Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK haluaa pidentää oppivelvollisuutta syrjäytymisen torjumiseksi.

– Peruskoulu on Suomessa kaikille pakollinen. Sen jälkeen mahdollisuuksia on useita, kuten lukio tai ammattikoulu. Joka vuosi kuitenkin noin 10 000 nuorta jää peruskoulun varaan, SAK:n koulutuspäällikkö Mikko Koskinen kertoo SAK:n tiedotteessa.

Pelkän perusasteen varassa 16–64-vuotiaista oli toissa vuonna yli 620 000. Töissä heistä kävi alle puolet, SAK kertoo.

– Useimmilla matalasti koulutetuilla on myös puutteelliset luku-, lasku- ja digitaidot. EU:ssa on jo ymmärretty heikkojen perustaitojen johtavan syrjäytymiseen, mutta Suomi tulee asiassa vaarallisella tavalla jälkijunassa. On hyvä, että sisäministeri Paula Risikko on nyt nostanut syrjäytymisen yhdeksi sisäisistä turvallisuusuhkista, koska nämä 600 000 aikuista tarvitsevat koulutusta pikaisesti, Koskinen kertoo.

SAK helpottaisi aikuisten opiskelua työn ohessa tai työttömänä ja perustaisi esimerkiksi avoimen yliopiston tapaan toimivia avoimia ammattiopistoja.

SAK ehdottaa perustaitotakuuta, joka tavoittelisi niitä 600 000 aikuista, joilla on vaikeuksia lukea, laskea tai käyttää digitaalisia laitteita.

Sijoittamalla aikuisten ammatilliseen koulutukseen hallitus voisi SAK:n laskelmien mukaan parhaimmillaan ylittää työllisyystavoitteensa.