Kirkkonummella Evitskogissa hämmentää noin 250 turvapaikanhakijan majoittaminen noin 650 asukkaan kylään. Uuden väliaikaisen vastaanottokeskuksen tilat sijaitsevat vielä tietä pitkin noin kolmen kilometrin päässä kylän keskustasta. Maahanmuuttoviraston mukaan tiloihin voidaan majoittaa enintään 280 ihmistä.

– Tosiasia on se, että täällä ei ole kukaan tiennyt asiasta mitään. Nämä ihmiset, turvapaikanhakijat vain pömpsähtivät taivaasta. Kirkkonummen kunnastakin kerrotaan, että tieto uudesta vastaanottokeskuksesta on tullut vasta viime maanantaina, sanoo Evitskogissa asuva Tuija Martikainen.

– Täällä on nyt hirveästi hämmentyneitä, vihaisia ja pelokkaita asukkaita, Martikainen sanoo.

Väliaikainen vastaanottokeskus perustettiin yksityisen Aktiivikeskus kiinteistö Oy:n tiloihin viime viikolla. Kirkkonummen Sanomien mukaan Kirkkonummen kunnanjohtaja Tarmo Aarnio sai tiedon uudesta väliaikaisesta vastaanottokeskuksesta viime maanantaina, kun ensimmäiset turvapaikanhakijat siirrettiin tiloihin jo torstaina.

Lue lisää: Turvapaikanhakijoiden määrä räjähti Suomessa: ”Kaikki keskukset ovat nyt ääriään myöten täynnä”

– Siinä kohtaa oltiin hieman, että mitäköhän tämä tarkoittaa, kunnes sitten huomasin hetken kuluttua, mitä se tarkoitti, kun pienillä Helsingin kaupungin pakettiautoilla ruvettiin ihmisiä tuomaan. Samana iltana naapuri sitten hämmästeli ääneen, kuinka tiloihin oli tullut noin 150 turvapaikanhakijaa ja ne olivat kaikki miehiä, Martikainen toteaa ja lisää, että heti perjantaina Evitskogin tiloihin tuotiin loput turvapaikanhakijat.

Maahanmuuttovirastosta kerrotaan Uudelle Suomelle, että tämä oli täysin tietoinen ratkaisu. Tilat ovat sellaisia, ettei niihin voida viraston mukaan sijoittaa sekä naisia että miehiä.

Martikainen kertoo, että häntä huolettaa etenkin se, mitä nuoret – hänen arvionsa mukaan 25–35-vuotiaat – miehet keksivät tehdä, kun Evitskogissa ei tekemistä juuri ole.

– Me olemme ihan oikeasti metsässä. Lähimmälle bussipysäkille on oikeasti 1,5 kilometriä. Kun perjantaina kävin siellä paikan päällä ja keskustelin turvapaikanhakijoiden kanssa, niin miehet tulivat heti ympärille kysymään, mistä saa röökiä, missä pääsee kauppaan, mistä pääsee johonkin ja onko bussiaikatauluja.

– Nythän tässä ei ole mitään hätää, kun ilma on kuin morsian. Tuossa heillä oli pellon kupeessa nuotio eilenkin. Mutta entäs sitten, kun Suomen ilmasto näyttää oikeat kasvonsa? Mitä tapahtuu tuollaisessa mieslaumassa, jonka taustoja kukaan ei tiedä. Jokainen on tullut tänne eri syystä tietenkin ja siellä voi olla vaikeastikin traumatisoituneitakin. On selvää, että siellä tulee ongelmia.

Ensimmäisinä päivinä tilanne vaikutti hänestä hyvin sekavalta, ja hän epäilee, riittääkö vastaanottokeskukseksi muuntautuneen yrityksen henkilökunta hoitamaan turvapaikanhakijoita. Helsingistä on nyt Maahanmuuttoviraston mukaan siirretty Kirkkonummelle kokeneita ohjaajia ja perustoimintoja saadaan pikkuhiljaa käyntiin.

Yhteentörmäyksiä paikallisten kanssa on Martikaisen mukaan jo nähty. Hänenkin pihallaan kävi perjantaina eräs turvapaikanhakija. Huomiota on herättänyt myös turvapaikanhakijaporukoiden liikkuminen bussipysäkeillä.

– Kun täällä metsässä ei mitään busseja kulje, niin he saattavat tulla tielle autojen eteen sillä lailla, että kolme–neljä kävelee tielle ja pyytää ottamaan kyytiin. ”Viekää meidät stadiin”, he sanovat.

Maahanmuuttovirastolla on tavoitteena perustaa viisi uutta vastaanottokeskusta. Neuvotteluita viraston mukaan vielä käydään, eikä tämän vuoksi haluta kertoa, mihin paikkakuntiin vastaanottokeskuksia mahdollisesti perustetaan.