Keskustan kansanedustajaehdokas, entinen pääministeri Matti Vanhanen haluaa palauttaa vaalien verokeskusteluun mittasuhteet.

Facebookissa Vanhanen julkaisi Akavan kuvaajan, joka osoittaa, että eniten tienaavat 8,5 prosenttia palkansaajista maksavat nykyisin 68 prosenttia kaikista Suomessa maksetuista valtion ansiotuloveroista.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ilmoitti sunnuntaina, että hänen puolueensa ajaa veronkorotuksia kaikille yli 70 000 euroa vuodessa, eli lomarahat huomioituna noin 5 600 euroa kuukaudessa tienaaville. SDP haluaisi myös keventää pieni- ja keskituloisten verotusta.

– Kaksi johtopäätöstä. Tuloverotuksen kevennykset eivät auta pienituloisimpia lainkaan ja toisaalta tuloverotuksen kiristykset iskevät vain pieneen vähemmistöön, joiden verorasitus jo nyt on korkea, Vanhanen kirjoittaa Facebookissa.

Veronmaksajien keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola huomauttaa, että eri vähennyksillä pienituloisten kokonaisverotusta voidaan keventää. Lisäksi suurin osa julkisvallan palkoista keräämistä maksuista menee muille kuin Suomen valtion kirstuun.

Akavan pääekonomisti Eugen Koev vahvistaa Uudelle Suomelle, että Vanhasen käyttämä kuva on todella järjestössä laadittu. Koevin mukaan järjestössä on haluttu herättää kuvalla keskustelua.

– Kuvan voi tulkita monella eri tavalla. Onhan sitten tietysti kunnallisvero ja välillisiä veroja ja niin poispäin. Mutta kuitenkin tällä kuvalla olemme halunneet havahduttaa ja kärjistää tätä keskustelua. Loppujen lopuksi kaikki maksamme veroja ja kaikki saamme palveluita, mutta meidän käsityksemme on, että viime kädessä tämä hyvinvointivaltion rahoitus lepää todella kapeilla harteilla, Koev toteaa.

– Valtion ansiotuloveroa maksaa todella vähän ihmisiä. Useimmat eivät siis maksa valtion tuloveroa, näin on.

Akavan Koev myös vieroksuu, kuinka helposti palkansaajista tulee ”rikkaita” suomalaisessa verokeskustelussa.

– Tämä keskustelu, jossa puhutaan 4 000, 5 000 ja 6 000 euron palkoista ja tämän tyyppisistä työntekijöistä ja määritellään heitä milloin hyvätuloisiksi ja milloin suoraan rikkaiksi, on hyvin harhaanjohtavaa. Palkansaaja Suomessa ei voi olla rikas. Tämä on meidän lähtökohta, Koev toteaa.