Itä-Suomen poliisi on aloittanut esitutkinnan Kiuruvedellä sijaitsevan Attendo Kallionsydän -hoivakodin tapahtumista koronaepidemian aikana.

Yksityisen ikäihmisten asumispalveluyksikön asukkaista 11 on kuollut koronavirukseen tähän mennessä. Hoivakoti on siirtynyt Attendolta Ylä-Savon sote-kuntayhtymän hallintaan koronaviruksen päästyä leviämään asukkaiden keskuudessa hallitsemattomasti.

Rikosnimikkeet esitutkinnassa ovat työturvallisuusrikos, virkavelvollisuuden rikkominen ja väärän todistuksen antaminen viranomaiselle. Lisäksi tutkinnassa on useita kuolemantuottamuksia ja vammantuottamuksia sekä vaaran aiheuttamisia. Rikosnimikkeet voivat tarkentua esitutkinnan edetessä, ja niitä voi mahdollisesti tulla lisää, poliisi kertoo.

Tiedotteen mukaan esitutkinta on alkuvaiheessa ja tulee kestämään useita kuukausia.

”Erittäin laajan asiakirjamateriaalin selvittämisen ohella kuulusteltavia henkilöitä tulee olemaan tämän hetken arvion mukaan viitisenkymmentä. Tutkinnassa tullaan mm. selvittämään eri toimijoiden vastuita sekä niiden toteutumista tartuntatautilain mukaisessa toiminnassa epidemiatilanteessa”, poliisi kertoo.

Poliisi kertoo Ylelle, että epäiltyinä on useita tahoja, ei pelkästään hoivakodista epidemian alkuvaiheessa vastannut Attendo.

Kallionsydämen asumispalveluyksikkö siirtyi Ylä-Savon sote-kuntayhtymän haltuun 9.4.2020, minkä jälkeen ”tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi on mm. parannettu hygieniakäytäntöjä ja muutettu toimintatapoja siivous- ja pyykkihuollon osalta”. Kuntayhtymän mukaann yksikössä ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja asukkailla tai yksikön henkilökunnalla toiminnan siirryttyä viranomaisten vastuulle.

Päivitys: Juttua muokattu 8.5. klo 13.07, lisätty poliisin kommentti epäillyistä sekä korostettu, että toimintavastuu hoivakodista ei ole enää Attendolla.

LUE MYÖS: