Suomalainen tekoälykoulutus herättää huomiota maailmalla. Politico-lehti kertoo Suomen ”suuresta kokeesta”, jossa ideana on levittää tietoa tekoälystä kouluttamalla aluksi yksi prosentti väestöstä, Suomen tapauksessa noin 55 000 ihmistä, tekoälyn perusteista.

Lisäksi hollantilainen teknologia-alan yrittäjä on käynnistänyt oman tekoälykurssinsa suoraan suomalaisen esikuvan pohjalta.

Suomen tekoälykurssi, Elements of AI, on teknologiayhtiö Reaktorin ja Helsingin yliopiston kehittämä. Kurssin voi suorittaa vapaasti verkossa.

LUE MYÖS: Asiantuntija varoittaa: Google petti räikeästi lupauksensa – Suomenkin terveystiedot lipuvat helposti väärään käyttöön

”Elements of AI -verkkokurssin ensimmäinen tavoite oli saada yksi prosentti suomalaisista tutustumaan tekoälyn perusteisiin. Yritykset ja yksityiset ihmiset tarttuivat innokkaasti #tekoalyhaaste-kampanjaan myös maailmalla, ja Suomen yhden prosentin tavoite tuli täyteen muutamassa kuukaudessa”, yliopisto kertoo tiedotteessaan.

Yliopiston mukaan englanninkielisellä Elements of AI -verkkokurssilla oli marraskuuhun mennessä yli 100 000 opiskelijaa ympäri maailman, ja kurssin ensimmäisen osan oli suorittanut lähes 10 000 henkilöä.

Kurssin johtava opettaja, tietojenkäsittelytieteen apulaisprofessori Teemu Roos kertoo Uudelle Suomelle, että Suomen noin 55 000 kurssikävijän tavoite on kuitenkin näistä luvuista huolimatta tullut täyteen, sillä isoja suomalaisia yrityksiä sitoutui viime vuonna kouluttamaan koko henkilöstönsä vuoden loppuun mennessä. Yrityksissä on käytetty myös muita oppimateriaaleja ja ohjelmistoja kuin verkosta löytyvää, kaikille avointa kurssia.

Roosin mukaan englanninkielisen kurssin aloittaneista noin puolet on suomalaisia ja puolet muista maista.

LUE MYÖS: Ministeriltä erikoinen idea: Seuraavissa hallitusneuvotteluissa pitäisi käyttää tekoälyä

Reaktorin tekoälyliiketoiminnasta vastaava johtaja Hanna Hagström on ylpeä siitä, että Suomi on tiettävästi ensimmäisenä maana saanut yhden prosentin kansasta tutustumaan tekoälyn alkeisiin, yliopisto kertoo tiedotteessa.

”Suomalaiset ovat havahtuneet ymmärtämään tekoälyn tärkeyden ja sen tuomat valtavat muutokset tulevaisuudessa, mistä kertoo kurssin osallistujamäärä. Tekoäly vaikuttaa tulevaisuudessa kaikkien elämään. Tämän vuoksi tiedon demokratisointi on tärkeää koko yhteiskunnalle, ja sitä selkeästi myös halutaan”, Hagström kommentoi.

Marraskuussa kurssista julkistettiin myös suomenkielinen versio. Roosin mukaan joulukuun 19. päivään mennessä suomenkielisen kurssin oli aloittanut arviolta 9000 ihmistä ja suorittanut vajaat 900 henkeä.

Politico kuvaa, että kurssi on tarkoitettu jokaiselle – myös niille, joilla ei ole aiempaa kokemusta koodaamisesta. Tarkoituksena ei ole kouluttaa kehittäjiä, vaan nostattaa tietoisuutta tekoälyn mahdollisuuksista ja riskeistä niin, että jokainen voi miettiä itse, mikä on hyödyllistä ja mihin haluaa oman maansa hallituksen panostavan.

Sitran johtava asiantuntija Laura Halenius kirjoitti Sitran blogissa tällä viikolla, että vuodesta 2019 pitäisi tehdä reilun datan vuosi.

”Datan hyödyntäminen lisääntyy yrityksissä vauhdilla. Samalla uudenlaiset eettiset kysymykset nousevat esiin, kun organisaatiot ottavat käyttöönsä uusia dataa hyödyntäviä ratkaisuja. Tekoälyn etiikasta puhutaan jo ja maailman suurin teknologia-alan standardointijärjestö IEEE kehittää tekoälyn eettisiä sertifikaatteja. Se mistä tulisi puhua enemmän ovat ne mutkikkaat eettiset kysymykset, jotka liittyvät siihen valtavaan datamäärään, jota tekoälyä hyödyntävät järjestelmät tulevaisuudessa keräävät ja välittävät toisilleen”, Halenius kirjoitti.

Roosin mukaan tekoäly tarvitsee ihmisen apua. Tekoäly ei ole mikään olio, joka tulee koko ajan viisaammaksi, ryhtyy tietoiseksi itsestään ja valtaa maailman, hän sanoo. Roosin mielestä tarvitsemmekin maltillista ymmärrystä tekoälyn mahdollisuuksista.

LUE MYÖS: Robottitrollaus yllätti täysin – Microsoft pyytää anteeksi törkyä