Keskusrikospoliisin rikosylikomisario, Sipoon kunnanvaltuutettu Thomas Elfgen (r.) hämmästelee Puheenvuoro-blogissaan sitä, että harjoittelijalle ei aina makseta ollenkaan Suomessa palkkaa ja kuntoutujatkin saavat vain 12 euroa päivässä, mikä on alle minimipalkan. Asiaa käsitteli tänään Sakari Timonen blogissaan.

- Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ovat vääntäneet minulle rautalangasta selityksiä miksi kuntoutuville ei tarvitse maksaa vähintään minimipalkkaa. Likimain samoilla rautalankamalleilla on vakuuteltu työharjoittelun suurta merkitystä. Niin suuri se muka on, ettei siitä tarvitse maksaa palkkaa. Onko se jopa niin suuri, että pian harjoittelijat joutuvat maksamaan työnantajalle? Nähtäväksi jää, enkä ihmettelisi jos näin kävisi, Elfgren kirjoittaa.

Elfgrenin mielestä perustuslaki on niin selvä, että sitä ei pitäisi olla mahdollista tulkita kuin yhdellä tavalla.

- Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Näin sanoo perustuslaki siinä määrin selkosuomeksi, ettei sitä voi väärinkään ymmärtää ja toisinkaan soveltaa.

- Yhdenvertaisuuslaki on sekä oikein- että väärinpäin luettuna samansisältöinen. Pääsäännön mukaan työntekijät ovat yhdenvertaisia ja viranomaisen velvollisuus on edistää sen toteutuminen. Lain 2. luku koskee yhdenvertaisuuden edistämistä, 3. luku syrjintäkieltoa. Selkosuomeksi nekin on kirjoitettu, Elfgren toteaa.

Hänen mielesstään työnantajat lukevat lakia kuin piru Raamattua.