Tänään vietetään yrittäjäpäivää. 33-vuotias yrittäjä Harri Vuorenpää (ps.) on päättänyt tuoda merkkipäivänä esiin yrittäjyyden epäkohtia.

Vuorenpää haluaa nyt nostaa esiin yrittäjän maksaman eläkkeen eli YEL:n.

– Yrittäjä siis maksaa yrittäjäeläkettä vakuutusyhtiölle ilmoittamansa työtulon perusteella. Työtulon saa aloittava yrittäjä määritellä itse tietyn minimin yläpuolelle. Mitä vähemmän maksat, sitä vähemmän eläkettä kertyy ja päivärahoja muodostuu. Tämä kuulostaa vielä ihan sopuisalta, mutta asia hieman muuttuu siinä kohtaa, kun tajuaa paljonko sitä eläkettä kertyy, Vuorenpää kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan.

Lue lisää Puheenvuorosta: Yrittäjän uran surkein sijoitus: yrittäjäeläke

Hän ottaa esimerkiksi itsensä ja kertoo oman eläketilanteensa.

– Eläkeyhtiölle määrittelemäni vuositulo on 22 333.85 euroa. Tästä maksan eläkeyhtiölle vakuutusmaksua 5271 euroa vuodessa eli n. 440 euroa joka kuukausi, hän kirjoittaa.

– Kun maksan kiltisti eläkeyhtiölle tuon 440 euroa joka ikinen kuukausi siihen saakka kunnes pääsen tavoite-eläkeikääni (69,6 vuotta), saan eläkettä 1269 € kuukaudessa. Olen nyt 33-vuotias, eli toisin sanoen maksuvuosia on edessä vielä n. 36 vuotta eli maksettavaa tulee yhteensä n. 190 000 euroa, Vuorenpää jatkaa.

Hän ihmettelee tilannetta.

– Jos heittäisin tikalla lehdestä sijoituskohteen, johon laittaisin tuon vastaavan summan joka kuukausi, olisi se varmasti tuottavampi kohde kuin YEL.

Vuorenpään mielestä YEL-järjestelmää pitäisi uudistaa.

– Voisiko mahdollistaa yrittäjille, ja miksei tietysti palkansaajillekin, jotain muuta ratkaisua oman eläkepäivien turvaamiseen, kuin tämän nykyisen? Miksei voi yksilölle antaa enemmän vastuuta ja sitä myöden vapautta siitä, että rahat eläkepäiviin tulee turvatuksi? hän kysyy.

Lue eläkeyhtiö Ilmarisen vastaus: 33-vuotiaan järkytys 1269 €:n eläkkeestä – ”Yli puolella yrittäjistä liian matala työtulo”

Lue myös: Täyslaidallinen valittajille: Sunnuntaipalkka 175% – Eikö kiinnosta?

Lue lisää yrittäjyydestä:

Yrittäjäksi ryhtynyt: ”Herrat narisevat telkkarissa yrittämisen vaikeudesta – mitä hölynpölyä!”

Havainto yrittämisestä Suomessa: ”Onnistuminen Virossa on paljon houkuttelevampaa”

Pienyrittäjä avautuu: ”Työstä kieltäydytään, koska edut menetetään”

Yrittäjän kova avautuminen ay-liikkeelle: ”Sanon nyt ääneen sen, mitä moni ei uskalla”