Kansalaisaloite aktiivimallin kumoamisesta kaatui keskiviikkona lopullisesti eduskunnan käsittelyssä. Kansalaisaloitteen oli allekirjoittanut 140 944 suomalaista, mikä tekee siitä historian toiseksi suosituimman aloitteen.

Eduskunta pysyi keskiviikon toisessa käsittelyssä ensimmäisessä käsittelyssä tekemässään päätöksessä, eli hylkäsi kansalaisaloitteeseen sisältyvät lakiehdotukset.

Kansalaisaloitteessa vaadittiin aktiivimallia koskevien lainmuutosten kumoamista välittömästi. Tätä perusteltiin sillä, että aktiivisuusehdon täyttyminen – eli työpaikan saanti – ei ole työnhakijan omasta toiminnasta vaan työnantajasta kiinni ja siksi aktiivimalliin pohjautuvat päivärahaleikkaukset ovat kohtuuttomia.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta esitti mietinnössään aloitteen hylkäämistä. Valiokunta korosti muun muassa sitä, että aktiivimallissa havaittu virheitä on korjattu ja korjataan ja että mallin vaikutusten arviointi on kesken.

Valiokunta ei ehdottanyt eduskunnalle kansalaisaloitteeseen liittyviä lausumia, joilla valiokunnan olisi halutessaan mahdollista ajaa toista kautta kansalaisaloitteen tavoitteita.

Eduskunnan äänestyksessä olivat vastakkain oppositioedustajien lausumaehdotukset ja mietintö. Eduskunta hyväksyi mietinnön.

LUE LISÄÄ:

140 944 allekirjoitusta – Aktiivimalli-kansalaisaloite on kaatumassa eduskunnassa

140 944 allekirjoitusta, esitetään hylättäväksi – SAK jyrähtää aktiivimallista

”Nuorten ääntä ei haluttu kuunnella” – Eduskunta kaatoi 53 098 allekirjoituksen kansalaisaloitteen

Li Andersson: Kymmenien tuhansien ihmisten allekirjoitukset menevät hukkaan – ”Kansalaisaloitteiden asema on turvattava”