Tiistai 20.2.2018

Uusi Suomi uutiset

Näkökulma: Suvi Lindénin touhut ovat keskisormea työttömille
Sisältö:

Kokoomuksen entinen kansanedustaja ja ministeri Suvi Lindén on ajautunut keskelle tapahtumia, joiden ympärillä on niin syvä usva ja hämärä, ettei läpi näe. Hän on ollut Ugandan Kampalassa ”avaamassa ovia” liikemiehen kanssa, joka on löytynyt hotellihuoneestaan kuolleena.

Vuoden 2011 vaaleissa eduskunnasta pudonnut ja myös Oulun valtuustosta vetäytynyt Lindén on ollut Kampalan tapahtumista vaitonainen. Miten hän liittyi liikemiehen Patria-kuvioon vai liittyikö mitenkään, on yhä auki.

Tietoa on julkisuuteen kuitenkin tihkunut. Esimerkiksi Helsingin Sanomat on saanut haltuunsa paikallisen toimittajan nauhan, jolle Lindén oli puhunut, koska oli luullut puhuvansa poliisille. Siinä hän muun muassa kertoi olleensa selvittämässä bisnesmahdollisuuksia Ugandassa.

Mitä lie bisnesmahdollisuuksia, mutta monen muun kysymyksen ohella tapaus on nostanut esiin kansanedustajien sopeutumiseläkkeen, joka on joissain tapauksissa ylenpalttisen antoisa.

Vuosina 1995–2011 eduskunnassa istunut Lindén kuuluu näihin tapauksiin, sillä 55-vuotias oululainen on nostanut lehtitietojen mukaan jo vuosia noin 5 000 euron kuukausieläkettä sen lisäksi, että hän tekee konsultointitöitä oman yhtiönsä lukuun.

Suvi Lindénin pyörittämä PearlCon Oy teki vuonna 2016 liikevaihtoa 53 000 euroa ja voittoa 16 000 euroa. Sen kaupparekisteriin ilmoitettu toimiala on ”sijoitus- ja konsultointipalvelut sekä kaikki muu laillinen toiminta”.

Palkkaa hän ei yhtiöstä ole nostanut, mutta voittoa yhtiöön on kertynyt kolmessa vuodessa noin 21 000 euroa.

Tällainen konsulttiyhtiö on vähän niin kuin säästöpossu, josta omistaja voi nostaa tulevaisuudessa osinkoa, koska voittoja kertyy. Esimerkiksi konsulttimatkojen reissukulut voi panna kätevästi yhtiön piikkiin ja palkkaa ei ole pakko itselleen maksaa, jos on muita tuloja.

Suvi Lindén on ollut poliitikonuransa jälkeen yritysmaailmassa muutenkin kuin konsulttifirmansa kautta aktiivinen. Hän häärää Jämsässä tahmeasti etenevän ”Suomen Piilaakso” -hankkeen parissa, NxtVn Finland -yhtiön hallituksen puheenjohtajan ominaisuudessa.

Työttömälle vastaavan laajuinen liiketoiminta ei onnistuisi mitenkään ilman korvauksien menetystä.

Ex-ministeri Lindénin tapauksessa lisänärkästystä on herättänyt hänen Iltalehdelle aiemmin antamansa lausunto: ”Ainakin omalla kohdallani soveltuvat työt ovat Helsingissä ja itse asun Oulussa”.

Miltä sekin mahtaa toiselle paikkakunnalle töihin patistettavasta työttömästä näyttää? Tai eläkeläisestä, jonka etuuksia on leikattu?

Ei varmasti kivalta, ehkä jopa keskisormelta.

Nyt on viimeistään aika purkaa kansanedustajien nauttimat ylianteliaat sopeutumiseläkkeet ja asettaa ne samalle viivalle nykyisen, kooltaan ja kestoltaan selvästi niukemman järjestelmän kanssa. Uusi järjestelmä koskee vuonna 2011 tai sen jälkeen ensimmäistä kertaa valittuja kansanedustajia.

Esimerkiksi vanhasta järjestelmästä nauttiva Lindén voi ilman lain rukkaamista nostaa jättimäistä sopeutumiseläkettään 65 ikävuoteen asti ja siirtyä sitten vanhuuseläkkeelle. Nykyisen sopeutumisrahan enimmäiskesto on kolme vuotta joitain poikkeustilanteita lukuun ottamatta.

Päällä vanhan järjestelmän lopulliseksi purkamiseksi on 70 000 nimeä jo kerännyt kansalaisaloite, ja myös eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) on paheksunut suuria sopeutumiseläkkeitä tähän yhteiskunnalliseen tilanteeseen sopimattomina.

Kansalaiset ovat poliitikoille sopeutumiseläkkeestä aivan syystä närkästyneitä, aivan kuten he olivat myös vaalirahoituskohun aikaan. Se närkästyminen maksoi keskustalle ja kokoomukselle yhteensä yli 20 kansanedustajapaikkaa vuoden 2011 vaaleissa.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Aktiivimalli, Kotimaa, Kotimaa, Markku Huusko, NxtVn Finland, PearlCon Oy, Politiikka, Sopeutumiseläke, Suvi Lindén, työttömyys, työttömyysturva, Uganda, Uganda-vyyhti, Yhteiskunta, yrittäminen
Poliisi saamassa avukseen 2000 vapaaehtoista: Uutta reservipoliisia voisi käyttää häiriötilanteissa
Sisältö:

Sisäministeriössä valmistellaan lainsäädäntöhanketta reservipoliisista, kertoo poliisi uutiskirjeessään. Reservistä saataisiin tukea poliisitoimintaan tietyissä tilanteissa, jos poliisin resurssit eivät riitä.

Tavoitteena on kouluttaa valtakunnallisesti kattava, noin 2000 reservipoliisista koostuva operatiivinen reservi. Edetessään ministeriön lakihankkeesta tulee pohja reservin käytölle.

–Uuden reservipoliisijärjestelmän on suunniteltu korvaavan aiemman toimimattomaksi jääneen täydennyspoliisin, joka on myös lainsäädännön osalta jäänyt ajastaan jälkeen, poliisijohtaja Tomi Vuori Poliisihallituksesta sanoo uutiskirjeessä.

Täydennyspoliisilain mukaan täydennyspoliiseja voidaan käyttää vain poikkeustilanteessa, mikä on asettanut käyttökynnyksen varsin korkealle.

Vuoren mukaan reservipoliisijärjestelmän on tarkoitus toimia poliisin valmiuden säätelyvälineenä. Reservin tarkoituksena on tukea poliisitoimintaa sellaisissa normaaliajan häiriötilanteissa tai poikkeusolojen tilanteessa, joissa poliisin resurssit ovat riittämättömiä tehtävien hoitamiseen.

