Professori emeritus Tauno Tiusanen kertoo Puheenvuoron blogissaan rankan tarinan siitä, kuinka hän joutui kovaan höykytykseen sen jälkeen, kun oli puhunut historianopettajille pitämässään esitelmässään arvostelevasti Neuvostoliitosta 1980-luvun Suomessa.

Tulikivenkatkuisen puhelinsoiton lisäksi tuli yhteydenotto hänen ”kotiryssältään”, eli käytännössä neuvostoliittolaiselta salaisen palvelun henkilöltä, joka uteli turhaan esitelmän kirjallista versiota. Puheen sisällöstä oli kuulemma tullut useita valituksia.

Lue lisää Puheenvuorosta: Historianopettajat ja suomettuminen

Seurasi myös pahempaa:

- Kouvolan kokouksen palautteissa oli myös viesti, jota en koskaan ole pystynyt unohtamaan. Kun tulin takaisin Suomeen, olin yhden lapsen yksinhuoltaja. Saamassani viestissä uhattiin lapseni henkeä, pitkän päivätyön tutkijana tehnyt Tiusanen kirjoittaa tuosta tapauksesta 1980-luvulla.

Maailma on muuttunut, mutta uhkailu on tehnyt paluuta 2010-luvun Suomeen. Tiusanen viittaa arviossaan siihen, että moni tutkija, poliitikko ja toimittaja on saanut törkyviestejä kommentoituaan julkisesti maahanmuuttoa. Erityisesti vihaviestejä ovat saaneet naiset ja lähettäjinä ovat olleet miehet.

Äärioikeiston toimintatapa on professorin mukaan nykyisin sama kuin neuvostomyönteisillä stalinisteilla ennen vanhaan.

- Tässä ajassa uhkailun kohteena ovat olleet esimerkiksi rasismin vastustajat ja uhkailijoina äärioikeiston edustajat. Taustalla olevista vaikuttajista voi tehdä vain arvailuja. Toimintatapa ainakin on tismalleen sama kuin stalinisteillakin: omissa harhoissaan elävät eivät kestä sitä, että joku ilmaisee eriävän mielipiteen, saati sitten totuuden. Se sotii omaa vääristynyttä maailmankuvaa, ulkoa opittua mantraa, vastaan. Siitä tulee paha mieli, Tiusanen kirjoittaa.