Vasemmistoliittolainen europarlamentaarikko Merja Kyllönen arvostelee Puheenvuoro-blogissaan Kanadan kanssa solmittavaan CETA-kauppasopimukseen liittyvää prosessia.

– Sen sijaan että [Euroopan parlamentti] valiokuntineen voisi käydä perusteellisesti läpi 1600-sivuisen sopimuksen, diiliä kiirehditään nyt mahdollisimman nopeasti ratifioitavaksi. Kolme viikkoa sitten allekirjoitettu sopimus aiotaan hyväksyä parlamentin joulukuun täysistunnossa yksinkertaisella kyllä/ei -äänestyksellä. Tästä on demokratia kaukana, Kyllönen kirjoittaa.

– Eilen parlamentin enemmistö äänesti myös että sopimusta ei ole tarpeen tarkastella laillisuusnäkökulmasta, vaikka esimerkiksi 101 oikeustieteen professoria 24:sta maasta on arvioinut että CETAn sisältämät investointisuojan säädökset ovat vastoin EU:n jäsenvaltioiden perustuslakeja ja EU:n tunnustamia perusoikeuksia, Kyllönen ihmettelee.

Asia aiheuttaa riitaa myös suomalaismeppien kesken. Keskustalainen meppi Hannu Takkula pitää sopimusta ehdottoman tärkeänä.

– CETAa on virheellisesti kutsuttu TTIP-sopimuksen Troijan hevoseksi, sillä valitettavasti ihmisten mielissä nämä kaksi sopimusta yhdistetään toisiinsa. Kyse on kuitenkin kahdesta täysin toisistaan erillisestä sopimuksesta. Tämä tuntuu ihmisiltä unohtuvan. CETA-sopimus avaa uuden kasvun mahdollisuuden eurooppalaisille yrityksille. Uudet markkinat eivät ole ainoastaan tarpeellisia vaan välttämättömiä EU:n talouskasvulle, Takkula kirjoitti Puheenvuoross a viime kuussa.