Yhdysvaltain politiikan asiantuntijat uskovat, että Yhdysvaltain velkakattoa ja julkisten menojen leikkausta koskeva poliittinen kiista ei ratkea tänään.

USA:n kongressi nimitti elokuussa niin kutsutun talouden supervaliokunnan sopimaan puoluerajat ylittävästä kompromissista maan julkisen velan leikkaamiseksi. Valiokunnan työn takaraja on tänään, ja sen esitys julkistetaan ylihuomenna.

Arvovaltainen Washington Post kertoi alkuillasta Suomen aikaa, että valiokunta ei tänään enää kokoontunut neuvottelemaan pähkinän ratkaisemisesta, vaan he pohtivat lähinnä tapaa, jolla epäonnistuneen työn tulos tuotaisiin julkisuuteen.

Sopimuksen pääkohdat sisälsivät yhteensä yli 2 000 miljardin säästöpaketin, jolla oli tarkoitus perua aiempia veronalennuksia ja leikata liittovaltion menoja. Tuolloin sovittiin, että valiokunta suunnittelisi 1 500 miljardin dollarin edestä menoleikkauksia ja veronkorotuksia, joilla liittovaltion velkaantuminen taitettaisiin.

Alun perin valiokunnan kannustimeksi määrättiin 1 200 miljardin dollarin automaattinen menogiljotiini, joka leikkaa tasaisesti menoja koko budjetin laajuudelta ja korottaa veroja lähes kaikkialta.

Elokuussa valiokunnalle annettiin erikoisoikeuksia, jotta siihen kuulumattomat poliitikot eivät olisi päässeet hidastamaan sen työskentelyä. Nyt näyttää siltä, että valiokunnan omat voimat olisivat ajautuneet sovittamattomaan riitaan.

Bloomberg kertoo, että valiokunnan demokraatit ja republikaanit ovat yhä erimielisiä säästötoimista. Republikaanit ovat vaatineet julkisten menojen leikkaamista ja demokraatit verojen korotuksia.

Neuvotteluita läheltä seurannut Huffington Post puolestaan ei ollut näin kyyninen. Lehden tietolähteen mukaan sopu oli vielä maanantaina mahdollinen.

Elokuinen kriisi Yhdysvaltojen velkakaton tulemisesta vastaan aiheutti maailman taloushistoriassa ainutlaatuisen tapahtuman, kun Yhdysvaltojen liittovaltion velan luottoluokitus putosi Standard & Poor'sin arviossa ylimmästä luokasta.