Reservipoliiseiksi koulutettaisiin vapaaehtoisia

Poliisi ja Puolustusvoimat ovat allekirjoittaneet sopimuksen reservipoliisin kehittämisestä. Yhteistyön keskeisenä tarkoituksena on hyödyntää Puolustusvoimien sijoituksesta vapautuvia reserviläisiä uusissa sisäisen turvallisuuden tehtävissä ja rekrytoida Puolustusvoimien reserviläisiä reservipoliisiin.

Yhteistyöstä on iloinnut myös puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.).

– Puolustusvoimien sodan ajan joukkojen määrää on supistettu merkittävästi viimeisen 25 vuoden aikana. Samaan aikaan sotilaspoliisikoulutusta on annettu huomattavasti sodan ajan tarvetta suuremmalle joukolle. Puolustusvoimien reservissä on siten iso joukko sotilaspoliisikoulutuksen saaneita henkilöitä, joiden kouluttaminen täydennyspoliisiksi olisi kokonaismaanpuolustuksen hengessä kustannustehokas ratkaisu, Niinistö kirjoitti Puheenvuoron blogissaan viime syksynä.

Niinistön mukaan reservipoliiseja ei sijoiteta puolustusvoimien sodan ajan joukkoihin.

Poliisin uutiskirjeen mukaan reservipoliisiin hakeutuminen perustuisi vapaaehtoisuuteen ja reservipoliisiksi hyväksyminen edellyttäisi erikseen järjestettävän peruskoulutuksen suorittamista. Koulutuksen on suunniteltu tapahtuvan koulutettavan vapaa-ajalla ja lähtökohtaisesti viikonloppuisin. Osa koulutuksesta olisi luultavasti verkkokoulutusta.

Reservipoliisien rekrytoiminen ja kouluttaminen pyritään aloittamaan viivytyksettä reservipoliisia koskevan lainsäädännön voimaantulon jälkeen.

Poliisiylijohtaja: Poliisi ei kohta pysty hoitamaan tehtäviään

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan on ilmeistä, että ilman voimavarojen lisäystä poliisilla ei ole jatkossa käytännön edellytyksiä hoitaa kaikkia sille kuuluvia tehtäviä tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti ja nyt tarvitaan poliittisen tason ratkaisuja. Hän ehdottaa, että Poliisihallitus yhdessä sisäministeriön kanssa määrittelisi poliisin tehtävien priorisoinnin edellyttämät linjaukset ja lainsäädäntötoimenpiteet sekä pohtisi, mitkä poliisin ydintehtäviin kuulumattomat tehtävät voitaisiin siirtää muille toimijoille.

– Poliisin tehtävien priorisointi edellyttää poliittisen tason ratkaisuja esimerkiksi valtion kehyspäätöksiä tai talousarvioita laadittaessa. Lisäksi priorisointi edellyttää lainsäädännöllisiä toimenpiteitä: voimassaoleva lainsäädäntö ei pääsääntöisesti mahdollista sitä, että jokin poliisille lain mukaan kuuluva tehtävä jätettäisiin kokonaan hoitamatta.

– Poliisien henkilötyövuosien taso olisi välttämätöntä säilyttää jo ydintoimintojen turvaamiseksi. Pikemminkin sitä pitäisi lähivuosina nostaa Hallintovaliokunnan edellyttämään tasoon 7 850. Poliisi tarvitsee pitkäjänteisen rahoitusratkaisun tuleville vuosille ja kehyskaudelle, eivätkä nykyisenkaltaiset kertaluontoiset kehystason nostot mahdollista toiminnan suunnittelua ja ennustettavuutta, Kolehmainen sanoo uutiskirjeessä.

Jussi Niinistö, Kotimaa, Kotimaa, Minna Karkkola, Poliisi, Politiikka, Puolustusvoimat, reservipoliisi, Reservipoliisi, Seppo Kolehmainen, Tomi Vuori, Yhteiskunta
Mäkikotkien olympiaurakka ei päättynyt mahalaskuun
Sisältö:

Suomen mäkihyppy on saanut kovaa julkista ruoskintaa Pyeongchangin olympiakisojen aikana. Sosiaalisessa mediassa suomalaismäkikotkia on haukuttu kisaturisteiksi, jotka olisi pitänyt jättää kotiin.

Kriteerinä olympiavalinnalle oli mahdollisuus sijoittua joukkuekisassa kahdeksan joukkoon. Se tavoite mäkikotkilla Pyeongchangissa myös täyttyi, sillä Suomi oli mäkikilpailut näissä kisoissa päättäneessä joukkuemäessä kahdeksas. Paikka tuli toiselle kierrokselle.

Suomen joukkueessa hyppäsivät Janne Ahonen, Andreas Alamommo, Jarkko Määttä ja Antti Aalto. Ahonen, 40, leiskautti suomalaiskotkista pisimmät siivut.

Ahonen oli myös paras suomalainen suurmäessä. Hän oli 28:s ja pääsi siinä kisassa ainoassa suomalaisena toiselle kierrokselle. Normaalimäessä, jossa kaikki suomalaiset jäivät ensimmäiselle kierrokselle, Alamommo päihitti Ahosen.

Henkilökohtaisissa kisoissa parhaan suomalaissijoituksen saavutti Julia Kykkänen. Hän oli naisten kisassa 23:s.

Tulevina vuosina on mietittävä vakavasti kysymystä, mitä suomalaisen mäkihypyn pelastamiseksi voitaisiin tehdä? Päävalmentaja Andreas Mitter ei ole onnistunut viemään suomalaista mäkihyppyä nousuun.

Mitterin ongelmana on, että harrastajista ja rahasta on pulaa. Kuusi maata, Norja, Saksa, Slovenia, Japani, Puola ja Itävalta ovat karanneet kauaksi. Silti olisi hyvä miettiä, onko ulkomaiselle valmentajalle tarvetta, jos touhu ei yhtään edisty.

Edellä mainittujen mäkihypyn suurmaiden lisäksi Suomen edelle sijoittui joukkuekisassa venäläisurheilijoiden joukkue. Suomea heikompia olivat Yhdysvallat, Tshekki, Italia ja Etelä-Korea.

Kultaa voitti Norja. Norjalaisjoukkueen hyppääjistä Robert Johansson voitti Pyeongchangissa joukkuekullan lisäksi kaksi pronssia henkilökohtaisissa kisoissa.

Saksa oli joukkuekisassa hopealla ja Puola pronssilla. Saksan Andreas Wellinger voitti Pyeongchangissa myös normaalimäen kultaa ja suurmäen hopeaa. Puolan Kamil Stoch voitti suurmäen kullan.

Stoch ei onnistunut nousemaan mäkihistoriassa olympiakultien kärkeen. Matti Nykäsellä ja Simon Ammannilla on neljä kultaa ja Stochilla kolme.

