Suomi sopi valtiovarainministeri Jyrki Kataisen johdolla jo maanantai-iltana Suomen takauksien nostamisesta Euroopan väliaikaisessa vakausrahastossa ERVV:ssä. Katainen on kertonut sopimuksesta Helsingin Sanomille ja sen vahvistaa Uudelle Suomelle valtiovarainministeriön lainsäädäntöneuvos Seppo Tanninen.

Suomen takausvastuut nousevat Kataisen mukaan nyt noin 13 miljardiin euroon. Seppo Tannisen mukaan tämä luku syntyy, koska takaukset annetaan pääoman nimellisarvolle, joka ei sisällä korkoja. Jos korkojen arvioitu määrä laskettaisiin mukaan, Suomen takausosuus olisi nykyarvion mukaan noin 17,2 miljardia euroa, kuten Uusi Suomi viime viikolla kertoi.

–Mutta se on arvio, koska korkotasoa ei voida tietää, sanoo Tanninen.

Suomessa valtiontakaukset annetaan tavanomaisesti taattavan velan pääoman nimellisarvolle. Korot kuuluvat takauksen piiriin, mutta niille ei aseteta euromääräisiä rajoja.

–Tämä on siirtymistä tavanomaiseen tapaan laskea takaukset, selittää Tanninen.

–Aikaisemmin ERVV:n summat olivat absoluuttisia eli pitivät sisällään myös korot. Tämän takia se laskettu 440 miljardia ei alun perin pitänyt paikkaansa. Nyt tästä ongelmasta päästään.

ERVV:n lainakapasiteetti on absoluuttisen laskentatavan mukaan ollut nimellisesti 440 miljardia euroa, mutta todellisuudessa vain noin 250 miljardia euroa.

Euromaiden tekemän uuden sopimuksen mukaan ERVV:n takausten yhteismäärä on 726,5 miljardia euroa. Takaukset annetaan siis pääoman nimellisarvolle, eli korkoja ei ole laskettu mukaan.

Valtiovarainministeriö on korostanut Suomen joutuvan maksamaan takausvastuunsa vain, jos ERVV:ltä lainaa saaneet maat eivät pysty maksamaan velkojaan.

Helsingin Sanomien mukaan Katainen kertoi maanantaina muille euromaiden ministereille, että Suomi ei aio ryhtyä ERVV:n kautta uusien kriisimaiden lainojen takaajaksi ilman vakuuksia.

–Tämä otettiin sellaisena kuin se on – ei vastalauseita, sanoi Katainen lehdelle, mutta ei halunnut kertoa tarkemmin muiden maiden johtajien kommenteista.