Yli 50 kunnanjohtajaa on julkaissut yhteisen kirjoituksen, jolla on tarkoitus julistaa kuntien elinvoimaa. Kuoleviksi leimattujen kuntien johtajat pyrkivät kirjoituksessa ampumaan alas ”huhupuheet kurjistuvista kunnista”.

Yksi kirjoittajista on Vaalan kunnanjohtaja Tytti Määttä, jonka Puheenvuoron blogissa kirjoitus on myös julkaistu.

–Suomessa on käynnissä erikoinen keskustelu ja vastakkaisasettelun hakeminen maaseudun ja kaupunkien välillä. Tälle keskustelulle on tyypillistä hämmentävien ilmaisujen käyttäminen maaseudusta ja alueen kunnista. ”Kurjistuva nälkä-Suomi”, ”kuolevat kunnat”, ”etelän elätit”, listaavat kirjoittajat.

Suomen Kuvalehden kunta-analyysissä arvioitiin, että 57 kuntaa kaatuu lähivuosina tai saa lisäaikaa sote-uudistuksen ansiosta.

– Mitä nyt sitten? Lyömmekö lapun luukulle ja hanskat tiskiin? Haluamme tällä kirjoituksella tuoda esille, että olemme elossa. Ymmärrämme varsin hyvin toimintaympäristömme haasteet ja toisaalta sen potentiaalin, joka meillä on. Monella meistä menee lisäksi ihan hyvin myös taloudellisesti.

–Usein kunnan elinvoimaa mitataan sen väestön määrällä. Asukaslukuaan kasvattavia kuntia pidetään yleisesti elinvoimaisina. Kunnan paremmuuttahan ei kuitenkaan ratkaise sen koko väestömäärällä mitattuna vaan sen kyky toteuttaa sille annettua perustehtävää, joka on kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen.

Kirjoittajat huomauttavat, että valtionosuuksia ei voi käyttää kunnan elinvoiman mittarina, kuten usein tehdään, koska niihin perustuu palvelujen rahoitusjärjestelmä. Kyseessä on valtion osuus palvelujen kustannuksiin. Valtionosuuksilla tasataan alueiden välisiä eroja, jotka johtuvat tulopohjasta tai pitkistä etäisyyksistä.   

– Koska kaikilla suomalaisilla on perustuslain mukaisesti yhtäläiset oikeudet peruspalvelujen saantiin, kunnilla pitää olla yhtäläiset mahdollisuudet palvelujen järjestämiseen.

Lue myös:

Tutkijat kuntavaaleista: Kärkiehdokkaat eivät oikeasti jyrää – paitsi Soini

Vihreiden Niinistö haluaa kuntien romuttavan Fennovoiman: ”Karhun kainalosta pitää luikahtaa pois”

Suomeen syntymässä uusi tulonjakokone: ”Aivan mahdoton yhtälö”

Sipilän jättiuudistukselle tyrmäys Helsingistä – kokoomuksen Vapaavuori täysin eri mieltä US:n vaalikoneessa

Uuden Suomen vaalikone on julki – etsi ehdokkaasi

Mietitkö ketä äänestää kuntavaaleissa? Tee Uuden Suomen kuntavaalikone täällä (linkki). Vaalikoneen osoite on vaalikone.uusisuomi.fi.

Kuka on Helsingin ensimmäinen pormestari? Kauppalehti ja Uusi Suomi järjestävät pormestaripaneelin ma 27.3. klo 14-15.15. Ilmoittaudu 21.3. mennessä: http://kampanjat.kauppalehti.fi/pormestari