Teksti: Otto Palojärvi, Pyeongchang

Andreas Alamommo, Andreas Mitter, Antti Aalto, Janne Ahonen, Jarkko Määttä, Olympialaiset, Olympialaiset, Otto Palojärvi / Sport Content, Pyeongchang, Urheilu
Kaupan palkkakiistassa ylityökielto – Myyjät vaativat yli 36€ lisää: ”Pyyntömme ei ole kohtuuton”
Sisältö:

Kaupan alalla on voimassa ylityökielto katkenneiden työehtosopimusneuvotteluiden jäljiltä. Neuvottelut kariutuivat ennen kaikkea erimielisyyteen palkankorotuksen suuruudesta, kertoo Talouselämä.

Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ovat neuvotelleet viime viikon ajan kaupan alan työntekijöiden työehtosopimuksesta seuraavalle kahdelle vuodelle. Neuvottelut katkesivat perjantaina 16.2., kertoo Kaupan liitto.

PAM julisti kaupan alalle ylityö- ja liukumien kerryttämiskiellon maanantaista 19.2. klo 6.00 alkaen. Pam on ohjeistanut luottamusmiehiään valvomaan vuokratyöntekijöiden ja tarvittaessa työhön kutsuttavien työntekijöiden käyttöä sekä tarvittaessa puuttumaan niiden käyttöön.

Tammikuun puolessa välissä aloitettuja neuvotteluja oli käyty ratkaisuhakuisessa hengessä. Kaupan liitto kertoo pyrkineensä etsimään ratkaisuja, jotka kehittäisivät kaupan alan työehtosopimusta vastaamaan digitaalisen murroksen tuomiin haasteisiin. Suomessa toimiva vähittäiskauppa kilpailee kansainvälisen verkkokaupan kanssa ja digitaalisuus vaikuttaa myös tukkukaupan toimintaan merkittävästi.

–Neuvottelimme hyvässä hengessä ja pyrimme löytämään toimivia menettelytapoja muun muassa osa-aikaisten työntekijöiden työn suunnitteluun ja kaupan työntekijöiden työhyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä. Olimme myös edenneet työantajille tärkeissä tekstikysymyksissä, Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala sanoo tiedotteessa.

Sama viesti tulee PAMin kaupan sopimusasiantuntija Mia Suomiselta.

–Olemme pohtineet ja miettineet ratkaisuja, ja meillä on aito yhteinen tahtotila. Mitään suurta dramatiikkaa neuvotteluihin ei liity, Suominen sanoo.

Kaupan liitto on valmis maksamaan yleisen linjan mukaisen palkankorotuksen eli saman verran kuin muissakin jo syntyneissä yksityisen sektorin työehtosopimusratkaisuissa on maksettu. Yleisesti pohjana on pidetty teollisuuden alojen 1,6 prosentin palkankorotuksia. PAM vaatii kuitenkin tätä suurempia korotuksia.

–Meidän alan palkat ovat sen verran pienemmät kuin teollisuudessa, että kun korotuksissa puhutaan prosenteissa, jäämme ostovoimassa koko ajan enemmän ja enemmän jälkeen ja matalammalle tasolle. Siksi yleinen linja ei maistu meille, Suominen sanoo.

Kaupan liiton näkemyksen mukaan on selvää, että palkkaratkaisussa ei voida ylittää viennin ratkaisua.

Teollisuuden keskiansioista 1,6 prosenttia on noin 45 euroa. Vastaava summa kaikkien palkansaajien keskipalkasta on noin 54 euroa. Kaupan alan suurimman ammattiryhmän eli myyjien osalta summa on noin 36–38 euroa.

–Pyyntömme ei ole kohtuuton, Suominen sanoo.

Esimerkiksi keskolaisten syyskokous huomautti marraskuussa, että Kesko Oyj on maksanut osinkoja viimeisen kahden vuoden aikana enemmän kuin se on tuottanut voittoa. Osa sen työntekijöistä joutuu kuitenkin turvautumaan sosiaalitukiin minimitoimeentulon turvatakseen.

Lue lisää: Selvitys paljasti karun ilmiön: 334 miljoonaa netonnut kauppa maksattaa palkkakuluja veronmaksajilla

Kaupan alan työehtosopimus määrittelee vähimmäistyöehdot noin 250 000 kaupan alan työntekijälle myymälöissä, kaupan konttoreissa ja varastoissa.

PAM:in neuvottelut Kiinteistötyönantajien kanssa kariutuivat viime viikolla kiinteistöpalvelualan neuvotteluissa, ja PAM antoi lakkovaroituksen. Neuvottelut matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa:n kanssa jatkuvat, mutta vääntöä palkoista on ollut siinäkin pöydässä.

Lähde pääosin: Talouselämä

Lue myös:

Naisvaltainen jättiliitto tyrmää palkkamaltin ja 1,6 %:n linjan: ”Kohtuutonta”

Keskolaiset vaativat: Teollisuutta kovemmat palkankorotukset – yli 10 % lisää

Kaupan alalle ylityökielto – 250 000 työntekijän neuvottelut poikki

Ay-pomon ulostulo liittokierroksesta: ”Minkään muun alan neuvotteluissa ei ole ollut tällaisia vaikeuksia”

Anna Lavikkala, kauppa, Kotimaa, Kotimaa, liittokierros, Liittokierros, Mia Suominen, Syksyn liittokierros, Työehtosopimukset, Uusi Suomi, Yhteiskunta
Supon päätös ihmetyttää – Tiitisen listaa vaaditaan julki: ”Salaamisesta voi olla haittaa valtion turvallisuudelle”
Sisältö:

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos vaatii niin sanotun Tiitisen listan julkaisemista ja näpäyttää Supoa, joka tiedotti tänään, ettei se luovuta listaa tutkimuskäyttöön.

Moni muukin on samoilla linjoilla kokoomusnuorten kanssa.

Tiitisen lista on nimetty Supon entisen päällikön, Seppo Tiitisen mukaan. Vuonna 1990 saatu lista koostuu suomalaisista, jotka olivat yhteydessä Itä-Saksan turvallisuuspalvelu Stasiin.

Supon mukaan kyseessä on asiakirja, jonka Supo on saanut haltuunsa kansainvälisistä tiedustelulähteistä. Asiakirja sisältää henkilöiden nimiä ja muita yksilöintitietoja. Tiedot ovat luonteeltaan vihjetietoja.

Listasta oli tehty yksi tutkimuslupahakemus. Hakemuksen tekijäksi tiedetään Helsingin yliopiston poliittisen historian dosentti Kimmo Elo, joka tutkii DDR:n ulkomaantiedustelua Itämeren alueella vuosien 1969 ja 1990 välillä. Uusi Suomi ei ole tavoittanut Eloa kommentoimaan päätöstä.

Supo myöntää tutkimusluvan, mutta ei luovuta Tiitisen listaa, koska ”ei ole kiistattomasti selvää, ettei tiedon antaminen aiheuttaisi vahinkoa tai haittaa valtion turvallisuudelle”.

–Päätöksessä on otettu huomioon se, että tietojen luovuttaminen voisi vaarantaa Suojelupoliisin kansainvälisen yhteistyön edellytykset. Tiedusteluyhteistyö perustuu luottamukselle, eikä saatuja tietoja lähtökohtaisesti voi luovuttaa eteenpäin, jotta luottamus Suojelupoliisiin säilyy, Supon tiedotteessa todetaan.

