”Maahamme nyt tulevat turvapaikanhakijat eivät ole mitään perinteisiä heikko-osaisia pakolaisia. Hyvin moni Suomeen tuleva turvapaikanhakija on koulutettu, osaava, parhaassa työiässä oleva hyväkuntoinen mies”. Näin perustelee kansanedustaja Eeva-Maria Maijala (kesk.) blogissaan esittelemäänsä turvapaikanhakijoiden työpakettia.

Nykyisten säännösten mukaan turvapaikanhakija saa tehdä ansiotyötä Suomessa ilman oleskelulupaa vasta, kun turvapaikkahakemuksen tekemisestä on kulunut kolme kuukautta ja turvapaikanhakijalla on voimassaoleva rajanylitykseen oikeuttava matkustusasiakirja. Muuten aika on kuusi kuukautta, Maijala lisää ihmetellen käytäntöä.

Hänen mielestään tilanne on uusi, ja siksi tarvitaan uusia keinoja.

– Voisiko heidät laittaa heti töihin? Pitäisikö meidän muuttaa pikaisesti lainsäädäntöämme niin, että heille voitaisiin teettää jotain työtä heti, kun turvapaikanhakua koskevat paperit on saatu tehtyä? Maijala kysyy Puheenvuoron blogissaan.

Hän pohtii, mitä nämä uuden työpaketin työtehtävät sitten olisivat.

– Töitä meillä riittää. Maaseudullamme on esimerkiksi paljon ympäristönhoidollista risukon raivaamista. Saisimmehan näin raaka-ainetta esim. energiapakettiimme, eikä nämä työt ole keneltäkään pois, Maijala kirjoittaa.

– Tietysti olisi hyvä, jos osaavat turvapaikanhakijat pääsisivät mahdollisimman pian myös koulutustaan vastaavan työpaikan ”oppipojan” rooliin. Tilannetta tulee verrata oppilaitosten harjoittelijoiden asemaan. Opiskelijatkin tekevät todella paljon aivan ilmaista tai alipalkattua työtä. Turvapaikanhakijat ovat Suomen elämän opiskelijoita, kansanedustaja jatkaa.

Maijala uskoo, että työ on paras lääke päästä sisälle yhteiskuntaan ja tuntea itsensä tärkeäksi, minkä lisäksi turvapaikanhakijat eivät näin taloudellisesta näkökulmasta olisi enää vain kuluerä.

– Meillä on oikeus myös vaatia tänne tulevilta jotain. Hyssyttelyllä emme saa aikaiseksi mitään rakentavaa. Kansainvaellukset ovat nyt osa Euroopan arkea, Maijala kirjoittaa.