Pantillisten juomapakkausten kierrätysjärjestelmä laajentuu vuoden alussa, tiedottaa Suomen Palautuspakkaus Palpa.

”Tähän asti pantillisissa juomapakkauksissa on ollut virvoitusjuomia, oluita ja muita alkoholijuomia sekä erilaisia pullovesiä. Palpan nyt toteuttaman laajennuksen myötä pantilliseen järjestelmään voi liittää myös hedelmä- ja kasvismehu-, mehu- ja juomatiiviste- sekä glögitiivistepakkauksia, jotka on valmistettu PET-muovista, lasista tai alumiinista”, Palpa kertoo.

Panttijärjestelmän laajennus ei tarkoita sitä, että kaikki mehut ja tiivisteet tulevat pantillisiksi, vaan juomavalmistajat ja maahantuojat päättävät itse, liittyvätkö järjestelmään.

”Juomavalmistajat voivat aloittaa mehu- ja juomatiivistepakkausten rekisteröinnin Palpan järjestelmään välittömästi ja niitä voi myydä pantillisena tuotteiden rekisteröinnin jälkeen 1.1.2019 alkaen. Pantillisia mehu- ja juomatiivistepakkauksia odotetaan tulevan kauppoihin vuoden mittaan vähitellen”, Palpa kertoo.

LUE MYÖS:

Kansanedustaja: Pullonpalautusta laajennettava – kaikkiin mahdollisiin pulloihin pantti

Ministeri: Pullonpalautuksen laajennus jo käynnissä Suomessa – Myös mehupulloihin halutaan pantti

”Pantillisten tölkkien ja muovipullojen sekä vain Suomen markkinoille tarkoitettujen lasipullojen pantillisuuden tunnistaa aina panttimerkinnästä. Lasipulloissa, joita myydään kansainvälisesti, ei kuitenkaan välttämättä ole panttimerkkiä etiketeissään. Näiden tuotteiden kohdalla pantillisuuden voi todeta hyllymerkinnästä tai kassakuitista”, Palpa ohjeistaa.

Palpan mukaan uudistus on odotettu.

”Mehu- ja juomatiivisteiden pantillisuuteen on ollut kiinnostusta eri tahoilta; uudistusta ovat toivoneet niin kuluttajat, juomavalmistajat kuin kaupatkin”, Palpan toimitusjohtaja Pasi Nurminen kertoo.

Palpan mukaan pantillisten juomapakkausten palautusasteet ovat Suomessa maailman huippuluokkaa: vuonna 2017 lasipulloista 87 %, muovipulloista 91 % ja tölkeistä jopa 94 % palautui kiertoon. LUE LISÄÄ: Suomen pullonpalautus ihmetyttää ympäri maailmaa – ”Suomalaiset ovat maailman parhaita”