Lue tarkemmin: Nyt tuli päätös: Supo ei luovuta Tiitisen listaa tutkijalle – syynä valtion turvallisuus

Kokoomusnuoret pitää perustelua asiallisena, mutta muistuttaa, että myös siitä, että Tiitisen listaa ei julkaista, voi olla haittaa valtion turvallisuudelle ja demokratialle.

–Tiitisen lista tulee julkaista, sillä kansalaisilla on oikeus tietää, ketkä entisistä ja nykyisistä päättäjistä sekä puolueista ovat osallistuneet yhteistyöhön vieraan vallan kanssa kylmän sodan aikana. Suojelupoliisin perustelu haitoista tiedusteluyhteistyölle on sinällään asiallinen, mutta kansallisen intressin tulisi tässä kysymyksessä olla erilainen. Suomen pitää pystyä käsittelemään historiassaan tapahtuneet vääryydet, Vuornos sanoo tiedotteessa.

Kokoomusnuoret pitää välttämättömänä, että oman lähihistoriamme epäselvyydet selvitetään myös tulevan tiedustelulainsäädännön näkökulmasta. Esityksessä tiedustelulaiksi on esitetty eduskuntaan perustettavaksi tiedusteluvaliokuntaa, jolla olisi laaja tiedonsaantioikeus ja kyky parlamentaariseen tiedustelun valvontaan.

–Olisi äärimmäisen ongelmallista, jos tiedusteluvaliokunnan jäseneksi päätyisi poliitikkoja, joilla on historiaa salaisesta yhteistyöstä vieraiden valtojen kanssa. Se, jos jokin on riski kansalliselle turvallisuudelle.

–Tiedustelulainsäädännön edetessä olisi hyvä paikka selvittää lähihistoriamme epäselvyydet. Samalla, kun käymme laajaa yhteiskunnallista keskustelua tiedustelusta, olisi syytä aloittaa vakava keskustelu historiasta tällä saralla.

”Kähmyilijät pääsevät kuin koira veräjästä”

Moni on ihmetellyt Supon päätöstä Twitterissä. Vihreiden Mikko Kiesiläinen kiittääkin kokoomusnuorten avausta. Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi puolestaan esittää oman vaatimuksensa, jota kiittelee Carl Haglundin (r.) avustajana puolustusministeriaikana toiminut Patrik Gayer.

– Tiitisen lista pitäisi julkistaa. Jo presidentti Koivisto tuumasi aikanaan, että sen julkistamisesta syntyisi vähemmän vahinkoa kuin sen salaamisesta, Näkkäläjärvi twiittaa.

– Tiitisen lista on selkeästi sukupolvi- eikä ideologinen kysymys. Lista julki ja itä-yhteydet avoimeen tietoon! Hyvä Näkkäläjärvi, Gayer kiittää.

Myös Espoon kaupunginvaltuutettu Mikko Laakso (kok.) ja keskustavaikuttaja Antti Siika-aho kommentoivat Supon päätöstä.

–Salailu jatkuu ja suomettumisen ajan kähmyilijät pääsevät jälleen kuin koira veräjästä, Laakso twiittaa.

–Vaikeaa hahmottaa, miksi Tiitisen lista pitää edelleen salata. Tuskinpa siellä nimiä, joilla ei olisi enää maalle muuta kuin historiallista merkitystä. Toisaalta, tietenpä Supolla on perusteensa, Helsingin keskustan puheenjohtaja Siika-aho twiittaa.

Kiistelty lista on kuohuttanut aika ajoin ja myös media on vaatinut sitä julki jopa oikeudessa.

Asiasta on voimassa korkeimman hallinto-oikeuden päätös vuodelta 2010. Lista on salassa pidettävä julkisuuslain mukaan ja sen salassapitoaika on 60 vuotta. Asiakirja tulee yleisöjulkiseksi vuonna 2050.

 

 

 

 

 

 

Antti Siika-aho, DDR, Henrik Vuornos, Itä-Saksa, Kimmo Elo, Kotimaa, Kotimaa, Mikkel Näkkäläjärvi, Mikko Kiesiläinen, Mikko Laakso, Patrik Gayer, Politiikka, Stasi, Supo, Tiitisen lista, Tiitisen lista, Uusi Suomi, Yhteiskunta
Mika Poutalan katkera tappio: "Mä onnistuin aika hyvin tänään"
Sisältö:

Mika Poutala koki Vancouverin katkeran olympiapettymyksen jatkoksi katkeran pettymyksen myös Pyeongchangissa. Hän sijoittui 500 metrin pikaluistelussa neljänneksi. Pronssin Poutala hävisi kolmella sadasosalla.

- Ei ole tällä hetkellä oikeastaan mitään tunteita. Vähän epätodellinen fiilis vaan, Poutala summasi tuoreeltaan kisan jälkeen.

Poutalan mukaan pronssi olisi ollut otettavissa, hopea ei.

- Kaksi kaveria (kultamitalistli Norjan Havard Lorentzen ja hopeamitalisti (Etelä-Korean Cha Min-kyu) oli ehdottomasti ylitse muiden. Mutta pronssiin (mitalin voitti Kiinan Gao Tingyu) vaaditut kolme sadasosaa olisi varmaan jostain voinut nipistää. En osaa sanoa, että mitään virhettä olisi ollut.

Poutala itki Vancouverissa 2010 hävittyään olympiamitalin täpärästi. Nyt häneltä irtosi hymyäkin.

- Totta kai tämä tulee kaivelemaan pitkään, mutta fokus siirretään nyt perjantaille. Sen jälkeen suunnataan fokus Kiinaan, jonne lähdetään viikon päästä MM-kisareissulle. Paljon on edessä vielä.

Poutalan mukaan mitali 1000 metriltä ei ole täysin pois suljettu asia.

- Vähän huonommat mitalimahdollisuudet kuin tässä tänään. Mitali voi olla mahdollinen, jos menee monet asiat putkeen.

Motivaatiota hänellä tonille ainakin on toisin kuin Vancouverissa.

- Vancouverissa en ollut yhtä valmis tappioon, mitä olen nyt. Ehdottomasti lähden vähän eri fiiliksellä tonnille. Vancouverissa mulla ei ollut pienintäkään mahdollisuutta mitaleille ja vedin siellä unelmani vedon olemalla kahdeksas.

Tunnelma olympiaovaalilla Gangneungissa oli erinomainen.

- Silloin kun korealainen luisteli, olisi korvatulppia tarvinnut. Kaikkia kannustettiin ja oli todella hyvä fiilis. Aina, kun olen olympialaisissa luistellut, on ollut ihan äärettömän hyvä fiilis. Ei tämmöistä ole missään muualla kuin Heerenveenissä parhaimmillaan, Poutala arvioi.

