- Se että perushammashuollon järjestäminen olisi kallista, se on vale.

Näin paukauttaa uuden Megaklinikan hallituksen puheenjohtaja Heikki Pilvinen. Megaklinikka on Helsingin keskustaan kaksi viikkoa sitten avattu uudenlainen hammaslääkäriasema, jota on kutsuttu jo hammashuollon halpa-asemaksikin sen edullisten hintojen vuoksi.

Pilvinen uskoo kehittäneensä hammashuollon mallin, jolle olisi tilausta ulkomaillakin.

- Hammashuolto on koko maailmassa ollut aikalailla yksityisten ammatinharjoittajien tai niiden yhteenliittymien käsissä, jolloin koon tuomia skaalaetuja ei ole tavoitettu. Minua on aina harmittanut, että siinä on paljon tehottomuutta. Jo tavallinen ajanvarausmalli aiheuttaa periaatteessa luppoaikaa, Pilvinen sanoo.

Normaalisti potilaan ottaa vastaan hammashoitajan ja -lääkärin tiimi, joka Pilvisen mukaan päättyy yleensä lääkärin suuhygienistille antamaan lähetteeseen ,vaikkapa hammaskiven poistoon. Megaklinikalla hammashoitaja, -lääkäri ja suuhygienisti käyvät potilaan luona vuorotellen sen mukaan, mitä asiakkaan hoito edellyttää. Näin asiakas saa hampaat huollettua yhdeltä istumalta.

Pilvinen uskookin, että tuotantomalli on halvempi kuin kunnallisella puolella.

Koska hoitoajan pituus vaihtelee, ei Megaklinikka tarjoa perinteisiä hoitoaikoja. Sen sijaan varaukset tehdään tunnin pituisiin aikaikkunoihin, jonka sisällä hoito luvataan aloittaa.

- Se on hoitohenkilökunnan kannalta myös mieluisampi suorittaa, kun ei tarvitse tehdä töitä kelloa vastaan aikavarauksen puitteissa.

Pilvisen mukaan asiakkaat ymmärtävät jouston, kun hoito on halpaa.

Pelkkä käyntimaksu on 10-20 euroa, jonka, lisäksi potilaalta veloitetaan kustakin toimenpiteestä hinnaston mukaan. Esimerkiksi alle 10 minuutin hammaskiven poisto maksaa 20 euroa ilman Kela-korvausta ja pieni paikka 30,20 euroa ilman Kela-korvausta.

Megaklinikka tarjoaa vain perushammashuoltoa. Vaativampia toimenpiteitä, kuten esimerkiksi oikomishoitoja ei tehdä. Hallituksen puheenjohtaja toteaakin, että uuden hammaslääkäriaseman palvelut on suunnattu etenkin niille, jota eivät halua odottaa kunnallisen hammashuollon jonoissa, mutta joille yksityinen hammashuolto on ollut liian kallista.

Toistaiseksi palaute on ollut hyvää.

- Meille on ollut iloinen yllätys, että vastaanotto on ollut näinkin positiivista ja aika monella on ollut juuri sellaisia ongelmia, että kunnalliselle ei pääse ja yksityisen hinnat eivät ole olleet tarpeeksi lompakkoystävällisiä.