Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK vaatii perusteellista eduskuntakäsittelyä kansalaisaloitteelle, joka ajaa aktiivimallin kumoamista.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai viime viikolla valmiiksi kansalaisaloitetta koskevan mietintönsä. Siinä esitetään, että kansalaisaloite hylätään. Valiokunta ei ehdota eduskunnalle lausumia. Lausumilla valiokunnan on mahdollista ajaa toista kautta kansalaisaloitteen tavoitteita.

Oppositioedustajat jättivät valiokunnan mietintöön peräti neljä vastalausetta.

LUE LISÄÄ: 140 944 allekirjoitusta – Aktiivimalli-kansalaisaloite on kaatumassa eduskunnassa

Aktiivimallin kaatamiseen tähtäävä kansalaisaloite keräsi aikanaan historian toiseksi eniten allekirjoituksia, 140 944 kappaletta. Kansalaisaloitteen on määrä tulla huomenna tiistaina eduskunnan täysistunnon käsittelyyn.

”On vaikea ymmärtää, että toteamistaan epäkohdista huolimatta valiokunnan enemmistö päätyi esittämään vain aktiivimallin vaikutusten seuraamista ja tavoitteiden toteutumisen arvioimista. Nämä ovat mallin ensimmäisen voimassaolovuoden aikana tulleet jo varsin hyvin tietoon. Juuri niiden takia aktiivimalli olisi kumottava kansalaisaloitteen esityksen mukaisesti”, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo kannanotossa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta toteaa mietinnössään muun muassa, että ”aktiivimallin vaikutuksia on vielä liian varhaista arvioida, koska selvityshankkeet ovat vielä kesken”.

Valiokunta piti tärkeänä, että aktiivimallin vaikutuksia seurataan ja huomauttaa, että mallia on jo korjattu ja korjataan edelleen. Aktiivimallin kehittämistä valmistellaankin parhaillaan sosiaali-ja terveysministeriön johtamassa kolmikantaisessa työryhmässä.

LUE MYÖS:

Li Andersson: Kymmenien tuhansien ihmisten allekirjoitukset menevät hukkaan – ”Kansalaisaloitteiden asema on turvattava”

Eduskunnan ”häpeällinen” päätös: Tässä keskustan selitys kansalaisaloitteen vaientamiselle