Yli 1500 henkilöä on ilmoittautunut ennakkoon pikavippejä koskeviin ryhmäkanteisiin tai pyytänyt apua oikeuskäsittelyä varten, kertoo KKV.

Ennakkoilmoittautuminen ryhmäkanteisiin, jotka kuluttaja-asiamies harkitsee nostavansa kahdesta pikaluotosta, päättyi perjantaina 22. marraskuuta. Kuluttajien ennakkoilmoittautumisia ja avustuspyyntöjä tuli yhteensä 1549.

Seuraavaksi kuluttaja-asiamies käynnistää neuvottelut vastapuolten kanssa. Varsinainen ilmoittautuminen alkaa ensi vuoden puolella, jos ryhmäkanne etenee käräjäoikeuteen.

”Näistä kahdesta kohtuuttoman kalliista luotosta kärsivät kymmenet tuhannet velalliset, joten toivomme tietysti, että ryhmä kasvaisi vielä suuremmaksi”, toteaa kuluttaja-asiamies Katri Väänänen.

KKV on aiemmin kertonut, että pikavippikanne on toteutuessaan ensimmäinen ryhmäkanne Suomessa. Ryhmäkanteet mahdollistettiin vuonna 2007, mutta ne vaativat suuren kuluttajaryhmän taakseen.

KKV:n tiedotteen mukaan luotot, joita mahdolliset ryhmäkanteet koskevat, ovat J.W.-Yhtiöt Oy:n 2 000 euron Suomilimiitti-tililuotto, joka on myönnetty 4.7.2016–31.8.2019 sekä Euro24 Finance Oy:n 2 000 euron tililuotto, joka on myönnetty 20.5.2016–20.5.2019.

”Molempien luottojen todellinen vuosikorko on yli 300 %”, KKV kertoo.

Kuluttajien yhteydenotoista 85 % on ennakkoilmoittautumisia ryhmäkanteeseen. Loput ovat avustuspyyntöjä henkilöiltä, jotka eivät voi osallistua ryhmäkanteeseen, koska heidän velkansa on jo vireillä tai käsitelty tuomioistuimessa.

”Olemme tyytyväisiä, että saimme koottua näin suuren ryhmän ennakkoilmoittautuneita ja voimme edetä neuvotteluihin. Tällä ponnistuksella on edelleen monta mahdollista lopputulemaa, mutta olemme luottavaisia, että monet kuluttajat tulevat saamaan helpotusta kohtuuttomiin luottokustannuksiinsa”, sanoo Väänänen tiedotteessa.

Jos kuluttaja-asiamies ei pääse vastapuolten kanssa neuvotteluissa sovintoratkaisuun, ryhmäkanteet laitetaan vireille Helsingin käräjäoikeuteen.