Poutala muistutti myös urheilun luonteesta.

- Se on hienoa urheilua. Pitää onnistua just eikä melkein juuri sillä hetkellä. Mä onnistuin mielestäni aika hyvin tänään, mutta ei riittänyt mitaliin.

Pekka Koskela oli kisassa 19:s. Koskela ilmoitti lopettavansa uransa näihin olympialaisiin.

- Ihan uskomaton ura kaverilla. Ainoa 2000-luvun maailmanennätysmies olympialaisissa, niin kyllä se saavutus nousee korkealle. Pekka on auttanut mua todella monilla eri tavoilla ja tsempannut todella hyviin suorituksiin. Pekka jättää hienon perinnön, kehui Poutala Koskelaa.

Teksti: Otto Palojärvi, Pyeongchang

Mika Poutala, Olympialaiset, Otto Palojärvi / Sport Content, Pikaluistelu, Urheilu
Kohutusta Facebook-ryhmästä löytyi 50 poliisia – yhdelle vakava huomautus
Sisältö:

Yksi poliisimies on saanut vakavan kirjallisen huomautuksen sopimattomasta käytöksestä poliisin epävirallisessa suljetussa Facebook-ryhmässä. Lisäksi viidelle poliisin palveluksessa olevalle virkamiehelle on annettu poliisijohdon mukaan työnjohdollista ohjausta.

Asia selviää Poliisihallituksen tekemästä selvityksestä, joka käynnistettiin verkkojulkaisu Long Playssa viime kesänä julkaistujen artikkeleiden takia. Artikkeleiden mukaan ryhmässä käytiin epäasianmukaista ja rasistista keskustelua ja siihen osallistui myös poliisin palveluksessa olevia virkamiehiä.

Poliisiyksiköt tunnistivat käytettävissä olevasta aineistosta 50 poliisin palveluksessa olevaa virkamiestä, poliisi tiedottaa. Tunnistamisen haastavuutta lisäsi se, että kuvakaappauksissa osa epäasiallisten kommenttien esittäjistä oli peitetty siten, että esittäjän henkilöllisyyttä ei kyetty selvittämään.

Kaikkien edellä mainittujen 50 poliisimiehen kirjoitukset eivät olleet poliisiyksiköiden tekemien arvioiden mukaan epäasianmukaisia vaan niiden on kriittisinäkin saatettu katsoa kuuluneen virkamiehen sananvapauden piiriin.

Poliisihallitus teki artikkeleiden ilmestymisen jälkeen valtakunnansyyttäjänvirastolle tutkintapyynnön siitä, onko poliisin palveluksessa olevia virkamiehiä syytä epäillä rikoksesta epäasiallisiin keskusteluihin liittyen.

Valtakunnansyyttäjänviraston päätöksen mukaan asiassa ei ole syytä epäillä rikosta, vaan että asian tarkempi selvittely ja mahdolliset kurinpidolliset toimet jäävät poliisihallinnon tehtäväksi. Poliisihallitus ryhtyi tämän jälkeen selvittämään asiaa hallinnollisesti.

Tapauksessa tarkoitettu ryhmä ei ole poliisin ylläpitämä tai muutoin virallinen ryhmä, vaan se on perustettu yksityiseen käyttöön. Ryhmässä on ollut monia poliisin palveluksessa olevia virkamiehiä, mutta myös muita henkilöitä.

Poliisia koskee poliisin hallinnosta annetussa laissa säädetty erityinen käyttäytymisvelvollisuus, joka ulottuu myös vapaa-ajalle. Poliisin on käyttäydyttävä siten, ettei hänen käyttäytymisensä ole omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon.

Poliisihallitus tuomitsee kaikenlaisen rasismin ja syrjinnän eikä suvaitse sitä missään muodossa poliisin henkilöstöltä. Tapaukseen suhtaudutaan vakavasti ja sen johdosta on ryhdytty useisiin kehittämistoimiin.

Lue myös:

Poliisikansanedustaja yllätti radiossa: ”Minähän kuulun tähän salaiseen FB-ryhmään”

Ihmisoikeusliitto väläyttää: Poliiseille asennetestit

Kohu FB-ryhmästä jatkuu: ”Harmillista, jos maan arvostetuimman ammattikunnan maine saa tahran harkitsemattomien poliisien toiminnasta”

Kohu poliisien FB-ryhmästä: ”Asiallinen käyttäytyminen on poliisitoiminnan kulmakiviä”

Kotimaa, Kotimaa, Markku Huusko, Poliisi, Poliisi, rasismi, Syrjintä, Yhteiskunta
Nyt tuli päätös: Supo ei luovuta Tiitisen listaa tutkijalle – syynä valtion turvallisuus
Sisältö:

Suojelupoliisi ei luovuta niin sanottua Tiitisen listaa tutkimuskäyttöön. Listasta oli tehty yksi tutkimuslupahakemus.

Tiitisen listalla tarkoitetaan Supon listaa suomalaisista, jotka olivat yhteydessä Itä-Saksan turvallisuuspalvelu Stasin kanssa. Vuonna 1990 saatu lista on nimetty silloisen suojelupoliisin päällikön Seppo Tiitisen mukaan.

Lista on ollut tutkijoiden käytössä tietyin ehdoin jo vuodesta 2015. Myös media on yrittänyt saada listaa julki jopa oikeusteitse.

Nyt tutkimuslupaa oli haettu tutkimukseen, joka käsittelee DDR:n ulkomaantiedustelua Itämeren alueella vuosien 1969 ja 1990 välillä. Hakemuksen tekijäksi tiedetään Helsingin yliopiston poliittisen historian dosentti Kimmo Elo, joka on tutkinut Stasia pitkään. Supo myöntää tutkimusluvan, mutta ei luovuta Tiitisen listaa.

Suojelupoliisista pyydetyn aineiston voidaan katsoa liittyvän perustellusti ja kiinteästi tutkimusaiheeseen, joten tutkimuslupa myönnetään.

Sen sijaan yksilöidysti pyydettyjä aineistoja, eli niin kutsuttua Tiitisen listaa tai niin kutsuttuun Rosenholz-aineistoon liittyviä tietoja ei voida luovuttaa tutkimuskäyttöön. Syynä on se, että ei ole kiistattomasti selvää, ettei tiedon antaminen aiheuttaisi vahinkoa tai haittaa valtion turvallisuudelle.

–Päätöksessä on otettu huomioon se, että tietojen luovuttaminen voisi vaarantaa Suojelupoliisin kansainvälisen yhteistyön edellytykset. Tiedusteluyhteistyö perustuu luottamukselle, eikä saatuja tietoja lähtökohtaisesti voi luovuttaa eteenpäin, jotta luottamus Suojelupoliisiin säilyy, Supon tiedotteessa todetaan.

