Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas palaa liiton blogissa alan kuuden euron tuntipalkan kokeiluun.

”Yleisesti väitetään palkkojen alentamisen luovan työpaikkoja. Rakennusliitolla on asiasta kiistatonta vastanäyttöä. Pari vuotta sitten palkkoja alennettiin kiky-sopimuksella. Me emme niin tehneet. Sen sijaan sovimme Rakennusteollisuuden kanssa kuuden euron työkokeilusta. Rakennusalaa tuntemattomat, erityisesti nuoret, saisivat mahdollisuuden kokeilla alaa ilman riskiä työnantajalle sen enempää kuin työntekijällekään”, Suokas kirjoittaa.

”Itse uskoin kokeilijoita löytyvän satoja, huonoimmassakin tapauksessa kymmeniä. Alku olikin lupaava. Ympäri Suomea järjestettyihin tiedotustilaisuuksiin tuli paljon porukkaa eri rakentamisen toimialoja edustavista yrityksistä. Siihen se jäikin. Vuoden päästä kokeilu lopetettiin, kun yksikään yritys ei ollut ottanut ensimmäistäkään kokeilijaa töihin”, Suokas kertoo.

Kauppalehti kertoi jo maaliskuussa 2017, että kokeilu ei ollut onnistunut. Tuolloin kokeilua oli kuitenkin takana vasta noin viikko.

Suokas vastaa blogissaan työministeri Jari Lindströmille (sin), joka viikonloppuna Helsingin Sanomien haastattelussa kertoi suuren kiistan aiheuttaneen irtisanomislain vaihtoehtona olleen yleissitovuuteen puuttuminen.

”Työehtosopimusten vähimmäispalkkasuojan romuttaminen ei luo työpaikkoja Suomessa asuville. Se vain mahdollistaa ulkomaiselle työvoimalle täysin alimitoitetut palkat”, Suokas kirjoittaa.

LUE LISÄÄ: Miksi 6 €/h-kokeilu meni pieleen? – Ay-pomo: ”Palkanalennus ei nosta työllisyyttä Suomessa”

Lue myös:

Ensikertalaisen tuntipalkka 6 €/h – rakennustöihin uusi kokeilu

6 €/h -palkasta raivoaminen ihmetyttää – ”Minusta tämä ei ole työtä”

Laskelma: 6 €/h päihittää toimeentulotuella elämisen

Rakennusliitto kypsyi ”helvetilliseen mättämiseen”: 6 €/h on todellisuudessa 7,60 €/h