Ehkäisevää päihdetyötä tekevä Ehyt ry arvioi, että Viron päättämät alkoholiverotuksen korotukset tulevat vähentämään suomalaisten niin sanottua viinarallia merkittävästi – kenties jopa lopettamaan sen kuin itsestään.

Ehyt ry:n toiminnanjohtaja Kristiina Hannula kirjoittaa asiasta mielipidekirjoituksessaan Maaseudun tulevaisuudessa. Hannula ei usko, että kaupan alan hehkuttama Suomen alkoholilain kokonaisuudistus ja vahvan oluen tulo ruokakauppaan vaikuttaisi merkittävästi viinaralliin. Sen sijaan Viron verouudistus muuttanee tilanteen.

Hannula muistuttaa Viron hallituksen ilmoittaneen, että tällä hetkellä vähimmillään noin 11 euron hintaisen 24 oluen pakkauksen hinta tulee Virossa nousemaan noin 18 euroon vuoteen 2020 mennessä. Maan olutvero nousee noin 65 prosentilla kesällä 2017 ja tämän jälkeen vaiheittain nykytasosta jopa 166 prosentilla vuoteen 2020 mennessä.

– Tällä tulee olemaan keskeinen vaikutus alkoholin matkustajatuonnille – jo nyt ja erityisesti lähitulevaisuudessa, Hannula kirjoittaa.

– Kuinka moni mahtaa raahata laatikko­kaupalla olutta Tallinnasta vuonna 2020?

Entä jos viinaralli siis loppuisikin itsestään, Hannula kysyy mielipidekirjoituksensa otsikossa. Suomessakin olutsalkun saa reilulla 20 eurolla.

Myös Viron valtiovarainministeriö on arvioinut, että veronkiristykset siirtävät kaupankäyntiä pois Virosta – tosin eivät Suomen markkinoille vaan Latviaan.

– Suomalaiset eivät enää tule Viroon. He menevät Latviaan, ennusti Viron valtiovarainministeriön varajohtaja Dmitri Jegorov maan yleisradioyhtiölle vuonna 2016.

LUE MYÖS:

Kaljat suoraan kotiovelle? – Kansanedustaja ilahtui: ”Pistää varmasti miettimään aika rajustikin”

Alkoholin verkkokauppa sallitaan? Reaktio: ”Puolitetaan olutvero”

Suomalaisten jättilastit jäävät nyt Viroon? – Iso muutos alkoholin tuonnissa

Alkoholikapina syttyi hallituksessa: Limuviinat ja nelosolut ruokakaupassa olivat liikaa keskustalaisille

”Mihin enää tarvitaan oppositiota, kun hallituksessa on tällaisia edustajia?”

Kokoomuslainen kävi risteilyllä ja äimistyi: ”Luulisi että tämä bisnes olisi kielletty”