Suurin osa istuvista kansanedustajasta kertoo aikovansa istua europarlamentissa koko viisvuotisen meppikauden, mikäli tulevat valituiksi. Kuvassa euroedustajia parlamentin istuntosalissa Strasbourgissa.Kuva: EPA/All Over Press

Enemmistö eurovaaleissa ehdolla olevista istuvista kansanedustajista ei asettuisi ehdolle vuoden 2015 eduskuntavaaleissa, mikäli heidät valittaisiin europarlamenttiin.

Yhteensä 28 eri puolueiden kansanedustajaa on tähän mennessä ilmoittanut olevansa ehdolla toukokuun eurovaaleissa. Uusi Suomi tavoitti heistä 22.

Uuden Suomen kyselyssä 17 kansanedustajaa ilmoitti, etteivät ole käytettävissä eduskuntavaaleissa, mikäli tulevat valituksi europarlamenttiin. He siis istuisivat parlamentissa koko viisi vuotta kestävän kauden.

Neljä oli vielä epävarmoja kannastaan, ja vain yksi edustaja totesi tähtäävänsä eduskuntaan. Kuutta edustajaa 28:sta ei tavoitettu.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini totesi tänään blogissaan, että eurovaaliehdokkailta ei ole kysytty, palaavatko he Suomen politiikkaan seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Uuden Suomen kyselyn perusteella ainakin istuvista kansanedustajista lähtisi europarlamenttiin koko kaudeksi eli viideksi vuodeksi.

Eurovaalit järjestetään toukokuussa 2014, eduskuntavaalit huhtikuussa 2015. Europarlamenttikausi voisi jäädä siis vain vuoden mittaiseksi, mikäli henkilö mielii myös jatkokaudelle eduskuntaan.

Osa edustajista vaikutti olevan hyvin varma siitä, että ei lähde kesken meppikauden ehdolle eduskuntavaaleihin.

– En missään nimessä asettuisi ehdolle. Olisin Brysselissä koko kauden, rkp:n kansanedustaja ja eurovaaliehdokas Christina Gestrin vastasi miettimättä.

– En missään tapauksessa, totesi myös sdp:n kansanedustaja Riitta Myller.

– Olen siellä sen viisi vuotta, jos sinne valitaan, totesi kokoomuksen Pia Kauma.

Vihreiden Satu Haapanen totesi, että vain vuoden pyörähdys parlamentissa ei olisi äänestäjiä kohtaan reilua.

– Tämä ei ole sellainen kuvio, että käydään katsomassa ja laitetaan sitten varaedustaja tilalle, vakuutti myös sdp:n Ilkka Kantola.

Osa edustajista oli hieman epävarmempi kannastaan, mutta kallistui kuitenkin sille kannalle, että ei lähtisi meppinä ehdolle eduskuntaan.

– En ole ajatellut asiaa vielä, mutta nyt kun kysyit, niin en varmasti olisi, vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto sanoo.

– Jos valitaan, tuskin olen ehdolla eduskuntaan. Jos ei valita, sitten varmuudella olen, muotoili vasemmistoliiton Annika Lapintie, joka kertoi olevansa asiasta ”melkein täysin varma”.

Neljä kansanedustajaa sen sijaan ei vielä ollut varma kannastaan. Perussuomalaisten Juho Eerola kertoi haluavansa olla parlamentissa koko viisivuotiskauden, mutta tulevansa takaisin kotimaahan, mikäli puolueen etu niin vaatii.

– Jos minulta kysytään, en lähtisi ehdolle eduskuntavaaleissa. Mutta jätän sellaisen varauksen, että jos puolue ja piirijärjestö sitä vaativat, olen ehdolla, vaikka minut valittaisiin europarlamenttiin, Eerola sanoi.

Myös perussuomalaisten Juha Väätäinen ilmoitti olevansa kahden vaiheilla. Hän kertoi haluavansa ensisijaisesti ajaa etenkin asumiseen liittyviä asioita Suomen eduskunnassa.

Vasemmistoliiton Erkki Virtanen kertoi ilmoittavansa kantansa eduskuntavaaleihin vasta eurovaalien jälkeen, kävi miten kävi.

– Sen voin sanoa suoraan, että pidän toimintaa eduskunnassa tärkeämpänä kuin toimintaa europarlamentissa, Virtanen sanoi.

Virtanen kertoi kuitenkin vakavasti harkinneensa kansanedustajuudesta luopumista.

Ainoastaan yksi edustaja, kristillisdemokraattien Jouko Jääskeläinen uskalsi luvata olevansa ehdolla eduskuntavaaleissa 2015. Jääskeläisenkin vastauksen taustalla tosin oli se, että kd odottaa vaaleissa yhtä paikkaa, joka hyvin todennäköisesti menee istuvalle mepille Sari Essayahille.

– Kristillisten tavoitteena on yksi euroedustaja, ja se tuskin on Jääskeläinen, vaikka tosissaan tietysti olen ehdolla. Mutta tällä hetkellä tähtään eduskuntavaaleihin. Suomen asiat ovat tärkeitä, Jääskeläinen sanoi.

Kristillidemokraattien muut kansanedustajaehdokkaat Sauli Ahvenjärvi ja Peter Östman olivat samoilla linjoilla: he eivät olleet juuri asiaa miettineet, sillä kaikki uskoivat paikan menevän Essayahille.

– En olisi ehdolla. Olisihan se äänestäjien näkökulmasta vähän epäreilua, kun eduskuntavaalit tulevat niin pian. Totta puhuen, jos ajatellaan puolueen ehdokasasettelua, Sari Essayah on meillä niin vahva kärkiehdokas, että tällaista ei ole juuri tullut ajateltua, Ahvenjärvi sanoi.

Östman totesi, ettei ole miettinyt asiaa.