Noin sata suurituloista suomalaista on vastustanut viime vuoden verotustietojensa luovuttamista tiedotusvälineille. Verohallinnosta kerrotaan, että kaikki käsitellyt hakemukset on toistaiseksi hyväksytty, eli media ei saa näiden henkilöiden tulotietoja suoraan verottajalta.

Suomalaisilla oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa mahdollisuus vastustaa verotustietojensa luovuttamista suoraan tiedotusvälineille ”henkilökohtaiseen erityiseen tilanteeseen liittyvällä perusteella”.

Mahdollisuus vastustaa tietojen luovuttamista koski yli 100 000 euroa vuodessa tienanneita suomalaisia, sillä Verohallinto ei toimita enää sitä pienempiä tulotietoja suoraan medialle.

Verohallinto kokoaa vuosittain tiedotusvälineille valmiiksi listoja julkisista tuloverotustiedoista. Verohallinto kuitenkin katsoi, että vuodenvaihteessa voimaan tulleen tietosuojalain perusteella yksityishenkilöt voivat vastustaa tietojensa luovuttamista tällä tavoin. Vastustamisoikeus sisältyy EU:n yleiseen tietosuoja-asetukseen.

Kaikki tuloverotustiedot ovat silti yhä julkisia ja saatavilla verotoimistoista paikan päältä ja puhelinpalvelusta. Osa tuntemattomammista nimistä vuositulojen kärjessä voi kuitenkin jäädä julkisuudelta pimentoon uuden käytännön seurauksena.

Suurin osa hakemuksista jo hyväksytty

Viimeinen päivä vastustaa tietojen luovuttamista oli eilen maanantaina, viikko ennen verotustietojen julkistamista. Verohallinnon ylitarkastaja Noora Kontro kertoo, että maanantaihin mennessä noin 70 hakemusta oli käsitelty, ja niistä kaikki oli hyväksytty. Yhtään hakemusta ei siis ole toistaiseksi hylätty.

Verohallinto ei etukäteen määritellyt, millaisissa tilanteissa vastustamispyyntö hyväksytään eikä verotustietoja luovuteta suoraan medialle.

”Perusteet ovat olleet taloudellisia tai sosiaalisia tai henkilön terveyteen tai turvallisuuteen liittyviä asioita”, Kontro kertoo.

Kontron mukaan osa vielä käsittelemättömistä pyynnöistä odottaa lisäselvitystä.

Tämän tarkemmin Kontro ei tässä vaiheessa erittele hyväksyttyjä syitä.

”Asiakirjat ovat lähtökohtaisesti salassa pidettäviä, mutta katsotaan, jos jossain vaiheessa pystytään sanomaan yleinen linja, minkä tyyppisiä syitä niissä on ollut.”

Tiedot luovutusta vastustaneista henkilöistä ja pyynnön perusteista ovat lain mukaan salassa pidettäviä.

Päätökset on tehty Verohallinnon oikeusyksikössä. Kontron mukaan hakemusten käsittelyssä ei ollut käytössä virallista ohjetta.

”Hakemuksia on käsitelty aika pienellä porukalla. Suullisesti olemme keskustelleet siitä.”

Kontro ei osaa vielä sanoa, tehdäänkö ensi vuodelle tarkemmat ohjeet tämän vuoden kokemusten perusteella.