Presidenttiehdokkaat iskivät yhteen Evan vaalitentissä maanantaina.Kuva: Lauri Olander / Alma Talent

Presidentinvaalitaisto pyörähti toden teolla käyntiin maanantaina. Elinkeinoelämän valtuuskunnan järjestämässä ensimmäisessä yhteistentissä nähtiin eläväinen keskustelu, jonka huippukohtia on poimittu alle.

1. ”Salamurhajutut” hämmästyttivät presidenttiä

Istuva presidentti Sauli Niinistö otti ohimennen kantaa puolustusministeriön yhteydessä toimivan ns. turvallisuuskomitean arvioon tavoista, joilla ulkovallat voisivat vaikuttaa Suomen vaaleihin. Helsingin Sanomien esiin nostamassa komitean paperissa mainitaan jopa salamurhan mahdollisuus.

Niinistön mielestä ”trollausta ehkäisevä komitean asiantuntijaryhmä” laittoi tällä kertaa itse trollauksen liikkeelle tuomalla esiin mielipiteitään.

– [Nämä olivat] sen tason salamurhajuttuja, että jos tällaista kylvetään, niin kyllä siinä joku taka-ajatus täytyy olla, Niinistö sanoi Evan tentissä.

2. Haavisto piikitteli Huhtasaarta viestistä varusmiehille

Vihreiden Pekka Haavisto oli valmiina, kun hän sai esittää kysymyksen perussuomalaisten Laura Huhtasaarelle. Haavisto nosti esiin Huhtasaaren Twitter-viestin kesältä 2016. Huhtasaari tokaisi tuolloin, että ”kukaan ei pysty auttamaan Suomea, jos [Venäjän Vladimir] Putin tulee tänne”. Hän saatteli kirjoitustaan aihetunnisteilla ”päivässä ohi” ja ”ei pysty edes Nato”.

– Tässähän heräsi huoli. Olet pyrkimässä tasavallan presidentiksi ja vastuu puolustusvoimien ylipäällikkyydestä olisi sinun. Olisiko tämä viestisi nuorille varusmiehille, Haavisto kysyi saaden yleisöltä raikuvat aplodit.

Huhtasaari kertasi, että hän vastasi tuolloin ”henkilölle, joka erittäin paljon haluaa Natoon”. Hänen mukaansa viestissä oli kyse tehokeinosta, kärjistämisestä.

– Viittasin tässä Venäjän asevoimien doktriiniin, missä mainitaan taktisten ydinaseiden käyttö. Siinä mielessä pitää aina valmistautua pahimpaan, vaikka näitä ydinaseitahan ei tietenkään Venäjä käytä – en koe, että meillä olisi uhkaa. Meidän pitää pitää huoli, että emme koskaan joudu sotaan, Huhtasaari selitti. Lue myös: Laura Huhtasaaren Putin-twiitti nousi esiin: ”Tämän näkemyksen omaava henkilö sopiva ehdokas presidentiksi?”

3. Vanhanen haastoi Niinistön kokoomuksen puolustusleikkauksista

Keskustan ehdokas Matti Vanhanen haastoi presidentti Niinistön puolustusmäärärahoista. Vanhanen totesi, että puolustusmäärärahoja lisättiin viime vuosikymmenellä ”johdonmukaisesti”, mutta tämä kehitys päättyi Jyrki Kataisen hallitukseen. Vanhanen uteli, tuliko kokoomuksen ehdokkaana presidentiksi nousseen Niinistön mieleen puuttua kokoomuslaisen pääministerin puolustusleikkauksiin julkisella puheenvuorolla.

– Taloushan siinä varmasti oli avainsana, niin kuin tiedät. Aika uppoava laiva silloin 2010-luvun alussa Suomeen jäi, hyvin velalla elävä, ja siitä leikkaukset lähtivät liikkeelle, Niinistö vastasi.

Hän ilmoitti nostaneensa asiaa mieluummin esille tp-utvassa eli presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokoontumisissa. Niinistö myös korosti leikkausten pakollisuutta valtion budjetin hoidossa.

4. ”Suuressa hädässä syntyy liittoumia”

Presidentti Niinistö sanoi Nato-keskustelussa maailmanhistoriaan viitaten, että konfliktitilanteissa ja ”suuressa hädässä” syntyy liittoumia ”ilman mitään jäsenhakemuksiakin”. Hän korosti puolustuspoliittisen ja muun yhteistyön merkitystä tältäkin kantilta. Hän korosti myös Euroopan unionin merkitystä. Niinistön mukaan Suomen tulee selvittää, miten muut EU:n jäsenmaat ymmärtävät Lissabonin sopimuksen ehdottoman avunantovelvoitteen. Samaa mieltä oli Matti Vanhanen.

– Mikä on sellainen unioni, joka ei ensimmäisenä tehtävänään takaa kansalaistensa turvallisuutta? Minusta se ei ole minkäänlainen unioni, Niinistö jatkoi.

Rkp:n Nils Torvalds katsoi, että Niinistön ja Vanhasen puheet EU:n vahvasta artiklasta eli avunannosta eivät ole vakuuttavalla pohjalla, koska ”käytäntö EU:ssa on aika heikko”. Hänen mukaansa EU:ssa ei nykyisellään ole koneistoa, joka toimisi kriisitilanteessa.

5. Vastuunpakoilua vai ei?

Avoimesti Nato-jäsenyyttä kannattava Nils Torvalds (r.) haastoi Sauli Niinistön puhuttaessa Nato-kansanäänestyksestä. Torvaldsin mukaan päättäjillä ”ei ole oikeutta mennä piiloon kansanäänestyksen taakse”. Niinistö puolestaan tyrmäsi kovasanaisesti puheet vastuunpakoilusta. Lue lisää tästä aiemmasta jutusta: Presidentti Niinistö tyrmäsi väitteet Nato-vastuunpakoilusta: ”Naurettavaa puhetta”