Pettymys, mutta odotettu sellainen. Siinä Suomen Ylioppilaskuntien Liiton eli SYL:n puheenjohtajan Matti Parpalan tunnelmat eduskunnan tönittyä perjantain äänestyksessä nurin kaikki opposition opintotukeen tekemät parannusesitykset.

–Pettyneitä olimme jo silloin, kun valtiovarainministeriö jätti budjettiesityksestään pois opintotukityöryhmän esittämät parannukset [muun muassa opintotuen sitomisen kansaneläkeindeksiin]. Sen jälkeen oli aika selvä, että eduskunta ei parannuksia tee, sanoo Parpala Uudelle Suomelle.

Opintotuen taso pysyy siis ensi vuonna entisellään. Indeksiin sitomisen lisäksi oppositio halusi poistaa opintotuen kytköksen vanhempien tuloihin, ja äänestyttipä Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki jopa sadan euron suorasta korotuksesta opintotukeen.

Arhinmäen aloite oli STT:n mukaan liikaa jo kymmenelle SDP:n edustajallekin, eikä Parpalakaan odottanut suuria.

–Se tarkoittaisi jo noin 30 prosentin korotusta, joten varmasti siinä tuli monella taloudelliset realiteetit vastaan. Sen kustannukset olisivat isot, sanoo Parpala.

Sen sijaan indeksiin sitomisen hylkäämisestä hallitusrintaman on Parpalan mukaan ”hyvä olla pahoillaan”. Sekä opposition että hallitusrintaman edustajat pahoittelivat keskustelussa tämän epäonnistumista.

–Opintotuki on pian ainoa vähimmäistoimeentuloa turvaava tuki, jonka reaaliarvo heikkenee koko ajan, sanoo Parpala.

SATA-komitean esityksen mukaisesti muut sosiaalietuudet sidotaan indeksiin jo ensi vuoden budjetissa.

Parpala ihmettelee sitä, että opintotukityöryhmän ehdottamat kiristykset saatiin tehtyä, mutta olennaisia parannuksia ei. Muun muassa opintojen etenemisvaatimus kiristyy hieman.

–Jos vaatimuksia kiristetään, mutta opiskelemisen edellytyksiä ei, niin ei se auta opintojen edistymistä.

Korkeakouluopiskelijoiden kannalta tärkeimmät parannusvaatimukset olisivat indeksisidos sekä huoltajakorotus perheellisille opiskelijoille. Lukio- ja ammattikouluopiskelijoille tärkeää olisi, etteivät huoltajien tulot enää vaikuttaisi tuen saamiseen.

–Politiikan realiteetteihin suhteutettuna ne olisivat tärkeimmät parannukset, sanoo Parpala.

Eduskuntakeskustelun perusteella opiskelijat voivat edellyttää etuuksiensa kohentamista ensi vaalikaudella.

–Odotamme, että indeksi otetaan tulevaan hallitusohjelmaan, keitä siellä sitten onkin, sanoo Parpala toiveikkaana.

SYL on opiskelijajärjestö, joka edustaa noin 138 000 perus- ja jatkotutkinto-opiskelijaa.