Suojelupoliisin aineiston salassapitoaika on 60 vuotta, mutta tutkimuslupa on tietyin edellytyksin mahdollista saada myös tätä uudempaan aineistoon. Jokainen tutkimuslupahakemus harkitaan tapauskohtaisesti. Yksittäistapauksessa salassa pidettävästä asiakirjasta voidaan myöntää lupa saada tietoja, jos on ilmeistä, ettei tiedon antaminen loukkaa niitä etuja, joiden suojaksi salassapitovelvollisuus on säädetty.

Niin kutsuttu Tiitisen lista on Supon luonnehdinnan mukaan asiakirja, jonka Supo on saanut haltuunsa kansainvälisistä tiedustelulähteistä. Asiakirja sisältää henkilöiden nimiä ja muita yksilöintitietoja. Tiedot ovat luonteeltaan vihjetietoja.

Asiakirja on salassa pidettävä julkisuuslain mukaan ja sen salassapitoaika on 60 vuotta. Asiasta on voimassa korkeimman hallinto-oikeuden päätös vuodelta 2010. Asiakirja tulee yleisöjulkiseksi vuonna 2050.

DDR, Itä-Saksa, Kimmo Elo, Kotimaa, Kotimaa, Seppo Tiitinen, Stasi, Suojelupoliisi, Supo, Tiitisen lista, Tiitisen lista, Uusi Suomi, Yhteiskunta
Enni Rukajärven kisat ohi: ”Olympialaiset ei ole minulle tärkein asia”
Sisältö:

Enni Rukajärvi ei onnistunut pääsemään olympiafinaaliin lumilautailun big air-kisassa Pyeongchangissa. Hän oli karsinnassa 16:s.

- Olen pettynyt. Aika amatöörivirheitä. Ensimmäisellä oli liian vähän vauhtia, ja toisella oli liikaa. Seurasimme kisaa, ja tuomarilinja oli epäselvä. Ajattelin sitten koittaa riskillä tuota tonnia, Rukajärvi manaili Suomen olympiajoukkueen twitter-tilillä.

Rukajärvi lähtee kisoista kotiin mitalin kanssa. Hän oli slopestylessa pronssilla. Hän on saavuttanut slopestylesta kaksi olympiamitalia oltuaan Sotshissa 2014 hopealla.

Rukajärvi ei ensin pitänyt ajatuksesta, että lumilautailu on mukana olympialaisissa. Nyt mieli on muuttunut.

- Kokemukseni täältä oli positiivinen. Olympialaiset ei ole minulle tärkein asia, mutta on coolia saada olla täällä mukana ja tavata muita urheilijoita. Kisoissa on paljon hyviä asioita, Rukajärvi sanoi.

Rukajärvi painottaa lumilautailevansa itse lumilautailun takia. Olympialaiset ovat tapahtuma siinä missä muutkin lumilautailuun liittyvät tapahtumat.

- Minulle tärkeintä on lumilautailu. Kehittyä lumilautailussa yhä paremmaksi. Pidän vain lumilautailusta.

Enni Rukajärvi, Lumilautailu, Olympialaiset, Otto Palojärvi / Sport Content, Urheilu
Kuolleen suomalaismiehen ruumiissa ”vierasta ainetta” – Ugandan poliisi Ylelle: 4 tai 5 pidätetty
Sisältö:

Neljä tai viisi ihmistä on pidätetty Ugandassa kuolleen suomalaisliikemiehen tapaukseen liittyen, kertoo Yle Ugandan poliisin tiedotustilaisuudesta.

Miehen ruumiista on poliisin mukaan löytynyt jotakin vierasta ainetta, mutta fyysisiä vammoja ruumiissa ei ole. Poliisin mukaan vieras aine on voinut aiheuttaa miehen kuoleman.

Poliisi kertoi viikonlopun aikana muun muassa Iltalehdelle, että tapausta tutkitaan murhana.

Miehen ruumis on viime viikolla siirretty Suomeen ja Ugandan poliisi teki Suomen keskusrikospoliisille virka-apupyynnön loppuviikosta. Suomen poliisi ei ole vahvistanut murhaepäilyä.

Kuolleen suomalaismiehen matkakumppanina oli entinen liikenne- ja viestintäministeri Suvi Lindén, joka myös löysi miehen kuolleena tämän hotellihuoneesta. Miehellä oli mukanaan puolustustarvikeyhtiö Patrian esitteitä.

 

Patria, Suvi Lindén, Uganda, Uganda-vyyhti, ulkomaat, Uusi Suomi, Yhteiskunta, Ulkomaat
Yle julkaisi Patrian selvityksen Uganda-jupakasta – ”Tapahtumien kulku on seuraavanlainen”
Sisältö:

Ugandassa kuollut suomalaismies tarjosi apuaan valtion Patrialle useaan eri hankkeeseen, ilmenee Ylen haltuunsa saamasta ja julkaisemasta selvityksestä, jonka valtion enemmistöomistama puolustustarvikeyhtiö laati omistajaohjauksesta vastaavalle ministerille Mika Lintilälle (kesk.).

–Patria on tehnyt sisäistä selvitystä liittyen 12.2.2018 alkaneeseen Uganda-uutisointiin ja Patrian osuuteen. Tapahtumien kulku on seuraavanlainen, selvitys alkaa.

Selvityksessä kerrotaan, että Ugandassa menehtynyt liikemies oli yhteydessä Patriaan jo marraskuussa 2016 ja tarjosi ”konsulttipalveluitaan kansainvälisissä hankkeissa”. Liikemies oli itse nostanut esiin, että hän voisi olla avuksi Patrialle Indonesiassa, Pakistanissa ja Qatarissa, missä oli tuohon aikaan ollut eräs hanke käynnissä.

Tammikuussa 2017 Patria oli erääseen Pakistanin-hankkeeseen liittyen aloitellut miehen kanssa yhteistyötä ja käynnistänyt virallisen Business Partner Selection Process -menettelyn (BPS). Työ kuitenkin keskeytyi ennen alkuaan, kun Patria päätti lopettaa markkinoinnin Pakistanissa.

–Patriana emme ole vielä tuoneet julkisuudessa esiin Indonesiaa tai Pakistania.

Afrikan-matkasta suomalaisliikemies kertoi Patrialle ensimmäistä kertaa joulukuussa 2017. Tammikuussa hän ja ”Patrian Land-organisaatioon kuuluva myyntihenkilö” olivat tavanneet asian tiimoilta tarkemmin. Myyntihenkilöä, myyntipäälliköksikin kuvatun Markku Koiviston, varsinainen titteli oli ”vice president”.

LUE MYÖS: Patria selittää: HS:n kirje on aito – tämän takia johtajaa kutsuttiin myyntipäälliköksi

Liikemies oli selvityksen mukaan pyytänyt lupaa näyttää Ugandan lisäksi Mosambikiin suuntautuvalla matkalla ”Patrian julkisia esitteitä valtion johdolle, mikäli siihen tulisi mahdollisuus”. Tähän oli myös annettu lupa, kuten julkisuudessa on käyty läpi, ja miehelle oli toimitettu markkinointimateriaalia. Samalla tammikuussa 2017 käynnistettyä BPS-menettelyä päätettiin jatkaa, mutta prosessia ei kuitenkaan viety loppuun.

