Joukko kansanedustajia ihmettelee parturi-kampaamoiden aukioloaikojen rajoituksia ja pienyrittäjiltä vaadittuja lupamaksuja. Ylitarkastaja Juha Lämsä Lapin aluehallintovirastosta, joka ratkaisee koko maan poikkeuslupahakemukset, selvensi asiaa Uudelle Suomelle.

Muun muassa Suomen Mikroyrittäjät -järjestö on nostattanut hälyä 200 euron lupamaksusta, joka parturi-kampaamoilta vaaditaan kirkollisena juhlapäivänä, vapunpäivänä, äitienpäivänä, isänpäivänä tai itsenäisyyspäivänä toimimiseen. Kansanedustajat puolestaan huomauttavat kirjallisessa kysymyksessään, että nimenomaan poikkeusluvan hakeminen ja käsittely on maksullista – ”myös siinä tapauksessa, ettei lupaa myönnetä”.

Ylitarkastaja Juha Lämsä selventää, että yrittäjäjoukko voi hakea poikkeuslupamaksua alueellisesti. Yksittäiselle lupaa hakevalle parturikampaamolle se todella maksaa 200 euroa, mutta maksu alenee merkittävästi, jos sitä hakevat kaupungin, kunnan tai maakunnan yrittäjät joukolla.

– Jos hakijoita on kaksi tai useampi samassa kaupungissa tai kysymyksessä on esimerkiksi kauppakeskus, maksu on yhteensä 450 euroa. Yhdelle yrittäjälle ei siis tule niin paljon maksettavaa, Lämsä sanoo.

Usein hakijana on ainakin päivittäistavarakaupan osalta esimerkiksi paikallinen kauppakamari. Jos kahden tai useamman hakijan joukko on samasta kaupungista, maksu on yhteensä 450 euroa, jos samasta maakunnasta eli useamman kaupungin tai kunnan alueelta, yhteensä 600 euroa.

Lämsän mukaan 200 euron käsittelymaksu todella perittäisiin yksin lupaa hakevalta kampaamolta, vaikka lupa evättäisiin. Yleensä näin ei kuitenkaan tapahdu.

– Usein soitetaan aikaisemmin ja tiedustellaan mahdollisuuksia, eli eväyksiä ei tule hirveästi, Lämsä sanoo.

Vyyhtiä sekoittaa vielä yksi asia. Poikkeuslupamaksut nousivat tämän vuoden alussa, mutta periaatteessa parturi-kampaamoiden on pitänyt jo kymmenien vuosien ajan hakea erityislupaa juhlapäivän aukioloon.

Poikkeuslupia kuitenkin haettiin ensimmäisen kerran viime vuonna Tampereella, kun kaupungissa järjestettiin itsenäisyyspäivän vastaanotto.

Lämsä selvitteli asiaa, kun kaikkien poikkeuslupien käsittely äskettäin siirtyi Lapin aviin.

– Helsingissä niitä ei ole koskaan haettu. Onko sitten oltu auki kuitenkin... Aville se ei sinänsä kuulu, poliisi valvoo lain noudattamista, Lämsä sanoo.

Suomen Mikroyrittäjien varapuheenjohtaja Raija Kara arvelikin äskettäin Ilta-Sanomien haastattelussa, että kaikki yrittäjät tuskin noudattavat lupamenettelyä.

Kokoomuksen, keskustan ja kristillisdemokraattien kansanedustajat puolestaan ihmettelevät aukiolojen rajoittamista kirjallisessa kysymyksessään.

– Nyt laki estää sen, että esimerkiksi useina yleisinä juhlapäivinä näitä palveluita ei voi kysynnästä huolimatta tarjota tai se ei ole taloudellisesti kannattavaa luvanhakukustannusten takia. Yrittäjällä ei myöskään ole mahdollista päättää, mihin kellonaikaan hän itse haluaa ja näkee parhaaksi työskennellä. Lainsäädäntö rajoittaa yritysten mahdollisuutta menestyä, kansanedustajat kirjoittavat Pauli Kiurun (kok.) johdolla.

– Onko ministerin mielestä tarkoituksenmukaista, että parturi- kampaamoyrittäjien toimintaa rajoitetaan perusteluissa mainitun kaltaisesti ja mitä ministeriö aikoo tehdä tukeakseen alan kannattavuutta ja yrittäjien menestymistä? kansanedustajat kysyvät tiistaina jätetyssä kirjallisessa kysymyksessä.

Kiurun lisäksi kysymyksen ovat allekirjoittaneet kokoomuksesta Timo Heinonen, Sanna Lauslahti, Kari Tolvanen sekä Tapani Mäkinen, kristillisten Sari Palm sekä keskustan Mirja Vehkaperä ja Antti Kaikkonen.