Pormestari Jan Vapaavuori (kok.) ehdottaa kunnallisveroprosentin laskemista Helsingissä. Ehdotus ensi vuoden kunnallisveroksi on 18 prosenttia, kun se on ollut vuodesta 2011 lähtien 18,5 prosenttia.

Vapaavuori on julkistanut ehdotuksensa vuoden 2018 talousarvioksi. Ehdotusta käsitellään kahdesti kaupunginhallituksessa ja kahdesti kaupunginvaltuustossa.

Vapaavuoren mukaan 3000 euroa kuukaudessa tienaavalle helsinkiläiselle jää jatkossa käteen hieman yli 150 euroa vuodessa enemmän kuin nykyisin. Vapaavuori huomauttaa, että huonoina aikoina veroprosenttia on nostettu. Näin kävi viimeksi vuonna 2011.

–Nyt sitten hyvänä aikana voidaan maltillisesti mennä toiseen suuntaan, Vapaavuori sanoi tiedotustilaisuudessa.

Vapaavuoren mukaan Helsingin asuntotuotantotavoitetta nostetaan reippaasti. Kaupunki on hurjassa kasvussa ja ensi vuonna väkimäärän arvioidaan lisääntyvän liki 8000 asukkaalla. Vapaavuoren mukaan valtion toimenpiteiden takia tänä ja ensi vuonna on nostettava kiinteistöverotusta, joka osaltaan kasvattaa asumiskustannuksia Helsingissä. Valtio nostaa ensi vuodelle yleisen kiinteistöveron ja vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveron rajoja.

–Kunnallisveroprosentin lasku pitää nähdä myös tapana kompensoida kaupunkilaisille asumisen korkeaa hintaa, Vapaavuori sanoi.

Helsingin talousarvio hyväksytään viimeisessä kokouksessa 29. marraskuuta.