Keskustan puoluesihteeriksi pyrkivä Sami Kilpeläinen on pahoittanut mielensä kansanedustaja Antero Vartian (vihr.) ja ekonomisti Mikko Kiesiläisen mielipidekirjoituksesta, jossa ehdotettiin valtion lomituksen lakkauttamista.

– Valtio käyttää vuosittain noin 180 miljoonaa euroa järjestääkseen maatalousyrittäjille vuosiloma- ja sairauslomasijaisia. Tämä tarkoittaa lomitukseen oikeutetuille maatalousyrittäjille 26 valtion maksamaa lomapäivää vuodessa. Mikään muu yrittäjäryhmä ei nauti samanlaisesta etuudesta, vaikka moni muukin ala vaatii toiminnan jatkumista vuoden jokaisena päivänä, Vartia ja Kiesiläinen kirjoittavat.

– Jotta suomalaisella maataloudella olisi mahdollisuus toipua nykyisestä kriisistään, Suomen täytyy luopua tuista, jotka hidastavat tehokkaimpien tilojen kasvamista. Lomituspalveluista tulee luopua esimerkiksi viiden vuoden siirtymäajalla, jonka aikana valtion maksamien lomapäivien lukumäärä laskisi vaiheittain, he esittävät.

Keskustan Kilpeläinen on toista mieltä. Hänen mielestään Vartian ja Kiesiläisen kirjoitus lomituspalvelujen alasajosta ”oli loukkaava ja osoitti kirjoittajiltaan suoranaista ymmärtämättömyyttä siitä taakasta, johon maatilat ovat joutuneet”.

– Maatalousyrittäjien lomituspalvelut on keskeisin sosiaalista oikeudenmukaisuutta ylläpitävä palvelu perheviljelmäpohjaiselle maataloudelle ja koko suomalaiselle maaseudulle. Sen merkitys korostuu nuorten perheiden ja työsidonnaisen maatalouden työssä jaksamisessa. Eläinten hoito on seitsemän päivää viikossa tapahtumaa työtä, Kilpeläinen kirjoittaa Puheenvuorossa.

Lue lisää Puheenvuorosta: Vihreät ajamassa maataloutta ja lomituspalveluita alas?

– Minulle ei tulisi mieleenkään vaatia sellaisen sosiaaliturvan alasajoa, jonka vaikutus sekä ammattiryhmän että koko yhteiskunnan kannalta on täysin kiistaton, Kilpeläinen kirjoittaa.