Italian koronarajoitusten purkaminen etenee maanantaina vaiheeseen, jossa muun muassa suuri osa tehtaista ja rakennustyömaista avataan uudelleen. Se tarkoittaa sitä, että noin 4,5 miljoonaa italialaista pääsee palaamaan töihin.

Kovan arvostelun kohteeksi joutunut pääministeri Giuseppe Conte on kuitenkin samalla jarruttanut alkuperäistä suunnitelmaansa lockdownin avaamisesta. Terveysviranomaisten vaatimuksesta suuri osa italialaisten liikkumisrajoituksista pysyy ennallaan ja esimerkiksi muiden myymälöiden kuin ruokakauppojen avaamista harkitaan vasta myöhemmin toukokuussa. Kampaajat ja ravintolat joutuvat odottamaan vuoroaan näillä näkymin kesäkuulle.

”Olemme siirtymässä lockdownin avaamiseen täydessä kaaoksessa”, Italian yrittäjä- ja elinkeinoelämän keskusjärjestön Confindustrian johtoon kesän jälkeen nouseva Carlo Bonomi kommentoi uutistoimisto Bloombergille.

Conten hallitusta on ryöpytetty erityisesti siitä, että työpaikkansa menettäneiden ja yrityksensä sulkemaan joutuneiden avustuksen maksamisessa on ollut rajuja viipeitä. Pääministeri pyysi tilannetta anteeksi aikaisemmin viikolla.

Tilanne on kuitenkin kärjistynyt niin vakavaksi, että vaatimukset virkamieshallituksesta voimistuvat päivittäin. Italialaismedia puhuu jo varsin avoimesti ammattiekonomistien muodostamasta hallituksesta, jota johtaisi Euroopan keskuspankin EKP:n entinen pääjohtaja Mario Draghi.

”Eurooppa-myönteiset parlamentaarikot ovat jo ilmaisseet tukensa Draghille, jonka johtamaa hallitusta saattais tukea koko parlamentti lukuun ottamatta (äärioikeistolaista, Eurooppa-vastaista) Fratelli d’Italiaa”, Il Primo Nazionale kirjoitti viikonloppuna.

Lehden mukaan on selvää, ettei Italiassa järjestetä uusia vaaleja, vaikka Conten hallitus menettäisi parlamentin luottamuksen koronatoimiensa johdosta. Oppositiojohtaja Matteo Salvini on jo ilmoittanut vaativansa luottamusäänestystä heti, kun virustilanne sen sallii.

Kovien paineiden kohteena oleva Conte ärähti spekulaatioiden vuoksi sunnuntaina.

”Puheet Mario Draghin hallituksesta ovat pelkkiä puheita. Tällainen on kaiken kaikkiaan vain epäisänmaallista, ei mitään muuta”, hän ärähti tv-uutisille.

Conteen kohdistuvia paineita ei vähennä Italian taloustilanne. Ensin luottoluokittaja Fitch pudotti Italian luottoluokituksen vain pykälän päähän roskalainaluokasta tiistain ja keskiviikon välisenä yönä ja torstaina tilastot kertoivat Italian painuneen ensimmäisenä euromaana taantumaan.

Lue lisää: