Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäen kommentti minimipalkasta herättää kritiikkiä sdp:ssä ja ay-kentässä. Lepomäki esiintyi maanantai-iltana Ylen A-studiossa yhdessä sdp:n kansanedustajan Ilmari Nurmisen kanssa. Lepomäki kannattaa EU:ssa esillä olevaa minimipalkkaa, Nurmisen mielestä sille taas ei ole Suomessa tarvetta.

Lepomäeltä kyseltiin ohjelmassa useaan otteeseen, mikä olisi sopiva euromääräinen minimipalkka.

”Euromäärää on hirveän vaikea sanoa. Mutta lähtökohtaisesti sen pitäisi olla semmoinen taso, joka ei syrjäyttäisi työtä. Minimipalkka on palkan taso, joka ei takaa sitä, että kaikki saavat juuri sen palkan, vaan se takaa sen, että sen alle ei voi työllistää. Jos minimipalkka on hirmu korkea, se tarkoittaa sitä, että syntyy suuri joukko ihmisiä, jotka eivät kerta kaikkiaan saa työtä”, Lepomäki vastasi ensimmäisen kerran.

”Tätä keskustelua ei voi käydä, jos ei Elina kerro, mikä se summa on”, syytti sdp:n Nurminen.

"Ei tarvetta”. Ilmari Nurmisen mielestä nykyinen tes-järjestelmä riittää minimipalkan osalta.Kuva: Jenni Gästgivar / IL

A-studiossa tuotiin esiin se, että vasemmistoliitto kannattaa 10-12 euron tuntipalkkaa minimipalkaksi.

”Se kuulostaa aika kovalta, se kuulostaa aika kovalta”, vastasi Lepomäki tähän.

LUE MYÖS:

Hän ei kuitenkaan maininnut, mikä olisi sopiva euromäärä vaan totesi, että tasapainoista määrää täytyy hakea ja katsoa. Ohjelmassa Lepomäki kritisoi Suomen jäykkiä työmarkkinoita ja linjasi, että Suomessa tarvitaan enemmän mahdollisuuksia joustaa työehtosopimusten sisällä.

Nurmisen kanta puolestaan oli se, ettei minimipalkkaa tarvita, koska Suomen työehtosopimuksissa on jo alakohtaiset minimipalkat ja työehtosopimusten piirissä on 90 prosenttia työntekijöistä. Nurminen itse tarttui Lepomäen sanoihin:

”Elina Lepomäki piti 10 euron tuntipalkkaa, eli noin 1600 euron kuukausipalkkaa, liian korkeana minimipalkkana. Matala minimi tarkoittaisi, että yhä useampi joutuisi tekemään montaa työtä tai turvautumaan työn lisäksi yhteiskunnan tukeen kattaakseen elämisen kulut. En itse voi tällaista kyllä kannattaa vaan mielestäni palkalla on tultava toimeen”, Nurminen kirjoitti tänään tiistaina Facebookissa.

”Onhan toi nyt hävytöntä pitää 1630 euron kuukausipalkkaa kovana”, tviittaa hoitoalan liitto SuPerin sopimusasiantuntija Teemu Hiilinen.

LUE MYÖS:

Lepomäki itse on tuonut esiin sen, ettei sanonut minimipalkan tasosta mitään.

”Sanoin, että Suomessa pitäisi pienilläkin tuloilla voida tulla nykyistä paremmin toimeen. En ole sanonut sopivasta vähimmäispalkkatasosta mitään; se tulee selvittää”, Lepomäki vastaa Twitterissä ihmettelyyn 1600 euron kuukausipalkkakommentista.

”Onhan se omalla tavallaan ihailtavaa, kun Elina Lepomäki tekee palkkaköyhyydestä hyveen. Kaikki hoituu, kun suomalaiset vaan pääsevät pienille palkoille”, tviittaa työmarkkinakeskusjärjestö SAK:n työehtoasiantuntija Ismo Kokko.

Ay-puolen pelkona onkin ollut se, että minimipalkka rapauttaisi yleissitovuutta. Tämän sanoi suoraan entinen työministeri Jari Lindström (sin) viime syksynä, kun Suomen Yrittäjät oli esittänyt eri ammattien minimipalkkojen lakiin kirjaamisen selvittämistä. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n edunvalvonnan johtaja Katarina Murto epäili tuolloin, että Suomen Yrittäjien esityksen taustalla oli tavoite purkaa yleissitovuutta.

”’Tavoite purkaa yleissitovuutta’. Siinä se syy nihkeydelle on”, Lindström kirjoitti blogissaan.

”Kaiken tämän yllä häilyy myös huoli vallasta. Mitä suurempi on järjestäymisaste, sitä enemmän ammattiyhdistysliikkeellä on voimaa ja valtaa”, yleissitovuutta kannattava Lindström kirjoitti.

Minimipalkkakeskusteluun ottaa nyt kantaa myös SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

”Työehtosopimusten yleissitovuus tarjoaa palkansaajille hyvän turvan ja kehittyvät palkat. Näitä ei voi korvata minimipalkkalainsäädännöllä”, Eloranta linjaa SAK:n blogissa.

LUE MYÖS: