Hallituspuolueiden poliitikot ihmettelivät viikonloppuna Suomen työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmaa ja puhuivat jopa 100 000 vapaasta työpaikasta. Kansanedustaja Harri Jaskari (kok.) kuulutti Uudessa Suomessa, että eihän asia näin voi olla – eikä se olekaan.

100 000 avoimesta työpaikasta ja samaan aikaan 300 000 työttömästä puhui myös elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.). Molemmat viittasivat työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsauksen lukuihin, joiden mukaan TE-toimistoissa oli helmikuussa avoinna 109 000 työpaikkaa.

Tämän jälkeen on huomautettu, että työllisyyskatsauksen luku koskee koko helmikuuta eli koko kuukauden aikana avoinna olleita työpaikkoja. Kerralla työpaikkoja ei ole vapaana näin suurta määrää, sillä paikkoja myös täyttyy sitä mukaa kun niitä tulee tarjolle. Kohtaanto-ongelma ei siis ole niin suuri kuin poliitikkojen puheista ja uutisoinnista olisi voinut päätellä.

Esimerkiksi maanantaina ja tiistaina TE-toimistojen työnhakusivulla on ollut avoinna noin 16 000 työpaikkailmoitusta. Nämä työt ovat siis tarjolla eli avoinna juuri tällä hetkellä. Työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Petri Syvänen kertoo Ylelle, että avoimien työpaikkojen määrä ei toisaalta ole myöskään näin pieni, sillä yksi ilmoitus voi sisältää useita avoimia työpaikkoja. Lisäksi kaikki avoinna olevat työpaikat eivät myöskään näy Te-palvelut.fi sivustolla.

Lue myös:

Yli 100 000 vapaata työpaikkaa, yli 300 000 työtöntä - Kansanedustaja: ”Eihän asia näin voi olla!”