Suomen 17.4.2011 järjestettävät eduskuntavaalit on nostettu kriittiseksi tapahtumaksi euron tulevaisuuden suhteen. Arvostettu talouslehti Financial Times listaa Lex-kolumnissaan Suomen vaalit yhdeksi neljästä virstanpylväästä, jotka voivat kääntää EU:n tulevaisuuden suunnan.

Muut kolme merkittävää tapahtumaa ovat FT:n mukaan Saksan vaalit, Irlannin pankkien stressitestit ja Portugalin tilanne.

Saksassa vaalit käytiin eilen, ja voittajaksi nousivat vihreät. Saksan kolme ”vanhaa puoluetta” menettivät asemiaan. Syynä tähän on pidetty Fukushiman kriisistä noussutta ydinvoimakeskustelua.

Perussuomalaisten ampaisu vaaligallupeissa on tänään esillä myös Bloomberg Businessweekin jutussa. Bloomberg kirjoittaa, että suomalaiset äänestäjät voivat osoittautua uhaksi euroalueen vakaussuunnitelmille.

Myös uutistoimisto UPI kirjoittaa, että sekä Saksassa että Suomessa valtapuolueet ovat tiukoilla.

Suomen tilanne ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ovat olleet runsaasti esillä Euroopan lehdistössä viime päivinä. Erityisesti Financial Times on useaan otteeseen kirjoittanut Suomen toimista EU:ssa varoittavaan sävyyn. Toisaalta Financial Times on tituleerannut Soinia ”Euroopan uudeksi kasvoksi”.

Lehtijutuissa toistuvat uhkakuvat siitä, että perussuomalaisten nousu ”uhkaa” euroaluetta.

Soini on jo ehtinyt lausua, että perussuomalaiset äänestävät Euroopan pysyvää vakausmekanismia vastaan. Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) on heittänyt, ettei puolue pääse hallitukseen, jos näin käy.

Tänään Soini on sanonut pitävänsä mahdollisena puolueen menemistä hallitukseen, jos se saa erityisluvan äänestää EU:n kriisirahastoja vastaan.