amerikkalaishyökkääjä Alex DeBrincat Sport Contentille.

DeBrincat painottaa, ettei Ruotsi yllättänyt.

- Ruotsi on hyvä joukkue. Mikään ei itse asiassa yllättynyt. He ovat nopeita ja heillä on todella paljon hyviä pelaajia. Emme olleet tarpeeksi hyviä tänään.

Oliko Ruotsi paras joukkue, jota vastaan Yhdysvallat pelasi toistaiseksi?

- Vaikea sanoa. Täällä on paljon hyviä joukkueita, DeBrincat vastasi.

DeBrincatin ja muiden amerikkalaispelaajien kausi päättyy sunnuntaina pronssiotteluun.

- Ei ole vaikeaa motivoitua, kun mitali on yhä tarjolla. Valitettavasti se ei ole kultamitali, mutta pronssistakin taistellaan, DeBrincat sanoi ja antoi ymmärtää, ettei baariin mennä vielä lauantaina.

Sunnuntaina DeBrincat tietää, missä pitää parantaa.

- Täytyy pelata täysillä 60 minuuttia. Ote ei saa lopahtaa, kuten tänään kävi.

Ruotsin leirissä ilmeet olivat iloisia. Ruotsi myös pelasi käytännössä kotiyleisönsä edessä. Katsomo oli sinikeltainen.

- Oli mahtavaa. Olen ehtinyt pelata vasta muutaman ottelun täällä, mutta fanit ovat olleet upeita niissä peleissä. Keltainen seinä tuolla. Se kantoi meidät voittoon tässä pelissä, kun saimme energiaa heiltä ja annoimme heille energiaa myös, kommentoi Nashville Predatorsissa NHL:ssä seuratasolla pelaava Ruotsin puolustaja Mattias Ekholm.

Ekholmin mukaan Yhdysvaltojen kovaa alkua osattiin odottaa.

- USA on hyvä joukkue. Heillä on paljon hyviä pelaajia ja he tulivat kovaa otteluun. Kokosimme itsemme ensimmäisellä erätauolla ja toinen erä oli todella hyvä. Se erotti joukkueet tänään toisistaan.

Kolmannessakin erässä Ruotsi painoi päälle.

- Valmentajamme sanoi toisella erätauolla vain, että jatkakaa pelaamista samalla lailla älkääkä peruutelko liikaa. Sanoi myös, että puolustakaa fiksusti ja pysykää keskittyneinä täydet 20 minuuttia. Jokainen vaihto vaikuttaa ja valmentaja pyysi puristamaan kunnolla koko ajan. Teimme mielestäni uskomatonta työtä ja Anders pelasi maalilla fantastisesti, Ekholm kertoi.

Ruotsi on voittanut kaikki yhdeksän peliään MM-kisoissa.

- Ei ole paljoa salaisuuksia. Kun katsoo joukkueen nimilistaa ja kokoonpanoja ja katsoo nopeutta, jolla pelaamme, meitä on vaikea voittaa, kerto Ekholm joukkueensa menestyksen taustoista.

MM-finaali pelataan sunnuntai-iltana.

- Ei väliä vastustajalla. Kova peli tulee. Täytyy latautua kunnolla siihen matsiin, Ekholm päätti.

Haastattelut: Otto Palojärvi, Kööpenhamina

Alex DeBrincat, Jääkiekko, Jääkiekon MM-kisat, Mattias Ekholm, Otto Palojärvi / Sport Content, Tre Kronor, Urheilu
Meghan Markle rikkoo lasikattoja hovissa: ”Olen aina halunnut olla nainen, joka tekee töitä”
Sisältö:

Amerikkalainen näyttelijä Meghan Markle astui tänään elämänsä tärkeimpään rooliin Windsorin linnassa St Georgen kappelissa prinssi Harryn vaimona.

Kuninkaallisen perheen uutena tulokkaana 36-vuotias Markle rikkoo lasikattoja. Toisin kuin Harryn äiti Diana, hän ei ole aatelinen neitysnuorikko, vaan eronnut ja menestyksekkään uran rakentanut aikuinen nainen. Myös taustaltaan hän poikkeaa aiemmista sukuun valituista. Hän on äitinsä, sosiaalityöntekijä ja joogaohjaaja, Doria Radlanin kautta puoliksi afroamerikkalainen. Hänen isänsä, elokuvien valaisijana toiminut Thomas W Markle, on valkoihoinen– hänen esivanhemmistaan sentään löytyy linkki Englannin kuninkaaseen Edvard III:iin.

Suomalaiset saattavat muistaa Marklen MTV3:lla pyörineestä Pukumiehet-draamasarjasta, jossa Markle näytteli Rachel Zanea. Markle on työskennellyt myös YK:n tasa-arvojärjestö UN Womanin lähettiläänä ja kampanjoinut sukupuolten välisen tasa-arvon puolesta. Hän ylläpiti kolmen vuoden ajan menestyksekästä The Tig -blogiaan. Muotiin, matkusteluun ja sisustamiseen keskittyneen blogin nimi on lähtöisin Merklen lempipunaviinistä, Tignanellosta.

Koko tuo itsenäinen elämä on nyt taputeltu. Markle on sulkenut kaikki Instagram, Facebook and Twitter -tilinsä, koska kuninkaalliset eivät ole somessa. The Tig -blogissa on lyhyt hyvästijättökirjoitus, joka päättyy sanoihin Thank you for everything. Xx. Xx tarkoittaa suukkoja. Jatkossa Markle jakelee suukkoja varautuneemmin.

Kihlajaisuutisen jälkeen Markle on joutunut prinsessakouluun, jossa hänet perehdytetään monimutkaiseen etikettiin, jossa muun muassa sanotaan, että tavallinen rahvas ei saa koskettaa kuninkaallisia ja että edustusasun kanssa olisi syytä pitää sukkahousuja.

Entinen Meghan keksisi varmasti nasevia blogikirjoituksia kuninkaallisten hömpötyksistä, mutta rakkautensa vuoksi hän näyttää olevan valmis sopeutumaan – siitäkin huolimatta, että on sanonut, ”elämäneetoksensa olevan, että useimmat asiat korjaantuvat joko joogalla, rannalla tai muutamalla avokadolla.”

Eletystä elämästään huolimatta Markle tuo hoviin lempeän henkäyksen raikasta kevätilmaa: britit ovat pelänneet, että seuraava kuninkaallinen suurtapahtuma olisi hautajaiset, nyt pelko on vaihtunut häähumuun. Vuonna 2010 yli puolet briteistä ajatteli, että monarkia jäisi historiaan vuoteen 2050 mennessä. Viime vuonna näin ajattelevien määrä oli laskenut 16 prosenttiin. Markle on royalistien valttikortti siitäkin huolimatta, että kuninkaallisista sekä prinssi William että Harry ovat väittäneet, että eivät niin välittäisi prinsseydestään.

Konsulttiyhtiö Brand Finance on laskenut hääturistien tuovan maahan 500 miljoonaa puntaa.

–En ole koskaan halunnut olla lady, joka lounastaa, olen aina halunnut olla nainen, joka tekee töitä, Markle on sanonut. 

Häiden myötä britit saavat edustajakseen maailmaa nähneen kosmopoliitin, jonka tyyli, käytöstavat ja verkostot ovat ihan omaa luokkaansa.

Ison-Britannian kuninkaalliset, Kuninkaalliset, Kuninkaalliset häät, Lifestyle, Ninni Myllyoja / Kauppalehti, ulkomaat, uutiset, Yhteiskunta, Ulkomaat