Lakot paperi-, kartonki- ja sellutehtailla sekä sahoilla ja vaneritehtailla ovat alkaneet. Paperiliitto ja Teollisuusliitto tiedottivat vielä sunnuntaina laajentavansa lakkoja viikolla, jolloin lakossa aiotaan olla kolme viikkoa alkuperäisen kahden sijaan.

”Lakon piiriin kuuluvat Metsäteollisuus ry:n työsulun ulkopuolella olevat paperiteollisuuden työehtosopimusta noudattavat yritykset ja sulun päätyttyä myös sulutetut yritykset”, Paperiliiton tiedotteessa sanotaan.

Teollisuusliiton mukaan lakko laajenee, koska työnantajapuoli on täysin haluton järkeviin neuvotteluihin. Sen sijaan neuvottelupöytään on liiton mukaan tuotu rajut heikennykset, jotka leikkaisivat työntekijöiden tuloja 20 prosentilla.

”Meille on esitetty neuvottelupöydässä muun muassa palvelusvuosikorvauksen poistamista, sairausajan palkan leikkausta ja työajan lyhennyskorvauksen puolittamista. Niin ikään leikkauksia olisi tulossa myös arkipyhäkorvauksiin. Edelleen neuvotteluja käyvien renkien listalla ovat olleet myös talkootyötuntien teettäminen ja jäsenmaksuperinnän lopettaminen”, Teollisuusliiton puutuotesektorin johtaja Jyrki Alapartanen toteaa tiedotteessa.

Metsäteollisuus ry pitää Teollisuusliiton ilmoitusta lakon pidentämisestä vastuuttomana ja katsoo, että Teollisuusliitto on jo pitempään osoittanut toimillaan, että sitä ei kiinnosta sopiminen vaan pelkästään lakkoilu. Metsäteollisuuden mukaan Teollisuusliitto katkaisi mekaanisen metsäteollisuuden neuvottelut kesken yhdessä sovittua neuvotteluprosessia. Lisäksi Teollisuusliitto on Metsäteollisuuden mukaan levittänyt virheellisiä tietoja työnantajien esityksistä ja yrittänyt rajata tes-kierroksen koskemaan pelkästään kiky-tuntien kohtaloa.

”Metsäteollisuus ry on valmis hakemaan ratkaisua myös Teollisuusliiton kanssa mahdollisimman nopealla aikataululla. Neuvottelutulos syntyy vasta, kun saamme sovittua kustannuskilpailukykyä parantavista työehdoista”, Metsäteollisuus ry:n työmarkkinapäällikkö Mikko Lehtonen sanoo tiedotteessa.

Valtakunnansovittelijan Twitter-sivulla ilmoitettiin, että Paperiliiton ja Metsäteollisuuden työriidan sovittelua jatketaan tiistaina.

Tehtaiden alasajo aloitettiin jo viikonlopun aikana. Lakon piirissä on noin 9 000 paperiliittolaista ja yli 6000 teollisuusliittolaista. Metsäteollisuuden mukaan Teollisuusliiton lakot alkavat yli 40:llä mekaanisen metsäteollisuuden tehtaalla, kuten sahoilla ja vaneritehtailla.

Myös ammattiliitto Pro on aloittanut kahden viikon työnseisauksen paperiteollisuudessa. Työnseisaus koskee toimihenkilöiden työehtosopimuksen mukaisia töitä paperiteollisuudessa. Aamulehden mukaan lakko koskee 2300 prolaista.

Juttuun päivitetty Pron lakko klo 11.

LUE SEURAAVAKSI: