Suomen luottoluokituksen putoaminen ei toistaiseksi ole näkynyt rajuna muutoksena maan korkotasossa. Seuratuimman, eli 10-vuotisen valtionlainan korko nousi Bloombergin mukaan aamupäivällä 1,03 prosenttiin perjantain 1,01 prosentista.

Amerikkalainen Standard & Poor’s (S&P) laski perjantaina Suomen valtion luottoluokituksen aiemmasta AAA:sta AA+:aan. S&P perustelee luokituksen laskua muun muassa Suomen heikoilla kasvunäkymillä.

Nordea on jo tehnyt alustavia arvioita siitä, mitä luottoluokituksen lasku tulee maksamaan Suomen valtiolle. Pääekonomisti Aki Kangasharjun mukaan Kangasharjun mukaan luottoluokituksen lasku merkitsee sitä, että Suomen valtionlainan korkomenot nousevat jonkin verran suhteessa Suomelle vertailukelpoisiin maihin kuten Hollantiin ja Itävaltaan.

- Valtion tämän hetkisiin korkomenoihin (noin kaksi miljardia euroa vuodessa) tulee vuositasolla 40–50 miljoonan euron lisälasku, minimissään 20 miljoonaa. Valtion luottoluokituksen heiketessä välillisiä vaikutuksia on myös suurten yritysten rahoituksen hakuun. Niiden oma luokitus ei ainakaan nyt nouse, hän kirjoittaa blogissaan.

Kangasharjun mukaan Suomen luottoluokituksen lasku ei vaikuta suomalaisiin kotitalouksiin eikä omaa kulutuskäyttäytymistä kannata muuttaa. Myös asuntovelalliset voivat luottoluokituksen suhteen olla rauhallisin mielin.

- Suomen luottoluokitus ei vaikuta asuntolainojen korkotasoon, koska ne määräytyvät euriborien perusteella, Kangasharju muistuttaa.

Ennen muuta luokituksen alentaminen on Kangasharjun mukaan Suomen hallitukselle viesti, että nyt on viimeistään pakko tehdä nopeita muutoksia tilanteeseen.

- Tämä on merkki siitä, että Suomi on oikeasti kriisissä. Ongelmia on vielä paljon työmarkkinoilla ja sote-ratkaisussa, rakennepaketti on aivan levällään. Eläkeratkaisu on ainoa, joka on pystytty tekemään, hän toteaa.