Patria kertoo verkkosivuillaan, että se käy kaikkien liikekumppaneidensa kanssa läpi BPS:n epäeettisen toiminnan ehkäisemiseksi. Selvityksessä myönnetään, että omaa ohjeistusta ei noudatettu, kun prosessia ei viety läpi ennen kuin esitteet luovutettiin Ugandaan matkanneelle miehelle.

–Vaikka annettu kirje on sisällöltään ja juridisesti löyhä, eikä se ole toimeksianto eikä sopimus, vaan lupa antaa esitteitä, olisi tällaisen antaminen vaatinut ensin BPS-prosessin loppuunviemisen sekä jonkinasteisen konsulttisopimuksen allekirjoittamisen. Tältä osin Patrian omaa prosessia ei ole noudatettu, Patria toteaa Ylen julkaisemassa selvityksessä.

–Jatkotoimenpiteinä selvitämme, onko vastaavia tapauksia muitakin, tehostamme selkeiden ohjeiden ja toimintatapojen koulutusta. Lisäksi tästä seuraa kurinpidollisia toimenpiteitä, 14. helmikuuta allekirjoitetussa selvityksessä todetaan.

Kaksi päivää myöhemmin Patria kertoi, että kaksi sen keskeistä johtajaa eroaa yhtiön palveluksesta. Yhtiön hallitus päätti kokouksessaan, että Land-liiketoiminnan liiketoimintajohtaja Mika Kari ja myynti- ja markkinointijohtaja Juha Simola jättävät yhtiön.

Lue myös:

Asejärjestelmäasiantuntija Patria-johtajien lähdöstä: ”Korjaus vai hämäys”

Ministeri Patria-potkuista IL:lle: ”Oli tarpeen tilanteen tasapainottamiseksi”

Uganda-virheen seuraus: Kaksi johtajaa lähtee Patriasta välittömästi

Suvi Lindén myöntää YK-pestinsä päättyneen – mutta: ”Sovimme kahden kesken pääsihteerin kanssa…”

Kotimaa, Uganda-vyyhti, Uusi Suomi
Näin politiikka jakaa USA:ta: Trumpin kannattajille oma deittisivusto – ”Make dating great again”
Sisältö:

Deittailu on politisoitunutta. Trumpin deittailusivustolla käyttäjät luokitellaan tarkasti.

Deittailu on politisoitunut viime vuosien aikana. Business Insider -lehti kertoo, että Yhdysvalloissa on jo pidempään ollut omia nettideittailusivustoja republikaaneille ja demokraateille. Samoin presidenttiehdokas Bernie Sandersin kannattajille on perustettu oma Feel the Bern -sivusto. Myös deittisovellus Tinderiä koskenut kyselytutkimus kertoo, että 71 prosentille vastaajista poliittinen katsantokanta on kynnyskysymys suhteen aloittamiselle.

Nyt myös presidentti Donald Trumpin kannattajille on omat deittisivustonsa Trump Dating ja Trump Singles. Palvelua markkinoidaan sivustolla Trumpin vaalilausetta mukaillen: ”Make dating great again”.

Sivustot ovat kuitenkin aiheuttaneet pahennusta kielenkäyttönsä vuoksi. Sivustoilla on esimerkiksi ilmoitus tarkoituksesta ”karistaa liberaalit pois rakkauselämästäsi” ja huomioitu se, että useilla muilla deittisivustoilla käyttäjä voi hyvinkin ilmoittaa, että hän ei ole kiinnostunut Trumpin kannattajista tai on ylpeä liberaalien arvojen kannattaja.

Varsinaiset loukkaavat ilmaisut tulevat vastaan profiilia luotaessa. Lähtökohtaisesti profiilin voi luoda vain heteromies tai -nainen. Homoa, lesboa tai transsukupuolisuutta ei voi valita. Sen sijaan avioliitossa tai muuten varatut voivat käyttää palvelua ja määritellä, ovatko onnellisesti tai onnettomasti naimisissa vai parisuhteessa.

Etnisyys täytyy määritellä tarkkaan. Yhdysvalloissa etnisyys määritellään yleensä viiden kategorian kautta, jotka ovat natiiviamerikkalainen tai Alaskan natiiviasukas, aasialainen, afro-amerikkalainen tai musta, latinalaisamerikkalainen, natiivihavaijilainen tai muu tyynenmeren saarten natiiviasukas sekä valkoihoinen, jolla tarkoitetaan eurooppalaista, Lähi-idästä tai Pohjois-Amerikasta tulevaa valkoihoista.

Trumpin deittailusivuilla kysytään, onko henkilö skandinaavi, polyneesialainen, itä-eurooppalainen, länsi-eurooppalainen, Välimeren alueelta vai eskimo, jolla viitataan Alaskan, Kanadan ja Grönlannin alkuperäisasukkaisiin ja jonka katsotaan yleisesti olevan loukkaava ja epätarkka määritelmä.

Muiden deittisivustojen tapaan käyttäjä voi määritellä ulkomuotoansa ja kiinnostuksen kohteitaan. Kiinnostusten kohteissa on elokuvien ja viinimaistelun lisäksi vaihtoehtoja, kuten armeijamiehet ja -naiset, aseet, country western, poliisit ja palomiehet sekä sinkkuvanhemmat.

Bernie Sanders, Donald Trump, Elina Hakola, Nettideittailu, ulkomaat, Yhteiskunta, Ulkomaat
Nostaako brexit Suomen EU-maksuja? Petteri Orpo KL:lle: Lähtökohtana ”ei”, neuvotteluvaraa on
Sisältö:

Suomen lähtökohta on, että Britannian EU-eron jättämää budjettilovea ei paikata muiden EU-maiden jäsenmaksuja kasvattamalla, mutta neuvotteluvaraa valtion budjettikehyksissä on. Näin kertoo valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) Kauppalehdelle.

Euromaiden valtiovarainministerit kokoontuvat maanantaina Brysseliin ja tiistaina mukaan liittyvät loppujen EU-maiden valtiovarainministerit. Tulevan, vuonna 2020 alkavan rahoituskauden budjettiraamit ovat tapetilla brexitin myötä. Kun Iso-Britannia jättää EU:n, se jättää EU:n budjettiin samalla 14 miljardin euron loven.

Suomi ja monet EU-maat suhtautuvat nahkeasti budjettiaukon täyttämiseen lisärahoituksella. Euroopan budjettikomissaari Günther Oettinger on kuitenkin todennut, ettei Britannian jättämää lovea täytetä taikatempuilla vaan lisärahoituksella. Hän korostaa, että harva jäsenmaa on valmis leikkaamaan omia EU-tukiaan.

Myös Orpo vahvistaa KL:lle, että Suomi tavoittelee nyt tulevalle kehyskaudelle ”suhteellisesti korkeampaa saantoa” tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoista sekä maatalous- ja koheesiorahoista.

