Korkein Oikeus on alentanut rangaistusta tapauksessa, jossa yksinhuoltajaäiti nosti Kelalta kaikkiaan 10 079,83 euroa liikaa asumistukia.

Nainen sai vuosina 2008-2010 asumistukea Kelalta. Hakemuksissa hän oli jättänyt kertomatta kaikista tulonlähteistään ja työssäkäynneistään.

Hakemuksen virheellisiä tietoja nainen perusteli sillä, että hän on neljän lapsen yksinhuoltaja ja hänellä oli rikoksen tapahtuma-aikaan taloudellisia huolia. Nainen pelkäsi, että hänen lapsensa otetaan huostaan, jos hänellä ei ole riittävästi rahaa.

Jo aiemmin nainen oli tuomittu petoksesta käräjäoikeudessa 60 päiväsakkoon. Hovioikeus kovensi sekä tuomiota että rangaistusta: 6 kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus törkeästä petoksesta.

Korkein Oikeus piti uskottavana, että nainen oli todella saanut väärin tiedoin liikaa tukea Kelalta. KKO arvioi sitä, onko noin 10 000 euron rikoshyödyn tuonut teko törkeä vai tavallinen petos.

KKO päätyi asiassa tulokseen, että nainen ei ollut tehnyt yhtä törkeää petosta, vaan teko oli tapahtunut useissa eri kerroissa vähäisempänä. Tekoja oli siis useita, eikä niillä tavoiteltu erittäin suurta hyötyä.

Oikeuskäytännössä törkeäksi avustuspetokseksi on laskettu 7 000 – 10 000 euron rikoshyödyn tavoitteleminen. KKO:n mukaan nainen ei varsinaisesti tavoitellut tuota yli 10 000 euron summaa, vaan aina pienempiä summia.

KKO myös ymmärsi naisen taloudellista asemaa ja ahdinkoa neljän lapsen yksinhuoltajana. Teon motiivi otettiin huomioon rangaistusta ”jonkin verran” alentavina seikkoina.

Oikeuden mukaan naiselle riitti tavallisesta petoksesta rangaistukseksi 3 kuukautta ehdollista vankeutta.

Tuomiosta uutisoi ensimmäisenä Edilex.