Strategiakonsultti ja hallitusammattilainen Minna Isoaho hämmästelee Puheenvuoro-blogissaan sitä, että johtajien suuriin erorahoihin ei puututa, vaikka ne nähdään epäreiluina.

Viimeksi on kohistu Outokummun erotetun toimitusjohtajan Mika Seitovirran 1 500 000 euron erorahasta.

- Aina, kun uutinen maksettavasta erorahasta tulee julkiseksi, paheksutaan tilannetta voimakkaasti. Kansalaiset kokevat tilanteen epäreiluna ja päättäjät tarjoavat lääkkeeksi ohjeiden tarkennuksia tulevaisuudessa ja yleistä tilanteen moralisointia. On käsittämätöntä, että sama näytelmä toistuu ilman, että varsinaista ongelmaa poistettaisiin, Isoaho kirjoittaa.

- Itsekin olen sitä mieltä, että johtajien saamat korvaukset ovat liian suuria, mutta asia ei korjaannu sillä, että kerta toisensa jälkeen taivastellaan ex-johtajan potkuista tienaamaansa euromäärää. Turha sitä erotettua toimitusjohtajaa on tapahtuneesta syyttää, kun kultaiset kädenpuristukset ovat itseasiassa tulosta häkellyttävän huonosta hallitustyöskentelystä ja näpertelevästä omistajaohjauksesta, Isoaho paukauttaa.

Isoaholla on kolme lääkettä, joilla ongelma hänen mukaansa korjattaisiin. Hän esittää, että coporate governance -suositukset päivitetään, hyvä veli -johtamista vähennettään ja että yrittäjäriskiä ei sekoitettaisi ammattimaiseen johtamiseen.

Isoahon mielestä hallinnointikoodissa eli coporate governance -suosituksissa tulisi nykyistä paremmin perustella johdon palkitsemiset.

Hyvä veli -verkostot puolestaan johtavat Isoahon mukaan ylipäänsä huonoon johtamiseen. Hän kritisoi myös tapa, jolla yritykset valitsevat jäseniä hallituksiinsa.

- Erorahaskandaaleihin johtaneet palkkiopäätökset osoittavat, että hallituksissa on vallalla haitallinen ryhmäajattelu. Jos verkostojen ulkopuolisia osaajia otetaan riittävästi päätöksentekoon mukaan, myös näkökulmat monipuolistuvat ja päätökset paranevat, Isoaho kirjoittaa.

Isoaho sanoo, että hän itse yksinkertaistaisi rajusti johdon palkitsemista.

- Selkeimmillään johdon palkka on kuukausipalkka ilman mitään lisäpalkkioita. Rekrytointitilanteessa molemmat osapuolet tietävät palkkiotason tarkasti ja voivat arvioida sen houkuttelevuutta, Isoaho kirjoittaa.