2000 satunnaisesti valittua, Kelan työttömyysetuuksien piirissä olevaa suomalaista saa pian kirjeen Kelalta.

Heidän tililleen alkaa tammikuusta lähtien tulla kuukausittainen 560 euron perustulo. Nämä 2000 ihmistä eri puolilta Suomea on valittu arpomalla hallituksen perustulokokeilun ensivaiheen otokseksi. He saavat perustuloa kahden vuoden ajan eli 2017–2018.

Kelan lakiyksikön päällikkö Marjukka Turunen kertoo Uudelle Suomelle, että ilmoitus valinnasta saapuu postiluukusta hieman joulun jälkeen. Perustulokokeiluun osallistuminen on pakollista, Kela toteaa tiedotteessaan.

Perustulo on siis tarjous, josta ei voi kieltäytyä?

– Kyllä, ehdottomasti, Turunen sanoo.

– Tässä on tutkimuksellinen näkökulma, että ei voi kieltäytyä, koska silloin se porukka valikoituisi. Sitä ei haluta vaan otoksen pitää pysyä mahdollisimman koskemattomana ja satunnaisena.

Kokeiluun päätyvä saa siis tililleen Kelalta 560 euroa kuukaudessa, mutta samalla hänen muut tukensa leikkaantuvat – kuitenkin niin, että tulot eivät kenelläkään vähenny nykyisestä.

– Perustulokokeilussa kukaan ei menetä mitään. Henkilöt voivat jatkossakin hakea esimerkiksi heille normaalisti kuuluvat lapsikorotukset, sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps.) korostaa tiedotteessa.

Olennaista on, että työnteko ja ansiotulot eivät vaikuta perustulon saamiseen tai määrään. Tämän vastikkeettomuuden tutkiminen on koko kokeilun idea. Perustulon uskotaan oikein toteutettuna poistavan kannustinloukkuja ja lisäävän työn vastaanottamista.

– 560 euroa tulee joka kuukausi, teki mitä teki. Töitä voi tehdä, jos niitä saa. Ansiotulot eivät perustuloa poista, Turunen sanoo.

Kokeiluun valitut arvottiin kaikkien marraskuussa Kelalta työttömyysturvaa saaneiden ihmisten joukosta. Tämä kohdejoukko koostui noin 170 000 ihmisestä, ja torstaina "tiettynä kellonlyömänä kone poimi heidän joukostaan satunnaisesti sen 2000 henkilöä ympäri maata", Turunen kertoo. Perustulokokeiluun päätyneiden ihmisten arpomisesta kertoi ensin STT.

Perustulokokeilua selvittänyt Kelan tutkimusryhmä suosittelee valtiovallalle perustulokokeilun laajentamista vuonna 2018. Tutkijat toivovat, että vuonna 2018 kokeilun otoskokoa kasvatetaan ja mukaan otetaan työttömien lisäksi muita pienituloisia sekä alle 25-vuotiaita.

Perustulokokeilu sisältyy pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ohjelmaan. Tavoitteena on arvioida, voidaanko perustulon avulla uudistaa sosiaaliturvaa nykyistä yksinkertaisemmaksi ja paremmin työntekoon kannustavaksi.