Uuden Suomen Puheenvuoron blogimaailmassa on tällä viikolla ollut yksi aihe ylitse muiden. Se, jota homorummutukseksikin kutsutaan.

Sukupuolineutraalista avioliittolaista on kirjoitettu kymmeniä blogeja kiihtyen kohti tätä päivää, jolloin lakialoitteen kohtalosta päätetään eduskunnan täysistunnossa. Enemmistön vastustus lopettaisi aloitteen käsittelyn, kun taas kannattajien voitto antaisi samaa sukupuolta oleville oikeuden avioliittoon.

Alla kymmenen aihetta koskevaa blogikirjoitusta.

Piraattipuolueen Olli Markkanen seurasi torstaina eduskunnan lähetekeskustelua ja puuttui blogissaan aloitteen vastustajien argumentteihin. Esimerkiksi kristillisten Peter Östman sanoi eduskunnassa, että ”avioliittoa on Suomessa tuhansien vuosien ajan hallinnut kristillinen kirkko”.

– Joo ei ole. Kristinusko tuli vasta viime vuosituhannen puolella, kirkon mukaan 1155 kun Piispa Henrik tuli maahan. --- Avioliittoa kirkko ei ole hallinnut kuin vajaat 500 vuotta, jos sitäkään, Markkanen kirjoittaa.

Kansanedustaja Olli Kärnä (sd.) julkaisi torstaina oman pohdintansa, jossa hän kertoi päätyneensä aloitteen kannattajaksi vasta vakavan harkinnan jälkeen. Hän korosti Suomessa tapahtunutta asennemuutosta ja sitä, että aloitteen kannatus ei enää rajoitu ”vain Kallion punavihreisiin kuppiloihin”.

– Olen keskustellut asiasta eduskuntavaalityöryhmäni kanssa. Siellä jopa vanhemmat herrat olivat sitä mieltä, että lain puolesta voisi olla, ja että avioliitto kuuluu myös seksuaalivähemmistöille, Kärnä kirjoittaa.

Erityisesti kaksi puoluetta, keskusta ja perussuomalaiset, ovat olleet blogeissa esillä. Keskustaa aloite jakaa vahvasti. Keskustan puoluevaltuuston jäsenistä Jasi Kuokkanen ilmoittautui aloitteen vastustajaksi, Elina Lappalainen taas kannattajaksi. Keskustanuorten puheenjohtajan Teppo Säkkisen tunteikas kannanotto levisi sosiaalisessa mediassa vauhdilla.

Perussuomalaisista omat tiukan vastustavat kantansa toivat esiin kansanedustajat Mika Niikko ja Vesa-Matti Saarakkala. Jälkimmäistä harmitti evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkisen myönteinen kannanotto, Niikko puolestaan ihmetteli, että ”tämä hallituskausi on mennyt yhden vähemmistöryhmän perässä pian jo neljä vuotta”.

Vasemmistolainen Saara Huttunen ihmetteli muun muassa Mika Niikon usein käyttämää lasten etu -argumenttia, jolla vastustetaan aloitteeseen sisältyvää samaa sukupuolta olevien parien adoptio-oikeutta. Huttunen korosti blogissaan, että ilman sukupuolineutraalia avioliittolakiakin homopareilla on jo lapsia ja kyse on lähinnä byrokratian helpottamisesta.