Lentoemännät taistelevat parhaillaan työnantajapuolen kanssa nimenomaan vapaapäivien ja työpäivien vuorottelusta. Lentäjien lakkoilun yhteydessä ihmeteltiin lentäjien palkkoja, joten Uusi Suomi selvitti nyt lentoemäntien palkkausta.

Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY:n puheenjohtaja Thelma Åkers kertoo Uudelle Suomelle, että keskimääräistä lentoemännän palkkaa on mahdoton sanoa. Myös Finnair pidättäytyi tänään tiedotustilaisuudessa arvioimasta suoraan keskimääräistä palkkaa.

Åkersin mukaan tällä hetkellä aloittelevan Finnairin lentoemännän peruspalkka on 1402,60 euroa kuukaudessa. Palkka on nyt viisi prosenttia pienempi kuin kuuluisi olla, sillä lentoemännät suostuivat Finnairin säästöohjelmaan, jossa palkkoja alennettiin.

Vähintään 25 vuotta alalla ollut lentoemäntä tienaa tällä hetkellä 2390 euroa kuukaudessa peruspalkkana, Åkers kertoo.

Peruspalkan päälle tulevat erilaiset lisät.

- Lisistä tulee 40–75 prosenttia peruspalkan päälle riippuen siitä, millaisilla lennoilla työskentelee. Jos töitä on todella paljon, palkan päälle voi tulla joskus jopa 90 prosenttia, Åkers sanoo.

Lisiä tulee runsaasti siinä tapauksessa, että lentoemäntä tai stuertti työskentelee kaukolennoilla.

- Jos on vain Euroopan ja kotimaan lennoilla, saa käytännössä vain peruspalkan. Tietysti sunnuntaityöstä tulevat kaikille lisät, Åkers kertoo.

Lisäksi lentoemännät saavat päivärahaa, jota kertyy arvioiden mukaan kuukaudessa 300–400 euroa.

Åkersin mukaan päivärahat ovat valtion taulukoiden mukaiset.

Pitkään alalla ollut, kaukolennoilla työskentelevä lentoemäntä voi siis parhaimmillaan tienata jopa 4700 euroa kuussa päivärahoineen. Aloitteleva, kotimaan ja Euroopan lentoja kiertävä lentoemäntä taas jää arviolta noin 1800 euroon kuussa.

”Palkka polkee paikoillaan”

Finnair kertoo kotisivuillaan, että lentoemännän palkka lisineen on työsuhteen alussa noin 1900 euroa kuukaudessa ja kymmenen vuoden työskentelyn jälkeen 2700 euroa kuussa. Tähän päälle tulevat lennon aikaisesta myynnistä myyntiprovisiot sekä työvuorojen mukaiset päivärahat.

Vuonna 2005 Finnair on kertonut matkustamohenkilökunnan keskipalkan olleen noin 40 580 euroa. Tämä tekisi reippaasti yli 3000 euroa kuukaudessa.

Helsingin Sanomat puolestaan kertoi noin vuosi sitten, että Finnairin lentoemäntä tienaa keskimäärin arviolta 35 000 euroa vuodessa, mikä tekee noin 3000 euroa kuussa.

Lentäjien palkat ovat lentoemäntiin verrattuna huimat. Lentäjä tienaa vuodessa noin 130 000 euroa.

Thelma Åkersin mukaan lentoemännät ovat jo vuosien ajan jääneet jälkeen palkkauksessa.

- Olemme polkeneet paikoillaan ja joustaneet pitkin matkaa.

Åkersin mukaan lentoemäntien hyväksymän säästöohjelman kustannus on ollut 7000 euroa per työntekijä vuodessa.

Finnair vihjaisi tänään, että voisi harkita ulkopuolisen työvoiman käyttöä lennoilla tai ainakin henkilökunnan supistamista. Åkers ei suoraan tähän kommentoi.

- Asiat kärjistyvät tässä tilanteessa puolin ja toisin. Toivon, etteivät tällaiset lausunnot vetäisi työntekijöiden motivaatiota ja moraalia alas, ettei työnilo häviäisi, Åkers sanoo.

Lentoemäntien lakko on alkanut tänään. Lisää aiheesta täällä.