Varusmiesliiton mukaan puolen vuoden ajan palvelevien varusmiesten 4,7 euron päiväraha ei kata heidän todellisia elinkustannuksiaan. Uusi Suomi kysyi varusmiehiltä itseltään, miten he tulevat toimeen vähäiseltä tuntuvilla päivärahoilla.

Haastatellut varusmiehet eivät kokeneet tuen määrää ongelmaksi liiton tavoin. Useimmille varusmiehille päiväraha tuntuu olevan taskurahaa, joka hulahtaa "kurkusta alas" tai sotkun kassaan.

Tänään tiistaina astuvat voimaan korotetut varusmiesten päivärahat. Kuusi kuukautta palvelevien päiväraha on nyt 4,7 euroa, 7-9 kuukautta palvelevien 8 euroa ja 10-12 kuukautta armeijassa viihtyvien 11,20 euroa. Viimeksi päivärahoja korotettiin vuoden 2009 alussa.

Ei tarvetta lisätienesteille

20-vuotias alikersantti Aleksi Sandberg on juuri päässyt viikonloppulomalle ja matkustaa bussissa Santahaminasta kotiin vanhempien luokse Espooseen.

Sandbergille päivärahat ovat "vain lisätuloa". Päivärahasta hän maksaa lähinnä bussikortin lataukset, loppu jää vapaaseen käyttöön.

Sandbergille aiempi 4,4 euron päiväraha riitti ensimmäisen kuuden palveluskuukauden aikana hyvin. Töihin menemistä ei ole tarvinnut harkita, ja vaikeaa se olisikin.

- En ole törmännyt kehenkään, joka kävisi armeija-aikana töissä. Harva edes jaksaisi, kun on vain pari viikonloppua kuussa kotona, Sandberg sanoo.

Varusmiesliitto on huomauttanut, että päivärahoista pitäisi pystyä maksamaan puhelinlaskuja tai vakuutusmaksuja. Puheenjohtaja Mäkisen mukaan ei ole enää vanhempien vastuulla elättää täysi-ikäistä varusmiestä. Niin kuitenkin näyttäisi usein käyvän.

Hinnat nousevat - siksi päivärahakin

Lappeenrantalainen Eino Valpas, 19-vuotias Vekaranjärven alikersantti, on myös tyytyväinen. Koska hän asuu vanhempiensa luona, omia kuluja on "tosi vähän".

- Omaan viihteeseen menee kaikki, Valpas kertoo päivärahojen käytöstä.

Valpas sanoo, että 30 sentin korotus ei "paina juuri missään" ja että se kattaa lähinnä makeisveron nousun ja inflaation. Hintojen nousu kun näkyy sotkussakin.

Säästöilläkin pärjää

Haminan Reserviupseerikoulussa vuoden alussa aloittanut Riku-Matti Meuronen, 19, on myös päivärahoihin tyytyväinen. Hänkään ei tosin asu vielä omillaan, vaan majailee lomat äitinsä luona.

- Ei valtion tarvitse asepalveluksesta mitään palkkaa alkaa maksamaan, kun ylläpito löytyy, Meuronen sanoo.

Meuroselle 4,7 euroa päivässä riittää hyvin. Hän arvelee, että monella päivärahat "menevät kurkusta alas".

- Minulle se on aika sama, vaikka ei maksettaisi ollenkaan, koska sain hyvät säästöt kasaan ennen armeijaa, Meuronen kertoo.

Itsenäisistä huolehditaan

Suurin osa asepalveluksen aloittavista varusmiehistä asuu vielä vanhempansa luona. Omillaan asuvat ovat vähemmistössä, mutta heidänkin toimeentulostaan huolehditaan varusmiespalveluksen aikana.

Upinniemessä peruskauttaan suorittava Daniel Honkanen, 19, joutui suunnittelemaan armeijan aikaista toimeentuloa etukäteen, sillä hän asuu vuokralla vaimonsa kanssa.

- Tuista piti ottaa selvää. Lisäksi kävin töissä ennen kuin lähdin armeijaan ja siitä jäi rahaa säästöön, Honkanen kertoo.

Kela maksaa Honkasen vuokran ja hänen vaimonsa saa asevelvollisen puolison perusavustusta.

- Sen verran hyvin saadaan tukia, ettei ole mitään hätää, Honkanen vakuuttaa.

Toisaalta hänestä on reilua saada käyttörahaa, koska päivittäisiä kuluja tulee esimerkiksi sotkusta, eikä ole mahdollisuutta tienata rahaa itse.

Uuden Suomen haastattelemat varusmiehet ovat onnekkaassa asemassa. Varusmiesliitto muistuttaa, että on niitäkin, jotka ovat jääneet ilman sosiaalista turvaverkkoa.

Niihin tapauksiin ratkaisua pitäisi ehkä lähteä hakemaan jostain muualta kuin päivärahojen nostamisesta.