Kahden suomalaisen miehen epäillään syyllistyneen alkoholin välittämiseen Virosta Suomeen ilman vaadittavaa myyntilupaa ja jättäneen yli 350 000 euron arvosta veroja maksamatta, Tulli kertoo.

Miehet toimivat Viinakauppa.eu-sivuston takana toimivien Viroon rekisteröityjen yritysten vastuuhenkilöinä. Tulli tutkii viinakauppa.eu-sivuston alkoholi- ja savukekauppaa.

Miehiä epäillään muiden muassa törkeästä veropetoksesta. Epäillyt on vangittu.

Viinakauppa.eu-sivusto mainosti toimintaansa siten, että he maksavat kaikki verot ja järjestävät tilauksien kuljetuksen. Esitutkinnassa on selvinnyt, että kyseessä on nimenomaan etämyynti, sillä Virossa Viinakauppa.eu:n taustalla oleva yritys tosiasiallisesti myös järjesti ja maksoi alkoholien kuljetuksen Suomeen.

Tulli epäilee, että yritykset eivät maksaneet veroja Suomessa eivätkä maksujaan myöskään Virossa.

Tullin mukaan sivuston mainonta on ollut värikästä ja huomiota herättävää. Toiminta laajeni koko Suomen alueelle nopeasti kesän ja syksyn aikana siten, että tilaajia oli kaikkiaan yli 1500. Suurin yksittäinen tilaus on ollut yli 7000 euron arvoinen.

LUE MYÖS: Viinailmiö leviää: Tietämättömiä suomalaisia ”pikkuisen huijataan”

Tullin ylitarkastaja Seppo Raitolahti kertoi reilu vuosi sitten Uudelle Suomelle, milloin kuluttajan on laillista ostaa alkoholia verkkokaupasta.

Jos myyjä hoitaa verot asiallisesti, ja kyseessä on etämyyjä, joka hoitaa tuotteen kotiinkuljetuksen, kuluttajan ei tarvitse huolehtia veroista.

– Juridisesti asia on varsin helppo, mutta käytännössä hiukan vaikeampi erottaa yksittäistapauksessa, onko kyseessä etämyynti vai onko kyseessä yksityishenkilön hankinta, jossa ostaja on verovelvollinen, Raitolahti sanoo Uudelle Suomelle.