Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on pyörtämässä aiempaa päätöstään, ettei se enää kuule asiantuntijoita sote-uudistuksen käsittelyssä. Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen (sd) kertoo, että valiokunta voisi järjestää kirjallisen kuulemiskierroksen.

Valiokunnassa syntyi hässäkkä keskiviikkona, kun puheenjohtaja Krista Kiurun (sd) poistuttua puhemiesneuvoston kokoukseen valiokunta äänesti varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkisen (kesk) johdolla lopettaa asiantuntijakuulemiset. Heikkisen mukaan kannatettu esitys asiantuntijakuulemisten päättämisestä oli tehty vielä Kiurun läsnä ollessa. Päätös ratkesi äänin 10–6.

”Nämä tapahtumat mitä siellä on ollut, että siellä on nopeasti puheenjohtajan poissa ollessa ja varapuheenjohtajan toimesta päätetty, että ulkopuoliset asiantuntijakuulemiset lopetettu, niin minusta se kielii siitä, että nyt ei ole valiokunta ihan kunnolla tätä keskustelua käynyt”, Haatainen sanoo Uudelle Suomelle.

Haatainen painottaa, että valiokuntien on tehtävä huolellista työtä ja ”kuultava riittävä määrä asiantuntijoita”. Hänen mukaansa on sosiaali- ja terveysvaliokunnan tehtävä varmistua, että hallituksen maanantaina ja tiistaina antamat täydennykset ovat linjassa perustuslain ja perustuslakivaliokunnan huomioiden kanssa.

Uuden Suomen saaman tiedon mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on jo varmuus siitä, että uusia kuulemisia pitää järjestää.

”Ne voivat olla kirjallisia tai suullisia kuulemisia. Yleensä ne eivät kauhean kauaa vie aikaa. Nyt pitää varmistua siitä, että epäilyksen sijaa [perustuslainmukaisuudesta] ei jää”, Haatainen sanoo.

”Sellaiseen tilanteeseen ei pidä päätyä, että tästä jäisi epäilys ja sitten ollaan ihmeissään siinä vaiheessa, kun lakiesitys pitäisi esitellä suureen saliin”, hän jatkaa.

Eduskunnan puhemies ja puhemiehistö ovat viimekätisiä portinvartijoina siinä, tuleeko lakiesitys eduskunnan suuren salin käsittelyyn. Helmikuun puolivälissä puhemies Paula Risikko (kok) päätti lähettää valiokunnista jo valmistuneen tiedustelulakipaketin takaisin valiokuntien käsittelyyn.

”Kaikki se mitä tässä talossa tehdään pitää olla tehtynä niin, että se kestää päivänvalon”, varapuhemies Haatainen sanoo.

LUE LISÄÄ:

Kohuttu 12 minuutin ”näytelmä” eduskunnassa – Keskustalainen: ”Krista Kiuru oli paikalla kun esitys tehtiin”

”Ennenkuulumatonta – Tällainen menettely ei kuulu Suomen eduskuntaan” – Puoluejohtaja jyrähtää sote-valiokunnan toimista

”Poikkeuksellisen ruma näytelmä sote-valiokunnassa” – kansanedustajat tylyttävät hallituspuolueita