Lukeminen, kirjoittaminen ja muut aivoja stimuloivat aktiviteetit voivat suojata ihmisen muistia rapautumiselta vanhentuessa. Näin uskovat neurologian tutkijat, joiden tuore tutkimus on julkaistu Amerikan neurologia-akatemian (AAN) Neurology-tiedejulkaisun heinäkuun numerossa.

–Tutkimuksemme viittaa siihen, että aivojen harjoittaminen erilaisilla aktiviteeteilla läpi elämän on tärkeää aivojen myöhäisiän terveyden kannalta, sanoo tutkimusryhmään kuuluva Robert S. Wilson Rushin yliopistosta Chicagosta akatemian verkkosivuilla.

Tutkimuksessa seurattiin noin kuuden vuoden ajan 294 ihmistä, jotka olivat elämänsä ehtoopuolella. Tutkittavat kuolivat keskimäärin 89 vuoden iässä. He tekivät seurannan aikana erilaisia muistin ja ajattelun testejä, ja kertoivat muutoin elämästään ja ennen kaikkea henkisistä harrastuksistaan.

Kuoleman jälkeen tutkimukseen osallistuneiden aivoista etsittiin dementian fyysisiä merkkejä. Selvisi, että niillä tutkittavista, jotka olivat harjoittaneet aivojaan niin aikaisessa kuin myöhäisessäkin vaiheessa elämäänsä, muisti oli rappeutunut hitaammin kuin niillä, jotka eivät olleet harrastaneet aivojensa stimulointia.

Akatemian mukaan aivojaan käyttäneillä oli aktiivisuutensa ansiosta jopa 15 prosenttia vähemmän rappeutumia aivoissaan.

–Tämän perusteella meidän ei tulisi aliarvioida arkipäiväisten aktiviteettien kuten lukemisen tai kirjoittamisen merkitystä lapsillemme, itsellemme tai vanhemmillemme, Wilson sanoo.