Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen ei suoralta kädeltä tyrmää solidaarisuusveron ansiorajan laskemista.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen huomautti eilen Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että kansanedustajan 6 380 euron palkkiosta ei makseta niin kutsuttua solidaarisuusveroa. Pekonen sanoi lukevansa itsensä ”erittäin hyvätuloisten” joukkoon.

Pekonen viestittää Uudelle Suomelle toivovansa, että solidaarisuusveron – 31,75 prosentin ansiotuloveroluokka – tuloraja laskettaisiin 70 000 euron vuosituloihin. Käytännössä veroraja laskisi tällöin koskemaan 5 600 euron kuukausituloja, kun 70 000 euroa jaetaan 12,5:llä (kuukausipalkka sekä lomarahat).

– Kaikki on harkittavissa. Pieni hienosäätö käy, kunhan kokonaisveroaste ei nouse, toteaa Vanhanen Uudelle Suomelle.

– Mutta korostan, että solidaarisuusveron tuotto valtiolle on vain muutamia kymmeniä miljoonia euroja, hän jatkaa.

Vuonna 2013 solidaarisuusveron tuotti valtiolle noin 30 miljoonaa euroa. Sen jälkeen veron tulorajaa laskettiin 100 000 euron vuosituloista 90 000 euroon. Kansalaisesta 30 miljoonaa voi tuntua suurelta summalta, mutta suurehkon Eurojackpot-päävoiton kokoinen summa on valtion budjetissa kuin pisara meressä.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) keskiviikkona esittelemän valtion budjettiehdotuksen loppusumma oli 53,9 miljardia euroa eli noin 54 000 miljoonaa euroa. Solidaarisuusveron tuotto kattaa siis reilusti alle tuhannesosan kaikista valtion menoista.

– Valtiontalouden sopeutuksen kannalta solidaarisuusveron tulorajan laskeminen ei ole mikään suuri ratkaisu, Vanhanen arvioi.

– Vasemmistoliiton suuntaan sanon, että tämä ei säästötavoitetta muuta. Täytyy pitää mittakaavat mielessä. Että tässä annetaan helposti ihmisille väärä mielikuva siitä, että Suomen alijäämä olisi hoidettavissa vain sillä, että tulonjakoa hieman muutettaisiin. Se on väärä käsitys.

Pekonen kohdisti kritiikkinsä eilisessä Ylen lähetyksessä siihen, että valtion säästötalkoisiin osallistuvat leikkausten kautta hänen mukaansa vain pienituloisiin, eikä suurituloisille ole osoitettu solidaarisuusveron jatkamisen lisäksi uusia toimia.

– Se on hänen käsityksensä, Vanhanen sanoo.

– Kansanedustajan palkasta maksetaan – kuten pitääkin – suurempaa tuloveroa kuin pienemmistä tuloista. Miksi sitä sitten nimitetään, niin se on makukysymys. Kannatan tuloverotuksessa progressiota.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ohjelmassa linjataan, että tuloveroaste ei nouse tällä vaalikaudella missään tuloluokassa. Toisaalta hallitus on esittänyt veronkorotuksia 500 miljoonan euron edestä, mikäli yhteiskuntasopimusta ei synny.

Perussuomalaisten ja kokoomuksen eduskuntaryhmien puheenjohtajat Sampo Terho (ps.) ja Arto Satonen (kok.) huudahtivat kuin yhdestä suusta ”se sopii”, kun Pekonen esitti eilen radiossa, että solidaarisuusveron tulorajaa laskettaisiin koskemaan kansanedustajan palkkaa.