Poliisin teknisen tutkinnan henkilöstö saapui tiistaina Teknoksen maalitehtaalle Helsingin Pitäjänmäelle.Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi

Maalivalmistaja Teknos aikoo osallistua aiheuttamansa Helsingin Mätäjoen ympäristötuhon korjauskustannuksiin. Helsingin ympäristölautakunnan puheenjohtaja Matti Niemi (sd.) kiittää yhtiön ilmoitusta, mutta ihmettelee, kuinka myrkyllinen liuotin voi yhdistyä tehtaalla suoraan sadevesiviemäriin.

Sadat kalat kuolivat ja ympäristö vaurioitui, kun Teknoksen tehtaalta Pitäjänmäeltä karkasi maanantaina liuotinta jokeen. Matti Niemi arvioi lehtitietojen perusteella, että ympäristöhaitta on ”poikkeuksellisen vakava”. Myös poliisi tutkii tapausta.

Teknoksen mukaan päästön syy oli inhimillinen virhe. Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että ”yhden työntekijän inhimillisen virheen vuoksi liuotetta pumpattiin hetken aikaa suoraan sadevesiviemäriin”. Lisäksi varajärjestelmä, jonka olisi tullut reagoida vuotoon ja estää se sulkuventtiilillä, petti.

Matti Niemi ymmärtää, että inhimillisen virheen mahdollisuus on aina olemassa.

–Mutta vähän ihmetyttää, miten on ylipäätään mahdollista, että myrkyt yhdistetään suoraan sadevesiviemäriin, Niemi kummastelee.

–Tällaista ei pitäisi enää 2010-luvun Helsingissä sattua.

Teknos kertoi tiistaina, että viemäriin päässyt liuotin oli Shellsol A 100 -liuotetta, joka on ympäristölle vaarallinen kevytaromaattinen liuotinbensiini. Yhtiön mukaan ainetta pääsi viemäriin ja sitä kautta jokeen noin 500-1000 litraa noin kello 12.30–14.30 välisenä aikana.

Helsingin ympäristölautakunta kuulee tänään ympäristökeskuksen virkamiehiä muun muassa Mätäjoen tuhojen laadusta.

–Selvitettävä on myös se, koska Teknoksen toimintaa on viimeksi tarkastettu, Niemi sanoo.

Rikostarkastaja Ilkka Koskimäki Helsingin poliisista kertoo Ylelle, että poliisi ottaa Teknoksen toiminnan esitutkintaan. Poliisi pitää ympäristövahinkoja vakavina ja on toiminut oma-aloitteisesti.

Matti Niemi toteaa Uuden Suomen blogissaan odottavansa, että ”vahingon aiheuttaja Teknos kantaa proaktiivisesti vastuun aiheutuneen vahingon korjaamisessa”.

–Jos olisin itse Teknokselle, ottaisin aktiivisesti roolia tässä. Oletan, että saastuttaja maksaa, Niemi sanoo Uudelle Suomelle.

Teknos ilmoittaa tiedotteessaan, että yhtiö tulee osallistumaan omalla kustannuksellaan vaurioiden korjaamiseen ja kalakantojen elvyttämiseen.

–Se kuulostaa hyvältä, sanoo Matti Niemi.

–Täytyy kiittää Teknosta siitä.

Niemi ei osaa vielä arvioida, millaiseksi korjauskustannukset tulevat muodostumaan. Hänen mukaansa kyse on kuitenkin vuosien projektista, sillä Mätäjoen lupaavasti edennut taimenenistutus alkaa käytännössä alusta.