Tutkimukset Venäjän Tšeljabinskin päällä kappaleiksi räjähtäneen lähes 20-metrisen avaruuskiven alkuperästä eivät ole tuoneet lisävaloa tapaukseen vaan hämärtäneet sitä entisestään.

Yhdysvaltalaisen Planetary Science -instituutin tutkijat olettivat, että Tšeljabinskiin levinnyt meteoroidi olisi ollut peräisin Maan läheltä ohittaneesta asteroidista nimeltään 1999 NC43.

– Näillä kahdella kappaleella oli samanlaiset kiertoradat ja alkuperäisten tutkimusten perusteella jopa samankaltaiset koostumukset, sanoo tutkija Vishnu Reddy.

Reddyn lausunto on perjantaina julkaistusta tiedotteesta, jossa tutkimusryhmä kertoo, että alkuperäinen oletus ei näytä pitävän paikkansa. Lisätutkimukset ovat osoittaneet, että Tšeljabinskin meteoroidin ja läpimitaltaan noin kaksikilometrisen asteroidi 1999 NC43:n välinen yhteys on epätodennäköinen.

– Tšeljabinskin meteoriitin koostumus vastaa yleistä meteorityyppiä nimeltään LL chondrites. Maan ohittaneen asteroidin koostumus taas poikkeaa tästä, Reddy sanoo.

Tutkimuslaitoksen tiedotteen mukaan Tšeljabinskin meteoroidin emoasteroidi leikkiikin vaikeasti tavoiteltavaa.

Läpimitaltaan noin 15–20-metrinen avaruudenkappale syöksyi Maan ilmakehään 15. helmikuuta 2013 Venäjän yllä ja räjähti noin 30 kilometrin korkeudessa Tšeljabinskin kaupungin päällä kappaleiksi. Noin tuhat ihmistä loukkaantui lievästi räjähdyksen aiheuttaman paineaallon rikkoessa muun muassa rakennusten ikkunoita.

Tuore tutkimus on julkaistu Icarus-tiedejulkaisussa.