Orpo korostaa myös, että Suomelle erityisen tärkeiden EU-hankkeiden kohdalla rahoitusta ollaan valmiita lisäämään. Näitä ovat muun muassa yhteisen maahanmuuttopolitiikan ja puolustuksen edistäminen.

–Jos näihin ei pystytä riittävästi saamaan rahoitusta, me olemme valmiita keskustelemaan maksuosuuden kasvattamisesta, sanoo Orpo Kauppalehdelle.

LUE MYÖS:

Brexit jättää EU:lle 12 mrd.e:n aukon – Budjettikomissaari: Jäsenmaiden täytettävä

Brexit, Euroopan unioni, Euroopan unioni, Kotimaa, Politiikka, ulkomaat, Uusi Suomi
Euroministerit koolla: Kreikka taas listalla – miten tukipaketeista päästään eroon?
Sisältö:

Kreikan taloustilanne nousee jälleen euromaiden valtiovarainministerien asialistan kärkeen, kun ministerit tapaavat tänään maanantaina Brysselissä. Kreikan ohella keskusteluihin nousee muun muassa talous- ja rahaliiton syventämisestä.

Suomea kokouksessa edustaa valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Kreikan nykyinen, kolmas tukipakettiohjelma päättyy tämän vuoden elokuussa. Talous- ja raha-asioiden komissaari Pierre Moscovici on aiemmin myös ilmoittanut, että nykyinen ohjelma jää viimeiseksi.

–Uutta ohjelmaa ei tule, mitään neljättä tukipakettia tai mitään muutakaan ei tule, Moscovici totesi hiljattain.

Ministerit pyrkivätkin ratkomaan, miten Kreikka pääsee tavallisille lainamarkkinoille kolmen tukiohjelman ja kahdeksan vuoden jälkeen. Politico arvioi, että selvä irtautuminen ohjelmista on myös Kreikan ja pääministeri Alexi Tsiprasin etu, sillä näin maa pääsisi eroon kreikkalaisten vihaaman ”troikan” valvonnasta. Tsiprasille ajankohta on tärkeä, sillä maa valmistautuu parlamenttivaaleihin ensi vuonna.

Suora irtautuminen tukipaketista ei kuitenkaan ole yksinkertainen kysymys. Vaikka maan talous kasvaa, on markkinoilla epäilyksiä siitä, pärjääkö maa lopulta omilla jaloillaan. Kreikkalaislehti Kathimerini huomauttaa, ettei Kreikka ole toteuttanut kaikkia siltä vaadittuja rakenteellisia uudistuksia, ja siksi jonkinlaista valvontaa kolmannen tukipaketin jälkeen voi olla luvassa.

Tulevat parlamenttivaalit ovat Politicon mukaan synnyttäneet myös pelkoja siitä, että uusi hallitus aloittaisi Kreikassa taas julkisten menojen kasvattamisen.

Kreikkalaislehti Kathimerini kertoo omaan EU-virkamieslähteeseensä viitaten, että kolmannen tukiohjelman päättyminen merkitsee samalla sitä, että keskustelut velkataakan helpottamisesta voidaan aloittaa. Jo tällä hetkellä Kreikalle on annettu korkotukea ja laina-aikoja on pidennetty, eikä uusille helpotuksille ole haluja.

Ranska on Financial Timesin mukaan aiemmin esittänyt mallia, jossa uudet velkahelpotukset sidottaisiin Kreikan talouskasvuun. Se tarkoittaisi, että uusia helpotuksia tehtäisiin vain, jos Kreikan talouskasvu on odotettua heikompaa.

Kreikan julkinen velka on 180 prosenttia suhteessa maan bruttokansantuotteesta. Suomella julkista velkaa on 63 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Euroopan vakaus- ja kasvusopimus määrittelee julkisen velan enimmäismääräksi 60 prosenttia bkt:sta.

Kreikan kolmas tukipaketti, Kreikan kriisi, Kreikan velkakriisi, Kreikka, Petteri Orpo, Politiikka, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
USA kylvetti Naisleijonat: "Kaveri on parempi"
Sisältö:

Ihmettä jäällä ei nähty jääkiekon naisten olympiavälierässä Suomi-Yhdysvallat. Amerikkalaisvastustajat olivat Naisleijonille aivan liian kovia. Numerot 5-0 kertoivat tylyä kieltään.

- Kaveri oli parempi. 5-0. Piste. Ne kaksi ekaa me syötettiin lapaan. Sillä siisti. Kaveri on parempi. Ihan turhaa analysoida, ilmoitti Suomen joukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen.

Yhdysvallat sai aikaisen maalin, kun Suomi teki virheitä.

- En mä usko, että oli ylilatausta. Ei vaan saatu sellaista alkua kuin toivottiin. Tuli liikaa jäähyjä. Sitten on vaikea päästä peliin mukaan, kun ollaan liikaa boksissa, summasi hyökkääjä Susanna Tapani Sport Contentille.

Takaiskuja tuli liikaa. Yhdysvallat dominoi peliä täysin.

- Se oli aika paha, että se maali tuli heti siihen alkuun, mutta tietty 1-0 tai 2-0:kin, jos oltaisiin saatu siihen vielä yksi maali, olisi ollut meidän peli vielä. Mutta toka erä oli taas vaikea niin kuin se on tässä turnauksessa ollut. Olisi ollut parempi, että oltaisiin saatu pidettyä nollissa mahdollisimman pitkään, Tapani sanoi.

Alkusarjassa Naisleijonat oli pitänyt amerikkalaisia kovilla. Yhdysvallat voitti sen pelin 3-1.

- Kyllä me oltiin paljon parempia siinä ekassa pelissä. Tänään ei missään vaiheessa päästy haastamaan niitä kunnolla. Ei päästy omalle tasolle kyllä tänään, Tapani vertaili pelejä.

Pronssiottelu on edessä keskiviikkona.

- Päästään tästä yli. Mitali on tavoite. Ei tässä mitään muuta voi olla tässä kohtaa, Tapani totesi tulevasta kauden tärkeimmästä pelistä.

Yhdysvallat ja Kanada ovat naisten jääkiekossa omaa luokkaansa. Tämä johtuu siitäkin, että niiden maajoukkuepelaajat ovat ammattilaisia. Suomalaispelaajista lähes kaikki ovat amatööriurheilijoita.

- Kyllähän se helpottaisi, jos kaikki saisivat maajoukkueessamme apurahaa. Tiedetään, että siinä on aika iso ero meidän ja jenkkien välillä. Mutta ei rahastakaan ole kiinni. Kyllä nyt oli iso tasoero kentällä, arvioi Tapani.

Teksti: Otto Palojärvi, Pyeongchang

Jääkiekko, Naisleijonat, Otto Palojärvi / Sport Content, Pasi Mustonen, Pyeongchang, Susanna Tapani, Urheilu