Postin lakko on alkamassa maanantaina. Postin mukaan lakot vaikeuttavat postinkulkua koko maassa ja ja viiveet voivat olla jopa viikkoja.

Palvelualojen työnantajat Paltan ja Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n välisiä työehtosopimusneuvotteluita jatkettiin tänään valtakunnansovittelijan johdolla. Neuvotteluissa ei löytynyt ratkaisua, joten PAU:n ilmoittama lakko alkaa ensi maanantaina. Tällä tietoa lakko ei ole nopeasti loppumassa, sillä seuraavan kerran työriitaa sovitellaan vasta ensi viikon keskiviikkona.

LUE MYÖS:

Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja sanoo tiedotteessa Postin tekevän kaikkensa, jotta lakon vaikutukset jäisivät mahdollisimman vähäisiksi.

”Kiitämme asiakkaitamme kärsivällisyydestä ja olemme erittäin pahoillamme PAU:n aiheuttamasta epävarmuudesta ja häiriöistä. Lakon alkaessa teemme kaikkemme, että lähetykset kulkevat perille vastaanottajille, vaikkakin viiveellä, sanoo Ainasoja tiedotteessa.

PAU:n antaman lakkoilmoituksen tietojen perusteella Posti arvioi, että painettujen lähetysten, kuten kirjeiden, aikakauslehtien ja mainosten jakelu häiriintyy ja viiveet voivat olla jopa viikkoja. Myös pakettitoimituksissa voi olla useampien päivien viiveitä.

Paperilomakkeella tehtyjen postin ohjausta koskevien toimeksiantojen, kuten osoitteenmuutoksen, jakelun keskeytyksen ja määräaikaisen edelleen lähetyksen kulku voi Postin mukaan viivästyä. Posti suosittelee näiden toimeksiantojen tekemistä verkkopalvelussa.

Sanomalehtien varhaisjakelu ja Postin palvelupisteet toimivat Postin mukaan normaalisti. Postin varastopalvelut toimivat työtaisteluista huolimatta normaalisti ja rahtipalveluissa ei ole odotettavissa Postin mukaan merkittävää viivettä.

Ainasojan mukaan lakko tulee olemaan Postille vaikea ja kipeä.

”Uskomme, että kun katsomme kohti joulua, niin ainakin joulupostin ja joulupakettien osalta voidaan olla aikataulussa”, hän arvioi.

Posti pyrkii lähipäivinä varautumaan lakon alkuun.

”Katsomme kuinka paljon meillä on henkilöitä jäämässä töihin. Teemme mahdollisimman hyvän resurssisuunnittelun”, Ainasoja sanoi.

LUE MYÖS:

Hän muistutti, että lakonkaan aikana Postin lajittelukeskukset eivät ole kokonaan kiinni.

”Meillä on aina henkilökuntaa töissä, ja koneellista lajittelua pystytään lähtökohtaisesti toteuttamaan kaikissa olosuhteissa”, Ainasoja sanoi.

Nopeaa päätöstä lakolle ei ole näköpiirissä, sillä seuraavan kerran työriitaa sovitellaan tällä tietoa vasta keskiviikkona. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ei usko, että osapuolet tapaisivat ennen sitä.

Vaikka edellytyksiä ratkaisulle syntyisikin jossakin vaiheessa, oman aikansa vienevät vielä mahdollisten esitysten käsittely osapuolten hallinnoissa ja töiden käynnistyminen uudelleen.

Postin kulku siis takkuilee joka tapauksessa ainakin ensi viikon.

Ainasojan mukaan kirjeitä ja paketteja uskaltaa Postin kautta edelleen lähettää.

”Mitään ei katoa, mitään ei häviä. Pitää vaan tiedostaa, että matka-aika tulee olemaan ajallisesti huomattavasti pitempi, jos lakko kestää kaksi viikkoa”, Ainasoja sanoi.

LUE MYÖS: